Asus EeeBook X205TA review – mini laptopul de 1049 lei
Înainte de creşterea în popularitate a tabletelor, netbook-urile erau dispozitive apreciate pentru preţurile mici şi funcţionalite apropiată de cea a laptopurilor.
În ultima perioadă există semnale tot mai puternice din partea producătorilor ca acest segment va reveni pe piaţă prin intermediul unor laptopuri compacte cu Windows 8.1, capabile să gestioneze sarcini elementare precum navigarea pe internet şi editarea documentelor office.
Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este Asus EeeBook X205TA, un laptop cu diagonala de 11.6” care iese în evidenţă nu doar prin greutatea mai mică de 1 kg, dar mai ales prin preţul de numai 1049 lei.
Desigur, vorbim despre un produs care, prin prisma platformei hardware utilizată, are o serie de limitări, însă în acelaşi timp este genul de dispozitiv atractiv pentru elevi şi studenţi, sau pentru cei care au nevoie de un produs uşor de transportat, dar capabil să facă faţă unei utilizări medii zilnice.
Ce este Asus EeeBook X205TA?
Asus EeeBook X205TA este un laptop compact cu diagonala de 11.6” de dimensiuni reduse, capabil să îndeplinească o serie de sarcini uzuale precum navigarea pe internet, editarea de documente şi, în anumite limite, editarea fotografiilor. Unul dintre marile sale atuuri este preţul ce depăşeşte cu puţin pregul celor 1000 de lei, la lansare.
Specificaţii tehnice Asus EeeBook X205TA
Pentru a înţelege mai bine tipul de produs despre care vom vorbi în acest review, este important să arunci o privire asupra specificaţiilor tehnice.
Asus EeeBook X205TA | |
Ecran | TN, 11.6”, 1366×768 pixeli |
Chipset | Intel Atom BayTrail |
Procesor | Intel Atom Z3745D |
Grafica | Intel HD |
Memoria RAM | 2 GB DDR3 |
Stocare | 32 GB |
Conectivitate | Wireless, bluetooth, |
Porturi | 2xUSB, microHDMI, microSD |
Software | Windows 8.1 |
Acumulator | Li-Ion 38 Wh |
Dimensiuni | 288x196x18 mm |
Greutate | 954 grame |
Altele | speakere stereo |
Review video
Iată şi un review în format video pentru Asus EeeBook X205TA. Noi îţi recomandăm şi varianta text pentru că include unele detalii care au fost omise în clip:
Ce ne-a plăcut
Primele lucruri pe care l-am remarcat la X205TA au fost dimensiunile şi greutatea, întrucât dispozitivul este compact şi cântăreşte mai puţin de 1 kg, ceea ce îl face uşor de transportat în deplasări. Chiar dacă nu iese în evidenţă prin ceva deosebit, designul este de asemenea unul simplu şi atractiv, element influenţat şi de absenţa unui sistem de răcire.
Carcasa, interiorul şi partea din spate sunt confecţionate dintr-un plastic mat plăcut la atingere şi care are un finisaj de calitate, chiar dacă ocazional îl vei auzi scârţaind dacă îl apuci prea ferm de pe birou. Pe partea din spate există picioruşe din plastic care contribuie la o stabilitate superioară şi la o vizibilitate mai bună a ecranului.
Carcasa spate poate fi îndepărtată uşor, întrucât este fixată în şuruburi, dar îţi putem spune din start că nu ai posibilitatea de a face upgrade la componentele interne, întrucât toate sunt practic integrate în placa de bază. Prin urmare, nu poţi să pui mai multă memorie RAM sau să adaugi spaţiu de stocare, aşadar nu prea ai de ce să doreşti să desfaci capacul spate.
Singurul element negru al laptopului este rama din jurul ecranului TN cu diagonala de 11.6” şi rezoluţie 1366×768 pixeli. Calitatea acestuia este adecvată dacă luăm în calcul preţul final al produsului, chiar dacă tehnologia TN nu permite unghiuri de vizualizare prea bune. Culorile sunt decente iar contrastul, deşi slab, este mulţumitor atât timp cât priviţi tot timpul ecranul perpendicular din faţă, în ciuda faptului că valorile obţinute prin intermediul testelor sintetice sugerează cu totul altceva:
- Acoperire: sRGB 58% , NTSC 41%, SdobeRGB 43%;
- Gamma: 2.3 ;
- Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 247 cd/m2 cu alimentare la priză;
- Contrast la luminozitate maximă: 90:1;
- Punct de alb: 7900 K;
- Negru la luminozitate maximă: 2.78 cd/m2;
- DeltaE mediu: 8.48 necalibrat, 4.37 calibrat.
Ecranul se poate rabata la 130-140 de grade, suficient de mult pentru a putea fi utilizat inclusiv în pat. Plasat pe birou, displayul se sprijină pe două picioruşe din plastic care cel puţin la prima vedere sunt destul de rezistente. Acest mecanism asigură o răcire eficientă (mai mult spaţiu liber sub laptop) şi o poziţie mai bună de tastare.
Tastatura este potrivită pentru acest segment de preţ, întrucât beneficiază de taste ferme cu o cursă decentă şi un bun feedback, în ciuda faptului că plasticul din care sunt confecţionat etastele nu este tocmai plăcut la atingere.
La fel ca şi palmrestul, trackpadul are dimensiuni generoase, element care contribuie la o utilizare mai facilă a acestuia. El a funcţionat corespunzător în cea mai mare parte a timpului, iar ocazional a făcut singur dublu-click sau a mutat singur cursorul spre marginile ecranului, însă această ultimă problemă ar putea fi remediată uşor printr-un update de software.
Aşa cum spuneam încă de la început, X205TA este un laptop dedicat în special utilizatorilor fără mari pretenţii, iar acest lucru este cu atât mai evident atunci când arunci o privire asupra specificaţiilor tehnice. Dispozitivul este propulsat de un procesor Intel Atom BayTrail-T Z3745D ajutat de 2 GB RAM şi 32 GB de memorie internă.
În practică, X205-ul se descurcă cu câteva taburi deschise în browser, editare de documente, rulare de muzică şi filme. La nevoie îl poţi folosi şi pentru editarea sumară a unor fotografii în Adobe Photoshop, însă nu şi pentru sarcini complexe. Laptopul vine la pachet cu sistemul de operare Windows 8.1 şi include un abonament pe 12 luni la suita de aplicaţii Office 365 Personal.
Experienţa de lucru este completată de speakerele prezente pe spate, care oferă un sunet puternic şi clar, cu atât mai mult cu cât dispozitivul nu face deloc zgomot în utilizarea zilnică, dată fiind absenţa ventilatoarelor întâlnite pe laptopuri.
Conectarea la internet se realizează prin intermediul tehnologiei Wi-Fi N, care oferă o viteză decentă, suficient de mare pentru a putea urmări pe Youtube un clip FullHD fără perioade de buffering.
Prin prisma configuraţiei hardware, carcasa laptopului rămâne rece la utilizare obişnuită şi nu se încălzeşte prea mult nici în cadrul testelor de benchmark, aşa cum poţi vedea şi în imaginile de mai jos. Totuşi, la utilizare intensivă, componentele interne ajung la circa 80 de grade Celsius, ceea ce generează o mică scădere a frecvenţelor de rulare pentru procesor şi placa video integrată, fără ca acest lucru să reprezinte o problemă reală în utilizarea de zi cu zi.
Un laptop compact cu o asemenea platormă hardware obţine valori foarte bune ale autonomiei, un aspect important pentru persoanele care călătoresc frecvent şi nu vor să aibă tot timpul grija bateriei. Pe baza acumulatorului Li-Ion de 38 Wh, X205TA rezistă aproximativ 10 ore în utilizarea obişnuită, care presupune navigarea pe internet, redactarea unor texte şi urmărirea unor clipuri pe Youtube cu conexiunea Wi-Fi pornită şi lumonizitatea ecranului setată la circa 60%.
Pentru pasionaţii de filme merită să menţionăm că autonomia ajunge la 9 ore în cadrul vizionarii în mod continuu a unui film MKV în format HD (720p). Între timp, laptopul are o autonomie de circa 8 ore la rularea unui clip FullHD de pe Youtube. Nu lipseşte nici funcţia Always Connected de la Intel, care îţi permite actualizarea permanentă a update-urilor şi mailurilor în modul sleep.
Încărcarea acumulatorului durează circa 2 ore şi 15 minute de la 5 la 99%, cu condiţia ca în această perioadă de timp să nu lucrezi deloc la laptop.
Ce scârţâie
X205TA este în general un laptop atractiv pentru segmentul de preţ căruia i se adresează, însă chiar şi în cazul lui am întâmpinat inevitabil unele lucruri care nu ne-au plăcut şi care pot fi îmbunătăţite.
Carcasa reprezintă un magnet pentru amprente, în special pe versiunea albastru închis testată de noi, ceea ce afectează aspectul fizic plăcut. În plus, capacul este destul de flexibil, motiv pentru care îţi recomandăm să nu aşezi obiecte grele pe el şi să ai grijă cum asezi laptop-ul în rucsac.
Construcţia picioruşelor de cauciuc pe care se sprijină dispozitivul este destul de firavă, cel puţin vizual şi la atingere, astfel că fiabilitatea lor în timp este incertă, însă vorbim despre un aspect mai degrabă minor.
De asemenea, ecranul nu este foarte bine lizibil în lumină ceva mai puernică, întrucât Asus nu a optat pentru un display mat şi nici pentru unul prea luminos, chiar dacă nu vorbim despre o suprafaţă sensibilă la atingere.
Aşa cum ai putut observa, experienţa de lucru cu tastatura este plăcută, dar lucrurile ar fi stat şi mai bine dacă tastele erau pătrate şi nu dreptunghiulare, puţin înghesuite.
Probabil însă că principala problemă cu care te vei confrunta la scurt timp după achiziţie este spaţiul de stocare. Laptopul mizează pe o capacitate de numai 32 GB, însă ai la dispoziţie doar circa 14 GB pentru propriul conţinut, restul fiind ocupaţi de sistemul de operare Windows 8.1 Prin urmare, achiziţionarea unui card microSD devine obligatorie, mai ales dacă îţi place să stochezi filme, muzica şi/sau fotografii.
Preţ Asus EeeBook X205TA şi disponibilitate
Asus EeeBook X205TA va fi disponibil în magazinele din România începând cu luna noiembrie 2014. În ţara noastră va exista o singură configuraţie, identică cu cea testată şi prezentată de noi în acest review, iar preţul recomandat este de 1.050 lei.
Laptopul va fi disponibil în patru versiuni de culoare. Pe lângă tradiţionalele negru şi alb, tinerii vor putea opta şi pentru versiunile albastre sau roşii.
Practic, la acest preţ, Asus X205TA nu are concurenţi adevăraţi în rândul dispotivelor ultraportabile, dar laptop-uri de dimensiuni standard (ecrane de 14-15.6 inch) sunt disponibile în mahagine la preţuri asemănătoare, în destule cazuri cu dotpri şi configuraţii chiar mai bune. Aşadar, dacă doriţi doar un laptop ieftin, Asuul EeeBook X205TA poate nu va fi principala dumneavoastră alegere, însă dacă doriţi un laptop mic, uşor şi ieftin, atunci ar trebui cu siguranţă să se agle pe lista voastră de achiziţie.
Concluzii
Prin intermediul lui EeeBook X205TA, Asus a realizat un laptop compact cu un preţ foarte accesibil pentru mulţi utilizatori.
Dacă luăm în calcul preţul de comercializare, este greu să îi reproţezi mare lucru, întrucât laptopul se descurcă mai mult decât onorabil în utilizarea de zi cu zi. Prin urmare, este potrivit pentru elevii şi studenţii cu buget redus ce nu au cerinţe prea mari de la un astfel de dispozitiv şi care apreciază portabilitatea, mai ales că autonomia sa este excelentă.
Desigur, este important să înţelegi limitările platformei Intel Atom pentru a nu avea aşteptări prea mari, întrucât nu vei putea rula aplicaţii complexe sau jocuri pe X205.
În acest context, micile sale defecte, cum ar fi trackpad-ul uneori haotic, prezenţa unor sloturi microSD şi microHDMI mai mici decât cele standard, carcasa predispusă la amprente sau spaţiul scăzut pentru stocarea datelor, pot fi trecute cu vederea.
Pro
- compact şi uşor
- autonomie ridicată
- preţ atractiv
Contra
- spaţiu redus de stocare
- trackpad ocazional haotic
Sorin
15 octombrie 2014 la 18:25
Laptopul ideal este mare, puternic si ieftin, si nu este de gasit nicaieri. Dar acest simpatic laptop, in special pentru pretul lui, ofera ocazia de a intra in lumea digitala portabila. Chiar daca nu se poate lupta de la egal la egal cu Goliatul laptopurilor, acesta bijuterie poate oferi o surpriza placuta, fiind o alternativa mai practica ca si greutate/dimensiuni & pret. Interesant ar fi daca s-ar putea inlocui unitatea de stocare interna, eventual cu un stick de capacitate mai mare si de dimensiuni reduse.