GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cel mai bun laptop în 2023 – preţuri, sfaturi şi recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

În acest articol discutăm atent despre cum să alegi cel mai bun laptop pentru noevoile și bugetul tău.

Dacă esti interesat să achiziționezi un laptop bun, un laptop relativ ieftin sau, de ce nu, un produs care să îmbine pe cât posibil ambele aspecte, vei fi pus în fața unei decizii dificile. Piața oferă foarte multe modele de laptopuri, începând de la cele accesibile și simpliste, până la cele complexe și exorbitant de scumpe, iar multitudinea de opțiuni va deveni în scurt timp bulversantă din cauza modelelor asemănătoare, a unor tipuri constructive mai noi care nu spun prea multe, a apariției unor game noi de procesoare și a multor alte detalii care sunt mai mult sau mai puțin relevante pentru cumpărător.

O parte din vină poate fi reproșată și producătorilor, aceștia nereușind să învețe prea multe de la concurența Apple și oferind game prea bogate, cu o sumedenie de modele asemănătoare ale căror denumiri sunt niște înșiruiri criptice și imposibil de memorat. Acest aspect derutează cumpărătorii care nu au prea multe cunoștințe în domeniu și-i împiedică adesea să găsească cea mai bună opțiune în mormanul de informație redundantă.

Pentru a face puțină ordine în acest haos, vă vom oferi în acest articol o listă de criterii generale care vă vor ajuta să alegeți laptopul cel mai bine potrivit nevoilor voastre. Pornind de la aceste puncte, vei putea și îți faci o idee generală despre opțiunile disponibile și avantajele și dezavantajele lor.

Ca de obicei, nu lipsesc nici sugestiile noastre de cele mai bune laptopuri ale momentului, grupate în funcție de clasele diferite de laptopuri disponibile în acest moment, în a doua parte a articolului.

Cum alegem cel mai bun laptop

Înainte de a cumpăra un laptop, utilizatorului trebuie să îi fie clară suma de bani disponibilă, puterea hardware necesară, diagonala potrivită a ecranului, greutatea și dimensiunile cu care este de acord să se împace și alte detalii de această natură.

Cum alegem un laptop în funcție de formă

Atunci când spune „laptop”, un cumpărător obișnuit se gândește la acea formă care este consacrată încă din negura anilor `80: un sistem portabil cu o tastatură inclusă în bază și un capac rabatabil, cu ecran. Încă cea mai folosită formă, aceasta este opțiunea standard și cea mai ieftină pentru cumpărătorii care nu au cerințe speciale. Ofertele cuprind însă și alte tipuri de laptopuri mai puțin familiare, iar puțină claritate nu strică niciodată.

Ce este un Ultrabook? Pe scurt, un Ultrabook este un laptop obișnuit care oferă însă o carcasă subțire (sub 20mm pentru cele mai mici de 14” și 23 mm pentru cele mai mari de 14”), o autonomie de minim 6 ore de redare video, procesoare cu consum energetic redus și un HDD sau un SSD rapid. O ofertă destul de bogată de modele puteți găsi aici.

ultrabook

Ultrabook-ul, fratele mai subțire și mai ușor al laptopului clasic

Ce este un laptop 2 în 1? În momentul în care tabletele au început să submineze vânzările de laptopuri, producătorii au contraatacat cu modelele 2 în 1. Adesea suprapunându-se, această categorie cuprinde două tipuri mari de produse.

Primul este numit adesea și „convertibil” și constă în laptopuri cu ecranul rabatabil sau rotativ, acestea putând trece de la forma clasică la cea a unui stand multimedia, a unui ecran de prezentare, sau, prin rotirea integrală la 360 de grade, chiar la cea a unei tablete.

laptop convertibil

Lenovo Yoga 500, un convertibil clasic

Cel de-al doilea model este numit adesea „detașabil” și este practic o tabletă ce rulează Windows și care poate fi folosită pe post de notebook atașându-i un dock sau o tastatură. În consecință, tastatura suplimentară, suportul pentru masă, baza de andocare cu conectori mai numeroși sau capacul pentru protecția ecranului devin astfel accesorii opționale.

laptop detasabil

ASUS Transformer Book, la granița dintre tabletă și laptop

Folosind de cele mai multe ori un ecran tactil, laptopul 2 în 1 este limitat de neajunsurile mediului grafic Modern UI al sistemul de operare Windows și este adeseori prea mare și prea greu pentru a putea concura serios cu o tabletă.

Pentru a lua o decizie corectă, utilizatorul trebuie să aleagă una dintre aceste patru forme. Laptopul „clasic” și Ultrabook-ul sunt practic identice, alegerea depinzând de preț si de portabilitate, însă cei care se gândesc la flexibilitatea unui sistem 2 în 1 sau a unui convertibil trebuie să fie siguri că-l vor folosi și ca pe o tabletă, altminteri alegerea fiind o risipă de bani.

Cum alegem un laptop în funcție de dimensiuni

Oferind ecrane cu diagonale care pornesc de la 10” și urcă la peste 18”, laptopurile servesc astfel multiplele cerințe legate de portabilitate sau spațiu de ecran, iar dimensiunile lor influențează și dotările, categoria de preț și puterea de calcul.

Laptopuri cu ecrane de 11” – 12” sau mai mici sunt create în primul rând pentru portabilitatea extremă, acestea sacrificând de cele mai multe ori puterea de calcul sau autonomia pentru a avea dimensiuni și greutate redusă.

În această categorie se găsesc de multe ori produse cu procesoare Atom, Celeron sau Pentium, acestea fiind deci recomandate pentru utilizatorii cu buget și pretenții reduse. Cei care doresc un sistem foarte compact, dar totodată puternic au totuși câteva opțiuni oferite de HP, Apple, Dell și Lenovo. Folosind adesea ecrane de 11,6”, în cazul modelelor multimedia, sau 12,5”, în cazul celor business, acestea oferă performanțe mai bune, design extravagant și dotări interesante. Deloc surprinzător însă, mic și puternic înseamnă și scump.

laptop sizes

Ecrane diferite, dimensiuni diferite

Laptopurile cu ecrane de 13” – 14” sunt cele mai populare opțiuni în rândul celor care vor un sistem portabil cu putere de calcul ridicată și un preț rezonabil. Diagonala de 13,3” este foarte populară în rândul producătorilor de Ultrabook-uri, 2 în 1 și laptopuri standard, oferta fiind în consecință foarte variată. Modelele de 14” au un caracter ceva mai aparte, deoarece aceasta este considerată diagonala ideală pentru laptopurile business, prețurile lor fiind astfel mai ridicate.

Laptopurile cu ecrane de 15” reprezintă cea mai consistentă parte a ofertei disponibile în magazine și este cea mai populară alegere. În funcție de buget, nevoi și preferințe, utilizatorii pot găsi aici de la modestele laptopuri standard cu prețuri sub 1500 de lei, până la puternicele sisteme dedicate jocurilor. Dacă nu sunteți sigur ce doriți și dacă sunteți convins că nu veți scoate prea des laptopul din casă, aceasta este categoria de la care ar trebui să porniți cu cercetarea pieței.

Laptopurile cu ecrane de 17” sau mai mari fac parte dintr-o categorie numită odinioară „desktop replacement”, iar numele probabil că spune tot. Mari și grele, acestea nu sunt gândite să fie plimbate decât atunci când faceți curat în casă sau vă mutați, însă oferă un spațiu de ecran generos, tastatură mare cu un spațiu aerisit în jurul ei, procesoare puternice, plăci video din gama superioară și dotări bune datorită spațiului generos oferit de marginile carcasei. În general, aceste modele sunt fie laptopuri pentru jocuri, fie stații de lucru, fie laptopuri multimedia.

Cum alegem un laptop în funcție de procesor

Procesoare din seriile Intel Atom, Celeron și Pentium: opțiuni înrudite cu preț scăzut, acestea nu oferă prea multă putere de calcul și sunt suficiente doar pentru navigare Web, conținut multimedia, utilizarea aplicațiilor de birou și alte activități simple. În general, Atom oferă o autonomie mai bună, în timp ce Celeron și Pentium sunt ceva mai performante. Acceptabile doar în cazul laptopurilor cu prețuri care se învârt undeva în jurul sumei de 1000 – 1500 lei.

Procesoare AMD din seriile Ryzen 3000: mai puternice decât modelele anterioare, acestea sunt implementate în general pe laptopurile accesibile și au un raport preț/performanță bun, fiind apte pentru navigare Web, aplicații de birou, redare media și aplicații 3D puțin pretențioase. Suferă însă la capitolul autonomie.

Procesoare AMD din seriile Ryzen 4000 și 5000: sunt în clipa de față cele mai bune procesoare pentru mobil, nu doar din punctul de vedere al performanței, dar și al eficienței energetice. Seria U constă din modele low voltage, iar seriile H, HS si HX sunt procesoare full voltage destinate în principal laptopurilor de gaming.

Procesoarele Intel Core din gama ULV: ușor de recunoscut după sufixul U din numele procesorului, acestea sunt inima celor mai multe laptopuri disponibile pe piață și un etalon al puterii mobile. Începând de la mezinul Core i3 și urcând până la puternicul Core i7, acestea oferă performanțe bune și sunt cele mai recomandate alegeri pentru un utilizator obișnuit co dorește un laptop pentru utilizare zilnică. De preferat sunt variantele Core i5, unde prețul și performanța se echilibrează în mod optim.

Procesoarele Intel din gama Core M: niște modele mai noi care sunt pe piață de circa doi ani de zile, acestea au un consum energetic redus, ceea ce le permite să ofere răcire fără ventilator, și au o putere de procesare suficient de bună pentru a se apropia de un Intel Core i5 din gama ULV. Din păcate, aceste procesoare sunt însă scumpe, iar laptopurile care le folosesc urmează aceeași tendință.

Procesoarele Intel Core din gama HQ, MQ sau HK: cele mai puternice procesoare Intel pentru laptopuri, acestea sunt oferite în configurații quad-core și sunt mult mai puternice decât suratele lor cu U în coadă. Cei care doresc un laptop cât mai puternic, cum ar fi cele pentru jocuri sau editare grafică, trebuie să se orienteze către aceste modele, însă puterea înseamnă totodată că sistemul de răcire poate fi adesea zgomotos, iar autonomia destul de redusă.

Cum alegem un laptop în funcție de celelalte detalii

Tipul de ecran și rezoluție. Cu excepția cazului în care alegeți un laptop foarte ieftin și nu prea aveți încotro, ecranele TN trebuie evitate. Ecranele IPS oferă culori mai bune, contrast ridicat, unghiuri ample de vizualizare și un nivel de negru mai profund.

În cazul laptopurilor de 11” 12”, rezoluția de 1366 x 768 pixeli este mai mult decât suficientă. Începând de la 13” și urcând până la 15”, vă sfătuim să optați pentru rezoluția Full HD, care oferă o densitate bună și un preț rezonabil. Dincolo de bariera celor 15”, deja sunt recomandate rezoluțiile 2K și UHD. Bine înțeles, cei care fac editare foto sau sunt pretențioși pot alege rezoluții UHD și pentru laptopurile mai mici, însă pentru un utilizator obișnuit nu este justificată alegerea unui ecran cu rezoluție mare în detrimentul altor specificații hardware mai importante.

laptop ecran ips

Ecran IPS cu rezoluție mare, o cerință care nu trebuie neglijată

Ecranul tactil. Cu excepția sistemelor 2 în 1, unde acesta este omniprezent deoarece modul de lucru încearcă să-l copieze pe cel al unei tablete, ecranul tactil este nu doar opțional, ci și arareori indicat. Acesta face laptopul ceva mai greu, ceva mai gros și ceva mai scump, iar utilitatea lui pe platforma Windows este discutabilă, mai ales pe un laptop cu format clasic. Chiar dacă interfața grafică nouă Modern UI a evoluat, aplicațiile tactile oferite de acesta sunt puține și de multe ori neatrăgătoare. Iar dacă vreți să petreceți cel mai mult timp în mediul grafic desktop tradițional, ceea ce se va și întâmpla, ecranul se va dovedi destul de repede complet inutil.

Cantitatea de memorie RAM. Pe piață încă mai există laptopuri ieftine cu 2 GB de memorie RAM, însă acestea trebuie evitate cu orice preț. Cantitatea minimă acceptabilă pentru utilizarea Windows este de 4 GB, utilizatorul care dorește să aleagă ceva optim trebuie să opteze pentru 8 GB, iar de la 16 GB în sus încep opțiunile pretențioase pentru jocuri sau pentru stații de lucru pentru grafică, editare video și programare.

Stocarea internă. Stocarea SSD are o influență crucială în modul în care un laptop actual se comportă, tocmai de aceea sfatul nostru e să faceți tot ce puteți pentru a vă lua un computer cu SSD. Probabil că banii disponibili nu vor fi suficienți pentru achiziționarea unui SSD de capacitate mare, însă un model de 128 GB pentru sistemul de operare, aplicații și documente, este un bun punct de pornire. Dacă bugetul nu vă permite achiziționarea unui laptop cu SSD, ați putea să vă uitați și către rarele modele de HDD cu 7200 rpm, sau eventual să optați pentru o soluție de stocare hibridă, mulți producători oferind HDD-uri normale și un mic SSD (de 16-32 GB) utilizat pentru a accelera unele procese și programe. Bine înțeles, cei care dispun de fonduri generoase pot uitat cu totul de HDD și alege ruta SSD-urilor de capacitate mare.

touchpad tastatura

Tastele cu o cursă lungă și răspuns bun și un touchpad sensibil înseamnă confort

Alte detalii importante care trebuie luate în vedere sunt dimensiunea, formatul și calitatea tastaturii, dimensiunile și materialul constructiv al touchpad-ului, numărul de porturi USB (3.0 sau 3.1 sunt recomandate, eventual și Thunderbolt cu conectori USB Type-C), disponibilitatea ieșirilor video (HDMI, Display Port) și conectivitatea (Wi-Fi 802.11n dual-band sau 802.11ac și, dacă este posibil, Ethernet pentru o conexiune de rețea de rezervă care se poate dovedi într-o zi mai utilă decât credeați). Iar cei ce doresc un laptop ultraportabil nu trebuie să uite să ia în considerare și dimensiunea bateriilor existente în modelele vizate: cu cât mai mari, cu atât mai bine.

Recomandări pentru un laptop bun și nou

Cele mai bune laptopuri din gama accesibilă

În categoria de preț sub 2000 de lei, laptopurile oferă în general procesoare Intel sau AMD din gamele inferioare sau generații mai vechi, arareori putându-se găsi un model cu Core i5. Acestea oferă în general ecrane de 15” cu rezoluții HD sau Full HD, 4 – 8 GB de RAM, HDD cu diverse capacități, uneori chiar SSD de 256 GB și carcase simple din material plastic. Sunt însă suficiente pentru utilizatorii nepretențioși care au nevoie de un calculator pentru navigare web și filme.

Acer Aspire 3 A315-35 – de la 1499 lei – Acest model de laptop oferă o configurație bună ținând cont de preț, acesta oferind un procesor Intel Celeron N4500 sau Pentium N6000, un ecran de 15” cu rezoluție Full HD, 8 GB de memorie RAM, un SSD de 256 sau 512 GB, totul într-o carcasă ce cântărește puțin sub 2 kg.

Acer Aspire 3 A315 35

Acer Aspire 3 A315 35

Lenovo IdeaPad 3 – de la 1599 lei – O altă soluție accesibilă și atractivă, laptopul Lenovo este bazat pe un procesor Intel Core i3-1005G1 și oferă un ecran Full HD de 15”, 8 GB de memorie RAM, mai multe opțiuni de stocare (un SSD cu o capacitate de 128 GB + HDD 1 TB, SSD de 256 GB sau 512 GB) și interfață de rețea Wi-Fi 802.11ac 2×2.

ASUS M509DA – de la 1599 lei – Un model ieftin pentru cei fără prea multe pretenții, laptopul oferă un procesor AMD Ryzen 3 3250U, un ecran de 15″ cu rezoluție FHD, 8 GB de memorie RAM, un SSD de 256 GB PCI-Express și placă video integrată Radeon.

Cele mai bune laptopuri multimedia

În această categorie intră laptopurile performante capabile să facă față filmelor, jocurilor uzuale fără necesități hardware deosebite, și aplicațiilor uzuale. Acestea oferă ecrane Full HD sau QHD cu diagonale de 15″ sau mai mari, procesoare puternice din gama Intel Core ULV, procesoare grafice din gamele joasă sau medie și sisteme audio ceva mai bune, dar nu pun neapărat accent pe greutate redusă sau dimensiuni compacte.

Huawei MateBook D15 si D14 – de la 2200 lei – două laptopuri cu design clar inspirat din seria MacBook Pro a celor de la Apple, însă asta nu este un lucru rău. Configurațiile încep de la procesoare Intel Core i3 – 10110U și AMD Ryzen 5 3500U, 8 GB RAM și 256 GB SSD, ecrane Full HD cu tehnologie IPS găzduite de carcase ușoare  de 1.38 kg pentru modelul de 14 inch, respectiv 1.62 kg pentru cel de 15 inch.

Huawei MateBook D15

Huawei MateBook D15

Lenovo Yoga Slim 7 – de la 3800 lei – un laptop multimedia de 14 inch bine construit disponibil în configurații cu ecran Full HD sau 4K și procesoare Intel din generația 11 cu patru nuclee și grafică integrată Iris Xe sau AMD Ryzen 4000 cu 6 sau 8 nuclee. Modelele vin cu 8 sau 16 GB RAM și SSD-uri rapide PCI-Express.

Apple Macbook Pro 13/16 – de la 6000 de lei – cu greu vei găsi un laptop atât de rapid, portabil, subțire și bine construit ca noul MacBook Pro de 13 inch cu procesor Apple M1. Dacă preferi un ecran mai mare atunci există un MacBook Pro de 16 inch, însă acesta vine în continuare cu un procesor Intel. Upgrade-ul la urmașul lui M1 este așteptat în 2021, dacă nu te grăbești.

Cele mai bune Ultrabook-uri

Aceste laptopuri oferă în general specificații din gamele medie și superioară, cu procesoare Intel Core U / AMD Ryzen, ecrane Full HD IPS, stocare SSD și carcase ușoare de bună calitate.

Apple MacBook Air M1 – de la 5000 de lei – dacă ești dispus să renunți la două ore de autonomie reală din cele 20 oferite de modelul MacBook Pro cu același procesor Apple M1 care a luat lumea prin surprindere atunci nu vei găsi un ultrabook mai bun ca noul MacBook Air 13 M1.

Asus ROG Zephyrus G14 – de la 3700 de lei – caracterizat ca un ultrabook de gaming, ROG Zephyrus G14 este disponibil în configurații cu procesoare AMD Ryzen 5, 7 și 9 cu până la 8 nuclee și plăci video care pornesc de la GeForce GTX 1650/RTX 3050Ti și urcă până la RTX 2060 Max Q și ecrane Full HD de 120 sau 144 Hz.

ASUS ROG Zephyrus G14

ASUS ROG Zephyrus G14

Dell XPS 13 9310 – de la 9500 lei. Un sistem excelent pentru cei care doresc un sistem ultraportabil de lux, XPS 13 oferă un ecran tactil (opțional) de 13″ cu rezoluție QHD+, panou IPS și ramă foarte subțire, un procesor Intel Core i5/i7 Gen 11, 8/16 GB de memorie RAM și SSD de 512 GB/1 TB. Pentru cei care doresc un ecran puțin mai mare, Dell XPS 15 este o alegere bună.

Cele mai bune laptopuri 2-în-1

În această gamă se găsesc deopotrivă atât sisteme scumpe, înrudite cu Ultrabook-urile, dar și sisteme accesibile cu configurații mai slabe, fiecare model încercând să atragă cumpărătorul interesat de acest format specific cu design flexibil.

Lenovo Ideapad Flex 5 – de la 2800 lei – este unul din cele mai accesibile convertibile 2 în 1, cu ecran de 14 și procesoare Intel Core i5/i7 sau AMD Ryzen 4000/5000 cu 4, 6 respectiv 8 nuclee. Deși este construit din plastic designul este unul care mie personal îmi place foarte mult. Singurul lucru care te poate pune pe gânduri este ecranul IPS cu gamut de culoare foarte redus.

Asus ZenBook Flip 13 – de la 4200 de lei – un laptop 2 în 1 puternic și ușor, UX363 oferă un procesor Intel Core i5/i7 din generația 11 Tiger Lake cu grafică integrată Iris Xe, 8 GB de memorie RAM, ecran IPS tactil de 13″ (opțional este disponibil și un ecran OLED) cu rezoluție Full HD și un SSD de 512 GB. Bateria are o capacitate foarte generoasă pentru un convertibil: 67 Wh.

Asus ZenBook Flip 13

Asus ZenBook Flip 13

HP Spectre x360 14 – de la 5500 lei – este un ultrabook convertibil premium de la HP, cu un design deosebit cu colturi taiate la 45 de grade. Din păcate la noi în țară nu sunt disponibile toate configurațiile, deci trebuie să te mulțumești cu un ecran Full HD cu aspect 16:9, nu 3:2 și procesoare Intel i5-1134G7 Tiger Lake, doar 8 GB RAM și SSD PCI-Express de 512 GB.

Cele mai bune laptopuri pentru business

O categorie ceva mai aparte, laptopurile pentru business preferă de obicei ecranele cu diagonale de 14″ sau 15,6″, iar dacă nu sunt cele mai elegante sau cele mai compacte, acestea recuperează prin securitate, tastaturi rezistente la apă, carcase ranforsate și conectivitate 3G sau 4G. Nu în ultimul rând posibilitățile de upgrade al componentelor sunt invidiate de câtre cei obișnuiți cu componente lipite pe placa de bază.

Lenovo ThinkBook 14/15 – de la 1900 de lei – dacă îți place designul ThinkPad, dar vrei un laptop mai accesibil ai la dispoziție seria ThinkBook, cu modele 14 și 15 inch, procesoare Intel Core i3/i5/i7 din Generațiile 10 și 11 sau AMD Ryzen 3/5/7 din seria 4000. Toate oferă cel puțin 8 GB RAM, SSD-uri de cel puțin 256 GB și ecrane Full HD IPS.

Lenovo ThinkBook 15

Lenovo ThinkBook 15

HP EliteBook 850 G8 – de la 7000 lei. Fără a străluci din punct de vedere estetic, EliteBook 850 G8 este o soluție bună pentru cei care doresc un laptop solid și ușor de 15″ pentru lucru. Configurațiile încep de la procesoare Intel Core i5-1135G7 cu 16 GB RAM și 512 GB SSD, ecran Full HD de 400 niți. Pe partea de funcții business notăm cititorul de amprente, tastatura anti-lichide și modulul TPM 2.0, necesar pentru upgrade-ul la Windows 11.

MSI GS66 Stealth – 9500 lei – practic avem de-a face cu un laptop de gaming foarte performant ascuns în spatele unei carcase negre cu aspect sobru, adică business. Configurația include un procesor Intel i7-10870H cu 8 nuclee, 16 GB RAM, 1 TB SSD, o placă video RTX 3060 și un ecran Full HD la 300 Hz. Nu cred că mai trebuie menționat că te poți și juca orice joc recent pe acest laptop.

Cele mai bune laptopuri pentru jocuri

Cele mai puternice și mai dotate laptopuri, dar totodată și cele mai scumpe, laptopurile pentru jocuri sunt cele care oferă ecrane cu diagonală mare, procesoare puternice Intel și AMD din seriile H, HS, HQ sau HK, plăci video pentru jocuri și alte dotări specifice cerințelor gamei. Acestea au fost însă acoperite mai în detaliu în acest articol dedicat despre cele mai bune laptopuri de gaming ale momentului.

Lenovo Legion 5 si 5 Pro – de la 3600 lei – două laptopuri foarte similare cu configurații ce au la bază procesoare AMD Ryzen cu 6 și 8 nuclee din seria 4000/5000 și plăci video GTX16xx pănă la RTX 2060 pe Legion 5. Modelul Pro este construit mai bine, oferă plăci video până la RTX 3070 și vine cu mai mult RGB. Există foarte multe configurații din care să alegi.

ASUS ROG Strix, Strix Scar și Zephyrus – de la 3700 lei – poate cea mai bogată ofertă de modele de gaming, în cazul ASUS ai de ales între modelele Strix și Strix Scar cu design cu multe aspecte de gaming, 15 și 17 inch cu performanțe de top sau modelele Zephyrus, subțiri, portabile și performanțe bune datorită sistemelor de răcire inovatoare.

ASUS ROG Strix G15

ASUS ROG Strix G15

Acer Predator Helios 300 si Triton 500 – de la 5800 lei – Acer oferă două game de gaming de top de 15 inch, Helios 300 în format care pune accentul pe performanță (configurații cu GPU până la RTX 3080) și Triton 500 care înghesuie componente puternice într-o carcasă mai subțire și ușoară. Din păcate cel puțin pentru moment ambele game sunt oferite exclusiv cu procesoare Intel.

Concluzii

Sperăm că ghidul nostru va reuși să vă clarifice anumite probleme și să vă indice direcțiile în care ar trebui să mergeți pentru a cumpăra un laptop care să vă satisfacă cerințele dar să se încadreze totodată într-un buget fix. Recomandările noastre sunt un punct de plecare, cei mai puțin grăbiți și în căutarea anumitor caracteristici putând explora opțiunile bogate disponibile în acest moment.

Mai departe, odată ce vă restrângeți lista de opțiuni la 2-3 produse de interes, recomand și să treceți prin review-urile noastre detaliate, precum și prin celelalte articole despre laptopuri disponibile pe site, precum cel despre cele mai bune laptopuri de gaming ale momentului, cel despre laptopuri ieftine, sau cel cu recomandările pentru laptopuri menite elevilor și studenților.

61 comentarii

  1. daniel

    5 septembrie 2015 la 15:47

    salut vreau sa imi achizitionez un laptop pentru grafica , dispun de un buget de 5000 ron , imi poti da un sfat?

    • andi ferdinand

      1 noiembrie 2015 la 06:43

      La un buget de 3500-5000 ron, cam oricare din notebook-urile existente pe piata in magazine sunt in regula, important e sa cauti ce iti place mai mult.

  2. ARM

    13 octombrie 2015 la 20:53

    Salut,

    Vreau sa imi achizitionez un laptop pentru jocuri. Am ceva idei insa in urma articolului citit am vazut ca ai recomandat laptopul Lenovo IdeaPad. Eu m-am gandit la laptopul Acer. Care dintre cele 2 e cel mai ok?

    • andi ferdinand

      1 noiembrie 2015 la 06:48

      Am luat eu un Acer, nu stiu cat ar fi de rentabil pentru jocuri dar te-as sfatui sa te mai gandesti daca sa optezi pentru marci ieftine gen Acer, Lenovo sau Asus. Personal, regret ca nu am luat un HP la vreo 3500 roni si am dat pe un Acer Aspire E 15 vreo 2000 roni, e preinstalat cu Windows 8.1. M-am grabit sa il iau mai mult pentru word office pentru facultate!:D.

  3. nae

    14 noiembrie 2015 la 10:21

    am un lenovo G50 cu memorie de 2 GB care este farte incet,ce este mai brentabil sa-i introduc suplimentar 2 sau 4 GB sau sa-mi iau unul nou cu memorie mai mare ?tne cnt ca pe o partitie am windows 10.multumesc

  4. Toni

    26 noiembrie 2015 la 11:48

    Salut, ma intereseaza un laptop pentru gaming (gen Call of Duth Ghosts,fifa 15) Bugetul este de 2300 ron. Cineva mi-a recomandat : Laptop Lenovo B50-80 i7-5500U 1TB 4GB AMD R5-M330 2GB FullHD Fingerprint (gasit la 2300 ron) sau Laptop Asus X555LB-XX026D cu procesor Intel® Core™ i7-5500U 2.40GHz, Broadwell™, 15.6″, 4GB, 1TB, nVidia GeForce 940M 2GB (gasit la 2390 ron).

  5. neagu mirela

    30 noiembrie 2015 la 17:41

    Bună ziua.
    As dori sa cumpăr un laptop pentru băiat 21 ani și dacă m ați putea ajuta cu unsfat
    Eu mă gândeam la un hp 360
    Buget 5000ron

  6. noe

    27 ianuarie 2016 la 02:13

    Buna,
    Sunt in cautare de un laptop bun,cu placa de sunet binicica deoarece vreau sa il pot folosi pentru productie muzicala..
    Ce mi ati recomanda?
    Ar fi mai indicat sa cumpar placa de sunet ecterna?
    Multumesc!

    • HuzuM

      19 februarie 2016 la 11:27

      Pentru ce ai nevoie ti-as recomanda un MacBook Pro

  7. Viorel

    27 ianuarie 2016 la 12:17

    Care este criteriul de selectie al celor mai bune laptopuri? :) Astept un raspuns, multumesc

    • Andrei Girbea

      8 februarie 2016 la 19:54

      Experienta personala cu acele laptopuri, review-urile existente online si parerile celor ce au cumparat acele produse. Desigur, cu un mic grad de subiectivism al redactorilor.

  8. simion

    31 ianuarie 2016 la 20:43

    salut as dori sa ma sfatuiti si pe mine in alegerea unui laptop pana in 2500 ron sa fie de gaming si de servici…
    am avut un lenovo u510 varianta cu i3 4gb ram hdd 1t, acuma am achizitionat un hp compaq presario cq62 care merge foarte greu nustiu dece.
    va salut si astept un raspuns de la voi

  9. Bogdan

    22 februarie 2016 la 12:36

    sal ce parere ai de configuratia asta Processore Intel® Core™ i7-6500U(2,5/3,1Ghz), Hard Disk 1TB,
    12GB RAM,scheda video Nvidia® GeForce® GT940M 2 GB
    masterizzatore,display 15,6”, Wi-Fi, Bluetooth® 4.0, HDMI, Webcam, Windows 10

  10. Rough

    5 aprilie 2016 la 12:07

    Salut
    Vreau sa i-mi iau un leptop bun pentru jocuri in spepcial si filme !
    Un sfat …. m-am gandit la firmele Acer sau HP -dar nu prea inteleg diferenta dintre ele. daca ma poate ajuta cineva cu o descrierere mai amanuntita ,,,,si mai usor de inteles.
    Gen: Acer e bun pt ca….
    Hp e bun pt ca ….
    si atunci i-mi dau seama ce sa iau in functie de pareri
    Mersi !

    • Daniel Popescu

      13 aprilie 2016 la 12:42

      Nu exista "Acer e bun", "HP e bun". Fiecare producator are laptopuri performante si mai putin performante, in functie de segmentul caruia i se adreseaza.

  11. maria

    7 mai 2016 la 13:28

    mie mi-ar trebui un laptop doar la scoala pentru
    1 cd-urile educationale ale manualelor digitale
    2 vizionare mici filmulete pt copii pe youtube
    3 atasare la videoproiector
    4 lucrari in ppt, in Word Office etc
    ce mi-ati recomanda multumesc

  12. akela

    10 august 2016 la 13:18

    Propunere achizitie laptop (sau calculator sau orice terminal electronic)
    Consultati un SPECIALIST chiar daca e necesar sa platiti consultatia
    Majoritatea nu sunteti suficienti de bogati ca sa epxerimentati diverse achizitii.
    Sa propui acum clac cu procesor i3, sau i5, cu 4Gb memorie, cu rezolotie HD (1365 x 768) e penibil.
    Eu am un notebook cu i7, 8 Gb memorie, 4 Gb placa video, 1 SSD 120 + 1 SSHD de 1 TB, full HD de aprox 7 ani. Desigur a fost destul de scump.
    Ideea este ca suntem prea saraci ca sa cumparam calc in fiecare an, de aceea e bine sa cumparati astfel incat sa reziste la uzura morala minim 5 ani. Asta presupune ca poate suporta un upgrade de sistem operare macar 5 ani
    Pai calc prezentate sunt deja uzate moral de mai bine de 5 ani, Ce facem instalam XP si office 2003 ? yak
    Iar piesele din care-s facute probabil au peste 10 ani, adunate de prin diverse stocuri, deci de fapt cumparati niste rahaturi pe care le-au aruncat altii
    Sa auzim de bine,

  13. Marian Calinescu

    9 decembrie 2016 la 17:13

    Eu nu m-am uitat la placa de retea cu care a venit laptopul Asus si m-am trezit ca are placa de retea Atheros in loc de Intel, iar acest lucru ma impiedica sa folosesc tehnologia Intel Wireless Display (WiDi) pe televizor. Asa ca fiti atenti la orice detaliu inainte de a va cumpara un laptop..

  14. Bogdan

    4 ianuarie 2017 la 02:39

    Un articol foarte interesant!

  15. Alina

    4 noiembrie 2017 la 16:21

    Buna, poti sa ma ajuti ca gasesc un laptop bun pt filme si chestii uzuale, gen navigare , office si poate un joc doua. Am un buget de 2000lei. Ce ma intereseaza este sa ruleze relativ rapid. Multumes mult, Alina

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri