GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS ROG Azoth review: o experiență demnă de o tastatură mecanică premium

Testat pe data de 5 martie 2023
Pe scurt: ASUS ROG Azoth oferă experiența de utilizare a unei tastaturi mecanice făcute la comandă, însă fără bătaia de cap aferentă și fără costurile astronomice.
Produs testat: ROG Azoth   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: 1500 Lei

Da, ASUS ROG Azoth este o alternativă la tastaturile mecanice custom, fără să plătiți prețul, fără timpul necesar pentru a alege piesele, fără perioada de așteptare, fără implicarea în achiziții de grup și fără a fie nevoie de asamblare. Dacă vă doriți acest lucru puteți personaliza toate aspectele importante ale lui ASUS ROG Azoth.

asus rog azoth isometric view

Sună prea bine ca să fie adevărat? Poate, în funcție de așteptările voastre. Eu personal am citit căte ceva despre ASUS ROG Azoth înainte de a primi tastatura la test direct de la ASUS. Mă așteptam la o tastatură mai bună decât ASUS ROG Strix Flare II Animate de anul trecut, dar nu mă așteptam să mă cucerească imediat ce am scos-o din cutie.

Reacția mea poate avea legătură cu faptul că are cam aceeași greutate ca și Animate, dar este mai densă, mult mai densă, din cauza layout-ul 75%, care îmi place cel mai mult, după TKL. Se simte foarte solidă pentru că așa și este. Tastatura nu îți va aluneca pe birou, asta e sigur, chiar și cu picioarele ridicate, deoarece sunt cauciucate pe dedesubt.

Prima mea impresie nu s-a schimbat după ce am început să o folosesc, ceea ce este întotdeauna un indiciu al unui produs bun. V-am atras atenția? Continuați să citiți recenzia pentru a afla dacă ASUS ROG Azoth este următoarea voastră tastatură. Sunt destul de sigur că este pentru mine.

Specificații ASUS ROG Azoth

Să scăpăm întâi de detaliile tehnice:

ModelASUS ROG Azoth
Format75%
CuloareGunmetal
CarcasăMetal top, plastic bottom
SwitchuriROG NX lubrifiate din fabrică (Red – liniar, Brown – tactil, Blue – clicky) cu stabilizatoare ROG
PCBHot-swappable
KeycapsPlastic PBT double-shot cu legende iluminate
Polling ratePână la 1000 Hz prin USB și cu receptorul 2.4GHz
Anti-GhostingN Key Rollover
IluminareEcran OLED monocrom
Taste cu iluminare individuală RGB cu LEDuri în partea de sus
Dimensiuni326 x 136 x 40 mm
Greutate1186 grame, fără cablu
Cablu2 metri, împletit, detașabil
ConectivitateUSB 2.0 (Tip-C pe tastatură, Tip-A către PC)
Bluetooth 5.1 (suportă trei dispozitive împerecheate simultan)
Receptor 2.4GHz SpeedNova
Sistem de operare suportatPC, Mac
Autonomie baterie2000+ ore prin 2.4GHz fără RBG și cu ecranul OLED oprit
ExtraMontură cu garnitură (Gasket mount), trei straturi de material fono absorbant, comutator cu trei poziții, trei unghiuri de înclinare
Accesoriiswitch opener, keycap puller, switch puller, stație de lubrifiere, pensulă, lubrifiant Krytox GPL-205-GD0, 3 switch-uri ROG NX, stabilizer mat, receptor 2.4GHz USB Tip-A, USB extender, cablu USB

Și iată un rezumat al lucrurilor bune și rele, în cazul în care nu aveți răbdare până la capăt:

Ce îmi place

  • Construcție foarte solidă.
  • Sună și se simte foarte bine atunci când se tastează, fără nicio modificare.
  • Tastele săgeți ușor deplasate sunt mai ușor de găsit fără să le cauți cu privirea.
  • Buton de control cu trei poziții util și ușor de utilizat.
  • PCB hot-swappable ca să poți folosi switch-urile preferate.
  • Capace de taste PBT care vor rezista mai mult timp fără uzură vizibilă.
  • Trei moduri de conectivitate.
  • Tastatura poate fi utilizată fără a instala software-ul ASUS Armoury Crate.
  • Modificările profilelor pot fi salvate în memoria internă.
  • O mulțime de accesorii incluse în cutie.
  • Prima tastatură ROG compatibilă Mac OS.

Ce nu îmi place:

  • Carcasa inferioară este din plastic, dar asta este doar o problemă estetică.
  • Carcasa switch-urilor parțial expusă, o altă problemă estetică.
  • Garnitura de montare a PCB-ului este prea rigidă din cauza prea multor straturi de amortizare a sunetului.
  • Ecranul OLED este o găselniță, fără valoare adăugată reală, plus că are o rezoluție prea scăzută. Marginea ecranului este, de asemenea, prea groasă.
  • Tastele funționale înghesuite și mutate spre stânga pentru a face loc ecranului OLED.
  • Fontul legendelor este copilăresc.
  • Va trebui să remapezi tastele, dar acest lucru este destul de ușor de făcut.

Caracteristici principale ROG Azoth: pentru cine este această tastatură?

Până să întorci tastatura, ROG Azoth pare o tastatură concepută pentru pasionații de mech-uri, cu un aspect modern și ușor minimalist care inspiră calitate. Odată ce o întorci cu susul în jos, vei observa rădăcinile de gaming, dar din moment ce nu o vei folosi în acest mod cred că designul nu va fi o problemă pentru majoritatea utilizatorilor.

asus rog azoth back plate

Personal, consider că estetica ROG de gaming este una dintre cele mai bune din domeniu. Problema mea este că nu-mi place designul gamer-centric, indiferent cine îl face. Sunt un fan ThinkPad sau cel mult un iubitor de look industrial minimalist.

Dar divaghez. ROG Azoth este o tastatură deja asamblată care bifează majoritatea atuurilor unei tastaturi mecanice personalizate: construcție de calitate, tone de straturi de amortizare sonoră, suport gasket mount pentru o tastare confortabilă, switch-uri hot-swappable și sunet excelent din fabrică.

Pe lângă acestea, ROG Azoth adaugă un ecran OLED, un buton cu trei poziții și conectivitate wireless prin Bluetooth sau un receptor radio SpeedNova cu latență redusă.

ROG Azoth este un produs pentru cei care doresc o tastatură mecanică personalizată la un preț accesibil, fără a fi nevoiți să construiască una de la zero.

Un fapt amuzant despre originea cuvântului Azoth, mai mult pentru cei pasionați de istorie: se credea că Azoth era un remediu medicinal universal și mai era folosit ca sinonim pentru mercur/argint viu, despre care se credea la acea vreme că se află la baza tuturor metalelor.

Calitatea designului și a construcției

ROG Azoth este foarte bine asamblată. Nu scârțâie, nu vibrează când tastezi, nu flexează indiferent cât de mult încerci să îndoi cadrul. Asta în ciuda părții inferioare din plastic despre care ASUS spune că este menită să faciliteze transmiterea și recepția undelor radio. Presupun că este și o măsură de reducere a costurilor. Poate că următoarea generație va fi numai din metal, cu o mică zonă de plastic în zona antenelor.

Dispunerea tastelor este una caracteristică formatului 75%, dar cu câteva modificări: rândul de taste funcționale nu are spațiu între grupurile de taste. Această modificare a fost necesară pentru a acomoda ecranul OLED. Asta îmi dă peste cap memoria mușchilor. De asemenea, tastele direcționale sunt deplasate spre dreapta și coborâte un pic. Asta mi se pare un lucru bun.

Din punct de vedere estetic, văzută de sus ROG Azoth arată destul de minimalist, dar cu un aspect distinctiv. Dacă vă faceți griji că veți primi o tastatură cu aspect generic nu este cazul cu ROG Azoth.

Deoarece ASUS include o mulțime de straturi de amortizare acustică pentru a îmbunătăți semnătura sonoră, cadrul tastaturii este destul de înaltă, chiar și în cea mai joasă configurație. Nu este la fel de groasă ca alte tastaturi mecanice pe care le-am testat, dar nici teribil de înaltă, așa că nu cred că este nevoie de un wristpad pentru a tasta confortabil perioade îndelungate de timp.

Dacă ți se pare că poziția cea mai joasă este prea joasă și preferi să tastezi la un unghi mai înclinat, puteți folosi picioarele integrate pentru a selecta între două poziții. Cea mai înaltă este ridicol de înclinată pentru mine, dar m-aș putea vedea folosind nivelul intermediar.

În rama din dreapta-sus a carcasei veți găsi comutatorul mod PC/Mac, comutatorul Wireless/Wired/Bluetooth și receptorul ROG SpeedNova RF, care este ușor de depozitat într-un slot magnetic atunci când nu este utilizat.

asus rog azoth connection switch and receiver

Butonul de control cu trei poziții este destul de bun

În partea dreaptă-sus, atingând ecranul OLED, se găsește plasat un buton de control cu trei poziții, cu un alt buton ascuns în lateral. Dacă este apăsat butonul ascuns comută între mai multe moduri de operare. Modurile implicite sunt:

  • Reglarea volumului sistemului
  • Navigare în playlist
  • Reglare luminozitate taste
  • Reglare luminozitate ecran OLED
  • Schimbare efectele de iluminare

Prin intermediul software-ului Armoury Crate puteți activa, dezactiva aceste moduri și adăuga unele personalizate.

Odată ce un mod este activat, butonul poate fi apăsat în sus și în jos pentru a regla volumul, de exemplu, pas cu pas. De asemenea, puteți apăsa pe buton pentru a pute mute de exemplu, în modul control volum, sau pentru a opri/relua playback-ul în modul media.

asus rog azoth control knob

În general, este o implementare bună, dar îmi place mai mult butonul rotativ de la tastatura Animate. Totuși, acesta ocupă mult mai mult spațiu.

Micuțul ecran OLED

Cred că ASUS ROG Azoth ar fi avut de câștigat dacă nu ar fi fost dotată cu ecranul OLED. Din punctul meu de vedere este doar un artificiu. Din cauza amplasării sale, dă peste cap tastele de funcție, care acum sunt deplasate spre stânga și înghesuite, în loc să fie grupate și distanțate patru câte patru, așa cum se întâmplă pe o tastatură full size sau TKL.

De asemenea, ecranul OLED ocupă spațiul care ar fi fost folosit pentru alte taste. Lipsa unei taste dedicate PrintScreen, fără să fiu nevoit să apelez la o combinație cu tasta Fn este cel mai mare dezavantaj pentru mine.

asus rog azoth oled screen system information

De asemenea, dacă ne uităm la ecranele care ne înconjoară astăzi, acesta pare un ecran venit parcă din altă epocă. Este alb-negru, are o rezoluție foarte mică și o ramă imensă care îl face și mai mic decât ar putea fi.

Nu numai atât, dar cea mai mare parte a spațiului ecranului este ocupată de animații. Partea utilă a interfeței se găsește în partea stângă și în partea dreaptă, pe laterale. Apăsarea Caps Lock va afișa un indicator micuț care este ușor de ratat. Acesta nu este la fel de mic ca indicatorul pentru nivelul bateriei, tipul de conectivitate, profilul curent al utilizatorului și modul PC/Mac.

Am observat, de asemenea, unele probleme cu ecranul OLED. Sunt bug-uri care trebuie rezolvate de ASUS. De exemplu, controlul nivelului de luminozitate al ecranului OLED nu pare să funcționeze deloc. Împreună cu faptul că ecranul nu se oprește atunci când tastatura este conectată prin USB, mă face să mă întreb dacă acest lucru va cauza pe termen lung probleme de burn-in specifice tehnologiei OLED.

ROG Azoth vine cu tone de accesorii

Tastatura este însoțită de un număr impresionant de accesorii. Acestea sunt bine depozitate în interiorul unei cutii separate. Iată ce primești în pachet:

  • Cablu USB-C la USB-A cu înveliș textil.
  • Extractor de switch-uri
  • Extractor pentru capacele tastelor
  • Deschizător de switch-uri
  • O mică stație de lubrifiere din plexiglas.
  • Pensulă pentru lubrifierea switch-urilor
  • Lubrifiant de calitate Krytox GPL-205 Grade 0.
  • 3 extra switch-uri ROG
  • Extra garnituri de cauciuc pentru Gasket mount
  • Extender USB pentru receptorul RF.

Aceasta este cea mai completă cutie de accesorii pe care am văzut-o la o tastatură mecanică. Numai acestea te-ar costa cel puțin câteva sute de lei, dacă le-ai cumpăra separat. Unele dintre ele sunt de bună calitate (lubrifiantul, deschizătorul de switch-uri), altele nu atât de mult (extractoarele, „stația” de lubrifiere), dar pentru majoritatea utilizatorilor acestea ar trebui să fie suficient de bune.

asus rog azoth accessory box

Cum se tastează, cum sună

Această parte este foarte greu de descris în cuvinte, după cum vă puteți imagina. Îmi place foarte mult sunetul de tastare fără nicio modificare. Se simte foarte bine pentru urechile mele, iar partenera mi-a confirmat că nu este la fel de enervant ca modelul meu curent Epomaker, unul care folosește switch-uri similare liniare (Red) pe care le-am lubrifiat cu grijă eu însumi anul trecut, într-un weekend ploios.

Cred că înlocuirea capacelor de taste PBT cu unele mai groase ar face tastatura să sune și mai bine. Acum se aude un pic gol uneori. Nu există ping, ecou sau alte sunete metalice, iar asta este foarte bine după părerea mea. De asemenea, îmi place sunetul solid pe care îl fac tastele stabilizate (spacebar, shift, enter, backspace). ASUS a făcut o treabă bună cu stabilizatoarele și le-a lubrifiat abundent. Dacă nu vă plac, oricum le puteți înlocui.

Oricum, iată o înregistrare cu mine tastând pe ROG Azoth:

Și iată și Epomaker AK84S, tastatura mea de zi cu zi, pentru comparație.

Durata de viață a bateriei este mare

Am folosit tastatura pe Bluetooth timp de aproximativ o săptămână și nivelul bateriei a scăzut de la 100% la 78%. Asta în condițiile în care iluminarea tastaturii și luminozitatea OLED-ului  au fost setate la 50%. Cu ele dezactivate, ASUS spune că veți obține aproximativ 2000 de ore de utilizare cu o singură încărcare.

Nu am avut timp să verific această afirmație, dar din ce am văzut aș spune că este destul de corectă.

asus rog azoth exposed switch housing

Software-ul The Armoury Crate: de ce ASUS?

Nu voi insista asupra aplicației Armoury Crate, pe care o prefer dezinstalat sau, mult mai bine, niciodată instalată pe calculatorul meu. Aplicația se mișcă la fel de greu ca și anul trecut și instalează tone de servicii care rulează mereu în fundal.

Vestea bună este că nu trebuie să o instalați. În primele zile am folosit ROG Azoth fără Armoury Crate și nu am simțit nevoia să personalizez nimic. Setările RGB de bază (adică posibilitatea de a pune totul pe culoare alb, static) și controalele de luminozitate sunt disponibile prin intermediul tastelor Fn, dar dacă vrei să profitați la maxim de această tastatură veți avea nevoie de Armoury Crate.

Aplicația este folosită pentru:

  • Remaparea tastelor.
  • Controlul iluminării RGB.
  • Schimbarea funcționalității comutatorului cu trei poziții.
  • Schimbarea animației ecranului OLED, și modurilor de lucru. Odată conectat prin USB, apar mai mute opțiuni pentru vizualizare audio și monitorizare hardware a sistemului (afișare temperaturi, frecvențe și așa mai departe).
  • Ajustarea opțiunilor de economisire a energiei bateriei.
  • Actualizarea firmware-ului tastaturii.
  • Modificarea celor 6 profile care pot fi apoi salvate direct în memoria internă a tastaturii (ca să o puteți folosi pe alte calculatoare fără a instala Armoury Crate).

Preț și disponibilitate

Pentru mine prețul a fost o surpriză, una plăcută. ASUS cere aproximativ 250 de dolari în SUA pentru ROG Azoth, iar acesta este un preț foarte competitiv pentru o tastatură mecanică de gaming atât de bună și de bine construită.

La noi probabil datorită conversiei USD-RON și TVA-ului pretul se va apropia de 1500 de lei cand ROG Azoth va ajunge în magazine. Vorbim deci de o sumă mare de plătit pentru o ”simplă” tastatură, dar luați în considerare numărul mare de accesorii incluse în cutie și calitatea produsului.

Unele accesorii nu sunt într-adevăr de calitate prea bună, în special switch și keycap puller-ere, dar dacă ar fi să le cumperi separat, acestea ar adăuga la costul total o sumă importantă.

Chiar și fără aceste accesorii, cred că ASUS ROG Azoth merită prețul cerut. Pur și simplu tastatura este foate bine construită.

Cum poate ASUS să facă o tastatură ROG Azoth II și mai bună

Nu mă pot abține, așa că vreau să vă spun ideile mele despre ce poate face ASUS pentru a îmbunătăți cea de-a doua iterație a acestei tastaturi. Probabil că se va numi cu totul altfel, dar eu o voi numi ROG Azoth II.

Oricum, iată ce aș dori să se schimbe sau să se îmbunătățească în viitor:

  1. Corp complet metalic – cred că o mică zonă de plastic în spate ar fi suficientă pentru ca undele radio să treacă fără probleme.
  2. Switch-uri montate mai adânc în carcasă – îmi doresc acest lucru din două motive: pentru a ascunde complet carcasa switch-urilor și pentru a permite o mai mare cursă a garniturii, deoarece în forma actuală tastarea se simte prea rigidă, indiferent cât de tare apeși, în ciuda gasket mount-ului.
  3. Legendă taste mai frumoasă – Acest lucru mă omoară de fiecare dată când văd o tastatură de gaming ASUS. Le-aș sugera să folosească fontul Inter. Cam orice alt font este mai bun decât fontul actual al legendei.
  4. Ecranul OLED – Eu aș lăți puțin tastatura și aș face ecranul vertical, apoi l-aș pune lângă actualele taste Ins, Del, PgUp, PgDn. În acest fel, ASUS poate păstra comutatorul cu trei poziții și poate grupa frumos tastele funcționale. De asemenea, interfața ar putea fi mai bine optimizată, cu mai mult spațiu alocat indicatoarelor de stare. Ecranul OLED trebuie să aibă și el o rezoluție mai mare, din clasa Retina.

Gândurile mele despre ASUS ROG Azoth

ASUS ROG Azoth este o tastatură mecanică non-custom cu adevărat impresionantă. Nu este perfectă, în niciun caz, dar bifează multe dintre căsuțele mele atunci când vine vorba de tastaturi mecanice.

Puristul din mine se uită și la seria Keychron Q. Există mai multe formate din care puteți alege. Seria Q are, de asemenea, un aspect mai curat pe care îl apreciez, fiind în același timp și puțin mai ieftină (ajunge probabil insă mai scumpă din cauza transportului internațional). Seriei Q îi lipsește conectivitatea wireless oferită de ROG Azoth, iar legendele tastelor nu sunt iluminate din cauza capacelor complet opace, două lucruri pe care mi le doresc la următoarea mea mecanică.

Alegerea unei tastaturi mecanice nu este niciodată ușoară dacă te-a prins microbul mech, dar în momentul de față, ASUS ROG Azoth este o achiziție mai bună pentru mine. Cu siguranță îmi voi cumpăra unul pentru mine în curând.

asus rog azoth top view

Asta ar fi concluzia acestui review: dacă îți dorești o tastatură mecanică care să te țină mult timp, un mech pe care îl poți personaliza ulterior cu propriile switch-uri și keycaps, acesta este unul dintre produsele pe care trebuie să le iei în considerare. Nu trebuie să personalizați nimic, dar ați putea să o faceți dacă vă doriți acest lucru.

Ai putea petrece câteva zile lubrifiind switch-urile, așa cum am făcut eu anul trecut. Nu regret că am făcut-o, dar, de asemenea, nu aș face-o din nou. De aceea, apreciez munca de lubrifiere din fabrică făcută de ASUS pentru ROG Azoth.

TLDR: Nu cred că puteți găsi o tastatură mecanică non-custom mai bine construită și în același timp cu toate funcțiile oferite de ASUS ROG Azoth, cel puțin nu în această categorie de preț.

Să încheiem cu o întrebare: voi ce vă doriți de la următoarea tastatură mecanică?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri