GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook S 13 OLED review și teste (UX5304VA, model 2023)

Testat pe data de 27 aprilie 2023
Pe scurt: Versiunea din 2023 a lui ASUS Zenbook S 13 este un adevărat ultrabook, adică este ușor, subțire, ergonomic și adecvat activităților uzuale și aplicațiilor mai puțin pretențioase. În același timp însă, acesta nu este la fel de complex precum modelul bun-la-toate din 2022, deoarece carcasa sa mai subțire aduce cu sine o tastatură cu o cursă mai scurtă, performanțe mai reduse și temperaturi mai ridicate în cele mai multe dintre scenariile de lucru.
Produs testat: Asus Zenbook S 13 UX5304   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 7899 lei Lei

În acest review discutăm pe larg despre actualizarea anului 2023 a seriei Asus Zenbook S 13, acum disponibilă cu o carcasă reproiectată, hardware Intel Core U Evo de generația a 13-a și un modul de răcire reînnoit.

Zenbook-ul S 13 din 2022 a fost unul dintre ultrabook-urile mele preferate din generația sa, mai ales în varianta AMD, dar într-o oarecare măsură și în versiunea Intel (modelul convertibil S 13 Flip).

Generația S 13 2023 are în continuare un design de tip clamshell, mai subțire și ergonomic îmbunătățită din unele puncte de vedere, iar la interior este o platformă Intel.

Totuși, Asus numește acest model cel mai subțire laptop OLED din lume, și ori de câte ori aud asta despre un laptop, mintea mea intră în panică, deoarece în cele mai multe cazuri șasiul subțire aduce cu sine compromisuri mai mult sau mai puțin ascunse. Și nici aici nu este o excepție, această generație de Zenbook S 13 fiind o implementare Core U mai puțin performantă decât cea precedentă și un dispozitiv care rulează mai zgomotos și mai fierbinte atât în multitasking-ul zilnic, cât și în orice fel de sarcină solicitantă.

Așadar, acest laptop nu mai este la fel de multivalent în segmentul său ca generația anterioară Zenbook S 13, iar din acest articol veți afla ce oferă la schimb în această noua implementare.

asus zenbook s13 main

Specificații Asus ZenBook S 13 OLED UX5304

Ecran13,3″, 2880 x 1800 px, 16:10, OLED, non-tactil, semi-lucios, 350-nits SDR, 100% DCI-P3
ProcesorIntel 13th-gen Alder Lake Core i7-1255U, 2PC+8Ec/12T, up to 5.0 GHz
VideoIntel Iris Xe, 1,3 GHz
Memorie16 GB LPDDR5-5200 (lipiți), maximum 32 GB LPDDR5-6000
Stocare1 TB M.2 NVMe SSD (Samsung PM9A1), 1 x slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211) 3×3, Bluetooth 5.2
Porturi1x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C cu Thunderbolt 4, 1x HDMI 2.1 (TMDS), mic/headphone
Baterie63 Wh, încărcător 65W USB-C
Dimensiuni296 mm x 216 mm x min 10,9 mm
Greutate1,05 kg, încărcător 0,19 kg
Alteletastatură iluminare albă, touchpad sticlă cu NumberPad opțional, webcam FHD cu IR și ALS/CLS, sistem audio stereo, Basalt Gray sau Ponder Blue

Construcție și design

ASUS ZenBook S 13 UX5304 folosește un șasiu diferit din câteva puncte de vedere, atât estetice, cât și funcționale, de predecesorul UX5302. Cea mai vizibilă schimbare este renunțarea la designul mai simplu și multitudinea de opțiuni coloristice în favoarea a doar două culori, Basalt Gray și Ponder Blue, și a unui capac decorat cu monograma ASUS de mari dimensiuni.

asus zenbook s13 fin

În cazul modelului de față, adică Basalt Gray, se remarcă în plus și noul finisaj. Conform ASUS, acesta este fabricat prin oxidare electrolitică cu plasmă pentru a obține un strat ceramic mai durabil și mai prietenos cu mediul decât simpla anodizare a aluminiului. Acest din urmă proces este încă folosit pentru versiunea Ponder Blue, dar varianta Basalt Gray poate oferi acum un finisaj care nu doar că arată mai bine, dar rezistă atât de bine la urmele de utilizare încât nici nu am fost nevoit să șterg laptopul pentru pozele din articol după două săptămâni de utilizare.

asus zenbook s13 design

Noul ZenBook S 13 oferă un șasiu solid bine proiectat și asamblat. Acesta folosește integral aluminiul, remarcându-se șasiul principal monobloc rigid, capacul inferior mai gros decât la generația anterioară și capacul ecranului bine rigidizat. Mai mult, și rama ecranului este fabricată din aluminiu, materialul înlocuind plasticul pe care îl știam până acum.

Carcasa este conformă standardului MIL-STD-810H, deci nu prea am de ce să mă plâng la acest capitol. Suprafețele metalice acoperite poate că nu au aspectul plăcut al aluminiului șlefuit precum cel cunoscut de la linia MacBook, însă sunt mai practice și mai rezistente.

ZenBook S 13 2023 este un laptop practic și marchează progres de la generația anterioară, cu una sau două excepții. Balamalele ecranului sunt ferme, dar ușor de operat cu o singură mână, și oferă o deschidere maximă de 180 de grade, muchiile și colțurile sunt bine teșite și nu deranjează, iar LED-urile indicatoare sunt amplasate în afara razei vizuale directe a utilizatorului, și nu sunt deci deranjante în nici un fel.

Conectivitatea este excelentă pentru un laptop atât de subțire, noul ZenBook S 13 oferind două porturi USB-C cu Thunderbolt 4, un port USB-A, o ieșire video HDMI 2.1 si clasicul conector audio. Singurul aspect care nu-mi place este amplasarea ambelor porturi USB-C în stânga, aglomerând cumva această parte și limitând modurile de conectare a cablurilor.

Priza pe masă nu este grozavă, chiar dacă piciorușele au dimensiuni foarte mari, deoarece cauciucul folosit este cam dur și nu are aderența optimă văzută la alte implementări. Un alt aspect mai puțin fericit este oferit de sistemul de răcire reproiectat. Dacă generația anterioară oferea un singur ventilator lateral, modelul din 2023 folosește două ventilatoare care trag aer prin două fante amplasate în colțurile capacului inferior și-l evacuează direct în ecran, o veche problemă a designului Ergolift care acum a revenit.

Având dimensiuni de 296 x 216 mm, ZenBook S 13 este un pic mai mare decât predecesorul, care avea 297 x 210 mm. Acest aspect, combinat cu modul în care este proiectat designul Ergolift, face ca buza inferioară a ecranului să fie ceva mai mare. ASUS a lăsat însă ceva spațiu între fantele de evacuare ale aerului si ecran, iar acest aspect, combinat cu fluxul mic de aer al ventilatoarelor, face ca ecranul să se încălzească totuși mai puțin decât în cazul vechilor implementări ZenBook.

Laptopul stă bine la capitolul portabilitate, însă cifrele indicate de ASUS nu sunt tocmai corecte. Mai întâi de toate, greutatea de 1 kg este în realitate de 1,05 kg, diferența nefiind mare. Atunci când vine vorba de grosime, ASUS specifică 10,9 mm, însă această cifră nu ține cont de înălțimea piciorușelor de cauciuc și este măsurată oricum în zona îngusta a buzei frontale, iar în realitate, laptopul are o înălțime maximă de circa 16 milimetri.

asus zenbook s13 zenbooks13 vs macbookpro interior2

Generația anterioară ZenBook S 13 avea o grosime de 20 mm, deci vorbim de un progres, însă acesta nu este așa de mare pe cât ar vrea producătorul să credem și în plus afectează comportamentul sistemului de răcire. În plus, din cauza designului Ergolift care ridică spatele de pe masă, laptopul nu pare atât de compact și, după cum se vede, este chiar ceva mai înalt cu ecranul deschis decât MacBook 13.

Poate că mă uit prea atent la aceste detalii, însă ideea de a construit un șasiu cât mai subțire pentru a atrage atenția nu oferă un avantaj vizibil iar o carcasă mai groasă cu 1-2 milimetri ar fi permis implementarea unei tastaturi cu cursă mai mare și a unor ventilatoare mai mari, care ar fi avut un impact mai mare asupra ergonomiei și performanțelor.

Tastatură și touchpad

Tastatura arată similar cu cele cunoscute de la precedentele generații ZenBook S 13, oferind deci o aranjare standard cu taste mari și o experiență bună în utilizare. O noutate este rama gri închis care încadrează butoanele, spațiul pe care tastatura este așezată fiind fabricat din aliaj de magneziu cu aluminiu și nefăcând deci parte din blocul masiv de aluminiu al șasiului principal.

Un detaliu mai important este însă cursa de numai 1,0 milimetri a mecanismului tastaturii, mai mică decât cea de 1,4 mm folosită de generațiile anterioare S 13 și cam toate modelele ZenBook. Nu mă deranjează cursa scăzută dacă răspunsul este ferm, iar tastatura de față este una dintre acestea, însă dacă ne uităm la tastaturile foarte bune ale celorlalte ZenBook-uri, acest aspect este un regres.

asus zenbook s13 keyboard clickpad

Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe și trei trepte de intensitate. Sistemul se dezactivează automat după 30 de secunde și poate fi repornit cu o simplă atingere de touchpad, iar LED-urile sunt suficient de puternice, au o uniformitate bună și nu lasă prea multă lumină parazitară pe sub taste.

Touchpad-ul este ceva mai înalt decât la generația anterioară, profitând de armrest-ul și el mai amplu. Acesta oferă o suprafață din sticlă cu fricțiune redusă care nu are probleme cu gesturile rapide și/sau complexe, însă ranforsarea nu este perfectă, iar butoanele sunt puțin cam dure.

Laptopul este oferit fie cu un touchpad standard, fie cu unul care poate oferi și funcția de bloc numeric virtual, așa cum am mai văzut la modelele ZenBook sau VivoBook.

Laptopul nu mai oferă un senzor pentru amprentă în butonul Power, dar permite autentificarea rapidă cu ajutorul camerei Web cu IR care se integrează cu platforma Windows Hello.

Ecran

ZenBook S 13 2023 este oferit cu un singur tip de ecran de 13,3” cu raport de aspect de 16:10, panou OLED cu rezoluție 2,8K și strat protector lucios non-tactil. Acesta este o versiune ușor îmbunătățită a ecranului Samsung cunoscut de la generația anterioară, fiind deci un ecran superb dar cu o luminozitate maximă cam redusă și limitat la o rată de împrospătare de 60 Hz (doar variantele de 14” pot urca la 120 Hz).

Avem deci de-a face cu un ecran OLED pe 10 biți cu compatibilitate HDR500, strălucire maximă HDR de 550 nits, acoperire integrală pentru spectrul de culoare DCI-P3 și niveluri excelente de negru și de contrast. La fel ca în cazul altor panouri OLED, ASUS specifică un nivel de strălucire maximă de 550 nits, însă acesta este atins doar în modul HDR. În modul standard și uzual SDR, strălucirea este de numai 350 nits, deci ecranul va face față cam greu în medii bine iluminate și va avea probleme de vizibilitate în lumina solară.

Această implementare non-tactilă nu folosește stratul suplimentar Gorilla Glass și are parte de un tratament anti-glare, fiind departe de un ecran cu adevărat mat, dar totodată mai puțin strălucitoare decât implementările cu ecran tactil văzut la alte ZenBook-uri.

Ecranele OLED cu strat tactil au parte de o granularitate neplăcută pe fundal alb cauzată de digitizor, un aspect pe care l-am mai amintit. Dacă sunteți deranjat de această particularitate, ZenBook S 13 2023 este una dintre puținele opțiuni care este ferită de această problemă din moment ce nu oferă un strat tactil.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC417B (ATNA33AA05-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 99.1% Adobe RGB, 99.6% DCI-P3;
  • Type: 10-bit with HDR500, 60 Hz;
  • Measured gamma: 2.16;
  • Max brightness in the middle of the screen: 369.37 cd/m2 on power;
  • Max brightness in the middle of the screen, HDR mode: 388.93 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 2.76 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6500 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;
  • PWM: to be discussed

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică și s-a dovedit uniform în testele de luminozitate și culoare. În plus, cum este vorba de un panou OLED, bleeding-ul nu poate fi o problemă.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de mine este unul de vârf pentru gama Asus ZenBook S 13 2023, modelul UX5304VA oferind un procesor Intel Core i7-1355U cu interfață grafică Intel Iris Xe, 16 GB de memorie LPDDR5-5200 și o unitate de stocare SSD rapidă cu conectare PCIe gen 4 și capacitate de 1 TB. Laptopul a fost testat cu software-ul timpuriu disponibil la jumătatea lui aprilie 2023, adică BIOS 204 și MyAsus 3.1.14.

Avem de-a face deci cu platforma Intel Raptor Lake Core U 13th-gen, procesorul de vârf Core i7-1355U oferind două nuclee Performance și 8 nuclee Efficiency cu un total de 12 fire de execuție hardware. Această soluție pentru ultraportabile are o limită de putere de circa 20W în regim susținut, mai puțin decât deci 25-30W văzuți la generația anterioară 2022, care a folosit platformele Intel Core P sau AMD Ryzen U.

ZenBook S 13 2023 oferă și opțiunea Core i5-1235U, care are aceleași specificații, dar oferă frecvențe maxime de numai 4,6 GHz, față de 5 GHz în cazul Core i7-1355U. Afișarea grafică este susținută de Intel Iris Xe cu 96 de unități de procesare și frecvențe de 1,3 GHz în cazul Core i7, respectiv 80 de unități de procesare și frecvențe de 1,25 GHz în cazul Core i5.

Memoria RAM este de tip LPDDR5-5200 și o capacitate de 16 GB în dual-channel, existând și opțiunea pentru 32 GB și LPDDR5-6000, aceasta fiind lipită pe placa de bază și neputând fi schimbată sau extinsă. Unitatea de stocare SSD este un model PCIe gen4 Samsung PM9A1 cu performanțe bune.

Singurele componente care pot fi schimbate sunt, deci, unitatea SSD și placa de rețea wireless. Accesul la acestea se face ușor, doar prin înlăturarea unor șuruburi Torx, iar acestea nu mai sunt ascunse acum sub piciorușele de cauciuc. Odată ajunși acolo, am remarcat unitatea SSD care nu mai este amplasată lângă procesor, eliminând potențialele probleme de încălzire, noul sistem de răcire și incintele audio mai mari.

Aplicația MyAsus oferă acces la diferite funcții de control pentru ecran, baterie, actualizări, dar și la cele trei profiluri energetice:

  • Performance – limită de putere 20W susținut, nivel de zgomot pentru ventilatoare de 44 dB;
  • Balanced/Standard – limită de putere 15W susținut, nivel de zgomot pentru ventilatoare 36 dB;
  • Whisper – limită de putere 6W, nivel de zgomot sub 30 dB.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în regim uzual de lucru, laptopul fiind în general silențios, dar arareori complet tăcut.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activ, procesorul Core i7-1355U a demarat în forță la 40W, dar apoi s-a stabilizat rapid la 20W în condițiile unor temperaturi de peste 80 de grade și un nivel de zgomot de 44 dB, scorul obținut fiind de 1070 puncte.

Cu profilul Standard, nivelul de zgomot este de circa 36 – 37 dB, procesorul stabilizându-se la un consum de circa 15W și temperaturi de 75 de grade. Performanțele sunt însă penalizate vizibil, scorul obținut fiind de 900 de puncte.

Puteți opta pentru profilul Whisper, condiții în care temperaturile abia trec de 60 de grade iar nivelul de zgomot este abia perceptibil, însă și performanțele vor atinge acum doar 30% din cele măsurate cu profilul Performance. Pe baterie, laptopul impune o limită de circa 15W pentru procesor indiferent dacă alegem profilurile Standard sau Performance.

cinebench1 zenbooks13

Pentru a pune datele într-o perspectivă mai bună, le-am așezat într-un grafic comparativ împreună cu alte soluții ultra-portabile din generația 2022. Această implementare i7-1355U este mai lenta și mai zgomotoasă decât alte modele ultrabook de 13”, doar XPS 13 9315 fiind mai lent, dar totodată și mai tăcut. Comparația cu soluțiile performante de 13” nu prea are rost, modele precum ROG Flow Z13 fiind într-o altă ligă de performanță.

cinebench2 zenbooks13

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Performance.

3dmark cpu 2

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul nu a trecut cu succes de acest test, semn că energia termică se acumulează în interior iar performanțele se degradează în regim îndelungat de lucru.

stress 3dmark

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție FHD+ și cu profilul Performance activ.

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 4151, 16 – 3803, 8 – 3020, 4 – 2334, 2 – 1780, 1 – 999;
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 4714 (Graphics – 5164, Physics – 15616, Combined – 1746);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 16369 (Graphics – 20262, CPU – 7837);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1691 (Graphics – 1508, CPU – 5442);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 992;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2964;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 34.00 average fps;
  • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 38.08 average fps;
  • PassMark 10: 4245 (CPU – 18039, 3D – 2978, Memory – 3115, Disk – 26906);
  • PCMark 10: 5576 (Essentials – 10427, Productivity – 7069, Digital Content Creation – 6383);
  • GeekBench 5.4.4: Single-Core: 1808, Multi-core: 7719;
  • GeekBench 6.0.2: Single-Core: 2185, Multi-core: 8000;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1402 cb, CPU Single Core 255 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2880 cb, CPU Single Core 690 cb;
  • CineBench R23: CPU 8095 cb (best run), CPU 7157 (10 min loop test), CPU Single Core 1805 CB (best run);
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 48.96 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.41 – BMW Car scene- CPU Compute: 5m 57s ;
  • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 14m 10s;
  • PugetBench – DaVinci Resolve: 370;
  • PugetBench – Adobe After Effects: -;
  • PugetBench – Adobe Photoshop: 758;
  • PugetBench – Adobe Premiere: 374;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 13.59;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 13.18;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 24.26;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 3.78;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 49.69;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 8.20;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 4.46;
  • SPECviewperf 2020 – SW: -;
  • V-Ray Benchmark: CPU – 5303 vsamples, GPU CUDA – 138 vpaths.

Rezultatele sunt bune pentru un ultrabook de 13”, însă este clar că nu este vorba de un laptop gândit pentru aplicații pretențioase, ci pentru uz banal cotidian. Față de ZenBook S 13 2022 cu Ryzen 7 6800U, curenta implementare este mai rapidă în testele single-core, dar cu 20-40% mai lentă în testele multi-core și cu circa 25% mai lentă în testele grafice. Implementarea este mai rapidă în testele single-core și față de Intel Core i7-1260P din ZenBook S 13 Flip 2022, dar, din nou, cu 10-20% mai lentă în testele multi-core și grafice.

Aceste aspect sunt explicate de platforma Core U, față de Ryzen U sau Core P folosite de cele două modele cu care am comparat, dar și de limitele de putere mai mici.

Nivelul de zgomot de 44 dB cu profilul Performance activ este cam mare pentru un ultrabook, deci s-ar putea să fiți atrași de profilul Standard, care atinge doar circa 36 dB. Rezultatele în teste arată acum cam așa:

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 3495 (Graphics – 3713, Physics – 11694, Combined – 1404);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1463 (Graphics – 1307, CPU – 4560);
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 882;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2749 cb, CPU Single Core 651 cb.

Se remarcă o pierdere de performanțe CPU și GPU de circa 15–25%, deci chiar dacă Performance este mai lent, nu l-aș recomanda pentru activități pretențioase din moment ce platforma Core U este limitată în general, și în special în acest caz unde și limitele maxime de putere sunt de cel mult 20W.

Whisper limitează și mai mult performanțele CPU și GPU, acesta fiind recomandat doar pentru cele mai simple activități, și chiar și acolo nu ar trebui să vă așteptați la un regim complet silențios.

ZenBook S 13 2023 nu este un sistem pentru jocuri, dar am apelat totuși la câteva jocuri DX11, DX12, și Vulkan care au fost testate cu Performance la rezoluție FHD+ si cu detalii grafice minime.

Low settingsZenBook S 13 2023 –
i7-1255U, Iris Xe,
20+W, FHD+ 1200p
ZenBook S 13 Flip 2022 –
i7-1260p, Iris Xe,
25+W, FHD+ 1200p
ZenBook Fold 2022 –
i7-1260p, Iris Xe,
30+W, FHD+ 1200p
ZenBook S 13 2022 –
R7-6800U, Rad 680M,
15+W, FHD+ 1200p
ZenBook 14 –
i7-1165G7, Iris Xe,
19+W, FHD 1080p
Bioshock Infinite
(DX 11, Low Preset)
80 fps (52 fps – 1% low)81 fps (48 fps – 1% low)70 fps (48 fps – 1% low)102 fps (63 fps – 1% low)70 fps (40 fps – 1% low)
Doom: Eternal
(Vulkan, Medium Preset)
29 fps (23 fps – 1% low)31 fps (14 fps – 1% low)29 fps (15 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX11, Low Preset)
29 fps (22 fps – 1% low)31 fps (27 fps – 1% low)31 fps (22 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
62 fps (32 fps – 1% low)75 fps (52 fps – 1% low)76 fps (52 fps – 1% low)74 fps (46 fps – 1% low)56 fps (44 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX12, Lowest Preset, no AA)
26 fps (18 fps – 1% low)34 fps (19 fps – 1% low)36 fps (23 fps – 1% low)47 fps (35 fps – 1% low)28 fps (16 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11/12, Low Preset, Hairworks Off)
*29 fps (21 fps – 1% low)39 fps (21 fps – 1% low)38 fps (20 fps – 1% low)41 fps (26 fps – 1% low)

După cum se vede, jocurile mai vechi sunt cât de cât în regulă, însă nu ar trebui să vă încumetați să atacați titluri moderne pe un astfel de sistem.

Pentru mai multe detalii despre comportamentul laptopului, puteți citi pe Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire ales de ASUS folosește câte două ventilatoare, radiatoare și conducte de transfer termic, ceea ce, la o primă vedere, pare un progres de la sistemul de răcire văzut la precedentele ZenBook S 13.

În realitate însă, sistemul de răcire nu se dovedește prea capabil din cauza radiatoarelor mici, ventilatoarelor anemice și conductelor de transfer termic subțiri. În concluzie, în ciuda complexității, sistemul de răcire nu se ridică la înălțimea celor văzut la generațiile anterioare. Mai jos, se pot vedea comparate cele două sisteme de răcire, cel nou cu două ventilatoare și cel vechi cu un singur ventilator.

asus zenbook s13 cooling

asus zenbook s13 flip cooling

După cum am văzut deja, cu profilul Performance, temperaturile ating 85 de grade indiferent dacă laptopul este pus pe masă sau pe un stand, iar nivelul de zgomot de 44 dB este și el cam mare pentru un ultrabook.

Profilul Standard este ceva mai echilibrat, nivelul performanțelor fiind cu 10 – 25% mai mici, dar și nivelul de zgomot fiind de numai 36 dB în condițiile unor temperaturi interne mai mici.

Modul Whisper este silențios, însă performanțele sunt prea drastic limitate pentru a-l face util pentru altceva decât cele mai banale activități.

Temperaturile externe sunt cam mari, atingând 55 de grade în mijlocul șasiului deasupra și sub procesor. Aceste temperaturi au fost obținute cu profilul Performance, modul Standard fiind ceva mai rece. Măcar ecranul nu se încălzește prea tare, acesta atingând circa 40-45 de grade, temperaturi nu tocmai ideale, dar care nici nu vor crea probleme pe termen lung.

temps zenbooks13 perf

În regim uzual, laptopul s-a comportat destul de haotic cu modul Performance activat deoarece ventilatoarele au devenit zgomotoase chiar și cursul activităților de bază. De aceea, pentru uz curent, aș opta mai degrabă pentru modul Standard, care a fost mai consistent în prestații și atinge un nivel de zgomot de 35-36 dB, care este deranjant doar în ambiente foarte tăcute.

Este posibil ca acest comportament să fie îmbunătățiri de către ASUS prin actualizări software, însă nu mi-aș face prea mari speranțe deoarece modul de funcționare al procesorului Intel, cu creșteri rapide de consum, duce la creșterea rapidă a temperaturilor și, implicit, a regimului turației ventilatoarelor.

Profilul Whisper ține ventilatoarele la un nivel sonor redus, sau chiar le oprește atunci când încărcarea este mică, însă chiar și așa am remarcat o tonalitate înaltă cam deranjantă. Am remarcat ceva zgomote de natură electronică, însă acestea sunt slabe și probabil că nu vor deranja.

În uz zilnic, temperaturile externe sunt cam mari, remarcându-se zona centrală care atinge și 40 de grade, însă evident că nu vorbim de cifre atât de mari precum în cazul profilurilor Standard sau Performance.

temps zenbooks13 daily

Conectivitatea este asigurată de o soluție integrată Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, aceasta comportându-se excelent în teste. Placa de rețea nu este însă în format M.2, ceea ce face înlocuirea mai dificilă. Camera Web este amplasată deasupra ecranului, este flancată de două microfoane și oferă o imagine cu o calitate acceptabilă atât timp cât lumina este bună, senzorul CLS oferind și opțiunea suplimentară a unor efecte.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe laterale, o implementare diferită față de alte ZenBook-uri. Nivelul audio este bun, de circa 77 – 78 dB, însă sunetul duce lipsa frecvențelor joase și este distorsionat la niveluri sonore ridicate. Sistemul audio a avut deci o prestație mai slabă decât în cazul altor laptopuri ZenBook deși incintele sunt mai mari și mai avansate, eu presupunând că am avut de-a face cu ceva probleme software încă nerezolvate.

asus zenbook s13 speakrs

Baterie și autonomie

Bateria din ZenBook S 13 2023 are o capacitate de 63 Wh, ceva mai mare decât standardul în această de produse, iar acestea sunt autonomiile la care ar trebui să vă așteptați.

  • 9h – editare text Google Docs, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 9-10h – redare video FHD YouTube, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 6-7h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Autonomiile sunt deci bune. ZenBook S 13 2022 cu procesor AMD a obținut autonomii ceva mai bune, în special în redarea video, în timp ce ZenBook S 13 Flip 2022 cu procesor Intel a obținut autonomii ceva mai slabe. Se observă deci că platforma Core U este mai eficienta decât Core P, dar nu atât de eficientă ca platforma Ryzen.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 65W cu conectare USB-C și cabluri lungi. O încărcare completă durează circa 2 ore, însă bateria ajunge la 70% în circa 50 de minute cu încărcarea rapidă.

asus zenbook s13 charger

Preț și disponibilitate

ASUS ZenBook S 13 UX5304 nu este încă disponibil în magazine la data publicării acestui articol. Prețurile din State Unite pornesc de la 1100 USD pentru modelul cu Core i5-1235U, 16 GB RAM și SSD de 512 GB și urcă până la 1400 USD pentru un model Core i7-1355U, 32 GB RAM și SSD de 1 TB, însă nu știu încă prețurile din Europa.

Pentru mai multe detalii despre disponibilitate, configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Trăgând linia, această generație de Asus Zenbook S 13 este un adevărat ultrabook, subțire, ușor, în mare parte ergonomic și conceput pentru utilizarea zilnică și multitasking uzual.

Așadar, dacă un astfel de computer este ceea ce căutați, acest ZenBook S 13 este o opțiune de luat în considerare, alături de altele precum MacBook Air, Dell XPS 13 sau Lenovo Slim 7i Carbon. Calitatea excelentă a construcției, porturile, tastatura, ecranul OLED frumos și bateria mare pentru dimensiunea/greutatea acestui șasiu sunt principalele puncte forte ale acestei serii ZenBook față de concurență.

În același timp, însă, multe dintre acele alte opțiuni sunt platforme hardware mai capabile în sarcini solicitante și funcționează mai silențios și mai rece în cam toate tipurile de activități. Astfel, pentru taskuri ceva mai solicitante, această serie ZenBook S 13 nu este nepărat o alegere optimă.

Și asta mă duce înapoi la inutilitatea urmăririi calificativului de „cel mai subțire”. Această generație S 13 este cu câțiva mm mai subțire decât modelul anterior, dar fără a fi mai mică sau mai ușoară. Este pur și simplu mai subțire. Acest lucru nu contează aproape deloc în utilizarea efectivă, dar înseamnă că există mai puțin spațiu în interiorul șasiului pentru hardware și răcire, astfel că Asus a trebuit să implementeze o platformă hardware de putere mai scăzută și să împingă ventilatoarele la niveluri mai zgomotoase.

Așadar, acest Zenbook S 13 2023 nu mai este la fel de multivalent ca generația anterioară, pentru a fi în schimb „cel mai subțire ultrabook OLED” de pe piață. Pe mine acest trade-off nu mă încântă deloc, și as fi preferat ca Asus să fi îmbunătățit modelul anterior fără a face compromisuri de dragul unui șasiu mai subțire. Voi ce părere aveți?

Pro:

  • design actualizat cu conectivitate mai bună și ergonomie îmbunătățită
  • ecran OLED bun cu deschide de 180 de grade
  • performanțe rezonabile în sarcini mici și medii
  • baterie de 63Wh cu autonomie bună
  • preț rezonabil, în special pentru versiunea cu 32 GB RAM

Contra:

  • tastatură cu cursă scurtă
  • platformă Intel Core U limitată
  • temperaturi mari și nivel de zgomot ridicat cu Performance

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri