GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

MSI Titan 18 HX review – cel mai performant laptop de gaming al momentului

Testat pe data de 30 aprilie 2024
Pe scurt: MSI Titan 18 este cel mai performant laptop de gaming disponibil în România în prezent. Dar asta nu înseamnă că este și alegerea potrivită pentru majoritatea potențialilor cumpărători, având în vedere prețul cerut de MSI și particularitățile șasiului, tastaturii și ecranului, precum și performanțele și răcirea acestei serii raportate la celelalte opțiuni din nișa sa. Detaliem aceste aspecte în review.
Produs testat: MSI Titan 18 HX   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.25/5    Pret: 25000 Lei

În acest review discutăm despre MSI Titan 18 HX, cel mai performant laptop de gaming cu ecran de 18-inch disponibil în prima parte a lui 2024.

Abia așteptam să pun mâna pe acest computer și în cele din urmă am reușit, deoarece acesta este în prezent cel mai puternic și cel mai bine echipat laptop de înaltă performanță pentru lucru și jocuri disponibil în magazine. Este, de asemenea, cel mai scump din clasa sa de notebook-uri de 18 inchi.

În ceea ce privește specificațiile, acest computer oferă o implementare de mare putere a procesorului mobil Intel Core i9-14900HX, un cip grafic Nvidia GeForce RTX 4090 16GB 175W overclockat, 4 sloturi pentru RAM și 3 sloturi pentru SSD, plus un modul termic robust cu vapor-chamber. Adăugați o mulțime de porturi, o tastatură mecanică cu switch-uri CherryMX low-profile, un ecran cu panel mini LED 4K 120Hz, un sistem audio bun și un șasiu premium, și acesta este Titan 18 HX.

În același timp, acest laptop este ceva mai mare și mai greu decât alte opțiuni de 18 inci disponibile în prezent cu specificații în mare parte similare și performanțe similare, deși nu mai este nici pe departe la fel de masiv ca predecesorul său, MSI Titan GT77. În plus, acesta rămâne în continuare mai scump decât concurența, iar upgrade-ul de performanță față de concurenți sau față de Titanul anterior este limitat.

Toate acestea mi-au stârnit interesul de a afla ce anume plătești în plus pentru acest dispozitiv MSI Titan 18 HX și cine merită să ia în considerare această serie. Am adunat gândurile și impresiile mele mai jos.

Specificații– MSI Titan 18 HX

2024 MSI Titan 18 HX A14VIG – official page
Ecran18-inch, 16:10, non-touch, finisaj mat,
UHD+ 3840 x 2400 px mini LED, 120 Hz 7ms, 100% DCI-P3 color,
550+ nits SDR, 1100+ nits peak HDR, 1008?? dimming zones
ProcesorIntel 14th gen Raptor Lake Refresh, Core i9-14900HX, 8C+16c/32T, up to 5.8 GHz Max Turbo
VideoIntel UHD + Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop 16GB graphics (175W cu Dynamic Boost)
cu MUX, fără Advanced Optimus, fără GSync
Memorie64 GB DDR5-4000 RAM – până la 192 GB (4x DIMMs)
Stocare2 TB SSD (Samsung PM9A1 drive) – 1x M.2 PCI gen5, 2x M.2 PCIe gen4 sloturi
ConecticăWiFi 7 (Killer BE1750x – Intel BE200NGW chip) cu Bluetooth 5.4, 2.5G Gigabit LAN (Killer E3000)
PorturiStânga: 2x USB-A 3.2 gen2, SD card reader, Kensington lock
Dreapta:2x USB-C with Thunderbolt 4 (cu video, data, power), 1x USB-A 3.2 gen2, audio jack
Spate: HDMI 2.1 FRL, power, RJ45 LAN
Baterie99.9Wh, 400 W încărcător, încărcare USB-C la 100W
Dimensiuni404 mm (w) x 308 mm (d) x 24 – 32 mm (h)
Greutate3.63 kg + 1.15 kg încarcător
Extrasformat standard cu ecran de 18-inch și unghi dechidere de 150-grade,
tastatură cu swithcuri CherryMX, cu NumPad și iluminare RGB, touchpad haptic cu iluminare RGB,
cameră FHD cu IR, 6x speakere

Construcție și design

Titan-ul 18 este unul dintre cele mai bine realizate laptopuri de nivel premium cu un ecran de 18 inchi disponibile în prezent.

Totuși, este încă un design oarecum orientat spre jocuri. RGB-ul este oarecum limitat cu logo-ul Dragon aprins de pe capac și cu touchpad-ul RGB, care poate fi dezactivat complet în mediile business/școală. Dar există totuși câteva părți albastre pe partea din spate a laptopului, în jurul evacuărilor, care ies în evidență și indică ADN-ul de gaming al acestei serii.

exterior

Pe de altă parte, calitatea construcției este cât se poate de robustă, fără flex la nivelul șasiului sau a capacului și fără zgomote ciudate atunci când folosiți și ridicați acest laptop.

Cel mai probabil, însă, va trebui să folosiți ambele mâini pentru a-l deplasa, deoarece cântărește 3,6 kilograme. Aceasta este cu aproximativ jumatate de kg mai greu decât un Scar sau Blade sau chiar un Predator Helios 18. Și nu uitați că laptopul vine, de asemenea, cu un încărcător de 400 W care adaugă încă 1,15 kg la rucsacul vostru.

Pe de altă parte, dimensiunea acestui Titan se încadrează la mm de celelalte opțiuni de 18 inci. Veți observa acest lucru după marginile din jurul ecranului și grosimea șasiului.

Pentru referință, totuși, iată cum se compară Titan și ROG Scar 18 în ceea ce privește dimensiunea totală – sunt apropiate.

rog scar titan 18 1

Lăsând la o parte dimensiunea și greutatea, alegerea materialelor și atenția acordată detaliilor sunt de cea mai bună calitate aici, cu metale (aluminiu și aliaje de magneziu și aluminiu) și sticlă peste tot și fără spații libere sau conexiuni între element neglijent realizate.

MSI a optat pentru o schemă de culori în trei tonuri, cu metale negre în cea mai mare parte și câteva elemente gri și albastre în jurul părții inferioare și a părții din spate. Brandingul este destul de minimalist, cu scutul RGB Dragon pe capac și câteva gravuri MSI și SteelSeries pe interior – plus o mulțime de autocolante pe care ar trebui să le dezlipești.

In ceea ce privește RGB-ul, nu există bare de lumini dedicate pe această serie, iar singurele elemente RGB sunt Dragon Shieldul de pe capac și touchpad-ul.

O particularitate de design a acestei serii este interiorul din sticlă care integrează perfect touchpad-ul. Acesta are o finisare mată și se simte excelent la atingere și, surprinzător, nu se murdărește deloc în utilizare.

Ergonomia acestei serii Titan 18 este cam ceea ce ar trebui să vă așteptați de la un șasiu de acest tip. Buza din față a laptopului este destul de înaltă, iar marginea frontală și colțurile sunt destul de ascuțite, purînd deveni incomfortabilecând nu folosiți laptopul pe un birou spațios. Și, deoarece majoritatea suprafețelor sunt negre, acestea vor arăta amprentele și urmele de degete ușor, în special în jurul tastelor și pe capac.

Balamalele sunt în regulă, suficient de ferme și în același timp funcționează fără probleme, iar acestea permit ecranului să se rbateze la aproximativ 150 de grade pe spate. Picioarele de cauciuc sunt masive și aderente în același timp și creează o ușoară înclinare a șasiului care ar trebui să ajute la fluxul de aer. De asemenea, apreciez faptul că nu există LED-uri de stare în raza vizuală, dar există o lumină mereu aprinsă în tasta de pornire, care cel puțin este slabă și nu este atât de aproape de ecran, datorită dimensiunilor acestui șasiu.

În ceea ce privește IO, există tot ceea ce vă veți dori aici, inclusiv HDMI, sloturi USB-A și USB-C cu Thunderbolt 4, un cititor de carduri SD, un K-Lock, un jack audio, orice. În plus, acestea sunt aliniate în jurul marginilor și pe partea din spate a laptopului, în spatele ecranului, în ciuda faptului că o mare parte din spate și din părțile laterale sunt rezervate pentru evacuările de răcire.

Per total, acest MSI Titan 18 HX este un șasiu excelent din punct de vedere al materialelor, al calității construcției și al ergonomiei. Totuși, unele dintre alegerile de design sunt discutabile, cu un amestec de elemetne negre și gri cu accente albastre, care ar putea împiedica acest laptop să fie o alegere acceptabilă în mediile foarte stricte de birou/școală.

Tastatură și touchpad

Tastatura și touhcpadul de pe această serie Titan 18 HX sunt destul de diferite față de ceea ce oferă concurența.

Tastatura are un design complet, cu o secțiune NumPad, dar tastele cu săgeți sunt înghesuite în mod enervant între celelalte taste și nu sunt distanțate în niciun fel.

În plus, MSI a implementat switch-uri mecanice CherryMX cu profil redus pe tastele principale și pe săgeți, dar switch-uri cu dom de cauciuc pe tastele NumPad, iar cele două secțiuni se simt diferit în utilizare.

keyboard touchpad

În ceea ce privește switch-urile Cherry, acestea oferă o experiență de utilizare generală cu care este nevoie de ceva timp pentru a vă obișnui, dar după o vreme veți ajunge cel mai probabil să le preferați în fața oricărei alte opțiuni de tastatură disponibile pe laptopuri.

Este greu de descris click-ul și feedback-ul acestor switch-uri, va trebui să mă credeți pe cuvânt că sunt minunate odată ce vă obișnuiți cu ele. Totuși, va trebui să luați în considerare zgomotul lor, deoarece sunt mai zgomotoase decât tastaturile obișnuite de laptop, iar acest lucru poate fi deranjant în anumite medii de utilizarea, acolo unde aceste taste ar putea atrage atenție nedorită.

Toate aceste taste sunt, de asemenea, iluminate RGB, cu control per tastă în software-ul SteelSeries, care oferă o serie moduri și efecte, precum și control asupra luminii Dragon și a luminii din touchpad. Iluminarea este bine implementată, cu LED-uri puternice, cu o uniformitate bună și cu un light-bleed limitat de sub capacele tastelor.

Touchpad-ul este atipicaici, deoarece este integrat perfect în armrest, care este o întreagă suprafață de sticlă mată. Asta înseamnă că nu există nimic care să determine fizic unde se termină sau începe suprafața tactilă, așa că va trebui să țineți funcția de iluminare activată tot timpul pentru a vă ghida.

Lăsând la o parte designul, utilizarea acestui touchpad este și ea destul de ciudată. Suprafața se simte plăcută la atingere și răspunde bine la glisări și atingeri, dar nu există niciun clic fizic. În schimb, clicurile sunt haptice, iar eu m-am luptat mult cu acțiunile de clic și glisare și cu alte câteva sarcini complexe. Poate că MSI ar putea remedia lucrurile cu un software mai târziu, dar experiența mea cu acest touchpad a fost uneori frustrantă și, cel mai probabil, aș sfârși prin a folosi un mouse cu acest Titan.

Dincolo de acestea, în ceea ce privește elementele biometrice, aici nu există un senzor de amprentă, dar există funcționalitate IR integrată în camera web.

Ecran

Ecranul de pe acest Titan 18HX este un panou de 18 inci 16:10, un format similar cu cel pe care îl găsiți pe alte laptopuri de 18 inci din prezent, dar cu un panou mini LED UHD+ 120Hz, care este exclusiv pentru această gamă.

Cu toate acestea, dacă acest panou este cea mai bună opțiune pentru un astfel de dispozitiv este discutabil, din câteva motive.

Pentru utilizarea zilnică, acesta este frumos și foarte clar la o rezoluție de 3840 x 2400 px. Culorile sunt puternice și ies în evidență, iar totul arată pur și simplu splendid, atât în conținutul SDR, cât și în cel HDR. În plus, acesta panel are o finisare mată anti-reflexie și este destul de luminos, așa că este potrivit pentru tot felul de situații de utilizare, inclusiv pentru spațiile luminoase din birouri.

display

Iată ce am obținut în testele tale, folosind un senzor XRite i1 Pro:

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUOC5AC (B180ZAN01.0);
  • tehnologie: Mini LED 3840 x 2400 px, 10bit, 1008 zone de atenuare
  • Acoperire: 99,8% sRGB, 83,5% AdobeRGB, 97,8% DCI-P3;
  • Gamma măsurată: 2,24;
  • Luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 601,18 cd/m2 la putere;
  • Luminozitate minimă în mijlocul ecranului: 32,18 cd/m2 la putere;
  • Contrast la luminozitate maximă: 1:1;
  • Punct de alb: 7800 K;
  • Negru la luminozitate maximă: 0,00 cd/m2;
  • PWM: Da – urmează să fie discutat.

Dar mai sunt și alte câteva aspecte care trebuie luate în considerare.

În primul rând, în ceea ce privește jocurile, panelul este unul UHD+ cu refresh de 120Hz și timpi de răspuns de aproximativ 7-8 ms, în timp ce panourile QHD de pe piață au o rezoluție mai mică, refresh de 240Hz și timpi de răspuns mai rapizi, de 4-5 ms. Pe lângă acestea, MSI nu implementează suport GSync pe acest panou, în timp ce toate celelalte opțiuni QHD oferă GSync. Sunt aceste detalii critice pentru experiența ta de gaming? Nu pentru mine, dar cred totuși că trebuie menționate și luate în considerare.

Și apoi, există aplicații precum suita Adobe sau altele care necesită o acuratețe perfectă în reproducerea culorilor. Deoarece acest panou este un mini LED cu zone-dimming activ continuu, software-ul poate distorsiona ceea ce vedeți pe ecran, ceea ce face ca acesta să nu fie ideal pentru lucrul cu culori precise. Pe lângă acestea, veți mai observa că acest panou acoperă doar aproximativ 83,5% din gama Adobe RGB, ceea ce s-ar putea să nu fie suficient pentru o muncă precisă din punct de vedere al culorilor. Dar este aproape 100% DCI-P3, cel puțin.

Pe lângă acestea, trebuie să luați în considerare și faptul că acest panou esteun mini LED cu aproximativ 1000 de dimming zones, în timp ce opțiunile moderne QHD de 18 inci au o matrice mai densă de peste 2000 de zone. Aceasta înseamnă că aspecte precum ghostingul, artefactele pe culori solida, sau bloomingul sunt mai vizibile pe acest panou decât pe opțiunile QHD.

Hardware și performanțe

Modelul nostru de test este configurația de top a seriei MSI Titan 18 HX, construită pe un procesor Intel Core i9-14900HX, 64 GB de memorie DDR5-5600, 2 TB de stocare SSD și o grafică duală: Nvidia RTX 4090 16GB dGPU și Intel UHD iGPU integrată în procesorul Intel.

Înainte de a continua, trebuie să menționez că această unitate de test ne-a fost oferitp de MSI pentru teste și rulează cu software-ul disponibil la începutul lunii aprilie 2024 (BIOS E1822IMS.10E, drivere Nvidia GeForce 551.76). Mă aștept ca puține lucruri să se mai schimbe cu software-ul ulterior.

Din punct de vedere al specificațiilor, acest MSI Titan 18 2024 este construit pe cele mai recente echipamente Intel și Nvidia disponibile până în prezent.

Core i9-14900HX este procesorul mobil de top al platformei Intel Raptor Lake Refresh de a 14-a generație, cu 24 de nuclee și 32 de fire. Este un design hibrid, cu 8 nuclee de înaltă performanță cu două fire și 16 nuclee suplimentare de eficiență, care lucrează împreună sau separat în diverse sarcini. Designul și modulul termic al acestui Titan 18 permit procesorului să funcționeze în mod constant la 170-180W de putere susținută în sarcini solicitante ale CPU, pe profilul Extreme, mai mare decât la orice altă implementare i9-14900HX testată până acum.

Cu toate acestea, i9-14900HX este un rafinament minor al procesorului i9-13980HX implementat în MSI Titan GT77 și în alte notebook-uri 2023 HX, așa că nu vă așteptați la creșteri notabile de performanță în ambele teste, dar mai ales în aplicațiile de utilizare reală.

În ceea ce privește GPU-ul, seria 2024 Titan 18 este disponibilă cu cipuri RTX 4000 de nivel superior. Pe această mostră avem Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop dGPU care rulează la o putere de până la 175W cu Dynamic Boost, și puteți, de asemenea, să o specificați cu un Nvidia GeForce RTX 4080 175W.

Există un MUX pe acest design, dar nu există suport GSync și nici Advanced Optimus. În schimb, puteți comuta manual între modurile Hybrid și Discrete GPU, cu un restart între ele.

În ceea ce privește opțiunile de memorie RAM și de stocare, laptopul vine cu patru sloturi DIMM și trei sloturi pentru SSD M.2 2280. Pentru că este vorba de o configurație de 4x RAM, memoria funcționează doar la viteze DDR5-4000, chiar dacă laptopul este livrat cu module DDR5-5200 sau 5600. Acest lucru nu ar trebui să conteze pentru majoritatea aplicațiilor, dar ar putea totuși să conteze pentru anumite aplicații care depind foarte mult de vitezele RAM.

Pentru stocare, configurația noastră este o unitate rapidă Samsung PM9A1 de 2 TB, dar acest laptop suportă și SSD-uri gen5, deoarece unul dintre sloturile M.2 este compatibil cu unități gen5.

Accesul la componentele este destul de simplu. Trebuie să scoateți panoul din spate prin înlăturarea unor șuruburi Philips.

În interior veți găsi toate componentele, bateria mare și modulul termic. Cele 4 sloturi de memorie RAM sunt plasate în spatele unui scut din aluminiu, iar cele 3 SSD-uri și modulul WiFi sunt ușor accesibile. Nu există radiatoare termice pe SSD-uri, ci doar câteva folii termice.

Veți observa, de asemenea, că fiecare bucățică de spațiu este folosită la maxim în acest șasiu, deoarece configurația internă este creată special pentru acest model de 18 inci și nu este împărțită cu o versiune mai mică de 16 inci, ca în cazul majorității celorlalte mărci. Acest lucru le-a permis celor de la MSI să implementeze camera de vapori și radiatoarele masive și ventilatoarele de mare debit, precum și 6x difuzoare mari, atât unități cu ardere ascendentă, cât și inferioară.

Acest videoclip prezintă întregul proces de dezasamblare:

Lăsând la o parte specificațiile, MSI oferă profilurile de alimentare standard în aplicația Control Center: Silent, Balanced și Extreme, cu diverse setări de putere și profiluri de ventilatoare între ele, rezumate în tabelul următor.

SilentBalancedExtreme
CPU only, PL1/PL2 TDP55/100W140/240W160/240W
GPU only, max TGP80W175W175W
Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP
120W,  40 + 80 W210W, 60 + 150 W270W, 95 + 175 W
Noise at head-level, tested<35 dBA~45 dBA in games~52 dBA on Auto fans
~58 dBA on Cooler Boost fans

CPU/Graphics Performanță și Benchmarks

Trecând la sarcini mai solicitante, începem prin a testa performanța procesorului rulând testul Cinebench R15 de peste 15 ori într-o buclă, cu o întârziere de 1-2 secunde între fiecare execuție.

Procesorul Core i9-14900HX se stabilizează la o putere susținută de ~180W pe setarea Extreme, cu ventilatoarele setate pe Auto și laptopul așezat plat pe birou, cu temperaturi de aproximativ 93-95 C și scoruri de ~4900 puncte. Ventilatoarele se rotesc la ~52 dB la nivelul capului în acest mod.

Procesorul funcționează la putere mare pe toată durata acestui test, iar atât limita de putere, cât și cea termică intră în acțiune într-o mică măsură după câteva rulări.

Controlul voltajului este blocat în mod implicit atât cu XTU, cât și cu Throttlestop, și nu am apucat să testez opțiunea avansată de subvoltare din BIOS. Pe baza experienței noastre cu alte implementări i9-14900HX, un undervolt de -50 până la -80 mV ar trebui să funcționeze stabil aici și să permită o ușoară creștere a scorurilor susținute ale procesorului de până la 3-5%. Acest lucru ar trebui să împingă scorurile din acest test la peste 5000 de puncte susținute.

Există, de asemenea, opțiunea de activare a modului Cooler Boost, cu rampe ale ventilatoarelor la 100% turații. Acest lucru se traduce printr-o creștere a zgomotului (58 dBA), dar cu setări de putere, temperaturi și scoruri în mare parte similare, chiar și atunci când aveți laptopul pe un suport.

În modul Balanced, procesorul se stabilizează la o putere de ~140W, cu un nivel al ventilatorului de 45 dBA, temperaturi de aproximativ 80 de grade Celsius și scoruri de aproximativ 4600 de puncte. Aceasta reprezintă o scădere de aproximativ 5-7% în comparație cu modul Extreme. Acest lucru arată cât de puțin scalează i9 în performanță peste 150W de putere.

Pe profilul Silent, însă, procesorul este limitat la 55W, cu ventilatoare abia auzibile (sub 35 dB) și temperaturi în jurul a 60 de grade Celsius. i9-14900HX obține ~3000 de puncte în testul Cinebench, aproximativ 60% din performanța din modul Extreme. Este bine pentru un profil silențios, dar mai agresiv limitat decât în cazul altor implementări ale acestei platforme, deoarece temperaturile ar permite cu ușurință o limită mai mare, în jurul a 75W sau cam așa ceva, ceea ce ar asigura scoruri în jurul a 3600 de puncte.

Am testat, de asemenea, modul Balanced (Echilibrat) la alimentarea PD, care, de asemenea, limitează procesorul la numai 55W.

În cele din urmă, CPU-ul fluctuează între 25 și 55 W pe baterie, pe profilul Extreme, cu rezultate fluctuante în acest test. Detalii mai jos.

cinebench1 msi titan18

În continuare, am rulat întreaga suită de teste și benchmark-uri, pe profilul Extreme Performance, cu GPU-ul setat pe modul Hybrid (MUX pe Optimus), cu ventilatoarele pe Auto și cu ecranul setat la rezoluția nativă 4K+. Procesorul rulează pe voltajul stock pentru aceste teste, iar GPU-ul este overclockat implicit la +200 MHz Core, +200 MHz memorie de către acest profil.

Iată ce am obținut:

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 13452, 16 – 9961, 8 – 7654, 4 – 4327, 2 – 2295, 1 -1187;
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 35610 (Graphics – 44374, Physics – 41564, Combined – 13209);
  • 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 13998;
  • 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 20983 (Graphics – 21914, CPU – 16914);
  • 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 5743;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 12914;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 36267;
  • PCMark 10: crashed;
  • GeekBench 6.0.2: Multi-core: 17559, Single-Core: 2890;
  • CineBench R15 (best run): CPU 5027 cb, CPU Single Core 309 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 11902 cb, CPU Single Core 828 cb;
  • CineBench R23: CPU 31434 cb (best single run), CPU 30296 cb (10 min run), CPU Single Core 2151 cb;
  • CineBench 2024: GPU 23608 pts, CPU 1745 pts (best single run), CPU 1744 pts (10 min run), CPU Single Core 125 pts;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 18.13 s.

Și iată câteva teste de referință pentru stații de lucru, pe același profil Extreme Performance:

  • Blender 3.0.1 – BMW scene – CPU Compute: 1m 16s;
  • Blender 3.0.1 – BMW scene – GPU Compute: 9.88s (CUDA), 6.40 (Optix);
  • Blender 3.0.1 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 01s;
  • Blender 3.0.1 – Classroom scene – GPU Compute: 19.80s (CUDA), 10.62s (Optix);
  • Blender 3.4.1 – BMW scene – CPU Compute: 1m 16s;
  • Blender 3.4.1 – BMW scene – GPU Compute: 9.63s (CUDA), 5.60 (Optix);
  • Blender 3.4.1 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 05s;
  • Blender 3.4.1 – Classroom scene – GPU Compute: 17.02s (CUDA), 10.17s (Optix);
  • Blender 3.6.5 – BMW scene – CPU Compute: 1m 18s;
  • Blender 3.6.5 – BMW scene – GPU Compute: 9.50s (CUDA), 6.19 (Optix);
  • Blender 3.6.6 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 08s;
  • Blender 3.6.5 – Classroom scene – GPU Compute: 17.11s (CUDA), 9.64s (Optix);
  • PugetBench – DaVinci Resolve: 2167 points;
  • PugetBench – Adobe Photoshop (25.5): 11838;
  • PugetBench – Adobe Premiere (24.2.1): 12658.
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 201.74;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 113.97;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 137.70;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 74.72;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 582.89;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 58.19;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 37.47;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 454.92.
  • V-Ray Benchmark: 21003 – CPU, 2658 – CUDA, 3600 – RTX.

Acestea sunt unele dintre cele mai bune scoruri de benchmark pe care le veți obține pe orice laptop din ziua de azi, atât pe partea de CPU, cât și pe partea de GPU.

Pe partea de CPU, acest laptop are un avantaj în ceea ce privește setările de putere PL1/PL2, care sunt mai mari decât pe orice alt computer mobil. Dar, după cum s-a arătat deja, acest lucru oferă destul de mult un câștig de 1-3% în scoruri față de ceva precum un Scar 18 sau implementarea anilor trecuți a lui i9-13980HX în Titan GT77. Iar asta nu înseamnă nimic în aplicațiile din viața reală.

Pe partea de GPU, încă o dată, acest Titan 18 depășește cu câteva puncte procentuale alte configurații de laptopuri RTX 4090, dar acest lucru se datorează faptului că setările OC implicite pe modul Extreme sunt de +200 MHz Core/Memory, mai agresive decât setările OC implicite din alte laptopuri, care sunt de obicei în jurul limitei de +100 MHz.

Performanța în jocuri – configurație RTX 4090 175W, OC

Iată cum se descurcă acest laptop în jocuri.

Pentru modul Extreme Performance, ventilatoarele sunt setate pe Auto, iar GPU-ul este overclockat la +200 MHz Core, + 200 MHz Memory, de altfel setările implicite ale acestui profil.

MSI Titan 18,
Core i9-14900HX +
RTX 4090 Laptop 150-175W
4K+ Extreme,
dGPU, on desk
QHD+ Extreme,
dGPU, on desk
QHD+ Balanced,
dGPU, on desk
QHD+ Silent,
dGPU, on desk
FHD+ Extreme,
dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
48 fps (40 fps – 1% low)102 fps (73 fps – 1% low)92 fps (66 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)132 fps (90 fps – 1% low)
Doom Eternal
(Vulkan, Ultra Preset)
182 fps (130 fps – 1% low)354 fps (282 fps – 1% low)480 fps (352 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
81 fps (62 fps – 1% low)131 fps (100 fps – 1% low)119 fps (92 fps – 1% low)90 fps (74 fps – 1% low)136 fps (100 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
75 fps (58 fps – 1% low)122 fps (70 fps – 1% low)147 fps (72 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
86 fps (64 fps – 1% low)143 fps (102 fps – 1% low)159 fps (108 fps – 1% low)
Resident Evil 4
(DX 12, Prioritize Graphics, TAA)
88 fps (66 fps – 1% low)164 fps (104 fps – 1% low)146 fps (101 fps – 1% low)102 fps (76 fps – 1% low)210 fps (112 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
99 fps (76 fps – 1% low)170 fps (110 fps – 1% low)151 fps (102 fps – 1% low)120 fps (94 fps – 1% low)179 fps (116 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.04)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU)
90 fps (64 fps – 1% low)138 fps (70 fps – 1% low)136 fps (68 fps – 1% low)116 fps (74 fps – 1% low)140 fps (76 fps – 1% low)

Această configurație se descurcă fără probleme cu toate aceste jocuri moderne, chiar și la rezoluție 4K și setări Ultra, cu puține excepții care scad sub 60 fps la această rezoluție. Performanța RT este, de asemenea, impresionantă pentru această variantă 4090, mai ales cu DLLS3 în titlurile suportate.

Aceste framerate sunt cu aproximativ 5% mai mari decât la RTX 4090 Scar 18 testat recent, ceea ce, din nou, se datorează setărilor OC. La setări similare, mă aștept ca ambele unități să aibă aceleași performanțe. Cu toate acestea, valorile joase de 1% sunt considerabil mai mari pe Titan, cu 10-20% mai bune la aceeași rezoluție QHD+. Nu știu sigur de ce, dar este important de luat în considerare și acest aspect pentru a avea o imagine completă asupra capacităților de gaming ale acestui laptop.

În comparație cu Titan GT77 de anul trecut, acest Titan 18 este cu câteva puncte procentuale mai rapid la framerate, deoarece GPU-urile sunt identice între generații, iar tranziția între platformele Intel de generația 14 și 13 nu afectează aproape nimic când vine vorba de utilizare reală sau de jocuri.

Mai multe teste gaming și o detaliere a modului de funcționare, temperaturilor interne și nivelului de zgomot în jocuri si taskuri complexe gășiți în review-ul detaliat de pe Ultrabookreview.com

Răcire, conectivitate și audio

Modulul termic din acest laptop este avansat și profită pe deplin de spațiul din interiorul acestui șasiu de 18 inci, cu două ventilatoare de mare capacitate, patru radiatoare mari și un modul termic robust care acoperă toate componentele hardware importante.

cooling

MSI menționează, de asemenea, aceste picioare de cauciuc mai înalte sub laptop, menite să asigure un flux de aer mai bun în ventilatoare, dar, după cum se arată în teste, CPU-ul în special se încălzește foarte tare aici, cu laptopul așezat pe birou, iar toate temperaturile interne beneficiază foarte mult de ridicarea acestui șasiu pe un suport, în toate modurile. Așa că țineți cont de acest aspect pentru sesiunile de gaming.

În ceea ce privește nivelul de zgomot, așteptați-vă la 58 dBA pe Extreme cu ventilatoare Cooler Boost max, 52 dBA pe Extreme cu ventilatoare Auto, 45 dBA pe Balanced și sub 35 dBA pe profilul Quiet.

În ceea ce privește temperaturile exterioare ale carcasei, acest laptop rulează fierbinte și chiar incomod în jurul tastelor săgeți și în mijlocul șasiului, care este partea cea mai fierbinte în toate modurile și trece de 50+ Celsius. Carcasa metalică amplifică și mai mult transferul de căldură și face ca suprafețele de contact să se simtă mai calde decât pe alte dispozitive cu interior din plastic, cum ar fi modelele ROG.

temps msi titan18 gaming balanced temps msi titan18 gaming extreme temps msi titan18 gaming silent

*Gaming – Silent, pe birou – joc Cyberpunk timp de 30 de minute, ventilatoare la <35 dB
*Gaming – Balanced, pe birou – joc Cyberpunk timp de 30 de minute, ventilatoare la ~45 dB
*Gaming – Extreme Performance, pe birou – joc Cyberpunk 2077 timp de 30 de minute, ventilatoare la ~52 dB

Lăsând la o parte jocurile, acest laptop se menține mai silențios și mai rece la utilizarea de zi cu zi și la multitasking-ul general. Insă, ventilatoarele par să nu stea niciodată la relanti, așa că le veți auzi și într-un mediu liniștit. Totuși, rareori depășesc 30 dBA.

Pentru conectivitate, există Wireless 7 și Bluetooth 5.4 pe această unitate, precum și 2.5G Gigabit Lan, deci cea mai bună tehnologie a disponibilă în acest moment. Această mostră s-a comportat bine pe wi-fi cu configurația mea, dar nu am încă un router WiFi7 cu care să testez. De asemenea, portul LAN este plasat convenabil în partea din spate a laptopului, dacă intenționați să utilizați o conexiune prin cablu, astfel încât cablul nu vă va încurca.

Calitatea audio este solidă aici, cu 6 difuzoare de 6x în interiorul acestui dispozitiv, care trag în jos și în sus prin grilele care flanchează tastatura. Nu există încă foarte mult bas, dar aceste difuzoare sunt cu siguranță puternice, cu 85+ dBA la nivelul capului. Asta înseamnă că sunt mai puternice decât pe Scar 18, dar calitatea audio este aproximativ similară și chiar mai clară pe Scar.

speakers

În cele din urmă, există o cameră FHD plasată în partea de sus a ecranului și flancată de microfoane, cu o calitate decentă a imaginii. Aceasta suportă și IR cu Windows Hello, ceea ce este destul de rar pe o astfel de mașinărie de gaming.

Baterie și autonomie

În interiorul acestui laptop se află o baterie de 99.9Wh.

Iată ce am obținut pe unitatea noastră de analiză în ceea ce privește durata de viață a bateriei, cu luminozitatea ecranului setată la aproximativ 120 de nits (~50 de luminozitate) și cu o reîmprospătare de 120 Hz.

  • 4 h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 4-5 h – redare video FHD YouTube, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 4-5 h – redare video Netflix, Silent Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 3 h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 1 h – jocuri, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON.

Această implementare este mai consumatoare de energie decât celelalte modele i9-14900HX pe care le-am testat, iar acest lucru nu este o surpriză, având în vedere că și ecranul 4K influențează consumul. Așadar, așteptați-vă la aproximativ 3-4 ore de utilizare zilnică cu o încărcare, ceea ce este OK pentru această clasă de produse.

Voi mai adăuga că acest notebook Titan 18 vine cu încărcator de 400W, o unitate destul de voluminoasă și grea, de peste 1,15 kg, și cu un cablu destul de scurt pe partea atașată la cărămidă. În comparație, încărcătoarele moderne de 330W oferite de laptopurile concurente sunt ceva mai compacte și tind să ofere cabluri mai lungi și mai ergonomice.

Încărcarea USB-C este suportată pe acest laptop, până la 100W, prin intermediul unuia dintre sloturile USB-C din partea stângă.

charger

Preț și disponibilitate

Seria MSI Titan 18 este disponibilă în magazine la data publicării acestui articol.

Însă, o singură configurație este listată, una similară cu cea testată aici, cu procesor Intel Core i9-14900HX, dGPU RTX 4090, 64 GB de memorie RAM, 2 TB de stocare SSD și afișaj mini LED, la prețul de 24999 lei. Sfinte Sisoe!

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Această serie MSI Titan 18 este extreme de piperată. Atât pentru că este o serie scumpă cu tot ceea ce are de oferit, dar și pentru că MSI oferă doar în configurații cu specificații de top, cu multă memorie RAM și stocare.

În comparație, puținele alte laptopuri de 18 inci cu același procesor i9-14900HX și grafică RTX 4090 sunt ceva mai „accesibile”: ROG-ul Scar 18 costă circa 17000 de lei, iar MSI-ul Raider 18 circa 18000 de lei. Alienware m18 r2 sau Razer Blade 18 nu sunt încă disponibile la noi.

Iar chestiunea este că, în mod realist, toate aceste laptopuri vor avea performanțe similare, mai ales în utilizări mixte și jocuri, unde toate implementează același cip 4090, cu mici diferențe de putere și setări OC între ele. Titan 18 obține are un atuureal cu sloturile de memorie RAM și stocarea mai rapidă, dar, în același timp, memoria RAM de pe această unitate funcționează mai lent în comparație cu celelalte opțiuni cu doar 2x module RAM. Așadar, chiar și această caracteristică este o lamă cu două tăișuri.

Pe lângă acestea, nici în ceea ce privește răcirea nu prea ai un avantaj cu acest Titan; de fapt, acesta se simte chiar mai cald și funcționează mai zgomotos decât Scar 18 și, cel mai probabil, și decât Alienware m18 R.

Așadar, ce primești cu Titan pentru a justifica cel puțin parțial prețul? Ei bine, designul șasiului este excelent, ergonomia este solidă, tastatura Cherry este una fără egal odată ce te obișnuiești cu ea, ecranul mini LED este impresionant, iar difuzoarele se aud bine. Și, bineînțeles, performanțele sunt excelente, cam cele mai bune oferite în această clasă, dar numai cu câteva puncte procentuale peste alternative.

Totuși, dacă nu aveți cu adevărat nevoie de 4 sloturi RAM și de peste 128+ GB de RAM pe un laptop, celelalte opțiuni de 18 inci de pe piață reprezintă în general o propunere mai echilibrată valoric. Pe de altă parte, echilibrul preț/dotări nu este oricum neapărat o preocupare în cazul unui laptop cu RTX 4090, astfel că dacă bugetul vă permite și înțelegeți și acceptați particularitățile și neajunsurile acestei serii MSI Titan 18, atunci aceasta poate fi alegerea potrivită pentru voi.

Pro:

  • materiale premium, calitate superioară a construcției și finisajelor
  • multe porturi și o ergonomie bună
  • tastatură mecanică cu switch-uri Cherry, touchpad din sticlă cu iluminare RGB
  • ecran mat impresionant, cu panou mini LED 4K
  • cel mai puternic laptop din această generație, dar doar cu o mică diferență față de alternativele cu specificații similare
  • profiluri versatile
  • audio capabil

Contra:

  • mare și greu chiar și pentru un laptop de 18 inci
  • asigurați-vă că particularitățile designului, tastaturii și panoului mini LED 4K sunt potrivite pentru nevoiel voastre
  • temperaturi ridicate ale procesorului cu laptopul așezat pe birou
  • temperaturi ridicate ale șasiului, în toate modurile
  • ventilatoare zgomotoase în modul Extreme Performance
  • foarte, foarte scump

msi titan18 fin3

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri