GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

MacBook Pro Retina Display şi MacBook Air – Apple împrospătează gama de portabile

Autor: Echipa Giz.ro

Apple a prezentat la Worldwide Developers Conference upgrade-urile disponibile pentru portabilele MacBook Air şi Macbook Pro, dar şi versiunea de top MacBook Pro Retina Display.

Noutăţile se referă în special la introducerea platformei hardware Intel Ivy Bridge, la mărirea memoriei RAM şi la oferirea unor spaţii de stocare generoase pe SSD-uri, pe lângă adopţia porturilor USB 3.0 şi introducerea unui ecran Retina Display pe o versiune specială de MacBook Pro.

MacBook Air – Platformă hardware modernă

Gama de ultraportabile MacBook Air beneficiază acum de noua platforma hardware Intel Ivy Bridge cu procesoare de până la 2 GHz.

Astfel, în versiunea de 11.6”, noul MacBook Air va fi dotat cu procesor Intel Core i5 cu frecvenţa de 1.7 GHz sau cu Core i7 de 2.0 GHz, în timp ce varianta de 13.3” va avea procesor Intel Core i5 de 1.8 GHz sau Core i7 de 2 GHz în versiunea de top.

Rezoluţia ecranului a rămas aceeaşi, şi anume 1366×768 pixeli în cazul versiunii de 11.6” şi 1440×900 pixeli pentru cea de 13.3”.

Pentru stocarea datelor, MacBook Air foloseşte SSD-uri cu capacitate cuprinse între 128 GB şi 512 GB, iar memoria este între 4 GB şi 8 GB. Conectivitatea este asigurată de două porturi USB 3.0, un port Thunderbolt şi noul port MagSafe 2.

MacBook Pro – Performanţe de top. Modelul de 17” dispare

Inevitabil, MacBook Pro a făcut la rândul său pasul spre platformă Intel Ivy Bridge, iar procesoarele oferite sunt printre cele mai puternice din gamă: Core i5 de 2.5 GHz şi Core i7 de 2.9 GHz pentru varianta de 13.3”, plus un Core i7 de 2.7 GHz pentru versiunea de 15”. Opţional este disponibilă şi placa video dedicată Nvidia GT650 cu 512 MB RAM sau 1 GB RAM, în timp ce memoria RAM ajunge până la 8 GB.

Stocarea datelor se realizează pe SSD-uri de până la 512 GB sau pe HDD-uri tradiţionale cu capacitate de până la 1 TB.
Dacă te întrebi ce s-a întâmplat cu modelul de 17”, răspunsul este foarte simplu: acesta a fost eliminat din ofertă.

MacBook Pro benenficiaza acum de noua platforma Intel Ivy Bridge

MacBook Pro Retina Display – Rezoluţie de 2880×1800 pixeli

După ce a debutat pe iPhone 4 şi a continuat şi pe noul iPad, Retina Display îşi face simţită prezenţa şi pe o versiune dedicată high-end a lui MacBook Pro.

Vorbim astfel despre un model cu ecran cu diagonala de 15.4” care beneficiază de o rezoluţie de 2880×1800 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 220 pixeli pe inch.

O astfel de rezoluţie va fi apreciată în special de utilizatorii care folosesc software de tip Adobe Photoshop în scop profesional, dar şi de cei pentru care spaţiul de lucru pe un ecran obişnuit nu este suficient.

Platforma hardware demonstrează că vorbim într-adevăr de un model de top, întrucât MacBook Pro Retina Display utilizează procesoare Intel Core i7 de până la 2.7 GHz, placă video dedicată Nvidia GeForce GT 650M, până la 16 GB de memorie RAM şi SSD-uri de până la 768 GB.

O altă decizie bună luată de Apple a fost renunţarea la unitatea optică pentru ca laptopul să devină mai subţire (nu ar fi rău ca şi modele de bază să urmeze acest trend), iar autonomia promisă este de până la 7 ore.

Veştile mai puţin bune se opresc însă aici. Pentru versiunea de bază a lui MacBook Pro Retina Display dotată cu procesor Core i7 de 2.3 GHz, 8 GB de memorie RAM şi SSD de 256 GB Apple solicită 2200 USD, astfel că în România ne putem aştepta la un preţ de 9.000 – 10.000 lei, prohibitiv pentru majoritatea utilizatorilor obsinuiti.

Mac OS X Mountain Lion – O nouă versiune pentru sistemul de operare

Începând cu luna iulie, toate versiunile de MacBook Air şi MacBook Pro vor fi livrate împreună cu noul sistem de operare Mac OS X Mountain Lion.

Printre noutăţile introduse în noua versiune se numără integrarea cu serviciul iCloud şi apariţia unui sistem de notificări Notification Center asemănător cu cel prezent deja pe iOS, care va beneficia şi de integrare cu Facebook.

Nu lipsesc nici câteva aplicaţii noi: Reminder şi Notes nu au nevoie de nicio prezentare, în timp ce Messages înlocuieşte vechiul iChat şi reprezintă practic o versiune de iMessages pentru a putea conversa gratuit cu utilizatori de iPhone, iPad sau alte Mac-uri.

În plus, aplicaţia Power Nap va permite sistemului de operare să realizeze back-up-uri şi sincronizări inclusiv în sleep mode.

Concluzii

Împrospătarea gamei de portabile MacBook Air şi MacBook Pro era necesară în contextul apariţiei platformei Intel Ivy Bridge. Totuşi, Apple a ieşit în evidenţă în special prin noul ecran Retina Display disponibil pe modelul de top de pe MacBook Pro, care va atrage în mod cert interesul utilizatorilor care au cu adevărat nevoie de o rezoluţie atât de mare.

În rest, Mac OS X Mountain Lion aduce doar update-uri minore, care au însă scopul de a îmbunătăţi experienţa de utilizare a portabilelor Apple.

1 comentariu

  1. Sorin

    13 iunie 2012 la 09:52

    Renuntarea la modelul de 17″ este o mare prostie, dar cei de la Apple isi pot permite acuma, pentru ca au asigurate cistiguri exagerat de ultra-gigantice din alte prostii vindute la oameni de acelasi calibru. Evident, cei ce stiu ce vor, au la alegere o oferta cu mult mai accesibila decit produsele Apple.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri