GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

REVIEW Asus ROG Flow X13 + XG Mobile eGPU – cel mai performant combo ultraportabil al momentului

Testat pe data de 3 martie 2021
Pe scurt: ROG-ul Flow X13 de sine stătător reprezintă o alegere foarte interesantă în gama laptopurilor compacte, cu performanțe neegalate de vreun alt notebook din segment, cu autonomie de invidiat, și cu un format convertibil, practic și bine închegat. Tastatura cam înghesuită și greutatea mai ridicată decât a altor portabile de 13-inch atârnă oarecum în balanță, dar per total acest notebook este greu de trecut cu vederea, mai ales că are de partea sa și un preț competitiv. Combinația cu unitatea ROG Mobile eGPU este însă discutabilă, menită unei nișe înguste de potențiali doritori. Performanțele impresionează, dar neajunsurile formatului și prețul piperat vor avea un cuvânt greu de spus în decizia de cumpărare.
Produs testat: Asus ROG Flow X13 GV301   Testat de: Andrei Girbea    Nota: 4.5/5    Pret: de la 6000 Lei

Seria ROG – Republic of Gamers a celor de la Asus este una foarte populară în rândul celor interesați de laptopuri performante, menite jocurilor și task-urilor solicitante de orice fel. Până de curând, însă, laptopurile ROG erau disponibile doar în formate cu ecrane de 14, 15 sau 17-inch, dar începând din acest an (2021), Asus oferă și un ultrabook ROG portabil, modelul ROG Flow X13.

V-am mai povestit despre el acum câteva săptămâni, iar între timp l-am și testat mai amănunțit, împreună cu unitatea grafică externă (ROG XG Mobile eGPU) cu care acesta este oferit. De unul singur, ROG-ul Flow X13 este cel mai performant laptop de 13-inch de pe piață, grație implementării unui procesor AMD Ryzen 9 și a unei soluții grafice dedicate de la Nvidia, iar alături de eGPU, poate concura în bună măsură laptop-urile ROG full-size, precum seria de top a celor de la Asus în acest an, ROG-ul Scar 17.

Combinația dintre cele două elemente poate fi una multivalentă, oferind un laptop portabil pentru utilizarea de zi cu zi, și un setup performant pentru task-urile solicitante și pentru jocuri. Ea vine însă cu un preț pe măsură, și anumite incoveniente, pe care vi le vom explica în acest articol.

ROG Flow X13  – un ultraportabil aparte

Pe piața locală Asus oferă laptop-ul ROG Flow X13 de sine stătător, cu un preț de plecare de circa 6000 de lei, sau combo-ul dintre laptop și eGPU, cu un preț mai piperat ce urcă spre 16000 de lei la momentul articolului.

În această primă parte vom discuta despre laptop în sine, iar apoi abia și despre comportamentul acestuia alături de eGPU.

Specificații Asus ROG Flow X13 GV301

Ecran13.4″, 16:10, IPS, rezolutie 1920 x 1200 px, 120 Hz sau
13.4″, 16:10, IPS, rezolutie 3840 x 2400 px, 60 Hz
ProcesorAMD Cezanne, pana la Ryzen 9 5980HS, 8C/16T
VideoAMD Radeon Vega + Nvidia GeForce GTX 1650 Max-Q 35W 4 GB GDDR6
Memoriepana la 32 GB LPDDR4x 4266 MHz (lipiți)
StocareM.2 2230 PCI x4
ConectivitateWireless 6 (Intel AX201) 2×2, Bluetooth 5.1
Porturi2x USB-C 3.2, DisplayPort 1.4 si incarcare, 1x USB-A 3.2, HDMI 2.0b, jack 3.5 mm
Baterie62 Wh, încărcător 100W USB-C
Dimensiuni299 x 222 x 15.8 mm
Greutate1,34 kg
Alteletastatură iluminata, webcam HD, difuzoare stereo

În linii mari, ROG-ul Flow X13 este un laptop compact cu ecran convertibil de 13-inch, suport touch și format 16:10, așadar unul ce oferă un spațiu de lucru ceva mai amplu pe înălțime. Configurațiile de bază vin cu ecrane cu rezoluție FHD+ și rată de refresh de 120 Hz, iar cele de top cu ecrane UHD+ și 60 Hz, iar versiunea FHD+ este de departe cea mai adecvată acestei serii din multiple motive ce țin de cost, eficiență sau rată de refresh.

Dincolo de ecrane, Flow-ul X13 este solid construit și aspectuos, Asus optând pentru aliaje de culoare neagră și texturi ce mimează fibra de carbon pentru carcasă. În mod normal nu sunt un mare fan al acetor tipuri de finisaje, dar în cazul de față produsul se simte bine în mână și în utilizarea de zi cu zi, fără a lasă impresia de kitch. Singurul neajuns este ca suprafețele negre vor aduna amprente, așadar va trebui să le curățați destul de des.

Pe partea practică, laptopul este subțire și destul de portabil, dar totuși mai greu și mai mare decât alte portabile ale momentului, în mare parte datorită hardware-ului interior și a soluției termice necesară pentru a îl răci într-un astfel de format. Conectica nu a fost astfel sacrificată, iar Flow-ul include și un senzor de amprentă în butonul de Power și o cameră web deasupra ecranului.

Tastatura și clickpad-ul lasă însă puțin de dorit în comparație cu alte ultraportabile de 13-inch, datorită dimensiunilor ușor liliputane ale tastelor și a clickpad-ului. Formatul tastaturii este unul standard și include și un set de taste multimedia în partea din stânga sus, o raritate pe un laptop de 13-inch, dar per total tastele sunt puțin mai mici (14 x 14 mm) decât pe un ZenBook modern (16 x 15 mm), fapt ce duce la o impresie de înghesuială. Feedback-ul tastaturii este unul plăcut, însă, iar experiența de tastare nu lasă de dorit dacă puteți trece peste impedimentul dimensiunilor tastelor.

Tastele sunt și iluminate, cu led-uri albe destul de puternice și uniforme, mai ales în combinație cu tastele negre.

Clickpad-ul își face și el treaba cu brio, însă e la rândul său mic pentru un portabil din 2021, atfel că gesturile se vor simți înghesuite.

Una peste alta, Flow-ul X13 este un laptop compact, bine închegat și destul de funcțional, chiar dacă pe alocuri poate nu se ridică la nivelul exigențelor momentului în segmentul ultrabookurilor premium. Pentru cei interesați însă de un astfel de produs, micile neajunsuri vor fi compensate de către nivelul performanțelor, acolo unde acest ultrabook nu are vreun competitor direct în acest moment, și de prețul pe care îl consider mai mult decât competitiv.

Hardware și Performanțe

Tehnic, Flow-ul X13 este motorizat de un procesor AMD Ryzen din seria 5000 HS, grafică Nvidia GTX 1650Ti într-o versiune Max-Q, memorie LPDDR4x și stocare SSD rapidă.

Modelul testat de noi este cel de top, supranumit Flow X13 Supernova, cu procesorul Ryzen 9 5980HS, practic cel mai performant bin disponibil pe platforma AMD Lucienne. Discutăm despre un 8C/16T ce poate rula la 45+ W susținut pe profilul de putere Turbo, fapt ce îl ajută să obțină performanțe apropiate de cele ale versiunii full-power Ryzen 9 5900HX de pe Scar 17, cu un consum de energie mai redus.

Grafica, pe de altă parte, este una entry-level, un GTX 1650Ti Max-Q la 35W, însă în același timp cea mai performantă opțiune disponbilă într-un laptop compact la acest moment.

Astfel, vă las aici o serie de teste sintetice, iar pentru mai multe detalii vă sugerez să urmăriți articolul de pe UltraBookreview.com, unde vom intra în mai multe detalii imediat ce vom finaliza testele (în zilele următoare):

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 7812 (Graphics – 8358, Physics – 22877, Combined – 3153);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 7003;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 3411 (Graphics – 3079, CPU – 8811);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 1735;
  • PCMark 10: 4953 (Essentials – 8557, Productivity – 5754, Digital Content Creation – 6699);
  • CineBench R15 (best run): CPU 1929 cb, CPU Single Core 235 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4507 cb, CPU Single Core 565 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 12201 cb, CPU Single Core 1475 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 29.76 s.

Dincolo de teste, Flow-ul X13 zbârnâie în utilizarea de zi cu zi, acolo unde se dovedește și eficient, bateria de 62W oferind autonomie de circa 5-6 ore de utilizare zilnică si 8+ de video streaming pe configurația cu ecran 4K+, și ceva mai mult pe cea cu ecran FHD+. Interesant de menționat că laptopul se încarcă de la un charger compact de 100W, prin intermediul unei mufe USB-C.

Procesorul AMD și grafica dedicată își arată potențialul mai ales în task-urile solicitante, precum editarea de conținut video, softuri de programare sau inginerie, etc. La acest moment Flow-ul X13 este de departe cel mai performant ultrabook disponibil pe piață, lucru cu atât mai important cu cât veți avea nevoie să rulați astfel de load-uri pe laptopul vostru. Desigur, ecranul de 13-inch poate nu e cel mai practic pentru muncă, dar puteți fără probleme conecta acest laptop la monitoare externe prin prisma porturilor incluse.

În jocuri, platforma împarte puterea alocată între cipul grafic, ce urcă spre 40W cu ROG Boost, și procesor, în funcție de necesități. Astfel, Flow-ul X13 poate rula fără probleme cam orice joc al momentului la rezoluție FHD+ și detalii medii, însă nu la rezoluții mai mari sau detalii mai ridicate, mai ales în cazul titlurilor solicitante precum Red Dead 2 sau CyberPunk 2077. Aici intră însă în discuție unitatea grafică externă, despre care vom discuta mai departe.

Înainte de aceasta însă, voi adăuga câteva cuvinte despre soluția de răcire implementată de Asus pe acest laptop, una complexă pentru un astfel de produs. Cele două ventilatoare sunt silențioase în utilizarea de zi cu zi, dar urcă spre 45-46 dB în jocuri, un nivel mai ridicat decât pe alte ultrabook-uri. Vom intra în mai mutle detalii în testele de pe UltraBookreview.

Și că tot suntem la interior, observați aici că stocarea poate fi upgradată ușor pe acest laptop, că mare parte din interior este ocupată de soluția de răcire și de baterie, și că speakerele sunt destul de mici, însă calitatea audio este satisfăcătoare pentru segment, fără a impresiona.

Flow X13 + XG Mobile eGPU

eGPU-urile există pe piață de ceva ani, ca soluții grafice externe menite să fie conectate la laptopuri (în general la cele compacte) pentru a le spori capabilitățile grafice în jocuri sau task-uri GPU asociate lucrului. În general acestea sunt unități destul de voluminoase, menite să integreze la interior plăci grafice full-size de PC, iar ele se conectează la notebook-uri fie printr-un port proprietar (în cazul laptopurilor Alienware), fie printr-un conector Thudnerbolt, pe cele mai multe unități.

Asus au abordat lucrurile diferit cu unitatea lor XG Mobile eGPU, optând pentru o soluție compactă și portabilă, de dimensiunea unei cărți, care înglobează în aceeali carcasă atât cipul grafic și răcirea, precum și sursa de alimentare. Pe de altă parte, însă, acest eGPU este contruit pe o soluția grafică RTX 3000 Laptope ce nu poate fi interschimbată sau upgradată ulterior, și rulează la până la 150W în versiunea de top cu RTX 3080 Laptop.

Mai mult, eGPU-ul celor de la Asus este compatibil în acest moment doar cu ultrabook-ul Flow X13, pentru că utilizează un conector proprietar ce folosește 8 linii PCIe asociate semnalului video și o linie dedicată USB-C pentru date și încărcare. Această implementare permite soluției performanțe superioare în cazul în care alegeți să vă jucați pe ecranul intern al laptopului, grație lățimii de bandă dedicate, și nu pe un monitor extern conectat direct la eGPU. În plus, performanțele în jocuri nu sunt afectate de eventuale transferuri de date care ar sufoca o conexiune standard, iar conectorul permite și alimentarea laptopului, astfel că nu va mai trebui să conectați și alimentatorul atunci când cele două unități sunt legate între ele.

În cea ce privește performanțele, vă las mai jos câteva teste sintetice care arată cum această combinație dintre un laptop portabil cu Ryzen 9 5980HS și RTX-ul 3080 Laptop la 150W din eGPU bate în testele grafice laptopul full-size al celor de la Asus, ROG-ul SCAR 17, și se apropie la circa 5-10% de acesta în testele CPU multi-threaded. Impresionant!

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 24909 (Graphics – 29151, Physics – 24374, Combined – 12103);
  • 3DMark 13 – Fire Strike Ultra 4K: 7988 (Graphics – 7845, Physics – 24665, Combined – 4257);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 7283;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 11313 (Graphics – 11883, CPU – 8897);
  • 3DMark 13 – Time Spy Extreme 4K: 5633 (Graphics – 5980, CPU – 4240);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 7810;
  • PCMark 10: 7017 (Essentials – 10374, Productivity – 9346, Digital Content Creation – 9674);
  • CineBench R15 (best run): CPU 2044 cb, CPU Single Core 240 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 4709 cb, CPU Single Core 581 cb;
  • CineBench R23 (best run): CPU 12030 cb, CPU Single Core 1487 cb.

Mai mult, ROG-ul Flow X13 bate Scar-ul 17 și în unele jocuri. Am inclus doar rezultatele în gaming la rezoluție FHD pe monitoarele interne ale laptopurilor, pentru o comparație echitabilă, dar mai multe detalii vă vom oferi în articolul detaliat de pe UltraBookreview.com, imediat ce finalizăm testele.

FHD gamingScar 17 – Ryzen 9 5900HX +
+ RTX 3080 Laptop 115+W
Flow X13 + XG eGPU – Ryzen 9 5980HS +
+ RTX 3080 Laptop 150W
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
68 fps (37 fps – 1% low)74 fps (58 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
112 fps (84 fps – 1% low)99 fps (74 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
78 fps (43 fps – 1% low)80 fps (48 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor
(DX 11, Ultra Preset)
200 fps (144 fps – 1% low)195 fps (148 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
96 fps (67 fps – 1% low)60 fps (58 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
111 fps (68 fps – 1% low)99 fps (56 fps – 1% low)
Strange Brigade
(Vulkan, Ultra Preset)
103 fps (90 fps – 1% low)192 fps (142 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
127 fps (97 fps – 1% low)131 fps (100 fps – 1% low)

Desigur, rezultatele nu ar trebui să reprezinte o supriză, și tineți cont ca diferențele vor fi chiar ceva mai mari în favoarea combo-ului Flow X13 + XG mobile dacă rulați jocuri pe rezoluții QHD sau 4K pe un monitor extern.

Odată conectat eGPU-ul, sistemul software știe să aloce automat mai multă putere procesorului din laptop, astfel că acesta ajunge să performeze similar unui Ryzen 9 5900HX în jocuri și load-uri CPU+GPU solicitante. În plus, grafica RTX 3080 din eGPU este una mai performantă decât cea din Scar 17, capabilă să ruleze la 150W și la frecvențe Turbo mai ridicate.

Dar, acum că ne-am lămurit de ce e capabil acest combo pe partea de performanțe, ajungem și la părțile mai puțin plăcute ale acestei soluții: nivelul de zgomot al ventilatorului din eGPU, prețul, și faptul că eGPU-ul nu permite upgrade-uri ulterioare, precum permit eGPUurile standard bazate pe unități grafice pentru PC.

Nivelul zgomotului cauzat de ventialtorul din ROG Mobile urcă undeva spre 48-49 dB pe modul Turbo, în vreme cu laptopul ROG Scar 17 urcă undeva spre 45 dB în același mod, iar cum scara e logaritmică, rezultă ca ROG-ul Mobile este deranjant mai zgomotos. Cumva neajunsul poate fi ameliorat dacă poziționați laptopul și eGPU-ul ceva mai departe de voi, dar acest lucru va fi posibil doar dacă apelați la un monitor extern. Atât timp cât rulați jocurile pe ecranul laptopului, eGPU-ul va fi chiar lângă voi, datorită cablului scurt de conectare de circa jumătate de metru.

Pe partea de upgrade lucrurile sunt clare, unitatea nu poate fi îmbunătățită ulterior în nici un fel.

Prețuri și disponibiliate

Pe partea de prețuri, momentan ROG-ul Mobile este compatibil doar cu laptopul Flow X13 și oferit la lansare doar într-o versiune de top ce costă circa 16000 de lei. Aceast combo este chiar cel testat de noi, ce include cipul grafic RTX 3080 Laptop 150W și notebook-ul ROG Flow X13 în versiunea Supernova, cu procesor AMD Ryzen 9 5980HS, 32 GB memorie RAM, 1 TB stocare SSD și ecranul cu rezoluție UHD+.

În magazine există însă și configurațiile stand-alone ale notebook-ului ROG Flow X13, ce pleacă de la circa 6000 de lei, iar ulterior vor apărea și versiuni mai accesibile ale combo-ului, ce vor alătura configurații medii ale laptopului unui ROG Mobile echipat cu un RTX 3070 Laptop ce urcă spre 140W cu Boost, un pachet mult mai echilibrat din punct de vedere al prețului plătit pentru performanțele obținute.

În plus, cei de la Asus precizează și că puteți achiționa laptopul de sine stătător în prezent, iar ulterior versiunile de XG Mobile vor fi disponibile și separat, în cazul în care decideți să faceți upgrade. De menționat că momentan XG Mobile este compatibil doar cu Flox X13, dar pe viitor Asus ar putea lansa și alte laptopuri ce vor incorpora portul proprietar.

Urmăriți acest link pentru configurațiile și prețurile valabile la momentul la care citiți articolul.

Concluzii

Trăgând linie, ROG-ul Flow X13 de sine stătător reprezintă o alegere foarte interesantă în gama laptopurilor compacte. Are de partea sa construcția bine închegată, conectica, formatul convertibil și ecranul FHD+ touch, precum și platforma hardware excelentă și nemaiîntâlnită pe vreun alt laptop compact de 13/14 inch la acest moment.

În utilizarea de zi cu zi poate acest lucru nu va conta atât de mult, dar în multitasking, task-uri solicitante și chiar și ceva jocuri, Flow-ul X13 își arată cu brio capabilitățile. Platforma AMD nu este însă doar performantă, ci și eficientă, astfel că autonomia nu lasă de dorit, fiind ajutată și de bateria mai mare decât cele oferite de majoritatea ultrabook-urilor momentului.

Nu în ultimul rând, Flow-ul X13 are de partea sa și prețul mai competitiv decât mă așteptam, ce pleacă de la 6000 de lei. Configurația cu Ryzen 7, 16 GB RAM, 512 GB SSD și cran FHD+ este disponibilă chiar acum la circa 6000 de lei, și probabil că va mai scădea în timp.

Pe de altă parte, Flow-ul X13 nu este la fel de ușor și compact ca un ultrabook standard, ce nu marjează pe același tip de hardware și performanțe, tastatura și clickpad-ul sunt puțin miniaturizate și înghesuite, iar tema coloristică complet neagră poate nu va fi chiar pe placul tuturor. Depinde de voi dacă puteți trăi cu aceste impedimente sau nu, dar pe noi Flow-ul X13 ne-a convins, astfel că primește deplina noastră recomandare și o notă greu de egalat: 4.5 din 5.

În ceea ce privește combo-ul cu eGPUul ROG Mobile, discuția e ceva mai lungă.

Da, performanțele versiunii testate de noi impresionează și da, soluția este una compactă și portabilă, ce poate fi ușor mutată de colo colo. În același timp, însă, îmi e destul de greu să justific achiziția unui eGPU neupgradabil la prețul la care vine acest ROG Mobile în versiunea cu 3080 Laptop, și să mă obișnuiesc cu nivelul destul de ridicat al zgomotului în load.

Astfel, consider că ROG-ul Mobile rămâne un produs de nișă menit unui segment îngust de potențiali cumpărători ce au nevoie de o astfel de soluție grafică potentă și relativ mobilă. În cazul în care mobilitatea nu este însă necesară, alternativele s-ar putea să cîștige, fie că vorbim de un eGPU full-size ce poate acomoda cipuri desktop și e compatibil cu o gamă mai largă de produse printr-o conexiune Thunderbolt, sau poate chiar alegerea a două laptopuri separate în același buget, precum un ZenBook pentru portabilitate, și un ROG Strix/Scar pentru gaming si task-uri solicitante.

Voi ce părere aveți?

2 comentarii

  1. Narcis Grigore

    9 martie 2021 la 14:25

    Dintotdeauna mi-am dorit un ultraportabil de gaming si aparent cu acest Flow X13 visul este mai aproape de realitate. El ca laptop, la baza, este suficient de performant cat sa te joci, nu high gaming dar undeva middle tot este, dar in momentul in care au adus si conventia de placa grafica externa m-a cucerit cu totul si practic poti juca la cel mai inalt nivel! Felicitari celor de la ASUS pentru inoviatie, imi place ca au hotarat sa-l faca 360 de grade si au pus accentul si pe autonomie!

  2. Abel Popescu

    7 aprilie 2021 la 17:22

    Bai mie chiar imi place cum arata Flow X13, imi place designul acesta mai simplist, fara prea multe lumini, etc. L-am vazut in eMag Baneasa si chiar mi se pare foarte interesant.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri