Dell Adamo: ultraportabilul de 13 inch
Adamo este un notebook Dell, ultraportabil, anunţat în luna ianuarie la CES 2009 (Consumer Electronics Show) şi lansat pe data de 17 martie în SUA. Cei de la Dell susţin că ar fi cel mai subţire notebook din lume având doar 16.5mm grosime. Astfel, Adamo este un concurent redutabil pentru MacBook Apple Air, HP Envy 133 sau Lenovo X301.
Dar să vedem care sunt principalele caracteristici ale notebook-ului Adamo:
- Procesor – Intel Core 2 Duo de 1.2GHz sau 1.4GHz
- Memorie – 2GB sau 4GB RAM – DDR3
- Unitate de stocare – SSD 128GB sau 256GB
- Placă video – Intel X4500, integrată
- Ecran – 13.4” WLED cu rezoluţie 1366 x 768 pixeli
- Cameră web – 1.3MP
- Greutate – 1.8 Kg
- Dimensiuni – 331 x 242 x 16.39 mm
- Baterie – Li-Pol, 40Whr
- Sistem de operare – Windows Vista Home Premium 64biţi
După cum bine se poate observa, configuraţiile nu sunt excepţionale însă aş putea spune că sunt de bunt simţ. Multe persoane consideră însă că Adamo are dotări tehnice mai slabe decât MacBook Air de exemplu, dar preţurile sunt asemănătoare. Cred că rămâne la latitudinea fiecărui cumpărător să aleagă o marcă şi implicit un produs.

Din spate Dell Adamo nu da prea multe de gandit
Primul lucru care iese în evidenţă la Dell Adamo este carcasa foarte subţire din aluminiu ce beneficiază de o construcţie ireproşabilă. Ecranul de 13.4” cu aspect 16:9 este recomandat pentru vizionarea filmelor în format HD. Dacă până acum era dificil să tastezi pe întuneric la un notebook obişnuit, Dell a dotat Adamo cu tastatură iluminată aşa încât nu vei mai avea probleme la acest capitol.
Din ce am văzut pe site-ul Dell, opţiunile de personalizare sunt relativ puţine. Pe lângă notebook se pot achiziţiona unităţi optice externe (DVD-RW şi Blu-ray), hard disk-uri externe de 250GB/500GB, genţi, programe Office sau diverse cabluri şi adaptoare. (DisplayPort – VGA, DisplayPort – HDMI, etc.) Preţurile afişate par rezonabile deşi sunt convins că la noi sunt ceva mai mari.

Pachetul lui Dell Adamo este destul de generos
Despre baterie aş avea două lucruri de menţionat. Primul aspect, pozitiv, este autonomia dată de cei de la Dell care se situează undeva la 4 ore şi 53 minute pentru bateria complet încărcată. Al doilea aspect, mai puţin plăcut, este referitor la problemele care pot apărea la baterie. Oricare ar fi acestea, pentru a fi înlocuită bateria trebuie să trimiţi notebook-ul la service-ul Dell (ca şi în cazul lui Macbook Air).
Cam neplăcut după parerea mea, mai ales după ce dai 1500€ pe varianta cu procesor 1.2GHz sau 2300€ pe cea cu procesor de 1.4GHz. După cum se poate observa preţurile cerute nu sunt deloc mici însă sunt asemănătoare cu ale concurenţei. Dacă în România am găsit Dell Adamo cu procesor de 1.2GHz este comercializat la preţul de 7700 lei înseamnă că varianta mai “puternică” ajunge să coste în jur de 10.000 de lei.

Talia subtire te costa
La finalul acestui articol aş menţiona faptul că Adamo se adresează acelor persoane care ţin foarte mult la imagine, fiind interesaţi în primul rând de un notebook cu personalitate şi un design deosebit şi mai puţin de o configuraţie de top.
PS: Dacă vrei un notebook mai subţire atunci strânge bani pentru un Adamo XPS, anunţat în luna septembrie 2009, care are doar 9.99mm grosime.
Morphy
20 noiembrie 2009 la 12:33
Dupa numarul de voturi care a ajuns la valori cu – se pare ca articolul nu prea a prins la public. Prea multi fani MacBook Air? :)
Andrei
20 noiembrie 2009 la 19:30
Hi hi. Nici nu trebuie sa fie multi. Unul doi, dar persistenti, care sa voteze zilnic, ajung : ))
Sorin
15 octombrie 2010 la 09:48
Am votat si am „urcat” scorul cu un punct. N-as zice ca articolul „nu prea a prins la public”, pentru ca articolul a fost totusi votat. As spune mai degraba ca LAPTOPUL „nu prea a prins la public”, si cu asta sint de acord. E bine sa vedem cit mai multe articole despre cit mai multe echipamente IT si atunci e mai usor sa putem alege ceva, inainte de a cumpara.