GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptopuri de jocuri în 2020: procesoare AMD Ryzen 4000 H și Intel Core 10 H, ecrane de 300 Hz

Autor: Echipa Giz.ro

Laptopurile pentru jocuri ale anului 2020 vor beneficia de noile platforme cu procesoare AMD Ryzen Mobile 4000 H și Intel Core H din a 10-a generație, iar unele modele de top vor fi disponibile cu ecrane cu rate de refresh de 300 Hz.

Vara anului 2020 se anunță una extrem de interesantă pentru pasionații de jocuri, care vor avea de ales între numeroase laptopuri de gaming performante. Pe de o parte, Intel va lansa noile procesoare Core H din a 10-a generație și a anunțat deja o serie de detalii interesante despre acestea, iar pe de altă parte AMD promite deja o replică pe măsură prin noua generație de procesoare Ryzen 4000 H, care au fost deja detaliate.

Laptopuri pentru jocuri pe platforma AMD

AMD s-a evidențiat în ultimul an prin noua arhitectură Ryzen Zen 2, cu care a reușit să obțină performante mai bune decât concurența de la Intel, cu excepția jocurilor. La târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) din 2020, AMD a prezentat și noua gama de procesoare pentru jocuri Ryzen 4000 H care va fi disponibilă pe laptopuri. Gama va include trei procesoare:

  • Ryzen 5 4600H: 6 nuclee, 12 fire de execuție, frecvența de bază 3 GHz, frecvența Boost 4 GHz
  • Ryzen 7 4800H: 8 nuclee, 16 fire de execuție, frecvența de bază 2.9 GHz, frecvența Boost 4.2 GHz
  • Ryzen 9 4900H: specificațiile nu au fost încă anunțate

Toate procesoarele sunt construite în proces de 7 nm, au un consum default de 45 W și suportă memorii DDR4.

Până la lansarea oficială a lui Ryzen 9 4900H, procesorul de vârf este Ryzen 7 4800H, care în teste obține performanțe foarte apropiate de Intel Core i7-9880H. Pentru moment, acest procesor a fost anunțat într-o serie de laptopuri precum Asus Zephyrus G14 și G15, Asus TUF A15 și A17 sau Dell G5 15 SE, care utilizează plăci video de nivel mediu precum Nvidia GeForce RTX 2060 sau AMD Radeon RX 5600M.

Spre vara acestui an vor fi lansate însă numeroase laptopuri cu aceste procesoare, dar și cu plăci video mai puternice.

Laptopuri pentru jocuri pe platforma Intel

Până în prezent, rivalii de la Intel au oferit doar informații sumare despre a 10-a generație de procesoare Comet Lake din seria Core H dedicată jocurilor. În absența unor specificații complete pentru gama de procesoare, producătorul american s-a limitat să anunțe câteva caracteristici cheie ale noilor procesoare.

Astfel, gama va fi compusă din:

  • procesor Core i5 H
  • procesor Core i7 H
  • procesor Core i9 H

În funcție de model, procesoarele vor avea 4 nuclee și 8 fire de execuție, 6 nuclee și 12 fire de execuție sau 8 nuclee și 16 fire de execuție.

În plus, Intel a menționat că procesorul Core i7 H va avea o frecvență de peste 5 GHz, valoare peste cei 4.2 GHz oferiți de Ryzen 7 4800H, în timp ce prosorul Core i9 H va depăși și mai mult acest prag.

Până în prezent, MSI este singurul producător care a anunțat laptopuri cu noile procesoare Intel din seria H, însă fără să ofere detalii concrete despre procesoare sau despre prețurile de comercializare. Este vorba despre modelele MSI GS66 Stealth și MSI GE66 Raider, care oferă platforme tehnice asemănătoare, dar cu mici deosebiri de design.

Primele informații arată că cele două laptopuri au ecrane de 15.6 inch și sunt echipate cu procesoare până la Core i9 din seria H. Se anticipează că noile procesoare vor fi acompaniate de o nouă generație de plăci video Nvidia. Cel mai probabil, dacă producătorul va păstra tradiția actuală de a lansa placi video pentru laptopuri bazate pe platformele oferite pe desktop, ar trebuie să ne așteptăm la placi video din gama Super care să primească numele:

  • Nvidia GeForce RTX 2080 Super
  • Nvidia GeForce RTX 2070 Super
  • Nvidia GeForce RTX 2060 Super.

În următoarele luni, noile procesoare și placi video vor fi însă disponibile și pe produsele altor producători. Prin urmare, așteaptă-te la actualizări în game precum Acer Predator, Acer Triton, Asus Scar sau Zephyrus, pe lângă multe altele.

Ecrane cu rate de refresh de 300 Hz

În versiunile de top, noile laptopuri pentru jocuri vor fi echipate inclusiv cu ecrane care suportă rate de refresh de 300 Hz. De altfel, ecrane de 300 Hz sunt deja disponibile pe produse precum Asus Zephyrus S GX701 (primul laptop cu ecran de 300 Hz, foto jos) sau în gama Acer Predator. Inclusiv noile laptopuri MSI menționate mai sus au ecrane de 300 Hz, iar producătorul a integrat și baterii de 99.9 Wh ca urmare a consumului de energie mai ridicat.

Evident, principalul avantaj teoretic al ecranelor de 300 Hz este că imaginea se împrospătează mai des decât în cazul ecranelor de 240 Hz și, mai ales, decât ecranele de 144 Hz. Acest lucru este un avantaj în special în jocurile care necesită un FPS la un nivel cât mai înalt.

Pe de altă parte, în practică, diferențele dintre 300 Hz și 240 Hz și, într-o anumită măsură, chiar 144 Hz nu sunt semnificative. În plus, prețurile pentru ecrane de 300 Hz sunt mai mari decât în cazul ecranelor de 240 Hz, iar diferența nu este tocmai justificată, excepție făcând gamerii profesioniști, care concureayă la niveluri de top.

Concluzii

Segmentul laptopurilor de jocuri va beneficia în acest an de o creștere a competitivității atât datorită noilor procesoare din a 10-a generație pregătită de Intel, cât mai ales datorită progreselor majore pe care le anunță AMD.

Principalul efect este că multe modele de laptopuri vor fi disponibile atât pe platforma Intel, cât și pe platforma AMD, iar acestea din urmă ar trebui să aibă prețuri sensibil mai mici.

Prin urmare, te poți aștepta la o gamă cu mai multe modele de laptopuri de jocuri și, în unele cazuri, cu prețuri mai accesibile decât cele cu care erai obișnuit până în prezent.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri