GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Swift 3 SF313-52 review – notebook portabil cu ecran 3:2

Testat pe data de 3 februarie 2020
Pe scurt: Acer Swift 3 SF313-52 este unul dintre cele mai interesante ultrabook-uri mid-range din 2020, oferind un ecran IPS bun cu raport 3:2, o carcasă solidă și ușoară, performanțele solide și autonomie mulțumitoare, într-un pachet cu preț competitiv. Tastatura neiertătoare sau redarea audio modestă ar putea dezamăgi unii amatori interesați de achiziție, dar per total notebook-ul primește deplina noastră recomandare în segmentul său.
Produs testat: Acer Swift 3 SF313-52   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 3400 Lei

Majoritatea laptopurilor disponibile în magazine oferă ecrane cu format lat, 16:9, în vreme ce Acer-ul Swift 3 SF313-52 este o excepție de la această regulă, oferind un ecran mai înalt, în format 3:2, sprijinit de un panel de bună calitate.

Acest aspect face din portabilul celor de la Acer un produs aparte, menit să atragă atenția celor aflați în căutarea unui laptop ce poate asigura un plus în productivitatea zilnică.

Practic, ecranul mai înalt permite afișarea de mai multă informație, fără a necesita scroll, iar acest fapt este benefic în cam orice situație, fie că vorbim de browsingul zilnic, de editarea de texte, fotografii sau cod.

Această versiunea de Swift 3 nu excelează doar la capitolul ecran, ci este în același timp un produs bine închegat, aspectuos, performant și capabil de autonomie bună în utilizarea zilnică, toate acestea grupate într-un pachet cu preț competitiv.

acer-swift3-main

Specificații Acer Swift 3 SF313-52

Ecran13,5″, 2256 x 1504 pixeli, 3:2, IPS, lucios, non-tactil
ProcesorIntel Ice Lake Core i5-1035G4 CPU, quad-core
VideoIntel Iris Pro G4, Gen11 with 48 EUs (opțional Nvidia MX)
Memorie8 GB LPDDR4x (lipiți, dual-channel)
Stocare512 GB SSD (Intel HFM512GDJTNI-82A0A – M.2 2280 PCIe x4)
ConectivitateIntel AX200, Bluetooth 5.0
Porturi1x USB-A 3.1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C cu Thunderbolt 3, HDMI, mic/headphone, Lock
Baterie56 Wh, încărcător 45W
Dimensiuni302 mm x 234 mm x 16 mm
Greutate1,15 kg, încărcător 0,24 kg
Alteletastatură iluminare albă, webcam HD, senzor amprente, sistem audio stereo

Construcție și design

Acer a ales pentru acest laptop același material pe care l-a folosit și pe gama actualizată Swift 3 de 14 inchi, adică aliajul de magneziu. Acest material este solid și plăcut la atingere, chiar dacă nu rivalizează ca feeling cu materialele mai scumpe utilizate de laptopurile din gama de vârf.

acer-swift-3-sf313-52-1

Această alegere însă îi permite lui Swift 3 SF313-52 să se laude cu una dintre cele mai reduse greutăți în gama lui, având o masă de numai 1,15 kilograme, deși carcasă are un volum mai mare pentru a putea găzdui ecranul cu raport de aspect 3:2.

Aliajul de magneziu, ajutat și de culoarea gri-deschis, reușește să ascundă foarte bine și urmele de murdărie sau chiar zgârieturile, însă este destul de sensibil, deci o husă de protecție este călduros recomandată.

Sistemul de închidere este rigid și necesită ambele mâini pentru deschidere, însă aceasta este cam singura critică la acest capitol. Swift 3 SF313 este destul de compact, ținând cont de ecranul atipic, însă reușește să ofere o tastatură standard, un arm-rest de mari dimensiuni și un set generos de porturi (USB-A, USB-C cu Thunderbolt 3, HDMI și audio), din care lipsește doar un cititor de carduri.

Piciorușele cauciucate de sprijin au o aderență bună, iar Acer s-a asigurat că fantele de evacuare ale sistemului de răcire, ascunse după balama, sunt suficient de depărtate de ecran pentru a nu afecta panoul acestuia. Acest ultim aspect este vizibil în special în cazul versiunilor cu interfață grafică integrată, care rulează reci și silențioase.

În final, am apreciat că buza frontală a carcasei este teșită iar colțurile sunt rotunjite, ceea ce este o veste bună pentru cei care tastează mult și în spatii mai înghesuite, și că ecranul are o deschidere de 180 de grade, un alt detaliu bine venit.

În concluzie, Acer a făcut o treabă bună și oferă un laptop care este cu un pas în fața altor modele cu ecrane cu raport 3:2, cum ar fi de pildă Huawei MateBook 13.

Tastatură și touchpad

Acest capitol este unul la care noul Acer Swift 3 SF313-52 nu reușește să se facă remarcat pozitiv, cel puțin conform impresiilor personale adunate în cursul testării.

Tastatura nu este cea văzută la Swift 3 de 14 inchi sau la generația anterioară Swift 3 SF313, acesta având acum un design ceva mai compact. Nu este vorba însă de o tastatură cu adevărat compactă, deci nu vă veți încurca de butoane minuscule sau alte probleme de acest gen, rămânând doar vechile probleme ale tastaturilor Acer: taste direcționale înghesuite, buton Power amplasat în colțul dreapta-sus și tasta Enter care împarte spațiul cu tasta Backslash.

acer-swift-3-sf313-52-keyboard-clickpad

Problemele acestei tastaturi sunt însă răspunsul și culoarea. Mecanismul este unul neiertător, deoarece are cursă scurtă și activare rapidă, și chiar după câteva mii de cuvinte scrise, tot nu mă pot declara mulțumit de viteză sau acuratețe.

Culoarea este și ea o problemă, deoarece Acer a ales iluminare de fundal albă pentru butoane argintiii, caracterele inscripționate fiind greu de citit în cele mai multe condiții, în special cu iluminarea oprită. Sistemul de iluminare este puternic și uniform, însă lumina lui se strecoară și pe sub taste, timpul de activitate este foarte scurt iar activarea se face doar prin apăsarea unui buton, nu și prin atingerea touchpad-ului.

Designul carcasei le-a permis celor de la Acer să implementeze un touchpad mare, care oferă o suprafață din plastic și drivere Precision. Acesta funcționează bine în utilizarea obișnuită și nu are probleme cu gesturile complexe, însă suprafața sa este zgomotoasă chiar și la o apăsare ușoară, iar butoanele, deși moi, sunt și ele zgomotoase.

Acer nu a uitat de autentificarea biometrică și oferă un senzor pentru amprente similar celor văzute deja pe gamele Swift și Spin, acesta fiind amplasat în partea dreaptă a palm-rest-ului și oferind integrare Windows Hello.

Ecran

Pe de altă parte, ecranul este un pas semnificativ înainte față de modelele pe care Acer le implementează în pe alte versiuni de Swift 3 , acesta oferind o rezoluție mai ridicată, luminozitate mai bună și reproducere coloristică superioară. In plus, ecranul oferă raport de aspect 3:2, așadar spațiu de lucru mai generos decât un clasic model 16:9.

Trebuie menționat însă că ecranul are un strat protector lucios, deși nu oferă și suprafață tactilă. Unii utilizatori preferă acest tip de strat protector deoarece îmbunătățește reproducerea culorilor și reduce granularitatea matricei de pixeli, o caracteristică a ecrnanelor mate, însă în același timp un astfel de finisaj atrage reflexii în medii luminoase. Aș fi preferat un model mat, însă acest aspect rămâne să fie judecat de fiecare utilizator în parte.

acer-swift-3-sf313-52-screen-brightness-coverage

  • Panel HardwareID: BOE BOE08BC (NE135FBM-N41);
  • Coverage: 99% sRGB, 72% AdobeRGB, 76% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.33;
  • Max brightness in the middle of the screen: 398 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1006:1;
  • White point: 7960 K;
  • Black on max brightness: 0.39 cd/m2.

Calibrarea este recomandată pentru a ameliora problemele de temperatură și gamma, iar rezultatul va fi un ecran cu lizibilitate bună, culori frumoase și iluminare uniformă.

Un aspect care ar putea deranja este însă pâlpâirea (flickering) – nu avem instrumente cu care să măsurăm frecvența PWM, însă am remarcat pâlpâiri pe înregistrarea video de test chiar la un nivel ridicat de luminozitate.

Configurație și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație medie pentru gama Swift 3 SF313-52, acesta oferind un procesor Ice Lake Core i5-1035G4, 8 GB de memorie și o unitate de stocare SSD cu interfață PCIe 4x și capacitate de 512 GB.

Procesorul este un model Intel mid-range din gama IceLake cu patru nuclee și opt fire de execuție, la fel ca modelul Whiskey Lake i5-8265U pe care-l înlocuiește, dar fabricat într-o tehnologie pe 10 nm și cu frecvențe ceva mai reduse. Interfața grafică integrată este însă Intel Iris Plus UHD din generația a 11-a, aceasta oferind 48 de unități de procesare, adică dublu față de implementarea Intel UHD 620 din i5-8265U și cu 33% mai mult decât implementarea Intel UHD G1 din procesorul i5-1035G1.

Procesorul este însoțit de o memorie rapidă LPDDR4 și unitate de stocare SSD PCIe, modelul testat de noi oferind un model QLC fabricat de Intel, dar lăsând loc pentru înlocuirea cu un model mai performant.

Acer oferă și opțiunea de vârf i7-1065G7 și o placă video dedicată opțională NVIDIA MX pentru acest model de Swift 3, însă aceasta din urmă nu prea are sens în cazul unei configurații i7 din gama IceLake, pentru că neagă avantajul principal al interfeței integrale Intel Iris Pro G7. Cipul NVIDIA MX ar avea sens dacă ar fi împerecheat cu procesoarele i5.

Actualizarea hardware este destul de simplă, capacul inferior fiind fixat doar de câteva șuruburi și oferind acces la conectorul M.2 2280 pentru unitatea SSD, interfața wireless M.2, bateria de 56Wh, sistemul de răcire și difuzoare.

Platforma Core i5 U este gândită pentru activități uzuale pentru navigarea Web, redarea media sau lucrul în aplicațiile Office, activități de care s-a achitat foarte bine, în timp ce sistemul a rulat rece și tăcut.

Am trecut apoi la testele mai serioase, pentru care am recurs mai întâi, care de obicei, la CineBench R15 folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între acestea. Procesorul i5-1035G4 s-a comportat bine în aceste teste, stabilizându-se la frecvențe de 1,9 GHz și temperaturi de 77 – 70 de grade în condițiile în care TDP-ul este limitat la 15W. Această ultimă limitare este stabilită de Acer, și o setare mai permisivă ar permite atingerea unor performanțe mai bune.

Mai departe, sub-alimentarea procesorului s-a dovedit stabilă la un tensiune mai mică cu 100 mV, schimbare care a adus un spor de performanțe de 10 procente în aceleași condiții de TDP maxim și temperaturi. Pe baterie, rezultatele obținute au fost similare.

cinebench1-swift3-sf31352-960x557

Am trecut apoi la testele combinate de CPU și GPU, adică 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul nu a trecut de testul 3DMark, însă s-a comportat foarte bine în Luxmark, unde a funcționat constant la TDP-ul maxim de 15W. Frecvențele procesorului au fost mai mici, dar acest comportament este de așteptat din moment ce acum trebuie să împartă puterea alocată de 15W și cu placa video.

Aceste rezultate sunt similare cu cele văzute la Swift 3 de 14”, deși procesorul i5-1035G1 s-a comportat ceva mai bine în CineBench și a trecut și de testul de stres 3DMark. Pun aceste diferențe pe seama versiunii timpurii a software-ului laptopului și mă aștept ca versiunea finală să se comporte mai bine.

Am trecut apoi la suita clasică de teste, rezultatele fiind obținute cu profilul energetic Best Performance din Windows.

  • 3DMark 11: P3346 (Graphics – 3178, Physics – 6104);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: dnf;
  • 3DMark 13 – Time Spy: 674 (Graphics – 596, CPU – 2660);
  • Uniengine Superposition – 720p Low: 3423;
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 5341, Multi-core: 16163;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1217, Multi-core: 3508;
  • CineBench R15 (best run): CPU 491 cb, CPU Single Core 162 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 1148 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 135.25 fps, Pass 2 –28.64 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 110.18 s.

Am reluat apoi testele după scăderea tensiunii de alimentare cu 100 mV.

  • 3DMark 11: P3379 (Graphics – 3131, Physics – 6990);
  • Uniengine Superposition – 720p Low: 3339;
  • PCMark 10: 2419 (Essentials – 5713 , Productivity – 3021 , Digital Content Creation – 2228);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 540692, Multi-core: 16232;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1219, Multi-core: 3793;
  • CineBench R15 (best run): CPU 569 cb, CPU Single Core 164 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 1262 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 151.12 fps, Pass 2 –32.22 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 101.25 s.

Sub-alimentarea a ajutat procesorul să obțină performanțe mai bune, însă TDP-ul de numai 15W rămâne o limitare serioasă. Cum limita maximă admisă de Intel pentru generația IceLake este de 25W, acest comportament se poate îmbunătăți simțitor dacă Acer decide să îngăduie acest lucru, aspectul putând aduce sporuri majore în special pentru modelul i7.

Am testat apoi cu câteva jocuri pentru a vedea comportamentul interfeței grafice Intel UHD Gen11 G4. Am comasat rezultatele în tabel împreună cu cele obținute cu Swift 3 SF314-57 (Intel i5-1035G1), Lenovo IdeaPad S540 (AMD Ryzen 3500U) și ASUS Zenbook 14 (Core i7 Whiskey Lake cu NVIDIA MX250).

Swift 3 13- nativeSwift 3 13- FHDSwift 3 14- FHDIdeaPad S540- FHDZenBook UX434FL- FHD 
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)– fps38 fps34 fps52 fps77 fps
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, TAA)9 fps13 fps11 fps18 fps23 fps
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)26-32 fps34-44 fps32-40 fps46-54 fps– fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)24 fps– fps30 fps32 fps50 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Low Preset, FXAA)13 fps19 fps14 fps18 fps32 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)– fps– fps– fps17-21 fps27-38 fps

Mai jos puteți vedea cum se comportă laptopul în jocuri, teste combinate CPU și GPU, la rezoluția nativă și cu procesorul sub-alimentat cu 100 mV.

perf-temps-gaming-nativeres-960x543

Aceleași teste, dar făcute la rezoluție Full HD, oferă rezultate ușor diferite, deoarece placa video rulează la frecvențe mai mici și permite procesorului să se desfășoare la frecvențe mai mari.

perf-temps-gaming-fhd-960x537

Privind în ansamblu, exemplarul nostru de Acer Swift 3 SF313-52 s-a comportat bine în testele uzuale, iar modelele finale probabil că vor aduce îmbunătățiri.

Trebuie să subliniem însă că SF313-52 nu este un laptop pentru jocuri, nici măcar cât alte laptopuri bazate pe IceLake și, eventual, NVIDIA MX, prin prisma ecranul implementat, cu format atipic și rezoluție greu de dus de hardware-ul echipat.

Răcire, conectivitate și audio

Swift 3 SF313-52 folosește un sistem de răcire simplu cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic subțire, care unește procesorul cu radiatorul. Acest sistem este comun cu cel al fratelui mai mare cu ecran de 14”, însă spre deosebire de implementarea aceasta, ventilatorul de pe Swift 3 SF313-52 este activ în permanență.

acer-swift-3-sf313-52-cooling

Acest ventilator a fost însă tăcut, greu de sesizat chiar și într-o cameră liniștită, și nici nu am remarcat zgomote de natură electrică. Ventilatoarele se ambalează când încărcarea pe procesor sau placa video crește, însă chiar și așa, nivelul de zgomot a atins doar 37 – 38 dB. Am remarcat o tonalitate ascuțită deranjată în acest regim de funcționare, însă aceasta este sesizabilă doar într-o cameră tăcută, muzica sau alte zgomote din jur acoperind ușor acest semnal acustic.

Laptopul este în același timp și rece, temperatura cea mai mare în jocuri depășind cu puțin 40 de grade. În cazul în care veți alege însă un model cu i7 și placă video NVIDIA MX vor fi în mod sigur mai zgomotoase și mai calde.

temperatures-load-swift313-960x384

Conectivitatea este asigurată de o interfață wireless Wi-Fi 6 Intel AX200, care a oferit un semnal puternic și stabil în orice condiții.

Pentru sistemul audio, Acer a optat pentru cele mai mici difuzoare pe care le-am văzut în ultima vreme, acestea fiind în plus amplasate pe rama frontală și direcționând sunetul în jos. Nu este o surpriză că sunetul este mediocru și că nivelul sonor abia atinge 70 dB. Camera Web este flancată de două microfoane, imaginea capturată fiind spălăcită și lipsită de detalii, dar suficientă pentru video-conferințe.

acer-swift-3-sf313-52-speakers

Baterie și autonomie

Bateria cu capacitate de 56Wh este ceva mai mare decât cea văzută de obicei pe laptopurile ultra-portabile din gama medie. Implementarea IceLake s-a dovedit a fi însă mai puțin eficientă decât precedenta Whiskey Lake, iar cum ecranul cu rezoluție mare are și el consum mai ridicat, autonomiile finale sunt medii în sarcină mare și bune în sarcinile mai puțin pretențioase precum redarea media sau utilizare Office.

Laptopul este un exemplar de pre-producție, deci ar mai fi loc de îmbunătățiri, însă am mai văzut această problemă și pe altă implementare IceLake, de data aceasta una finală, deci nu ar trebui să vă așteptați la mari diferențe.

  • 6h – editare text Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video FullHD YouTube, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 10h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Laptopul este însoțit de un încărcător de 45W cu dimensiuni reduse și conector cilindric standard. Acesta are nevoie de 2 ore pentru o încărcare completă, dar oferă funcția de încărcare rapidă care poate reumple o bună parte din capacitate în mai puțin de o oră. Nu am avut cu ce testa încărcarea USB-C, însă aceasta este posibilă.

Preț și disponibilitate

Acer Swift 3 SF313-52 nu este disponibil la data publicării acestui articol, acesta urmând să ajungă pe rafturile magazinelor începând cu primăvara lui 2020. Prețurile vor începe de la 799 EUR, în timp ce versiunile de vârf cu Intel Core i7-1065G7, 16 GB RAM și stocare de 1 TB vor ajunge la circa 1100 EUR.

Pentru mai multe detalii despre configurații, prețuri și stocuri puteți verifica aici sau aici.

Concluzii

Deși nu lipsit de hibe, Swift-ul 3 SF313-52 este unul dintre cele mai interesante notebook-uri midrange disponibile în magazine în prima parte a anului 2020.

Ecranul 3:2 este principalul său atuu în fața competiției, o excelentă opțiune pentru productivitate, muncă sau școală. Formatul este în același timp sprijinit de un panel luminos și calitativ.

Pe lângă ecran, însă, acest Swift 3 bifează cu brio și alte capitole importante, precum cel al construcției, aspectului, conecticii și experienței de utilizare de zi cu zi. Recomandarea noastră merge în special spre configurațiile de mijloc cu procesoare i5 și i7, și mai puțin spre cele cu grafică Nvidia. Acestea vor face față cu brio cerințelor zilnice si vor asigura și o autonomie bunicică în pereche cu bateria de 56 Wh, chiar dacă hardware-ul și ecranul au la rândul lor un cuvânt de spus.

Pe de altă parte, tastatura și clickpadul lasă loc de mai bine, iar finisajul lucios al ecranului și calitatea audio modestă ar putea și ele să îndepărteze unii dintre potențialii cumpărători.

Una peste alta, însă, considerăm că Swift-ul 3 SF313-52 compesează în bună masură aceste neajunsuri cu punctele sale forte și prețul competitiv, de aceea primește recomandarea noastră în segmentul său.

Acer Swift 3 SF313-52

Pro:

  • compact, ușor, solid și ergonomic
  • ecran IPS 3:2 de bună calitate
  • conectivitate bună
  • performanțe bune
  • sistem de răcire eficient și tăcut
  • preț competitiv

Contra:

  • ecran lucios, fără touch
  • tastatură neiertătoare și touchpad zgomotos
  • difuzoare mediocre
  • mai puțin eficient decât versiunea precedentă Whiskey Lake

1 comentariu

  1. Anca B

    8 martie 2021 la 20:12

    Bună seara. In 22.02.2021 am cumparat un Acer Swift 3 SF313-52-53R1. AZI, 08.03.2021 nu îl pot folosi pentru că pâlpie ecranul şi in cele din urmă, se blochează și se închide.Vă rog sa-mi spuneţi ce pot face. Mulțumesc.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri