GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus U30s review – Putere şi eleganţă în numai 13″

Testat pe data de 5 aprilie 2011
Pe scurt: N/A Produs testat: N/A   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: N/A    Pret: N/A

Până de curând, seria de laptopuri Asus din gama U a fost acaparată de modele cu dotări tehnice şi preţuri medii, acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care s-a bucurat de succes în rândul utilizatorilor.

Totuşi, la fel ca în orice alt domeniu, cei care impresionează prin dotări tehnice de vârf se bucură de cel mai înalt prestigiu, motiv pentru care Asus a decis să treacă la nivelul următor: prin U30s, Asus intră pe piaţa portabilelor performante cu design elegant.

Ai ghicit, încearcă să atace supremaţia Apple Macbook Air, însă lupta nu se anunţă nici pe departe uşoară. Giz a evaluat în amănunt performanţele lui Asus U30s şi îţi spune dacă merită să-l iei în calcul pentru achiziţionare.

Specificaţii tehnice

  • display LED backlit cu diagonală de 13.3” şi rezoluţie de 1366×768 pixeli
  • procesor Core i5-2410M cu frecvenţa de 2.3 GHz
  • grafică integrată Intel HD Graphics şi chip grafic Nvidia 520M
  • 8 GB memorie RAM DDR3
  • hard-disk cu capacitate de 500 GB
  • conectivitate: Wi-Fi, Gigabit LAN, bluetooth 3.0
  • unitate optică DVD-RW
  • 3 porturi USB 2.0, VGA, HDMI, audio, microfon, card-reader, cameră web
  • acumulator pe 8 celule cu capacitate de 5600 mAh
  • sistem de operare Windows 7 Home Premium
  • masă: aproximativ 2 kg

Design şi construcţie

Asus U30s inspira putere si eleganta de la prima vedere

Asus U30s este construit preponderent din aluminiu, ceea ce îi asigură un aspect elegant şi solid. Din păcate, producătorul a optat pentru un plastic lucios pentru marginea display-ului, acolo unde se vor acumula rapid urme de praf şi amprente.

Chiar dacă dotările sunt de top, într-o zi s-ar putea să doreşti să faci un upgrade, iar vestea bună este că partea din spate permite accesul facil nu numai la memorie, ci şi la hard-disk.

Carcasa este realizata din aluminiu

Principalul aspect negativ este grosimea de peste 3 cm, în primul rând din cauza (sau datorită, depinde cum priveşti lucrurile) unităţii optice, care în opinia mea nu îşi avea rostul la un notebook de 13”. Cel puţin nu în plină eră a stick-urilor USB şi a datelor stocate in the clound. De asemenea, masa laptopului este de aproximativ 2 kg, element care nu favorizează prea mult portabilitatea.

Unitatea optica, un accesoriu care afecteaza grosimea si masa

Distribuirea porturilor pe părţile laterale este exemplificată în imaginile de mai jos:

Card readerul este amplasat in partea din fata

In partea din spate exista acumulatorul

Unitatea optica si un port USB se regasesc in partea dreapta

In stanga observam ventilatorul si porturile VGA,m HDMI USB x2, castile si microfonul

Iata cum arata in amanunt Asus U30s:

Tastatură şi trackpad

Redactarea textelor este o placere…

Tastatura este una dintre componentele care mi-a plăcut cel mai mult la acest gadget. În ciuda display-ului redus, tastele sunt mari şi bine spaţiate, asigurând redactarea cu uşurinţă a textelor lungi. Partea superioară a tastelor este gumoasă, iar zgomotul produs la tastare nu este unul iritant de mare.

… insa trackpadul nu este la fel de performant

În schimb, trackpad-ul este relativ mic şi are o singură clapetă lungă pentru click stânga şi click dreapta, ceea ce poate fi derutant la prima vedere. Totuşi, trackpadul funcţionează bine în ansamblu, poate şi datorită finisajului din aluminiu.

Ecran

Asus U30s dispune de un display LED backlight cu diagonală de 13.3” care oferă o rezoluţie standard de 1366×768 pixeli. Nu am fost impresionant de caracteristicile acestuia, întrucât nu poate fi rabatat decât până la 130 de grade, iar unghiurile de vizibilitate sunt destul de reduse. Cel mai frustrant aspect rămâne rama din plastic, un adevărat magnet inestetic pentru praf şi amprente.

Hardware şi performanţe

Aşa cum am menţionat şi la începutul review-ului, dotările hardware ale lui Asus 30s sunt impresionante. Vorbim despre adoptarea noii platforme SandyBridge dezvoltată de Intel, compusă dintr-un procesor Intel Core i5 cu frecvenţa de 2.3 GHz, 3 MB cache şi un consum TDP de 35 W. Adăugaţi la asta grafică integrată Intel, grafica Nvidia 520M, cei 500 GB ai hard-disk-ului şi cei 8 GB memorie RAM DDR3 şi aveţi în faţă un pachet capabil să redea cu uşurinţă conţinut multimedia HD şi unele jocuri nu foarte pretenţioase, chiar dacă acestea din urmă trebuie rulate pe setări medii sau chiar low.

Prin aceste performanţe, Asus U30s este unul dintre cele mai rapide notebook-uri din această clasă, lucru de care te poţi convinge şi din clipurile de mai jos:

Iată şi rezultatele pe care le-am obţinut cu Asus U30s în mai multe teste sintetice:

Rezultate in 3D Mark 11

Rezultate in 3D Mark 11 la capitolul performanta

Rezultate in 3D Mark Vantage

Rezultate in 3D Mark Vantage la performanta

Rezultate in Cinebench 11.5

Rezultate in PC Mark

Nota acordata in Windows Experience Index

Conectivitate şi porturi

Noul produs Asus este relativ bine dotat şi la capitolul conectivitate. Conectarea la internet se poate realiza prin clasica (deja) tehnologie wireless, în timp ce transferul local de fisisere este facilitat de card-reader, porturi USB şi bluetooh. Dacă ultima tehnologie este prezentă în versiunea 3.0, nu acelaşi lucru îl putem spune şi despre USB, care nu a fost updatat la versiunea 3.0 deşi aceasta aduce sporuri semnificative de viteză.

Nu lipseşte nici portul HDMI pentru redarea filmelor HD pe alte dispozitive compatibile, dar nici mai bătrânul VGA, pe lângă porturile pentru căşti şi microfon.

Căldură, zgomot, sunet şi altele

Asus U30s nu este foarte zgomotos

Pentru cei care utilizează laptopul câteva ore bune pe zi este important ca acesta să nu se încălzească excesiv. Partea din spate a lui U30s devine destul de călduroasă la un moment dat, astfel că dacă îl ţii vara pe genunchi nu te vei simţi foarte confortabil. În schimb, dacă trebuie să tastezi mult pe parcursul zilei, vestea bună este că tastatura nu se încălzeşte aproape deloc.

Sunetul are o calitate bună pentru un laptop, lucru de înţeles având în vedere că vorbim despre Altec Lansing, însă volumul nu este unul foarte ridicat. Personal, acest lucru nu m-a deranjat deloc, oricum obişnuiesc să ascult muzică la căşti pentru a respecta intimitatea celor din jurul meu. Lucruri asemănătoare pot spune şi despre cameră web, care îşi face datoria fără să impresioneze prin calitate sau alte funcţii inedite.

Software

Din păcate, numărul producătorilor care se limitează la preinstalarea unui sistem de operare este tot mai redus, iar Asus nu face parte din această categorie selectă. Pe lângă Windows 7 Home Premium m-a trezit cu o mulţime de aplicaţii mai mult sau mai puţin folositoare, inclusiv cu versiuni trial ale unor soft-uri pe care nici măcar nu mă interesează să le testez.  Cel mai deranjant a fost antivirusul Trend Micro, pe care îţi recomand să îl înlocuieşti cu unul mai bun şi, de ce nu, gratuit.

Durata de viaţă a bateriei

Acumulatorul rezista mai mult decat ne-am fi asteptat

Având în vedere dotările de vârf, nu te poţi aştepta la o autonomie spectaculoasă din partea lui Asus U30s. Şi totuşi, o durată de viaţă cuprinsă între patru şi şase ore, în funcţie de modul de utilizare, este una rezonabilă. Este adevărat, şase ore vei obţine numai dacă foloseşti display-ul la 50% din luminozitate la care se adăugă alte setări economice, iar autonomia va scădea undeva la cinci ore sau chiar mai puţin dacă urmăreşti un film în format HD şi ai portul wireless pornit (ştiu, sună puţin ciudat, dar este o situaţie frecvenţă).

Preţuri şi disponibilitate

Din păcate, detaliile despre preţ şi disponibilitate sunt relativ reduse. Există şanse bune ca Asus U30s să fie prezent în curând în România, întrucât este dedicat pieţelor europene. Preţul va fi unul destul de ridicat, însă în concordanţă cu dotările tehnice disponibile, şi va oscila în jurul a 1000 de euro, în funcţie de versiunile disponibile.

Concluzii

În ansamblu, Asus U30s ar trebui să se regăsească pe lista ta scurtă de candidaţi dacă eşti în căutarea unui notebook puternic şi elegant cu un display rezonabil şi autonomie bună, care să nu fie nici netbook, dar nici laptop cu o diagonală foarte mare. Plasticul de pe marginea display-ului îl trage în jos, însă nu la fel de mult că unitatea optică, care măreşte inutil atât masa, cât şi grosimea gadgetului.

Ce ne-a placut

  • construcţia solidă din aluminiu
  • tastatura şi trackpad-ul
  • dotările tehnice de top, transpuse în rezultatele testelor sintetice
  • viteza de rotaţie a platanelor HDD-ului de 7200 rpm
  • autonomia bună spre foarte bună

Ce nu ne-a placut

  • includerea unităţii optice, care măreşte masa şi grosimea
  • plasticul de pe marginea display-ului care atrage praful şi amprentele
  • lipsa conectivităţii USB 3.0

1 comentariu

  1. Sorin

    6 aprilie 2011 la 10:01

    Dotari impresionante intr-o carcasa care se doreste mica, dar ASUS inca se cramponeaza pe epoca demult apusa a unitatilor DVD. Cu atit mai putin, la diagonala de 13.3″ este absurd sa pui unitatea de disc. Iar in ce priveste durata bateriei, la cele 8 celule ma asteptam la mult mai mult. Una calda, una rece… De ce producatorii de laptocuri ramin surzi la dorintele cumparatorilor ? Soganul cu „flexibilitatea” configuratiilor de laptocuri este doar o scorneala de marketing timpit. De parca ar exista si marketing dastept… Pacat, configuratia incepea promitator, dar se termina lamentabil.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri