Acer Aspire Vero AV15-51 – laptop sustenabil, parțial reciclat
Cei de la Acer au oferit de curând mai multe informații despre proiectul Vero, din care face parte și modelul Aspire Vero despre cate discutăm aici.
La o primă vedere, Aspire Vero este un laptop mid-entry obișnuit, unul construit pe o platformă hardware modernă de la Intel, dar nu un produs care excelează la capitole precum portabilitate, performanțe sau dotări.
Ce îl diferențiază însă de multele alte serii disponibile în segmentul mid-entry este abordarea de produs „prietenos cu mediul înconjurător”. În linii mari, Acer au folosit elemente plastice reciclate pentru a crea carcasa și tastatura acestei serii, precum și elemente de hârtie reciclată pentru cutie și ambalaje. Mai mult, seria oferă acces facil la componentele interne, pentru eventuale upgrade-uri, precum și o soluție de răcire adecvată hardware-ului, menită să ofere temperaturi bune în utilizarea de zi cu zi, pentru a limita eventualele neajunsuri create de temperaturile ridicate.
Astfel, dincolo de utilizarea materialelor reciclabile, seria Aspire Vero promite și o durată de viață îndelungată, alături de posibilitatea de upgrade a componentelor principale, dacă va fi cazul.
Specificații Acer Aspire Vero AV15-51
Ecran | 15,6′, 1920 x 1080 px, 16:9, IPS, mat, non-tactil |
Procesor | Intel Tiger Lake Core i7-1195G7 CPU, 4C/8T |
Video | Intel Iris Xe G7 |
Memorie | 16 GB DDR4 (8GB lipiți, 1x 8GB DIMM) |
Stocare | 512 GB SSD (Micro 2210 – M.2 2280 PCIe x4) |
Conectivitate | WiFi 6 Gig+ 2×2 (Intel AX201), Bluetooth 5.1, Gigabit Lan |
Porturi | 2x USB-A 3.2 gen1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C 3.2 gen1 (data only), HDMI 2.0b, LAN, mic/headphone, Lock |
Baterie | 48 Wh, încărcător 45W |
Dimensiuni | 363 mm x 240 mm x 17,9 mm |
Greutate | 1,82 kg, încărcător 0,25 kg |
Altele | tastatură iluminare albă opțională, webcam HD, senzor amprentă |
Construcție și design
Aspire Vero este un laptop unic în momentul de față deoarece șasiul său din material plastic folosește în proporție de 30 de procente materiale reciclate, cunoscute mai des sub acronimul PCR: post-consumer recycled plastic. Pe lângă aspectul ecologic, materialul carcasei se mai remarcă prin textura mai dură, care amintește de granit prin design, și prin faptul ca nu este acoperit cu vopsea, ceea ce-l face mai rezistent la amprente și zgârieturi.
Nici măcar elementele de identitate vizuală nu sunt vopsite, Acer alegând să le graveze în materialul plastic, iar dacă numărul acestora pare cam mare, acestea sunt discrete și vor deveni nederanjante după ce vă veți obișnui cu ele.
Nu doar șasiul este fabricat din materiale reciclate, ci și ambalajul sau tastatura. Astfel, cartonul și hârtia ambalajului sunt fabricate în proporție de 85% din produse reciclate, iar materialul butoanelor tastaturii include și el circa 50% de plastic reciclat.
Carcasa lui Aspire Vero are o rigiditate bună și un aspect destul de atrăgător prin stilul mai puțin tipic ales de designeri. Laptopul este cam colțuros și nu face vreun efort deosebit pentru a fi cât mai portabil sau mai compact posibil, aspect vizibil dacă ne uităm la rama cam lată a ecranului sau arm-rest-ul mare, însă are cam aceleași dimensiuni și greutate ca recentele Aspire 5 de 15”.
Laptopul stă bine ancorat pe suprafața mesei iar balamaua ecranului este fermă, însă muchia frontală este cam ascuțită, în special în zona tăieturii de sub touchpad, iar ecranul are o deschidere de numai 140 de grade. În plus, sistemul de răcire aruncă tot aerul cald înspre ecran, la fel ca în cazul recentelor modele Acer Swift, și probabil că deja știți că nu sunt un simpatizant al acestor implementări.
Acer Aspire Vero oferă o gamă bună de conectori, regăsind aici trei conectori USB-A, dintre care doi sunt USB 3.2, port HDMI standard, port USB-C, Gigabit Ethernet și jack audio. Din păcate, conectorii USB 3.2 sunt compatibil doar cu mai vechiul standard Gen 1, deci mai lenți, iar conectorul USB-C oferă doar transfer de date, nu și ieșire video sau încărcare.
Privind în ansamblu, Aspire Vero este un laptop mid-range bine construit care ar trebui să îmbătrânească mai greu decât rivalii din aceeași gamă. Mi-au plăcut textura materialului, aspectul plasticului reciclat și ergonomia, însă mi-aș fi dorit ca acesta să fie totuși ceva mai mic și ceva mai ușor.
Tastatură și touchpad
Tastatura de pe Aspire Vero este una standard pentru laptopurile Acer din gama intermediară, aceasta oferind butoane negre cu dimensiuni standard și design chiclet și un bloc numeric cu butoane ceva mai înguste. Tastele direcționale sunt și ele mai înguste și cam înghesuite, laptopul putând avea o ergonomie mai bună dacă Acer ar fi renunțat complet la blocul numeric.
Experiența în utilizare este destul de bună, remarcându-se cursa destul de mare și răspunsul ferm. În același timp, tastatura va necesita un timp pentru acomodare deoarece mecanismul necesită o apăsare fermă pentru activare, diferențiindu-se astfel de mecanismul moale și rapid al gamei Swift.
Sistemul de iluminare alb este bun, fiind ajutat și de contrastul făcut cu tastele negre, însă nu-mi place lipsa indicatorului Caps Lock sau lipsa activării iluminării prin simpla atingere a touchpad-ului.
Touchpad-ul are dimensiuni bune și este fabricat din plastic lucios, acesta făcând un contrast interesant cu plasticul rugos al carcasei. Comportamentul este bun, neavând probleme cu mișcările complexe sau rapide, însă ranforsarea nu este grozavă, remarcând-se zgomote ușoare la apăsările mai ferme.
Touchpad-ul include și un senzor pentru amprente în coltul din stânga-sus. Acesta se integrează fără probleme cu serviciul Windows Hello din Windows 10 iar suprafața lui este tactilă, deci trecerea degetului peste acesta în timpul utilizării touchpad-ului nu va întrerupe mișcarea făcută cu degetul.
Ecran
Ecranul ales de Acer pentru Aspire Vero este un IPS banal cu diagonală de 15,6”, același văzut și pe linia Aspire 5.
În teste, am măsura o luminozitate ceva mai ridicată de 300 nits, contrast ridicat de 1200:1, nivel de negru bun și unghiuri de vizualizare suficient de mari, însă acuratețea coloristică este mediocră deoarece panoul IPS acoperă doar 60% din spectrul sRGB. În zilele noastre, consider că orice producător ar trebui să ofere un ecran cu acoperire integrală sRGB pentru toate laptopurile cu un preț mai mare de 500 de euro.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO0C9C (B156HAN02.1);
- Coverage: 59.9% sRGB, 41.5% AdobeRGB, 42.6% DCI P3;
- Measured gamma: 2.19;
- Max brightness in the middle of the screen: 288.90 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 25.14 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1231:1;
- White point: 7100 K;
- Black on max brightness: 0.23 cd/m2;
- PWM: No
Ecranul este destul de bine calibrat din fabrică, doar temperatura necesitând o ușoară ajustare, iar uniformitatea de culoare și de luminozitate sunt destul de bună, cu variații acceptabile către colturi. În plus, nu am remarcat deloc bleeding, ecranul fiind deci destul de competent pentru această gamă.
Hardware, performanțe și răcire
Exemplarul testat de noi este o versiune de vârf a gamei, Aspire Vero AV15-51 oferind un procesor Intel Tiger Lake Core i5-1195G7, 16 GB de memorie DDR4 și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB și conectare PCIe x4. Acesta este un model de pre-producție cu o versiune posibil incomplet finisată de BIOS și fără aplicația VeroSense instalată.
Acer Aspire Vero este construit pe platforma Intel Tiger Lake, la fel ca multe ultrabook-uri din gama intermediară a generației curente. Spre deosebire de acestea, însă Aspire Vero folosește mai noul procesor Intel Core i7-1195G7, o versiune cu frecvențe de tact mai ridicate decât cele ale cunoscutului Core i7-1165G7. Acesta s-a dovedit a fi sprinten în testele single-core și competent în cele multi-core, cele patru nuclee fizice și opt logice nepermițându-i însă să concureze cu rivalii cu șase sau opt nuclee. Procesorul a fost ajutat și de profilul energetic generos, care i-a permis să atingă susținut 28 – 35W fără semne de throttling sau simplă supraîncălzire.
Interfața grafică este Iris Xe G7 chip cu 96 de unități de procesare, deci identic cu cel din mai cunoscutul procesor i7-1165G7. Exemplarul testat de noi a venit cu 8 GB de memorie DDR4 3200 lipiți pe placa de bază și 8 GB populând singurul slot liber, însă trebuie menționat că modelele cu 8 GB de RAM oferă doar memoria lipită pe placa de bază și nu beneficiază de avantajele dual-channel.
Unicul slot M.2 2280 găzduiește o unitate de stocare SSD de la Micron cu capacitate de 512 GB, însă este regretabil că Acer nu a găsit loc pentru un slot M.2 suplimentar pentru cei care doresc să extindă capacitatea de stocare fără să renunțe la unitatea originală. Accesul la componentele interne este facil, utilizatorul având acces la slotul de memorie, cel M.2 pentru unitatea de stocare și modulul wireless, bateria și sistemul audio fiind și el relativ ușor accesibil.
După cum spunea, laptopurile disponibile în comerț vor oferi o aplicație numită VeroSense, nouă pentru gama mid-range de la Acer, iar aceasta va oferi patru profiluri energetice: Eco+, Eco, Balanced și Performance. Noi nu am avut acest produs instalat, deci am fost limitați la un profil care pare a fi Eco.
Conform Acer, laptopul trebuie să ofere procesorului 25 – 28W susținut la un nivel de zgomot de 37 – 40 dB cu modul Eco activat, adică ceea ce am măsurat și noi, în timp ce Balanced și Performance vor permite atingerea unui consum de 32 – 35W în condițiile unui nivel de zgomot mai ridicat, de circa 45 – 46 dB, Cum nu am avut acces la VeroSense și aceste profiluri, nu am testat comportamentul în aceste condiții.
Chiar și așa, profilul Eco s-a dovedit competitiv. Am măsurat un nivel de zgomot de 37 – 38 dB, temperaturi interne bune de 65 – 70 grade și temperaturi externe confortabile, asta în condițiile în care procesorului i-au fost alocați 28W susținut în testele combinate de CPU și GPU. Impresionant, ținând cont că acest comportament este mai bun decât cel văzut la alte implementări Tiger Lake U cu cele mai agresive profiluri energetice.
În regim uzual, Aspire Vero este rece și tăcut, ventilatoarele stând oprite în cea mai mare parte a timpului. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică.
Meritul acestui comportament bun îi revine sistemului de răcire, care este supradimensionat în comparație cu cele văzute pe alte laptopuri cu hardware similar. Acer a ales un sistem de răcire cu două ventilatoare și două conducte de transfer termic, adică ceea ce vedem de obicei pe laptopurile care includ și o placă video dedicată.
Temperaturile externe au fost ținute sub control de slaba conductivitate termică a plasticului. Aerul cald aruncat către ecran este parțial absorbit de buza inferioară a acestuia, temperaturile panoului menținându-se sub 40 de grade, ceea ce pare destul de sigur pe termen lung.
De aceea, mă aștept ca Aspire Vero să se comporte bine în sarcinile uzuale, unde performanța single-core și eficiența nucleelor este mai importantă, dar și în activitățile sau jocurile mai ușoare care pun la treabă interfața grafică, deoarece Intel Iris Xe are suficientă putere pusă la dispoziție pentru a se putea desfășură.
Pe de altă parte însă, procesorul Intel nu va face față ofertelor rivale de la AMD în aplicațiile pretențioase care pun la treabă toate nucleele, eficiența energetică putând fi și ea ceva mai slabă decât în cazul unei platforme Ryzen.
Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless Intel AX201 cu arhitectură radio 2×2 MIMO, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5, și o interfață Gigabit Ethernet. Am folosit doar modulul wireless și nu am remarcat probleme cu stabilitatea sau puterea semnalului în nici un scenariu.
Sistemul audio este modest, neremarcându-se prin putere sau fidelitate, dar aceasta nu poate fi numită o surpriză ținând cont de dimensiunile reduse ale incintelor. Camera Web HD oferă două microfoane și o captura cu o calitate acceptabilă, bună pentru convorbiri video ocazionale, dar nimic mai mult.
Baterie și autonomie
Bateria din Acer Aspire Vero are o capacitate de 52 Wh, fiind deci în ton cu ofertele rivale din aceeași gamă de preț și dimensiune. Cam acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați.
- 4-5h – editare text Google Docs, Eco + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 6h – redare video YouTube FullHD, Eco + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 7h – redare video Netflix, Eco + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
- 4-5h – navigare Web intensivă, Eco + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
Trebuie subliniat faptul că modelul testat de noi a fost unul de pre-producție, deci este posibil să apară îmbunătățiri pe parcurs odată cu viitoarele actualizări software. În plus, am testat folosind sistemul de operare Windows 11, deci sunt posibil și ceva diferențe negative față de o instalare Windows 10.
Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 65W care oferă cabluri lungi, dar care se conectează prin intermediul unei mufe standard. Încărcarea prin intermediul portului USB-C nu este posibilă.
Preț și disponibilitate
Acer Aspire Vero nu este încă disponibil în România, dar îl așteptăm în cursul lunilor următoare. Prețurile vor începe de la 700 EUR pentru o configurație cu Core i5-1155G7, 8 GB RAM și SSD de 256 GB, în timp ce varianta testată aici cu Core i7-1195G7, 16 GB RAM și SSD de 512 GB va avea un preț de circa 900 EUR.
Pentru mai multe detalii despre prețuri, stocuri și configurații puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Seria Aspire Vero poate reprezenta o alegere interesantă în segmentul laptop-urilor full-size cu prețuri de circa 3000-4500 lei, alături de modelele consacrate precum Acer Aspire 5, Asus VivoBook 15, Dell Inspiron 15 sau Lenovo IdeaPad 5.
Abordarea eco-friendly a celor de la Acer este de apreciat, ei optând pentru utilizarea de materiale parțial reciclate în realizarea acestei serii Vero. În plus, duritatea și rezistența carcasei PCR a acestui laptop va asigura produslui o durată de viață îndelungată, și va rezista mai bine la utilizarea de zi cu zi decât opțiunile din plastic/metal vopsit disponibile în segment.
De apreciat și că cei de la Acer oferă componente actuale și upgradabile pe această serie, precum stocare, wireless, baterie sau memorie, iar accesul si aranjamentul intern al componentelor vin și ele în sprijinul facilitării upgrade-urilor viitoare. Mai mult, cei de la Acer au implementat și o soluție de răcire mai complexă decât cele oferite de modelele rivale în cadrul unei astfel de platforme hardware, fapt ce permite un spor de performanțe, dar și temperaturi excelente și un nivel scăzut al zgomotului.
Aș fi preferat însă ca această serie Aspire Vero să primească și un ecran mai bun, mai future-proof, panelul IPS oferit fiind deficitar la capitolul luminozității maxime și a culorilor acoperite. Calitatea audio nu impresionează nici ea, iar faptul că slotul USB-C nu permite încărcare sau video poate reprezenta un alt impediment în calea succesului acestei serii.
Una peste alta, însă, Asireul Vero 15 este o alegere echilibrată în segmentul său de preț și un potențial best-seller în viitor, mai ales în cadrul configurațiilor Core i5 accesibile, ce vor pleca de la circa 3000 de lei.