GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire E5-522 review – laptop de 15-inch pe platformă AMD

Autor: Andrei Girbea

Acum câteva luni vă povesteam despre planurile de viitor ale celor de la AMD pe segmentul laptopurilor şi despre direcţia în care plănuiau să se îndrepte în 2015. Timpul a trecut, iar lucrurile s-au mişcat aşa cum cei de la AMD promiteau, astfel că primul laptop pe platformă Carrizo ce ne-a ajuns în teste este un Acer Aspire E5-522, pe care l-am butonat în ultimele săptămâni şi pe care îl vom trata în acest articol.

Din capul locului trebuie să ştiţi că vom vorbi aici despre un laptop full-size cu performanţe medii/low şi preţ accesibil, atunci când va ajunge la raft, spre finalul anului 2015. Modelul primit de noi este motorizat de o versiune mid-level a APU-urilor Carizzo-L, un AMD A8-7410 cu grafică integrată AMD R5, 4 GB de RAM şi un HDD de 500 GB.

În segmentul în care concurează acest laptop există însă un număr considerabil de modele interesante, multe dintre ele construite pe platforme Intel Pentium Haswell/Braswell şi pe mai performantele Core i3-uri Haswell şi Broadwell, platforme deja testate amănunţit în decursul anilor. Hardware-ul celor de la AMD este mult mai puţin răspândit, şi tocmai de aceea în acest articol vom accorda atenţie deosebită modului în care se situează platforma celor de la AMD în raport cu rivalele de la Intel, iar în final vom trage o serie de concluzii legate de acest Acer Aspire E5-522, dar şi de modelele contruite pe APU-ul AMD A8-7410 în general.

Despre Acer-ul E5-522 vom discuta pe larg în cadrul acestui articol

Despre Acer-ul E5-522 vom discuta pe larg în cadrul acestui articol

Specificaţii tehnice Acer Aspire E5-522

Acer Aspire E5-522
Ecran15.6-inch, 1366 x 768 pixeli, TN, mat
ProcesorIntel AMD A8-7410 APU, quad-core 2.5 GHz
Placa videoAMD R5
Memorie4 GB DDR3 1600 MHz (1xDIMM)
Stocare2.5″ HDD 500 GB (WD Blue WD5000LPVX)
ConectivitateWireless AC (Atheros QCA 9377), Gigabit Lan, Bluetooth 4.0
Porturi2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI, VGA, SD card reader, LAN
Baterie37 Wh (încastrată)
OSLinux
Dimensiuni351 x 286 x 29 mm
Greutate2.4 kg
Extratastatură neiluminată, unitate optică, boxe stereo

Ce ne-a plăcut

Un laptop precum cel de faţă trebuie judecat prin prisma preţului, iar dacă suntem conştienţi de acest lucru, nu trebuie să ne mire că plasticul este materialul omniprezent în cazul construcţiei şasiului şi carcasei. Nici finisajele nu impresionează, dar construcţia per total este una mulţumitoare şi destul de solidă, chiar dacă atât capacul cât şi zona tastaturii flexează destul de pronunţat.

Eu am apreciat şi că cei de la Acer nu mai folosesc un plastic lucios pentru acest laptop, precum fac alţi producători în acest segment, ci unul texturat, ce dă senzaţia că va rezista mai bine în timp.

Pe lângă acestea, fiindcă Aspire-ul E5-522 este un laptop full-size, avem de a face cu un palm-rest generos, o tastatură full-size şi un ecran mare, de 15-inch. Şi pentru că încă suntem la capitolul construcţie, ecranul este susţinut de două balamale din plastic, destul de mici, însă în acelaşi timp rigide, capabile să menţină ecranul în poziţia dorită şi capabile să îl rabateze undeva la 160-165 de grade pe spate.

Despre ecranul în sine nu vom discuta în această secţiune, deoarece panelul ales este unul dintre punctele slabe ale acestui laptop.

Pe lateralele laptopului este înşirată toată conectica, pe acest notebook fiind grupate 3 porturi USB, ieşire videe VGA şi HDMI, un conector LAN, un cititor de carduri şi o unitate optică. Capacul spate este dintr-o bucată, iar bateria este încastrată. Totuşi, atât hardware-ul, cât şi bateria, pot fi accesate dacă scoateţi acest capac spate, ţinut în loc de o mână de şuruburi în cruce.

Tastatura şi trackpadul sunt pentru mine aspecte extrem de importante ale unui laptop modern. Acer-ul despre care discutăm aici înglobează o tastatură suprinzător de bună. E drept, tastele sunt plăsticoase şi nu foarte bine închegate şi nu există un sistem de iluminare. Însă dimensiunea lor, spaţierea şi răspunsul la apăsare conduc la o experienţă de tastare peste medie.

De remarcat însă că zona dreaptă a tastaturii, partea ce include săgeţile direcţionale şi NumPad/ul sunt înghesuite, iar butonul de Power este reprezentat de tasta din dreapta-sus a laptopului. De apreciat însă că cei de la Acer oferă o simplă aplicaţie software prin care se poate controla acţiunea declanşată de apăsarea acestui buton.

Trackpadul este spaţios şi în general răspunde prompt şi precis comenzilor, atât în cazul tapurilor şi clickurilor, dar şi în cazul gesturilor multitouch. Suprafaţa acestuia este realizată din plastic şi tapurile mai ferme sunt destul de zgomotoase, dar una peste alta trackpadul se descurcă admirabil pe un laptop din această gama de preţ.

În ceea ce priveşte performanţele hardware e mai mult de vorbit, tocmai de aceea le voi acorda o secţiune dedicată, mai jos în articol. Voi menţiona însă aici că modelul testat are performanţe termice şi acustice bune. Carcasa şi componentele interioare se încălzesc foarte puţin, chiar şi în cazul rulării de aplicaţii cu cerinţe mai mari, iar ventilatorul, deşi este activ în marea majoritate a timpului, nu este niciodată deranjant de zgomotos.

Lucruri pozitive ar fi de spus şi despre opţiunile de conectivitate întâlnite pe acest laptop. Cipul WiFi AC nu impresionează prin vitezele atinse, însă semnalul şi performanţele se menţin la nivel înalt chiar şi la distanţe mai mari de router, acolo unde alte laptopuri întâmpină probleme. Iar cei care vor avea nevoie de viteză sporită pot apela cu brio la conexiunea pe fir.

Un ultim aspect de menţionat aici este autonomia, şi recunosc că mi-a fost destul de greu să încadrez acest punct la părţile pozitive sau la cele negative. Am ales să trec autonomia la lucrurile apreciate, însă în realitate rămâne la altitudinea voastră dacă autonomia acestui laptop vă va mulţumi sau nu.

Bateria aleasă de Acer pentru acest model este una de mici dimensiuni pentru un laptop de 15-inch, cu o capacitate de 37 Wh. Acest fapt se traduce în circa 3-5 ore de utilizare zilnică între încărcări, după cum urmează:

 • 9 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
 • 4 ore şi 20 de minute – browsing editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
 • 4 ore 30 minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
 • 5 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
 • 3 ore – browsing intensiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.

Performanţele şi o analiză a platformei AMD

După cum va spuneam de la început, Acer-ul Aspire E5-522 testat de noi în cadrul acestui articol este motorizat de o platformă AMD Carizzo-L cu un APU A8-7410. Acesta include un procesor quad-core tactat la 2.5 GHz şi grafică integrată AMD R5. Configuraţia este completată de 4 GB de RAM şi un HDD, caracterisitici standard pentru laptopurile accesibile în acest moment. Atât memoria cât şi soluţia de stocare pot fi accesate şi upgradate, dacă este cazul.

În utilizarea de zi cu zi performanţele sunt decente. HDD-ul îşi arată limitele în lansarea de aplicaţii sau instalarea de programe, însă atât timp cât veţi folosi computerul pentru taskuri uzuale (browsing lejer, conţinut multimedia, editare de documente, jocuri simpliste) şi nu veţi abuza de multitasking, ar trebui să fiţi în general mulţumit de cum se mişcă. Platforma poate rula şi jocuri, însă titluri mai vechi şi cu detaliile setate spre minim.

Platforma hardware este principalul aspect care diferenţiază acest laptop de concurenţă

Platforma hardware este principalul aspect care diferenţiază acest laptop de concurenţă

Lucrurile se vor schimba dacă veţi pune acest notebook la treaba mai asiduu. Eu am rulat în paralel un browser cu circa 10 ferestre deschise, un clip în background şi un editor de text, iar schimbarea între aplicaţii a devenit greoaie. Mai mult, am păţit ca de multe ori browserul Edge să se blocheze complet, lucru pe care nu l-am întâlnit pe alte laptopuri ce rulau Windows 10 şi browserul respectiv.

Mai jos veţi găsi şi o serie de rezultate în teste sintetice. De dragul comparaţiei, am pus lângă aceste rezultate cifre aferente unor procesoare Intel Core i3-4005U şi Intel Pentium N3540, primul echipând majoritatea laptopurilor de 15-inch cu preţuri situate între 1700 şi 2000 de lei, în vreme ce procesorul Pentium este întâlnit pe laptopuri cu preţuri de circa 1300-1600 lei.

CPU BenchmarksAMD A8-7410
Intel i3-4005UIntel N3540
Cinebench R15 CPU175 cb172 cb157 cb
Cinebench R15 CPU – Single Core55 cb68 cb42 cb
Cinebench R11.5 CPU2.1 pts1.9 pts1.9 pts
Cinebench R11.5 CPU – Single Core0.63 pts0.9 pts0.5 pts
x264 HD Benchmark 4.0 – Pass 155.7 fps57.6 fps54.3 fps
x264 HD Benchmark 4.0 – Pass 211.98 fps10.9 fps11.1 fps

Si cateva rezultatele in benchmarkuri grafice.

GPU BenchmarkAMD A8-7410Intel i3-4005UIntel N3540
GraphicsAMD R5
HD 4400Intel HD 4000
Cinebench R15 OpenGL17.65 fps20.4 fps8.5 fps
Cinebench R11.5 OpenGL
16.38 fps16.4 fps6.5 fps
3DMark 11
P846P737
3DMark – FireStrike
498525178
3DMark – CloudGate308039411731

Bun, pe baza acestor cifre putem trage câteva concluzii rapide.

În testele de procesor, platforma AMD se situează în mare cam la acelaşi nivel cu platforma Intel Core i3-4005U, însă pierde în testele Single Core. Şi din punct de vedere grafic diferenţele între cele două sunt mici, cu un oarecare plus însă pentru soluţia Intel.

În comparaţie cu platforma Intel Pentium N3540, soluţia AMD oferă performanţe net superioare în jocuri şi aplicaţii grafice, însă este doar cu 10-20% mai rapidă în taskurile uzuale.

Ce scârţâie

Discutând despre un laptop ieftin, destul de multe aspecte ale acestuia ar putea fi îmbunătăţite. Noi vom aminti aici ce a ieşit în evidenţă, cu menţiunea că acestea vor fi în general întâlnite cam pe orice alt dispozitiv din gama de preţ în care se învârte acest Acer.

Despre calitatea construcţiei şi a materialelor am vorbit deja mai sus.

Hai să ne concentrăm acum asupra ecranului. Ca toate celelalte laptopuri din această gama de preţ, şi Aspire-ul E5-522 primeşte un display de 15.6-inch cu panel TN şi rezoluţie 1366 x 768 px. Un panel mat, fără touch. Culorile, contrastul sau luminozitatea nu impresionează, aşadar calitatea ecranului este slabă spre mediocră.

Însă, atât timp cât veţi folosi laptopul preponderent în interior (în lumină medie sau scăzută) şi vă veţi uita perpendicular pe ecran, nu din unghiuri mai ascuţite, display-ul se va dovedi satisfăcător pentru utilizatorii de rând. Pretenţioşii ar trebui însă să se îndrepte spre o clasă superioară.

Iată şi datele sintetice obţinute cu colorimetrul Spyder 4:

 • acoperire: 63% sRGB, 45% NTSC, 47% AdobeRGB;
 • gamma: 2.0;
 • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 180 cd/m2 la priză;
 • contrast la luminozitate maximă: 700:1;
 • punct de alb: 7100 K;
 • negru la luminozitate maximă: 2.41 cd/m2;
 • DeltaE medie: 11.05 necalibrat, 3.33 calibrat.

Lipsa sistemului de operare Windows poate fi şi ea încadrată la capitolul minusuri, însă este una dintre metodele folosite de toţi producătorii pentru a scădea preţul produselor la raft. Modelul testat vine cu o versiune de OS Linux, însă utilizatorii de rând vor avea probleme serioase în a se descurca cu aceasta.

Un avantaj al faptului că Windows-ul nu este preinstalat este că veţi avea în final o versiune curată a OS-ului, fără multitudinea de programe incluse deobicei de Acer pe computerele lor. În plus, cel puţin în cazul Windowsului 10 instalat de mine pe versiunea de test, procesul de instalare este rapid şi nu se loveşte de nicio problema cu driverele.

Preţuri şi disponibilitate

La momentul publicării acestui articol, Acer-ul Aspire E5-522 nu este încă disponibil în magazine. El va apărea însă în oferta magazinelor online a doua parte a lunii Noiembrie 2015.

Preţul său estimativ se va situa în jurul valorii de 2000-2200 de lei, însă e posibil că acesta să fie redus semnificativ sub pragul de 2000 de lei în perioada sărbătorilor şi a Black Friday-ului.

Update: Modelul testat este disponibil în magazine pentru circa 1400 de lei. Un pret bun, care îi permite să fie o alternativă viabilă a laptopuriloc echipate cu procesoare Intel.

Concluzii şi concurenţă

Acer-ul Aspire E5-522 arareori iese din tiparul clasei sale. Este un laptop integral construit din plastic, cu performanţe şi specificaţii medii spre modeste, un ecran de slabă calitate şi o baterie destul de mică. El se evidenţiază prin tastatură şi trackpad peste medie, carcasă destul de solid realizată, dar şi prin temperaturile scăzute de operare şi sistemul de răcire silenţios.

Pe de altă parte, atunci când discutăm despre performanţe şi autonomie, platforma celor de la AMD nu străluceşte. Modelul testat de noi nu se mişcă rău atât timp cât nu i se cere prea mult, iar autonomia de 3-5 ore nu este rea pentru un laptop de buget. Însă competiţia stă în acest moment mai bine şi vine cu o gamă mult mai variată de oferte.

Acer-ul E5-522 este un laptop de buget bunişor, însă preţul său va reprezenta argumentul decisiv pentru un potenţial cumpărător

Acer-ul E5-522 este un laptop de buget bunişor, însă preţul său va reprezenta argumentul decisiv pentru un potenţial cumpărător

Pe de o parte, în segmentul de preţ 1400-1700 de lei găsim laptopuri motorizate de platforme Intel Pentium Haswell, şi în viitorul apropiat de mai noile Pentium Braswell. Ambele folosesc răcire pasivă şi sunt mai eficiente decât platforma AMD, în vreme ce performanţele lor în utilizarea zilnică sunt apropiate. Soluţia AMD este opţiunea mai bună pentru cei ce doresc să se şi joace ocazional pe laptopul achiziţionat.

Pe cealaltă, în gama de preţ 1700-2000 găsim o multitudine de laptopuri motorizate în prezent de procesoare Intel Core i3-4005U, comparabile în taskurile de zi cu zi cu APU-ul AMD, ceva mai rapide în jocuri şi în unele cazuri ceva mai eficiente, capabile de autonomie mai bună.

Pe lângă aceasta, odată cu trecerea timpului, în această gamă de preţ vor apărea laptopuri motorizate de procesoare Intel Core i3-5005U (acestea deja există) şi de mai noile Core i3-6100U (de urmărit în lunile ce vor veni), care plusează semnificativ la capitolul performanţe şi eficienţă.

În concluzie, consider că Acer-ul E5-522 trebuie să aibă de partea să un preţ competitiv pentru a fi o soluţie ce merită cumpărată. În condiţiile actuale ale pieţei, acesta ar trebui să se situeze undeva la circa 1600 de lei sau mai jos. Peste această valoare, consider că există alternative cu un mai bun raport preţ/performanţe.

Update: Modelul testat este disponibil în magazine pentru circa 1400 de lei. Un pret bun, care îi permite să fie o alternativă viabilă a laptopuriloc echipate cu procesoare Intel.

În ceea ce priveşte soluţia hardware, ea poate reprezenta o variantă pentru laptopuri cu preţuri foarte accesibile, însă cu greu va fi alegerea ideală, când cei de la Intel oferă o multitudine de soluţii, competitive atât la nivelul performanţelor în taskurile de zi cu zi sau jocuri, cât şi în ceea ce priveşte autonomia şi preţul.

Plusuri

 • Construcţie bunicică pentru acestă clasă
 • tastatură şi trackpad peste medie
 • rămâne rece şi tăcut în utilizare
 • autonomie medie

Minusuri

 • ecran de slabă calitate

1 comentariu

 1. GadgetLab

  10 noiembrie 2015 la 18:02

  Din pacate pentru AMD are slabe sanse de reusita pe segmentul laptop-urilor unde Intel face legea. Singura modalitate de ai pune in dificultate pe cei de la Intel este sa vina cu o platforma super performanta la un pret sub concurenta.
  Mi-a plcut review-ul, insa laptop-ul in sine e asa si asa. Daca avea ecran Full HD era foarte ok. Din pacate avem in continuare acelasi ecran cu rezolutie 1366 x 768 care e prezent pe laptop-uri inca din 2003-2004. Peste 2000 lei mi se pare cam mult mai ales ca procesorul „quad core” nu este peste un amarat de i3 dual core.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri