Asus ZenBook 14 UX433 review (UX433FN – Core i7-8565U, MX150)
În acest articol discutăm desprea cea mai nouă generație de laptop-uri ultracompacte cu performanțe de top și valențe în jocuri a celor de la Asus, seria ZenBook UX433.
După cum sugerează și numele, ZenBook-ul UX433 este un notebook cu format clasic și ecran de 14-inch, dar unul mai compact și mai modern decât versiunile din trecut, un mult așteptat update al popularei serii ZenBook UX430.
Noi am testat versiunea ZenBook UX433FN din această nouă serie, echipată cu hardware de ultimă oră (procesor Intel Core i7 Whiskey Lake, grafică Nvidia MX150, stocare NVMe), un ecran IPS de bună calitate și o baterie ce nu face rabat în privința capacității, în ciuda dimensiunilor și greutății carcasei metalice exterioare.
Multe s-au schimbat însă în nișa ultrabook-urilor cu grafică dedicată în ultimii ani, astfel că noua iterație ZenBook trebuie să facă față unei competiții mai numeroase și mai atroce. Cât de bine face față ZenBook-ul UX433 în gama sa veți afla din articolul de mai jos, ce adună impresiile folosirii acestui laptop pe parcusul a cateva săptămâni, cu bune și cu mai puțin bune.
Specificații ASUS ZenBook UX433
Ecran | 14,0″, 1920 x 1080 px, IPS, lucios, non-tactil |
Procesor | Intel Whiskey Lake Core i7-8565U CPU |
Video | Intel UHD 620 + Nvidia MX150 2GB DDR5 varianta 10DE 1D12 |
Memorie | 16 GB LPDDR3 (lipiți) |
Stocare | 1 TB M.2 NVMe SSD (80 mm) |
Conectivitate | Wireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 1x USB-A 3.1, 1x USB-A 2.0, 1x USB-C 3.1 gen2, HDMI, microSD card-reader, mic/headphone |
Baterie | 50 Wh, încărcător 65W |
Dimensiuni | 320 mm x 200 mm x 15.9 mm |
Greutate | 1,23 kg + încărcător 0,2 kg |
Altele | tastatură cu iluminare, cameră web HD, cameră IR Hello, microfoane near-field |
Ce ne-a plăcut
Forma este cel probabil cel mai important update al acestui laptop, deoarece ZenBook-ul UX433 este semnificativ mai compact și ceva mai ușor decât majoritatea zdrobitoare a rivalilor din acest segment de piață.
După cum se poate vedea de altfel și din imagini, dimensiunile reduse au putut fi obținute prin alegerea unui ecran cu margini extrem de înguste. Ecranul este încadrat de o ramă subțire nu doar pe laterale, ci și deasupra sau dedesubt, în acest ultim caz o parte din această zonă fiind însă ascunsă de balamaua specifică, numită Ergolift de către producător.
Văzut și pe gama ZenBook S în trecut, acest mecanism folosește muchia inferioară a capacului ecranului pentru a ridica baza laptopului și pentru a oferi astfel o suprafață ușor înclinată care îmbunătățește ergonomia în timpul utilizării. Aspectele negative ale acestui sistem sunt sprijinirea pe doar două dintre cele patru piciorușe amplasate pe capacul inferior și pe două suprafețe aderente amplasate pe muchia capacului ecranului, precum și limitarea deschiderii ecranului la cel mult 150 de grade.
Se mai pune și întrebarea fiabilității pe termen lung a acestei soluții, însă răspunsul la această întrebare nu poate fi dat acum, dar sperăm că specificațiile MIL-STD-810G chiar reprezintă ceva și că mecanismul se va dovedi suficient de fiabil.
Carcasa lui ZenBook UX433 este mai bine clădită decât cea a modelelor UX430 anterioare. Soluția constructivă este în continuare bazată pe un șasiu din material plastic îmbrăcat în foi de aluminiu, însă grosimea metalului este mai mare iar rigiditatea este, în consecință, mai bună. Schimbarea este vizibilă în special în cazul capacului ecranului, care este aproape la fel de solid ca cel al cunoscutului Dell XPS 13, însă și celelalte zone sunt în mod clar mai bine ranforsate, sensibila zonă a tastaturii deformându-se ușor doar la o apăsare puternică.
Trebuie însă menționat că ZenBook UX433 este oferit în variante cu ecran lucios și variante cu ecran mat, iar cum noi am testat unul dintre primele modele, este clar că sticla care protejează ecranul a contribuit la întărirea capacului superior, în timp ce versiunea cu strat protector mat este posibil să fie ceva mai flexibilă. Versiunea fără strat protector din sticlă este însă mai ușoară cu puțin peste 100 de grame (1,1 kg față de 1,23 kilograme), deci cei care urmăresc cea mai mică greutate posibilă s-ar putea să prefere această variantă.
Metalul este materialul omniprezent care este folosit pentru exterior și interior, singura excepție fiind o bandă din material plastic care acoperă baza laptopului în zona mecanismului de închidere. Aceasta acoperă grilele de evacuare ale aerului și include și sigla ZenBook amplasată deasupra tastaturii. După cum se observă, rama inferioară a ecranului este atât de îngustă încât ASUS a fost nevoită să mute sigla deasupra tastaturii, pe suprafața din material plastic menționată anterior, însă din păcate nu a putut folosi această zonă cu perforații aparente pentru a ascunde și difuzoarele, care au rămas în continuare pe capacul inferior.
Designul este simplu și curat, neremarcându-se elemente stridente, sigle sau etichete deranjate. LED-urile de semnalizare sunt amplasate pe rama laterală, singura excepție fiind indicatorul luminos ascuns în butonul Power, cu care va trebui să vă obișnuiți dacă doriți să vizionați filme pe întuneric.
Laptopul este oferit în două variante de culoare, Royal Blue sau Icicle Silver, ambele folosind o nuanță de aur roz pentru secțiunea din material plastic și pentru sigla de pe capacul ecranului. Modelul albastru închis este în mod vizibil mai elegant și mai atractiv, însă versiunea argintie, deși mai banală, ascunde mai bine amprentele. Mai jos este arătată diferența dintre cele două culori, modelul albastru fiind mai micul UX333 despre care vom dicuta într-un articol ulterior.
Cu o greutate redusă și o formă compactă, UX433 este extrem de portabil, dar acest aspecte au fost probabil deja înțelese. Laptopul stă ferm ancorat pe masă, în ciuda sistemului de sprijin atipic cu suprafață cam mică de contract, iar balamaua este fermă dar poate fi deschisă cu o singură mână. Singurul aspect mai puțin plăcut este dat de marginile interioare cam ascuțite, care vor agresa încheieturile atunci când scrieți pe perioade îndelungate într-o poziție care nu oferă sprijin suficient pe suprafața mesei, însă acestea nu sunt deranjante în general.
După cum spuneam deja, cumpărătorii pot alege modelul UX433 cu un ecran mat sau unul lucios, ambele fiind lipsite însă de suport tactil. Noi am testat modelul cu strat protector lucios și acesta oferă imagini cu culori mai bogate și granulație mai redusă, însă are o strălucire mai greu de suportat în lumina puternică. Dacă preferați opțiunea mată, pe care am prefera-o și noi de altfel, trebuie să știți însă că aceasta nu va fi oferită pe toate piețele și probabil că nu va fi ușor de procurat.
Panoul IPS ales de ASUS este AU Optronics B140HAN03.2, o opțiune din gama intermediară pe care am mai văzut-o și pe alte laptopuri cu ecran de 14”. Acesta are o strălucire suficientă de 300 nits, însă este mai întunecat decât ecranele oferite de alte modele precum Dell XPS 13 sau HP Spectre, iar stratul protector lucios îl face doar acceptabil pentru utilizarea în lumina naturală puternică.
Culorile și contrastul sunt bune, ecranul oferind o acoperire de 97% pentru spectrul sRGB și un raport de contrast măsurat de 840:1, însă calibrarea implicită este slabă deoarece punctul de alb, nivelurile de gri și nivelul de gamma sunt cam anapoda. De asemenea, modelul testat de noi a avut probleme deranjante de uniformitate, chiar dacă acestea nu au fost evidente imediat cu ochiul liber.
ASUS folosește diferite tastaturi pentru laptopurile lansate, unele fiind mai bune iar altele mai puțin grozave. Modelul ales pentru UX433 este unul dintre cele bune, chiar dacă nu acesta nu a devenit și favoritul meu.
Aranjarea tastelor este una standard, butoanele având dimensiuni normale, tastele direcționale având format compact redus la jumătate și taste funcționale cu dimensiuni mai reduse. Butonul Power este amplasat în colțul din dreapta sus și este recomandat să-l dezactivați din opțiunile sistemului de operare dacă remarcați că-l apăsați prea des atunci când căutați tasta Delete.
Tastele au un finisaj fin plăcut la atingere și o cursă de 1,4 milimetri, însă au nevoie de o apăsare ceva mai fermă pentru activare. Acest mecanism mai ferm m-am împiedicat să ating o viteză ridicată de scriere și a dus și a apariția unor erori atunci când am vrut să scriu cu majuscule, pentru a căror activare folosesc butonul Shift din stânga. Cei care sunt obișnuiți cu tastaturile cu cursă scurtă de pe laptopurile moderne vor întâmpina probabil aceleași probleme ca și autorul, însă cei care sunt obișnuiți cu laptopurile mai vechi sau cu tastaturile desktop probabil că vor fi mulțumiți de acest mod de lucru.
Mecanismul tastelor este silențios și ascunde un sistem de iluminare cu trei trepte. Acesta este bun, nelăsând lumina să se vadă și pe sub marginea butoanelor, iar activarea lui se face doar la apăsarea unui buton, nu și la activarea touchpad-ului. În cazul versiunii cu carcasă argintie, nuanța caracterelor de pe tastele neiluminate este prea apropiată de nuanța plasticului, ceea ce le face cam greu de văzut și cam deranjante pentru cei care nu tastează cu viteză “în orb” fără a se uita la taste. Dacă acest aspect este problematic, puteți opta pentru versiunea albastră, unde caracterele aurii fac un contrast puternic cu tastele întunecate.
Touchpad-ul are dimensiuni bune și este amplasat central, acesta fiind totuși puțin mai mic decât cele văzute la generațiile anterioare UX430 deoarece și dimensiunea carcasei s-a redus. Fabricat de către Synaptics și oferind drivere compatibile Precision, acesta oferă o suprafață din sticlă cu fricțiune redusă și precizie ridicată care a interpretat fără probleme și gesturile complexe.
Trebuie subliniat că modelul de test folosit de noi nu a integrat încă tastatura numerică numită NumberPad de către producător. Cei care lucrează cu multe cifre vor beneficia de un bloc numeric virtual când vor apăsa colțul din dreapta-sus al touchpad-ului, însă cum opțiunea nu este încă implementată pe modelele engineering sample, nu putem comenta utilitatea acesteia. Util în principiu, acest artificiu ar putea fi totuși limitat de faptul că nu există o diferențiere fizică între taste și nici nu oferă un răspuns tactil solid, ceea ce poate duce la apariția mai multor erori de tastare decât în cazul unor butoane reale.
ZenBook UX433 nu oferă un senzor pentru amprente, spre deosebire de predecesorii săi, însă camera intra-roșie compatibilă Windows Hello va suplini această lacună și va oferi o metodă rapidă de autentificare care necesită și mai puține bătăi de cap.
Configurația hardware testată de noi a fost una de vârf, acesta oferind un procesor Intel Core i7 din generația Whisky Lake, 16 GB de memorie LPDDR3, o unitate de stocare SSD Samsung PM981 MZVLB1T0HALR cu o capacitate de 1 TB și o placă video NVIDIA MX150 Maq-Q. Versiunile retail cu unități de stocare de 256 sau 512 GB includ alt fel de modele, cum ar fi unele de la Western Digital, și par a fi limitate la PCie 2x, deci ceva mai lente decât modelul 4x testat de noi.
Unitatea de stocare este singura componentă care poate fi schimbată, procesorul, memoria de sistem și interfața de rețea wireless fiind lipite pe placa de bază. Pentru înlăturare, este necesară îndepărtarea capacului și îndepărtarea unor șuruburi de dimensiuni diferite, dintre care două ascunse sub picioarele de sprijin. Mai mult, unele modele au o etichetă protectoare a cărui înlăturare duce la pierderea garanției, deci este recomandată consultarea biroului ASUS local înainte de a purcede la un astfel de upgrade.
Mai mult, configurațiile sunt limitate în funcție de procesor. Astfel, dacă doriți 16 GB de memorie de sistem, va trebui să alegeți și mai scumpul procesor i7 deoarece toate configurațiile i5 oferă doar 8 GB RAM.
În condiții uzuale de utilizare, UX433 s-a comportat excelent, acesta oferind performanțe bune datorită frecvențelor mai mare ale generației Whisky Lake față de precedenta Kaby Lake-R. Sistemul de răcire s-a achitat bine de sarcini, laptopul funcționând în tăcere la temperaturi bune. Înainte de a trece la testele intensive, trebuie să menționăm (din nou) că exemplarul testat de noi este încă un engineering sample, deci va putea beneficia de îmbunătățiri care să schimbe comportamentul.
Testul intensiv de performanță a fost uzualul CineBench R15, acesta fiind folosit de zece ori cu o pauză de trei secunde între teste. Cu setările implicite, laptopul a oferit un scor maxim de 630 de puncte, care a scăzut ulterior la 530 pe măsură ce temperaturile au atins nivelurile care necesită scăderea frecvențelor Turbo maxime. Astfel, procesorul i7 a atins frecvențe între 2,3 și 2,6 GHz, iar temperaturile au fost de circa 80 de grade.
- 3DMark 11: P3792 (Graphics: 3544, Physics: 5997);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 2546 (Graphics – 2869, Physics – 5516);
- 3DMark 13 – Time Spy: 935 (Graphics – 847, CPU – 2277);
- PCMark 08: Home Conventional – 3616;
- PCMark 10: 4137;
- PassMark: Rating: 4440, CPU mark: 9830, 3D Graphics Mark: 2400;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4219, Multi-core: 13781;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5169, Multi-core: 15089;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 93.77 fps, CPU 632 cb, CPU Single Core 182 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 153.94 fps, Pass 2 – 35.04 fps.
După sub-alimentarea cu 90 mW, procesorul a fost capabil să atingă un scor CineBench maxim de 700 de puncte, după care s-a stabilizat la 600 de punct. Frecvențele atinse au fost de 2,7 GHz, iar temperaturile maxime au fost similare, de 80 de grade.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 2586 (Graphics – 2867, Physics – 7108);
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5165, Multi-core: 16158;
- CineBench R15 (best run): OpenGL 88.49 fps, CPU 705 cb, CPU Single Core 189 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 179.19 fps, Pass 2 – 42.85 fps.
După cum era de așteptat, această sub-alimentare are efectul scontat, aceasta ajutând atât în sarcinile intensive, unde sporul de performanță este vizibil, dar și într-un regim de lucru standard, unde se pot atinge temperaturi și niveluri de zgomot mai scăzute.
Deoarece laptopul oferă o placă video dedicată, am testat și performanța în jocuri pentru cei interesați de acest aspect. Chiar dacă modelul ales de ASUS este versiunea cu tensiuni mai mici Max-Q (Device ID: 10De 1D12), aceasta a oferit cam aceleași performanțe cu versiunea standard MX150 văzută pe precedentul UX430 deoarece vechea implementare a avut probleme serioase cu supra-încălzirea.
După cum se vede din rezultatele comparative de mai jos, unde UX433 este pus laolaltă cu UX430 (MX150) și UX 331 (MX150 Max-Q) și Acer Swift 3 (MX150 Max-Q), laptopul este o opțiune competitiva în nișa lui.
Zenbook UX433 | Zenbook UX430 | Zenbook UX331 | Swift 3 | |
Bioshock Infinite | 48 fps | 45 fps | 46 fps | 46 fps |
Far Cry 4 | 22 fps | 24 fps | 28 fps | 26 fps |
Far Cry 5 | 17 fps | – | – | – |
Shadow of Mordor | 29 fps | 29 fps | 29 fps | 29 fps |
Rise of the Tomb Raider | 21 fps | – | – | 22 fps |
Tomb Raider | 45 fps | 45 fps | 46 fps | 45 fp |
Trebuie subliniat însă că sarcina combinată CPU și GPU nu a rezistat la frecvențele maxime prea mult timp, în special în jocurile care pun accentul pe procesor precum Far Cry 4, deci și performanțele au scăzut în timp. Sub-alimentarea procesorului a ajutat, însă nu a avut un impact direct și asupra temperaturilor și performanțelor plăcii video.
Sistemul de răcire este similar cu cel văzut pe UX430, ceea ce nu se ridică la nivelul așteptărilor dacă ținem cont de problemele de răcire în scenariile intensive pe care le-am văzut la generația anterioară. Sistemul simplu, cu un singur ventilator, o singură conductă de transfer termic și o mică placă de contact pentru GPU este însă suficient pentru utilizarea într-un regim normal.
Ventilatorul a stat mai mult oprit în utilizarea normală și în câteva scenarii de multitasking, acesta pornind doar când UX433 este conectat la alimentator și sistemul de operare comută în modul High Performance. Zgomotul parazitar generat de componente este foarte slab și se remarcă doar la distanțe foarte mici, aceasta fiind de altfel o problemă care afectează multe laptopuri moderne.
Ventilatoarele își cresc turația atunci când se pornesc aplicații care solicită atât procesorul cât și interfața grafică, cum ar fi jocurile, dar nivelul lor de zgomot rămâne bun. Nivelul maxim măsurat a fost de 40 dB, în condițiile în care nivelul sonor al camerei complet tăcute era de 33 dB, ceea ce face ca sistemul să nu fie niciodată deranjant.
Temperaturile carcasei sunt și ele bune. Într-un regim standard, acestea sunt abia călduțe, iar într-un regim mai intensiv ating 47 de grade în zona superioară a carcasei, atât deasupra tastaturii cât și în partea opusă de pe capacul inferior. Ținând însă cont de limitările de performanță în jocuri, este posibil ca aceste ultime temperaturi să fie mai mari dacă ASUS va ajusta setările pentru obținerea unor performanțe mai mari.
Interfața wireless aleasă de ASUS este Intel 9560, o alegere familiară de altfel deoarece mulți producători de ultraportabile apelează la ea deoarece împachetează și un modul Bluetooth 5.0. Aceasta oferă performanțe solide atât la apropiere cât și la distanțe de 10 metri cu obstacole, neridicând astfel nici o problemă majoră.
ASUS a implementat niște difuzoare mai mari decât cele găsite de obicei pe laptopuri compacte din această gamă, inginerii profitând pe cât posibil de spațiul rămas liber în carcasa compactă. De aceea, și performanțele sistemului audio sunt mai bune decât ne-am aștepta, acesta având un nivel sonor ridicat de 80 dB și un sunet bogat cu medii clare și joase acceptabile. Trebuie să fiți însă doar atenți cum țineți laptopul deoarece poziția difuzoarelor le face foarte ușor de obturat.
Dotările media sunt completate de o cameră Web mediocră, așa cum sunt cam toate implementate pe acest gen de laptop. Partenerul infraroșu, precum și microfoanele duble compatibile Amazon Alexa și Microsoft Cortana, simplifică atât autentificarea cât și utilizarea serviciilor de asistență digitală la modă zilele astea.
Ce nu ne-a plăcut
Conectivitatea nu este însă prea grozavă și ar putea descuraja anumiți potențiali cumpărători. ZenBook UX433 oferă două porturi USB-A, un port USB-C și un conector HDMI 1.4. Conectorul Type-C nu este însă compatibil Thunderbolt 3, ceea ce este cam greu de acceptat pentru un laptop modern lansat la finalul anului 2018, încărcarea prin intermediul acestui port este imposibilă, iar compatibilitatea cu Display Port ce ar putea permite coenctarea unui monitor 4K 60 Hz este necunoscută (și nu a putut fi testată pentru acest articol). În plus, cititorul de carduri acceptă doar formatul MicroSD, o dezamăgire pentru cei care folosesc un SD standard, cum ar fi fotografii.
Din fericire, ASUS va oferi un adaptor Ethernet USB în pachet, însă acest accesoriu, ca și husa protectoare, sunt două accesorii care nu vor fi oferite pe toate piețele și nu știm încă dacă România va beneficia de acest mic cadou suplimentar.
Bateria are o capacitate de 50 Wh atât în cazul modelului fără interfață grafică dedicată UX433FA, cât și al celui testat de noi, UX433FN. Cum laptopul cu MX150 Maq-Q folosește NVIDIA Optimus, diferența de autonomie este nulă atât timp cât nu se pornesc aplicații care să activeze placa video MX150.
- 8h – editare text în Google Drive, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 9h – redare video YouTube 1080p, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 9h:15m – redare video MKV 4K, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 8h:25m – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit;
- 4h – navigare intensivă Web, Better Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit.
Este posibil ca versiunile comerciale să beneficieze de îmbunătățiri la acest capitol, însă autonomia de 13 ore susținută de ASUS este practic imposibil de atins din moment ce testele noastre au fost făcute deja cu setări conservatoare. cu luminozitatea la 30%.
ZenBook UX433FN vine cu un încărcător de 65W care necesită circa două ore pentru o încărcare completă, în timp ce versiunea FA oferă un încărcător mai mic de 45W care va necesita și mai mult. Din păcate, nici unul dintre încărcătoare nu oferă funcția de încărcare rapidă, o surpriză ținând cont că aceasta a fost folosită la alte modele recente, iar portul USB-C Gen 2 nu poate fi folosit pentru încărcare deoarece nu are circuitele electrice și electronice necesare.
Preț și disponibilitate
ASUS ZenBook UX433 va ajunge în ofertele locale începând cu decembrie 2018, mai multe configurații urmând să fie disponibile în săptămânile care urmează. Prețurile încep de la 4500 lei pentru un model Core i5 cu 8 GB de memorie RAM și unitate de stocare SSD de 256 GB, acesta urmând să urce până undeva în jurul sumei de 6900 lei pentru configurația de vârf cu 16 GB RAM, Core i7, SSD de 1 TB și interfața video dedicată.
Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Nu putem trage concluzii clare asupra modelul ZenBook UX433FN testat, deoarece nu putem ști cu exactitate dacă performanțele în jocuri ale versiunilor finale vor fi mai bune decât ale implementării avute de noi pentru review. Ne așteptăm însă ca UX433FN-ul să nu dezamăgească la cest capitol, pe baza experiențelor cu ZenBook-uri chiar mai subțiri echipate cu hardware similar.
Putem însă trage concluzii asupra versiunilor UX433FA ale acestui laptop, menite celor de doresc un ultraportabil compact, stilat, fâșneț în utilizarea de zi cu zi, dar cu un preț nu foarte piperat. Formatul compact și construcția solidă sunt principalele atuu-uri ale acestui model, dublate de un ecran bunicel, tastatură ergonomică, speakere capabile și autonomie peste medie.
Hardware-ul Intel Whiskey Lake, ultima generație disponobilă la momentul acestui articol, ar putea fi un alt aspect diferențiator, dar în realitate procesoarele Whiskey Lake nu se dovedesc mai rapide decât versiunile Kaby Lake-R în astfel de implementări compacte.
Seria ZenBook UX433 are însă și unele neajunsuri, precum faptul că ecranul sau autonomia nu se ridică la nivelul anumitor competitori din segmentul premium, dar și lipsa unor anumite dotări moderne, precum un slot Thunderbolt 3, un cititor de card-uri sau inabilitatea de a se încărca prin USB-C. Mai mult, personal m-as fi așteptat și la o soluție de răcire mai elaborată, cea existentă fiind silenționasă, dar nu cu adevărat capabilă să obțină sporurile de peformanță potențiale ale cipurilor Whiskey Lake, capabile să ruleze la frecvențe Turbo ridicate, dar doar în strânsă coroborare cu o răcire adecvată.
Una peste alta, seria Asus ZenBook UX433 include unele dintre cele mai interesante ultracompacte ale momentului, cu sau fără capacități de gaming, produse ce au de partea lor și un preț competitiv, sub cel al concrenței directe existente pe piața locală. Tocmai de aceea dacă versiunile finale UX433FN se dovedesc a performa ireproșabil, atunci ele ar primi recomandarea noastră în segment.
Potențialii cumpărători interesați de un astfel de produs ar trebui însă să urmărească și alternativele, precum Acer-ul Swift SF314-55G sau compactele ZenBook UX331FN și UX33FN, dar și versiunile de laptop-uri de 14-inch cu cip grafic full-voltage, precum MSI PS42 sau Lenovo IdeaPad 720s, fiecare cu propriile atuuri și neajunsuri.
Pro:
- carcasă compactă și ecran cu ramă îngustă
- construcție solidă și îngrijită
- tastatură și touchpad bune
- ecran IPS bun, deși nu prea luminos
- performanțe bune
- sistem de răcire tăcut și eficient
- sistem audio puternic
- preț competitiv
Contra:
- ecran lucios, fără touchscreen și cam întunecat
- conectivitate limitată fără Thunderbolt 3
- stocare PCIe 2x în unele configurații
- baterie de capacitate medie, cu încărcare lentă și fără opțiune USB-C
- performanțele în jocuri puteau fi mai bune