Acer Spin 5 SP513-52N review: convertibil cu hardware de ultimă oră
În acest articol vom discuta despre un laptop convertibil modern, din segmentul mid-range (în jurul a 4000-4500 de lei), ce îmbină performanțele bune cu o construcție de calitate, un ecran bun și o autonomie peste medie.
Laptop-ul în cauză este update-ul de final de 2017 al Acer-ului Spin 5, modelul Spin 5 SP513-52N.
Printre particularitățile acestui produs se numără designul simplu și construcția metalică de bună calitate, platforma hardware de ultimă oră cu procesoare Core U quad-core din familia KabyLake-R, bateria de 54 Wh, sistemul audio capabil și ecranul IPS tactil.
Nu în ultimul rând, anumite configurații ale Spin-ului 5 primesc și un cip grafic Nvidia GTX 1050, fapt ce îl transformă într-un produs ce pe de o parte oferă perfomanțe și autonomie în utilizarea zilnică, iar pe cealaltă parte valențe în jocuri, aspecte pe care foarte puține alte notebook-uri le bifează.
Toate acestea sunt împachetate într-un pachet cu un preț de circa 4000-4500 de lei, unul mai mare decât al precedentei familii Spin 5, dar în același timp competitiv raportat la celelalte laptop-uri 2-in-1 din clasă și la particularitățile sale.
Specificații
Ecran | 13.3″, 1920 x 1080 px, 60 Hz, IPS, touch |
Procesor | Intel KabyLake-R Core i5-8250U |
Video | Intel HD 620 |
Memorie | 8 GB DDR4 (lipiți) |
Stocare | 256 GB SSD (M.2 80 mm SATA) |
Conectivitate | Qualcomm Atheros QCA6174 802.11ac, Bluetooth 4.1 |
Porturi | 2x USB-A 3.1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C 3.1 gen 1, HDMI, mic/headphone, SD card reader |
Baterie | 54 Wh, alimentator 45 W |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 324 x 226 x 15,9 mm |
Greutate | 1.54 kg, încărcător 0,25 kg |
Altele | senzor amprentă, tastatură cu iluminare, cameră Web HD, difuzoare stereo frontale |
Ce ne-a plăcut
Noul Acer Spin 5 nu seamănă deloc cu predecesorul său deoarece este mai subțire, mai ușor și folosește o carcasă fabricată integral din metal. Acer s-a preocupat în mod clar de estetica produsului, Spin 5 SP513-52N fiind un laptop atrăgător și mai ales diferit de ofertele de laptopuri convertibile ale rivalilor.
Capacul ecranului are un finisaj șlefuit argintiu închis, în timp ce interiorul și capacul inferior au un finisaj neted. Balamalele ecranului sunt acoperite cu o peliculă cromată, ceea ce le face să pară cam stridente, însă acestea măcar se asortează cu marginile tăiate lucioase ale carcasei. Siglele producătorului și gamei sunt limitate la minimum posibil, iar LED-urile sunt amplasate astfel încât să nu sară în ochi, Acer reușind în ansamblu să ofere un laptop convertibil cu o estetică deosebită.
Laptopul este însă puțin cam mare pentru clasa 13”, acest aspect fiind trădat de altfel chiar din poze de rama lată a ecranului. Păcat că producătorul nu a reușit să înghesuie un ecran de 14” în această carcasă deoarece spațiul oferit este suficient. Laptopul este totodată și ceva mai greu decât rivalii precum Lenovo Yoga 13 sau ASUS Zenbook UX360, însă Acer a profitat de volumul suplimentar pentru a implementa o baterie mai mare și pentru a amplasa difuzoarele într-o poziție mai bună deasupra tastaturii.
Acer Spin 5 are o construcție destul de bună, remarcându-se doar o ușoară sensibilitate la torsiune în cazul capacului ecranului, dar totodată și una practic insesizabilă în cazul corpului principal în ciuda faptului că vorbim de un model cu șasiu fabricat din material plastic. Un alt aspect deficitar este asamblarea capacului inferior al carcasei, acesta având câteva zone unde îmbinările și muchiile nu sunt finisate perfect.
Ecranul este destul de dificil de deschis deoarece nu există o buză care să permită prinderea fermă iar cele două părți au dimensiuni egale și se îmbină prea bine. Fiind vorba de un laptop convertibil, balamaua are o deschidere de 360, iar rezistența acesteia devine suficient de mare după 45 de grade pentru a necesita utilizarea ambelor mâini.
În modul standard de lucru, lui Acer Spin 5 nu i se pot reproșa prea multe. Ecranul deschis este menținut în poziția dorită de balamaua fermă, fantele de evacuare ale sistemului de răcire sunt plasate pe muchia din spate și împing aerul cald departe de utilizator, piciorușele de sprijin sunt bune, iar muchii carcasei, chiar dacă sunt cam ascuțite, sunt plasate suficient de jos datorită grosimii reduse pentru a nu deranja.
În modul de lucru stand multimedia (Tent), Spin 5 este plăcut de utilizat deoarece marginile late ale ecranului mențin o distanță optimă față de suprafața de sprijin. Laptopul este însă mai puțin grozav în modul tabletă deoarece marginile late sunt inconfortabile, chiar dacă Acer a amplasat o zonă cauciucată sub ecran pentru a oferi o priză mai bună, iar poziția mâinii poate bloca ușor evacuarea sistemului de răcire.
Tastatura este un tradițională pentru Acer, aceasta având butoane spațiate generos și un bloc mai înghesuit în care se regăsesc săgețile direcționale, Page Up și Page Down. În ciuda acestui ultim aspect, care poate va deranja unele persoanele, tastatura are unul dintre cele mai bune aranjamente din acest segment de piață.
Tastele au o cursă scurtă, ceea ce va pune probleme de adaptare celor obișnuiți să scrie mult și repede pe tastaturi de laptop tradițional, însă oferă în schimb o cursă elastică cu răspuns ferm și zgomot redus. Tastatura are un sistem de iluminare cu LED-uri albe cu tentă albăstruie și un singur nivel de luminozitate.
Touchpad-ul are dimensiuni mari și este încadrat de o margine teșită. Modelul, fabricat de Elan, nu oferă prea multe opțiuni pentru ajustarea comportamentului, însă este bine reglat din fabrică și oferă o experiență bună în utilizare. Touchpad-ul are un oarecare joc atunci când este apăsat în partea inferioară iar butonul ascuns sub el este cam zgomotos și cam rigid, însă acest sistem de control poate fi considerat bun privind în ansamblu.
Senzorul de amprente, o prezență aproape nelipsită în ultimă perioadă, este integrat direct în suprafața tactilă și oferă integrare cu platforma de autentificare Hello din Windows 10.
Generația anterioară Spin 5 a oferit un ecran neimpresionant, însă Acer și-a asumat greșeala și a implementat un produs superior pe noua generație SP513. Ecranul va pune ceva probleme dacă intenționați să lucrați în exterior deoarece are o luminozitate maximă de numai 260 nits și o suprafață de protecție lucioasă, însă acesta este singurul dezavantaj major.
Panoul IPS oferă unghiuri bune de vizualizare, un contrast bunicel și o reproducere coloristică capabilă să acopere 99% din spectrul sRGB și 78% din spectrul AdobeRGB. Nivelul gamma este cam mare în mod implicit iar nuanțele de alb sunt cam reci, însă acești parametri pot fi ajustați ușor pentru a obține mai mult.
Fiind vorba de un laptop convertibil, suprafața capacitivă cu suport pentru stylus nu putea lipsi. Acer Spin 5 oferă un stilou digital numit Active Stylus Pen care este oferit în pachet. Acesta oferă 1024 de niveluri de presiune pentru a facilita desenul sau adnotarea la o calitate mai bună, și palm rejection pentru lucrul netulburat în orice poziție. În teste, stylus-ul s-a comportat destul de bine, însă au existat momente în care latența și acuratețea au avut de suferit, deci cei care au chiar nevoie de această facilitate ar trebui să se documenteze înaintea achiziției pentru a fi sigur că Spin 5 corespunde nevoilor și pretențiilor.
Dotările media sunt completate de un sistem audio stereo amplasat deasupra tastaturii care oferă un nivel sonor ridicat de 81 dB, sunet nedistorsionat și fidelitate bună, și de o cameră Web cu rezoluție HD și calitate mulțumitoare.
Acer Spin 5 vine echipat cu noile procesoare Intel Kaby Lake Refresh, ceea ce înseamnă că beneficiază de puterea sporită a primelor procesoare ULV cu patru nuclee fabricate de Intel. Modelul nostru de test a fost echipat cu un procesor Core i5-8250U, iar performanțele acestuia au fost foarte bune: aproape la fel ca la generația anterioară i5-7200U/i7-7500U în testele single-core, vizibil mai bună în testele multi-core și ceva mai bună în testele 3D deoarece interfața Intel HD 620 are frecvențe de tact cu 5-10% mai mari.
În testele single-core, procesorul poate atinge frecvența maximă de 3,4 GHz, oferind astfel performanțe de vârf. În testele multi-core, frecvența de lucru se stabilizează după câteva secunde la 2,2 GHz, lucru normal pentru un procesor cu un TDP de numai 15W, performanța maximă putând fi susținută în acest regim doar pe perioade foarte scurte de timp.
- 3DMark 11: P1776;
- 3DMark 13: Sky Driver – 4103, Fire Strike – 978, Time Spy – 383;
- PCMark 08: Home Conventional – 2875;
- PCMark 10: 3522;
- Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3042, Multi-core: 6337;
- Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4335, Multi-core: 8228;
- CineBench 11.5: OpenGL 33.75 fps, CPU 3.48 pts, CPU Single Core 1.55 pts;
- CineBench R15: OpenGL 40.69 fps, CPU 308 cb, CPU Single Core 131 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 103.49 fps, Pass 2 – 19.02 fps.
În jocuri, situația este ceva mai problematică deoarece și procesorul și interfața grafică se luptă pentru aceeași putere redusă a platformei ULV. De aceea, rezultatele sunt puțin sub cele atinse de mai vechiul i7-7500U deoarece interfața grafică a noului procesor a stat în medie la o frecvență de numai 900 MHz, sub cea specificată de 1100 Mhz, deci și sub cea a vechiului model.
Intel UHD 620 – FHD Low | Intel HD 620 – FHD Low* | |
Bioshock Infinite | 23 fps | 23 fps |
Grid: Autosport | 32 fps | 34 fps |
NFS: Most Wanted | 27 fps | 29 fps |
Tomb Raider | 38 fps | 40 fps |
Acer a completat această platformă hardware modernă cu o gamă bună de dotări, singura lacună notabilă fiind compatibilitatea Thunderbolt 3. Spin 5 oferă astfel două porturi USB 3.1 cu conector Type-A, un port USB 3.1 cu conector Type-C, un port USB 2.0, HDMI, card reader și o interfață wireless Qualcomm Atheros QCA6174 cu putere bună.
Bateria are o capacitate de 54 Wh, iar în combinație cu un ecran Full HD și un procesor capabil să-și reducă rapid frecvențele de lucru, aceasta reușește să ofere o autonomie bună. După cum se observă, nucleele suplimentare folosite de Kaby Lake-R nu penalizează autonomia, o veste bună pentru cei care au nevoie de puterea suplimentară a noii platforme ULV de la Intel.
- 6h:30m – editare text în Google Docs, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit;
- 8h – redare video Full HD YouTube, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
- 13h – redare video Full HD MKV, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
- 9h – redare video 4K MKV, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
- 4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
- 2h:10m – jocuri, Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit
Încărcătorul are o putere de 45W și dimensiuni relativ compacte, însă este ceva mai greu decât alte modele cu putere similară. O încărcare completă durează 2 ore și nu există funcție de încărcare rapidă.
Ce nu ne-a plăcut
Sistemul de răcire este similar cu cel de la generația anterioară, iar acest lucru este oarecum dezamăgitor deoarece procesorul mai puternic ar fi meritat ceva mai bun. Acesta folosește o conductă de răcire mică, un ventilator și un radiator mic pentru procesor.
Într-un regim standard de lucru, temperaturile și zgomotul sunt bune. Ventilatorul are un nivel de zgomot tolerabil de 36 – 38 dB, cu ușoare creșteri la 40 dB în multitasking, însă din păcate nu are și un mod de lucru pasiv pentru momentele în care căldura disipată este foarte redusă. Temperaturile laptopului în acest mod de lucru sunt bune, înregistrându-se cel mult 36 de grade pe capacul inferior.
În sarcină mare, nivelul de zgomot rămâne în limite tolerabile, acesta având un nivel sonor de circa 42 dB, însă temperaturile carcasei cresc sesizabil. Din fericire, partea interioară rămâne în limite acceptabile de 42 de grade, însă capacul inferior ajunge uneori și la 47 de grade, o temperatura deranjantă dacă doriți să lucrați cu laptopul pe genunchi.
Preț și disponibilitate
Conform datelor disponibile online, modelul prezentat cu procesor Core i5-8250U, 8 GB RAM și SSD de 256 GB RAM are un preț de circa 900 €, fiind astfel doar puțin mai scump decât versiunea precedentă Spin 5 SP513-51.
Există și versiuni mai puternice, clădite în jurul unui procesor Intel Core i7, însă considerăm că versiunea testată este mai mult decât suficientă pentru utilizatorul obișnuit.
Pentru oferte actualizate la momentul la care citiți acest articol, puteți verifica stocuri și prețuri aici sau aici.
Concluzii
Noul Spin 5 este un real updgrade al versiunii precedente, plecând de la construcția integral metalică, continuând cu ecranul de mai bună calitate, boxele frontale, bateria mai mare și nu în ultimul rând, hardware-ul performant de ultimă generație.
De altfel, acest aspect este important, pentru că Spin-ul 5 este unul dintre primele laptopuri ce va fi disponibil la noi pe platformele Intel i5-8250U și i7-8550U, iar în condițiile în care sporul de performanțe oferit de această nouă serie quad-core în comparație cu procesoarele dual-core KabyLake este considerabil, sfatul nostru este să vă îndreptați spre o atfel de configurație începând cu T4 al anului 2017.
Desigur, Spin-ul 5 nu este lipsit de neajunsuri, precum faptul că este cam mare și cam greu pentru un convertibil modern cu ecran de 13-inch, dar și faptul că se încălzește puternic în utilizarea intensivă, atât la nivelul componentelor, cât și al carcasei.
Dacă aceste aspecte vă nemultumesc, puteți arunca un ochi și asupra competitorilor direcți, precum Asus-ul Zenbook Flip UX360UA, Lenovo Yoga 520 14 sau Yoga 720 13, precum și Dell-ul Inspiron 13 7000 2-in-1, fiecare cu propriile particularități și neajunsuri.
Una peste alta însă, Acer-ul Spin 5 este un produs reușit și o alegere competitivă în segmentul său, în special în acest final de 2017 când competiția nu a făcut încă upgrade-ul la hardware-ul KabyLake-R.
Pro:
- construcție și aspect
- ecran bun cu stylus
- tastatură și touchpad
- performanțe și autonomie
- preț
Contra:
- cam mare și cam greu pentru clasa 13″ convertibilă
- câteva probleme de design și finisaj
- temperaturi cam mari în sarcină intensivă