GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Formatele laptopurilor – cate tipuri de laptopuri exista

Autor: Echipa GiZ

Consumatorul needucat ar spune „vreau laptop!”. Omul care are idee despre ce este vorba (si nu vorbim de nenea ce vinde produse pe raft la un supermarket) intreaba „de care ?”. Iar romanul nostru continua cu magica intrebare „de care aveti ?”. Dar de ajuns cu gluma, ca spunem laptop ca zicem notebook – ne referim la unul si acelasi lucru: un calculator portabil.

In functie de marimea ecranului, greutate, dimensiuni, pret, specificatii, exista mai multe categorii si tipuri de laptopri decat ai putea crede. Toate se cheama insa general laptop-uri, sau notebook-uri, adica calculatoare portabile. In acest caz avem in functie de categorie : basic (budget), mainstream, lightweight (greutate redusa), business, multimedia, performance si gaming. Bineinteles fiecare producator isi defineste cum vrea el gama de produse, dar cu siguranta o face tinand cont de aceste principii, pentru a-si defini publicul tinta. In functie de categorie difera pretul, marimea ecranului, dotarile si greutatea.

Laptop de gaming Dell XPS

Laptop de gaming Dell XPS

In functie de caracteristici neintalnite la alte categorii, laptop-urile se impart in:

Tablet PC: un fel de laptop/netbook cu touchscreen, cu ecran ce se poate roti pentru a transforma laptop-ul intr-o agenda pe care se poate scrie cu stylusul (un fel de creion digital). Comparativ cu un netbook, aceste tableturi au acelasi numar de porturi si iesiri sau mai putin (depinde de dimensiuni). Se foloseste de obicei la o prezentare (se pot desena schite foarte usor pe un Tablet PC)/gestiune de produse sau atunci cand PDA-ul pur si simplu nu iti satisface nevoia de performanta si workspace. Dimensiuni ecran (in mod normal): 12″ inch – 15″inch.

Tablet PC

Tablet PC

Netbook sau mini-notebook: un „laptop” cu un ecran mai mic, tastatura mai mica, greutate mica, pret decent, procesor slab si putin consumator de energie, baterie cu autonomie mare, si de cele mai multe ori, fara unitate optica. Se foloseste de persoanele care are nevoie de mobilitate si conectare fara fir la Internet. Desi lumea spune ca au aparut destul de recent pe rafturi, trebuie stiut ca exista aceasta nisa, numita sub-notebook , de ceva vreme, singurul lucru care ii lipsea este marketingul (in principal adus de maretul Asus EEEPC) si pretul rezonabil (primele sub-notebook-uri costau cateva mii de dolari). Dimensiuni ecran (in mod normal): 7″ inch – 12″inch.

Netbook

Netbook

UMPC – Ultra Mobile Personal Computer: este o treapta superioara la PDA-uri. Pe ele gasesti si mai putine porturi/iesiri/intrari comparativ cu un tablet, si de obicei au preturi destul de mari cu performante mai scazute decat un netbook. Dimensiuni ecran (in mod normal): 5″ inch – 7″ inch.

UMPC

UMPC

MID – Mobile Internet Device: este un termen folosit de marketing pentru a descrie un calculator de mana ce poate accesa Internetul, este capabil de a reda fisiere multimedia, iar ca dimensiune este mai mic decat un UMPC. MID-urile acopera nisa intre UMPC-tablet si PDA-smartphone. Dimensiuni ecran (in mod normal): 3.5″ inch – 6″inch.

MID

MID

PDA si Smartphone: nu sunt laptop-uri propriu zise, dar se apropie destul de mult ca functionalitate de un calculator portabil. Dimensiuni ecran (in mod normal): 2″ inch – 3.5″inch.

In cazul in care nu te-ai prins: identifica ce dimensiune ai nevoie la produs : de buzunar / de borseta / de geanta / de rucsac, ce vrei sa faci cu el, in ce pret te incadrezi (bugetul) si o sa stii de ce fel de dispozitiv portabil ai nevoie.

Pentru ca suntem intr-o tara unde salariul tinde spre cote minime, cautam o configuratie cat mai ieftina si cat mai bine dotata (chiar daca niciodata nu o sa folosim jumatate din ce cumparam) si cumparam pentru orice eventualitate, nestiindu-se cand vom avea nevoie de acele functii. Singurul sfat care il pot da este sa fii sincer cu tine atunci cand vrei sa achizitionezi un laptop. Majoritatea persoanelor nu au nevoie de multa performanta. Luand in calcul acest lucru ai toate sansele sa cumperi cel mai bun produs pentru propriile nevoi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri