GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Convergenţa între tablete şi laptopuri – încă departe de dispozitivul perfect

Autor: Echipa Giz.ro

În ultimii ani, din ce în ce mai mulţi producători hardware au venit pe piaţă cu ceea ce poartă numele neoficial de “convertibles”, adică gadgeturi care pot fi utilizate atât ca laptopuri, cât şi ca tablete.

Aceşti hibrizi au rolul de a veni în sprijinul celor care au practic nevoie de ambele tipuri de gadgeturi: un laptop pentru realizare de conţinut acasă sau în deplasări şi o tabletă pentru consum de conţinut pe care să o poată transporta cu uşurinţă.

Din punct de vedere hardware, soluţiile adoptate de producători au fost dintre cele mai diverse: aşa cum ai putut remarca şi în articolul în care am prezentat cele mai populare convertibile, Asus Transformer Book TX300 şi Samsung Ativ Smart PC Pro 700T mizează pe un sistem de detaşare completă a tastaturii de ecran, Lenovo ThinkPad Helix are o tastatură rabatibilă cu 180 de grade, iar Sony Vaio Duo 11 şi Acer Iconia W700 au un mecanism de tip slide.

Mie îmi place cel mai mult sistemul de pe modelele Asus şi Samsung, pentru că îmi permite să detaşez complet tastatura şi să mă deplasez cu o tabletă de sine stătătoare mult mai compactă, însă ideea de bază este că, indiferent de preferinţe, ai de unde alege.

De altfel, nu construcţia hardware este principala problemă a unui convertibil. De fapt, cred că nici preţul nu este neapărat o problemă, chiar dacă nu este uşor să investeşti cel puţin 5.000 RON într-un astfel de gadget.

În schimb, adevărata problemă care stă în calea popularităţii acestor hibrizi în rândul utilizatorilor finali este platforma software.

Un hibrid te poate ajuta sa ai o tableta si un laptop intr-un singur dispozitiv

Windows 8 – soluţie ineficientă

Dacă ai citit articolul la care am făcut referire mai devreme, ai observat probabil că toate convertibilele cu excepţia lui Lenovo IdeaPad Yoga 11 sunt dotate cu Windows 8. Este fără îndoială cea mai bună alegere pentru un sistem de operare, şi asta din mai multe motive: Windows este cel mai popular sistem de operare pentru PC-uri şi laptopuri, iar noua versiune Windows 8 este construită special pentru a fi utilizată şi pe tablete.

Teoria sună bine, dar practica ne omoară. Noua interfaţă Metro pe care se bazează Windows 8 nu este deloc apreciată de utilizatorii de PC-uri şi laptop-uri. Da, este interesantă şi aduce ceva nou din lumea Windows Phone, dar atunci când productivitatea este cea mai importantă tot clasicul desktop este mai eficient. În plus, nu există încă suficient de multe aplicaţii dezvoltate pentru noua interfaţă Metro, astfel că în general trebuie să te limitezi la cele preinstalate.

Această interfaţă este mai potrivită pentru tablete şi aduce un aer proaspăt, dar intervine o nouă problemă: există foarte puţine aplicaţii de calitate concepute pentru tablete şi posibilităţi semnificativ mai reduse de personalizare comparativ cu Android şi iOS, care au avantajul de a fi deja pe piaţă de mai mulţi ani.

Nu poţi să împaci şi laptopul, şi tableta (deocamdată)

Prin natura construcţiei şi destinaţiei lor, era de aşteptat ca hibrizii laptopuri-tablete să genereze astfel de controverse la nivel software. Adevărul este că situaţia ar fi fost aceeaşi (sau poate chiar mai proastă) dacă aveam Android în loc de Windows 8, pentru că sistemul de operare al lui Google este bun pentru tablete, dar practic imposibil de folosit pe un laptop sau PC.

Fără să exagerăm prea mult, putem spune că aceste convertibile au apărut înainte de vreme, fără să aibă la dispoziţie o platformă software compatibilă atât cu tabletele, cât şi cu laptopurile şi care să pună în valoare conceptele hardware pe care le utilizează.

Windows 8 nu este inca un sistem de operare potrivit pentru tablete

Şi totuşi, ce soluţii există?

Un astfel de articol ar fi unitil dacă s-ar rezuma la criticarea Windows 8 ca platforma software comună pentru laptopuri şi tablete. Există cel puţin două soluţii pentru a remedia această problemă, însă fiecare va avea de înfruntat anumite probleme pentru a se impune.

  • soluţia ideală – sistem dual boot

Soluţia ideală este una aparent simplă şi presupune utilizarea a două sisteme de operare pentru hibrizi. Cum ar suna să poţi folosi Windows 8 fără interfaţă Metro atunci când vrei să foloseşti hibridul pe post de laptop şi apoi să treci pe Android atunci când detaşezi tastatura pentru formatul de tabletă? Din păcate, acest lucru este dificil de pus în practică, întrucât Windows 8 este conceput pentru platforma hardware x86 (cea mai nouă şi mai populară fiind Intel Ivy Bridge), în timp ce Android funcţionează pe platformele mobile ARM (de regulă Qualcomm).

Windows RT, un Windows 8 dedicat platformelor ARM, este deja mort din punct de vedere comercial din cauza lipsurilor majore (aplicaţiile desktop nu pot fi utilizate în Win RT), iar până la o posibilă convergenţă dintre Chrome OS şi Android vor mai trece probabil câţiva ani buni.

  • soluţia realistă – Ubuntu OS

Probabil că soluţia cea mai convenabilă rămâne cea a unui sistem de operare care să fie compatibil în mod real şi cu tabletele, şi cu laptopurile. Dacă Windows 8 este departe de a reprezenta o soluţie optimă, este posibil ca Ubuntu 14.04 să fie marele câştigător.

Vorbim despre versiunea de anul viitor a popularei distribuţii Linux dezvoltate de compania Canonical care va oferi o compatibilitate deplină nu numai pentru laptopuri şi tablete, ci şi pentru smartphone-uri. Practic, interfaţa grafică a lui Ubuntu 14.04 va fi flexibilă şi se va adapta automat la diagonala ecranului pentru a putea fi utilizat cu uşurinţă pe orice dispozitiv digital.

Lucrurile sună, din nou, foarte bine în teorie, însă evident că principala provocare va fi atragerea dezvoltatorilor de aplicaţii, lucru dificil mai ales din cauza notorietăţii mai scăzute a celor de la Canonical şi a platformei Linux în general.

Ubuntu ar putea deveni primul OS cu adevarat compatibil pentru laptopuri si tablete

Ubuntu ar putea deveni primul OS cu adevarat compatibil pentru laptopuri si tablete

Concluzii

Un convertibil tabletă-laptop poate reprezenta o achiziţie interesantă pentru cei care au nevoie de ambele gadgeturi, întrucât oferă o portabilitate sporită, ocupă mai puţin loc şi probabil necesită un buget uşor mai scuzat decât în cazul achiziţionării separate a gadgeturilor.

Din păcate, Windows 8 nu reprezintă încă o platformă software suficient de bine pusă la punct pentru a determina utilizatorii să se îndrepte spre astfel de dispozitive, iar preţul aparent ridicat este probabil argumentul suprem: de ce să plăteşti minim 5.000 RON pentru un gadget pe care nu-l poţi utiliza la maxim ca tabletă?

Nu ne rămâne decât să sperăm că în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat vor apărea sisteme de operare compatibile cu tabletele şi laptopurile, aşa cum sperăm să fie Ubuntu 14.04.

1 comentariu

  1. Stefan

    29 aprilie 2013 la 19:09

    Ca orice gadget la inceput de drum mai este de lucru la el.
    Dar pe masura ce va fi cumparat de tot mai multa lume si va aparea din ce in ce mai mult feedback sunt sigur ca vom avea un produs reusit.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri