GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire One D260 review – un mini laptop de apreciat

Autor: Andrei Girbea

Cu toate ca sunt un proprietar de laptop portabil Acer, niciodata nu am fost un fan al acestei marci, in mare deoarece o asociam cu produse ieftine si de calitate de multe ori indoielnica.

Totusi, experientele din ultimii ani mi-au dovedit ca multe lucruri s-au schimbat in ceea ce priveste produsele Acer, iar ultimele laptop-uri produse de ei si testate de mine, au fost cele care au definitivat schimbarea parerii.

Daca saptamana trecuta am publicat testul ultraportabilului Acest Aspire TimelineX 3820TG, acum este timpul sa ne indreptam atentia asupra unui netbook de 10 inch, Acer-ul Aspire One D260 .

De-a lungul timpului, am avut posibilitatea sa testez o multime de astfel de jucarii. Modelul precedent al celor de la Acer, AO532h, nu m-am impresionat deloc, insa noua generatie este cu siguranta un pas inainte. El ramane un netbook cu un pret abordabil, sub cel al concurentei, dar in acelasi timp rezolva multe dintre problemele generatiilor precedente, devenind o alegere de recomandat.

Acer D260 - un mini laptop cu multe atuuri

Acer D260 – un mini laptop cu multe atuuri

Sa aruncam intai o privire pe aspectele negative si pozitive ale D260-ului.

Ce mi-a placut:

  • Subtire si solid, disponibil in diverse culori
  • Dotari hardware standard pentru un netbook
  • Tastatura si trackpad de calitate
  • Durata buna de viata a bateriei
  • Nu se incalzeste si nici nu este zgomotos
  • Pret abordabil

Ce nu mi-a placut:

  • Carcasa si ecranul sunt lucioase
  • Nu exista un bay pe spate pentru accessul facil la memoria RAM
  • Uneori se misca prost, din motive neelucidate

Specificatii:

Modelul testat vine in urmatoarea configuratie, fiind identic cu ce puteti gasi in magazinele romanesti:

  • Processor Atom N450 1.66GHz + grafica GMA 3150
  • 1 GB memorie RAM
  • 160 GB HDD
  • Display 10.1 inch cu iluminare LED, 1024 x 600 px rezolutie, lucios
  • Wi-Fi N, fara Bluetooth
  • 3 sloturi USB, VGA, LAN, cititor carduri, 2MPx Webcam
  • Baterie 6 celule 4400 mAh
  • Sistem de operare Windows 7 Starter

Acum, ca stim cu ce avem de a face, sa trecem la disecarea Acer-ului D260 pe capitole.

Constructie si design

De la primele priviri veti remarca doua aspecte ale acestui netbook: este subtire si se axeaza pe un branding agresiv, pe capac tronand un mare logo Aspire ONE. O abordare asemanatoare Vaio-urilor de la Sony, insa una pe care personal nu o gasesc deloc atractiva. Un capac simplu ar fi fost de preferat unuia atat de impopotonat.

Carcasa este lucioasa, asadar arata bine, dar se va zgaria usor in timp si va fi un paradis al amprentelor. Totusi, acestea nu se observa atat de usor in cazul modelului mov testat, dar pe cel negru de exemplu vor fi un cosmar.

Acer Aspire One D260 - un mini laptop cu multe atuuri

Logo-ul Aspire One troneaza pe capac

Totusi, micul D260 arata extrem de solid si bine inchegat. Dispunerea porturilor pe parti este si ea OK, desi cele doua sloturi USB de pe stanga sunt cam apropiate si ar putea cauza probleme in cazul utilizarii lor simultane.

Mai deranjant este ca pe spate nu avem un bay dedicate accesului rapid la memoria RAM. In cazul unui upgrade (care este mai mult decat recomandat), va trebui sa desfacem intreaga parte din spate, care, apropo, este si ea tot lucioasa.

Mai multe despre aspect si constuctie puteti afla din clipul urmator.

Tastatura si trackpad

Tastatura de pe D260 este cea cu care deja ne-am obisnuit pe noile modele Acer: cu taste independente, dar totusi nu una chiclet per se. Cu toate ca nu este o tastatura Full-Size, tastele sunt bine proportionate iar spatiul dintre ele este indestulator, astfel incat tastarea va fi destul de precisa si comoda. Totusi, tastatura Vaio-ului M testat acum cateva saptamani era parca mai ergonomica.

Trackpad-ul este si el OK, fiind putin suprainaltat fata de suprafata palm restului si placut la atingere. Este destul de precis, chiar daca uneori cursorul mai sare. Nu avem butoane separate pentru click dreapta/stanga, insa cel existent este usor de folosit si nu necesita efort prea mare in apasare.

Tastatura si trackpad-ul sunt ambele de apreciat

Tastatura si trackpad-ul sunt ambele de apreciat

Ecran

Ecranul este asemanator celui intalnit pe majoritatea netbook-urilor de 10 inch: iluminare LED, rezolutie 1024 x 600 px, luminozitate si unghiuri de vizibilitate decente, lucios (asadar va fi destul de dificil de utilizat in conditii de lumina puternica).

E de apreciat insa faptul ca el se rebateaza mult pe spate, aproape de orizontala, ceea ce face laptop-ul utilizabil in orice conditie, chiar si de pe canapea sau din pat.

Ecranul se rabateaza spre 180 grade

Ecranul se rabateaza spre 170 grade

Performante

Fiind un netbook cu echipare standard dispozitivelor de acest gen, nu vom insista prea mult pe performante. Trebuie stiut ca el este capabil sa ruleze aplicatii de baza, precum un browser, un program de messaging, un editor text, programe pentru ascultat muzica sau vizionat filme. Totusi, datorita puterii destul de reduse a procesorului ATOM, rularea tutror acestor aplicatii simultana va duce la ingenuncherea micului computer.

Totusi, Acer-ul D260 este la fel de performant sau putin-performant (depinde din ce unghi vedeti problema) ca majoritatea netbook-urilor de 10 inch de pe piata.

Desigur, el vine cu o serie de programe preinstalate de care recomand sa scapati cat mai rapid, precum suita de securitate a celor de la McAfee, trial-ul de Microsoft Office si o multime de aplicatii ale celor de la Acer. Odata eliminate, sistemul se va misca mai bine. Cu toate acestea, trebuie sa recunosc ca uneori computerul se misca extrem de prost, procesorul mergand spre Full Load cand nici o aplicatie nu era rulata. In general am observant acest lucru in urma unor Update-uri ale Windows-ului, insa un astfel de comportament este ciudat si cu siguranta deranjant.

Baterie si autonomie

Mai vechile mini laptop-uri Acer testate aveau probleme cu durata de viata a bateriei, clasandu-se mult sub competitie. Acest lucru s-a schimbat in cazul Acer-ului D260, acesta reusind sa ofere performante de top, ce se traduc prin 6-7 ore autonomie in utilizare zilnica.

Mai jos puteti afla mai multe detalii obtinute in urma testelor de anduranta:

  • 8-9 ore in cazul editarii text, cu Wi-Fi oprit si ecranul setat la 50% luminozitate
  • 6-7 ore in utilizare zilnica, cu Wi-Fi pornit, mod Balanced si ecran la 60%, ruland diverse aplicatii uzuale (browser, text editor, light photo editor) si ascultand muzica sau vizionand unele clipuri online uneori
  • 5-6 ore in cazul rularii continue a unui clip DivX

Asadar, performantele bateriei nu sunt deloc de lepadat. Desigur, exista alte modele pe piata capabile de mai mult, insa acelea vin cu baterii mai mari si implicit mai grele. Si vorbind de greutate, ar trebui mentionat faptul ca incarcatorul micului Acer este destul de voluminous, unul mai compact ar fi fost mult mai potrivit unui astfel de notebook Liliputian.

Zgomot, boxe si altele

Vazand constructia fara nici o gura de aerisire pe partea din spate, ma asteptam ca D260-ul sa se incalzeasca destul de puternic, insa nu este deloc cazul. Laptop-ul este comfortabil de utilizat chiar si tinut in poale si, cu toate ca spatele se incalzeste putin, nu este deloc un aspect deranjant. Din acesta cauza, D260-ul este si destul de silentios, ventilatorul procesorului facandu-si simtita prezenta destul de rar.

Versiunea mov isi va gasi fani printre publicul fenimin

Versiunea mov isi va gasi fani printre publicul fenimin

Boxele sunt decente; isi fac treaba, insa nu impresioneaza nici prin volum, nici prin calitate.

Ar mai trebui mentionata camera Web plasata in partea superioara a ecranului, decenta si ea, dar cu performante destul de proaste in cazul utilizarii in conditii slabe de iluminare.

Pret si disponibilitate

D260-ul, ca un adevarat produs Acer, se bucura de un pret accesibil, care cu siguranta va contribui la popularitatea sa.

Il puteti gasi in majoritatea magazinelor online si offline romanesti in jurul sumei de 1200 lei, ceea ce ii asigura un raport pret/calitate de invidiat.

Concluzii

Inca o data, trebuie sa spun ca acesta este primul netbook Acer care reuseste sa ma impresioneze, in conditiile in care cam toate modele lor de 10 inch lansate din 2008 si pana acum mi-au trecut prin mana.

Acer a reusit cu D260 sa realizeze un produs competitiv, bine construit, aratos si cu un pret abordabil. Desigur, el are inca aspect negative, derajanta fiind in primul rand carcasa lucioasa (mai ales in cadrul versiunii negre), insa nici un netbook nu este perfect.

Acer Aspire One D260 - un raport pret/calitate de top

Acer Aspire One D260 – un raport pret/calitate de top

Un lucru este clar totusi: Acer-ul D260 este la ora actuala una dintre cele mai bune optiuni a celor aflati in cautarea unui laptop compact capabil sa ofere cat mai multe pentru banii platiti. Astfel, daca sunteti in cautarea unui netbook ieftin si versat, D260-ul celor de la Acer poate fi acela.

4 comentarii

  1. cameli

    2 decembrie 2010 la 19:48

    care e pretul?e nou laptopul?

  2. Mirela

    21 decembrie 2014 la 17:37

    Am unul de vanzare urgent

  3. Simion

    31 mai 2017 la 19:27

    Cata memorie RAM se poate instala pe acest minilaptop Acer Aspire One D260 pentru ca 1GB RAM este foarte , foarte putin.

  4. Vlad

    20 iunie 2018 la 14:51

    Mi-am cumparat acest notebook pe versiunea neagra si sa stiti ca aveti dreptate este plin de amprente dar ce mi-a placut cel mai mult este ca cooler-ul este foarte silentios, doar cand il pornesc se aude dar sa stii ca rulez mai multe odata cum ar fi: winamp, chrome, torrent, etc iar bateria tine 4-5 ore si nu se incalzeste excesiv doar ca nu stiu ce fel de ram este (ddr ddr2 ddr3) si as fi recunoscator daca m-ati putea ajuta deoarece as vrea sa introduc unul de 4 si mda
    oricum si cu 1 GB se misca destul de bine mai are el cate-o mica eroare doar ca se remediaza intr-o secunda. Mi-a mai placut procesorul de 1.66-1.67 GHZ care mi se parea mic dar cand l-am deschis si am vazut cum se misca am spus:ala-i man) apropo de tastatura este atat de confortabila incat dabea simt cand apas,touchped-ul functioneaza fara probleme
    Eu din punctul meu de vedere cred ca acesta este cel mai bun notebook de la Acer

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri