Huawei Matebook 14 review – Ryzen H și ecran 3:2 în pachet compact
Cei de la Huawei oferă în magazinele românești o serie de interesante și competitive laptopuri portabile. Dintre acestea, modelul MateBook 14 lansat spre finalul lui 2020 mi-a atras în special atenția ca unul dintre foarte puținele modele compacte motorizate de o platformă AMD Ryzen H, cea pe care în mod normal o întâlnim pe laptopuri cu dimensiuni mai generoase.
Ne-am îndreptat astfel spre cei de al Huawei pentru a le cere acest MateBook la test, iar mai jos am adunat impresiile noastre în urma utilizării sale pentru circa 10 zile, cu bune și cu rele.
Configurația testată de noi este una indentică cu cele din magazine, în versiunea de mijloc echipată cu procesor AMD Ryzen 5 4600H, 16 GB RAM și 512 GB stocare SSD, cea disponibilă local pentru circa 4300 de lei (dacă o mai găsiți în stoc).
Pe lângă specificațiile hardware aparte, MateBook-ul 14 oferă și un ecran IPS cu format 3:2, o baterie de 56 Wh, o soluție de răcire binișor adaptată platformei tehnice, și o construcție metalică de bună calitate, aspecte ce cu siguranță îl vor pune pe lista multora dintre voi. Totuși, el nu este lipsit de anumite neajunsuri, astfel că articolul de mai jos vă va ajuta să decideți dacă acest MateBook 14 este alegerea potrivită nevoilor voastre, sau nu.
Specificații Huawei MateBook 14
Ecran | 14″, 2160 x 1440 px, 3:2, IPS, non-tactil, lucios |
Procesor | AMD Ryzen 5 4600H, 6C/12T |
Video | AMD Radeon Vega 6 |
Memorie | 16 GB DDR4 2666 MHz dual-channel (lipiți) |
Stocare | 512 GB M.2 NVMe SSD (WDC PC SN730 SDBPNTY-512G-1027) |
Conectivitate | Wireless 5 AC (Realtek 8822CE), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 2x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1 gen2, HDMI, mic/headphone |
Baterie | 56 Wh, încărcător 100W USB-C |
Dimensiuni | 308 mm x 224 mm x 15.9 mm |
Greutate | 1,46 kg, încărcător 0,2 kg |
Altele | tastatură iluminare, webcam HD, senzor amprentă, difuzoare stereo |
Construcție și design
Huawei MateBook 14 este construit integral din metal, însă ceea ce impresionează mai mult este faptul că șasiul are un design monobloc, un aspect foarte rar în acest segment de preț.
Drept urmare, laptopul este rigid și bine asamblat, tendințele de torsiune în zonele problematice sunt foarte mici sau absente, iar zgomotele neplăcute provocate de ridicarea de margini sunt și ele absente.
Pe lângă construcție, producătorul Huawei a fost atent și la design. Aliajul metalic are o culoare gri închis, care ascunde bine urmele de amprente sau utilizare, iar sursele de lumină deranjante precum LED-urile ascunse în butonul de Power lipsesc, singurul indicator de acest fel fiind cel pentru încărcare și pornire, amplasat pe latura stângă.
Deoarece laptopul folosește un ecran cu raport de aspect 3:2, acesta este mai mare decât modelele clasice de 14” cu ecran în format 16:9. Cum și construcția este una integral metalică, Huawei MateBook 14 este deci cam greu, masa lui fiind de aproape 1,5 kilograme. Pentru a vă face o idee despre acești parametri, MateBook 14 are cam aceleași dimensiuni și greutate cu un Apple MacBook Pro de 13”.
Stând bine la capitolele construcție și design, MateBook 14 este atractiv și din punct de vedere ergonomic. Laptopul sta bine ancorat pe masă grație piciorușelor mari și aderente, tastatura și touchpad-ul sunt mari iar arm-rest-ul este spațios. Balamalele sunt însă cam dure, și necesită ambele mâini pentru deschiderea capacului, însă măcar mențin ecranul ferm pe poziție.
Huawei a lăsat însă niște muchii prea ascuțite în interior și pe rama ecranului, cele din urmă urmând să vă enerveze în mod curent ori de câte ori deschideți capacul. Un alt aspect mai puțin fericit este combinația de cameră Web și microfon: camera este ascunsă într-o tastă, amplasată între F6 și F7, iar microfoanele sunt amplasate pe capacul inferior, o combinația nefericită.
Ecranul cu ramă subțire este atrăgător, însă parcă aș fi preferat o margine superioară puțin mai lată pentru a putea amplasat acolo camera Web și microfonul, eventual și un modul IR. Cum acesta din urmă nu este disponibil, măcar ne putem consola cu senzorul pentru amprente amplasat în butonul Power.
Conectorii sunt amplasați pe laterale și către spate. Laptopul se încarcă prin intermediul portului USB-C, la care veți conecta cel mai compact și puternic încărcător de 100W văzut până acum (200 de grame). Acestuia i se mai adaugă două porturi USB-A, un jack audio și un port HDMI complet. Nu există însă card reader și nici compatibilitate Thunderbolt 3 sau 4, iar cum singurul port USB-C este folosit și pentru încărcarea, utilizarea unor periferice cu acest fel de conector va fi mai problematică.
Tastatură și touchpad
Tastatura și tocuhpad-ul de pe MateBook 14 sunt în general bune, dar în același timp sunt și componentele care se distanțează cel mai mult de cele oferite de laptopurile mai scumpe.
Dimensiunea și aranjarea tastelor sunt optime, butoanele acoperite cu un material plastic moale și design alb pe negru cu lizibilitate mare sunt bine făcute, și am apreciat în plus și faptul că butonul Power este amplasat separat de blocul de taste. Experiența în utilizare este însă una medie, deoarece mecanismul tastelor este cam moale și are o cursă scurtă chiar și pentru un utilizator obișnuit cu tastaturile de pe laptopurile ultra-compacte.
Ținând cont de preț, tastatura este rezonabilă, însă cei care tastează mult și vor un răspuns precis și rapid ar trebui să facă o probă înainte, pentru a vedea dacă se pot obișnui. În plus, am remarcat lipsa unor circuite logice pentru rollover, tastarea cu viteză mare sau apăsările rapide în jocuri soldându-se cu taste a căror activare nu a fost înregistrată.
Sistemul de iluminare oferă o lumină uniformă și fără probleme majore cu strecurarea iluminării parazitate pe sub taste, remarcându-se în plus indicatoarele luminoase pentru CapsLock și FnLock. Nivelul luminozității este însă scăzut, iar perioada de activitate de numai 15 secunde nu poate fi schimbată. În plus, activarea iluminării se face numai prin apăsarea unei taste, nu și prin atingerea touchpad-ului.
Touchpad-ul oferă o suprafață generoasă acoperită cu sticlă și drivere compatibile Precision. Suprafața tactilă are fricțiune redusă și sensibilitate mare, prestația fiind deci rapidă și precisă, însă ranforsarea lasă de dorit, deoarece touchpad vibrează zgomotos chiar și la apăsări ușoare.
După cum am zis deja, laptopul oferă un senzor pentru amprente amplasat în butonul Power din colțul dreapta-sus al carcasei.
Ecran
MateBook 14 oferă un ecran de 14” cu raport de aspect 3:2 și un panou IPS bun cu rezoluție 2K, fabricat de către Chi Mei.
Panelul este acoperit cu un strat protector din sticlă, acesta ajutând la rigidizarea mai bună a ecranului și la eliminarea granularității asociate în general cu ecranele mate. În același timp însă, acest strat protector lucios provoacă străluciri sau reflexii neplăcute în lumina puternică și micșorează unghiurile de vizualizare.
În mod ciudat, Huawei a ales să nu ofere o suprafață tactilă decât pe versiunea echipată cu Ryzen 7 al acestui MateBook 14, cel cu Ryzen 5 aici de față nedispunând de compatibilitate touch.
- Panel HardwareID: Chi Mei CMN8C02 (P140ZKA-BZ1);
- Coverage: 98.1% sRGB, 68.7% AdobeRGB, 71.2% DCI P3;
- Measured gamma: 2.00;
- Max brightness in the middle of the screen: 410.52 cd/m2 on power;
- Min brightness in the middle of the screen: 11.14 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1512:1;
- White point: 7200 K;
- Black on max brightness: 0.27 cd/m2;
- PWM: No.
Panoul necesită o calibrare pentru a corecta deficiențele de gamma și temperatură, operațiune în urma căreia luminozitatea maximă va fi redusă vizibil. Odată calibrat, ecranul oferă luminozitate și uniformitate coloristică în limite acceptabile.
Light bleeding-ul nu este prea mare, însă în cazul de față acesta va fi mai ușor de observat, deoarece filmele 16:9 sau alte formate widescreen vor lăsa benzi negre de mari dimensiuni în susul si jocul ecranului cu format 3:2.
Hardware și performanțe
Exemplarul MateBook 14 testat de noi oferă un procesor AMD Ryzen 5 4600H, 16 GB de memorie DDR4 2666 MHz, o unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB și interfața grafică Radeon Vega 6 din cipul AMD. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la sfârșitul lunii noiembrie 2020, adică BIOS 1.06 și PC Manager 10.1.6.89.
Procesorul Ryzen 5 4600H este un model cu 6 nuclee și 12 fire de execuție, iar cum consumul maxim al acestuia este de 45W, acesta este implementat îndeobște în laptopuri mai mari și mai groase. Huawei oferă chiar și o variantă Ryzen 7 4800H, care oferă 8 nuclee și 16 fire de execuție. Inclusă în cipul AMD este și interfața grafică Radeon Vega 6 iGPU, despre ale cărei performanțe vom vorbi mai jos.
Laptopul oferă 16 GB de memorie DDR4 2666 MHz în configurație dual-channel care sunt lipiți pe placa de bază și o unitate de stocare SSD WD SN730 cu capacitate de 512 GB și conectare PCIe x4. Unitatea de stocare este rapidă, însă este ciudat că Huawei a ales DDR4 2666 din moment ce mai rapidul DDR4 3200 este compatibil cu platforma hardware.
Unitatea de stocare SSD și modulul wireless pot fi schimbate, toate celelalte componente sunt însă lipite pe placa de bază. Accesul la aceste componente este ușor, necesitând doar desfacerea șuruburilor care fixează capacul inferior.
Din punct de vedere software, remarcăm aplicația PC Manager. Aceasta oferă acces la cele două profiluri energetice, la actualizările software, la setările bateriei, la funcția Huawei Share și altele. Nu există setări pentru etajul audio iar profilurile de putere sunt cam ascunse prin meniuri, însă aplicația rămâne una competentă.
Laptopul oferă două profiluri energetice, Standard și Performance. Din câte am văzut, Performance permite ventilatoarelor să atingă un regim mai intens de lucru, ceea ce permite hardware-ului să atingă un nivel de performanță mai bun, însă este disponibil doar când laptopul este alimentat de la priză.
Profilul Standard este foarte bun pentru uzul cotidian deoarece ține ventilatoarele oprite aproape mereu, ceea ce îi permite lui MateBook 14 să ofere un regim complet silențios plăcut chiar dacă temperaturile externe sunt ceva mai mari din acest motiv.
Platforma Ryzen H este una puternică ce poate oferi mult mai mult, fiind de altfel și unul dintre punctele de atracție ale acestui laptop. Am trecut deci la testele pretențioase, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele.
Cu profilul Performance activat, procesorul Ryzen 5 4600H se stabilizează la frecvențe de 3,4 GHz și un TDP de 35W, însă temperaturile sale ating 95 – 99 de grade. Ventilatoarele se învârt aproape de nivelul maxim, regimul sonor rămânând însă plăcut pentru că atinge doar 40 – 41 dB. Sistemul este stabil și atinge un scor excelent de 1300 de puncte, însă nu mă simt prea confortabil cu un procesor atât de fierbinte.
Comutând la profilul Standard, am remarcat o schimbare doar în regimul ventilatoarelor. Acestea se învârt ceva mai lent si sunt mai tăcute, iar procesorul atinge un TDP maxim de 31W, cu rezultate și frecvențe de lucru ceva mai mici, însă temperaturile rămân la fel de ridicate. Pe baterie, Ryzen 5 4600H funcționează la 35W, cu performanțe și temperaturi pe măsură.
Pentru a pune aceste rezultate într-o perspectivă mai bună, le-am comasat într-un grafic comparativ împreună cu alte oferte AMD și Intel din gama 14”. Ryzen H din MateBook 14 a depășit platformele Ryzen U și Intel Core U, singura excepție fiind puternicul Ryzen 7 4800U. Acest lucru nu este de mirare, deoarece Ryzen 7 4800U este un procesor cu 8 nuclee și 16 fire de execuție, și în mod cert varianta Ryzen 7 4800H disponibilă pentru MateBook 14 va trece și ea de 1500 de puncte, însă versiunea U va fi în mod cert mai rece datorită regimului să energetic mai bine optimizat pentru laptopuri ultra-portabile.
În același timp, varianta de Ryzen 5 4600H aici de față este mai lentă cu circa 10 procente față de cea văzută pe alte modele care nu au limitări energetice la numai 30 – 35W. Această diferență este acceptabilă dacă ținem cont că avem de-a face cu un laptop subțire și ușor, însă rămâne problema temperaturile interne foarte mari, aspect care mă face să recomand garanția extinsă pentru a avea o plasă de siguranță în cazul în care regimul termic se va dovedi problematic pe termen lung.
Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R20 și Prime95. În ambele teste, procesorul Ryzen 5 4600H a atins un TDP de 30 – 31W în modul Performance și 27 – 28W în modul Standard, însă temperatura lui a ajuns la 100 de grade.
Am trecut apoi la testul de stabilitate 3DMark Stress Test, pe care laptopul l-a trecut fără probleme, deci performanța nu ar trebui să se degradeze nici în sesiunile lungi de lucru.
Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Performance.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 2450 (Graphics – 2654, Physics – 17598, Combined – 855);
- 3DMark 13 – Night Raid: 11115 (Graphics – 11389, CPU – 9998);
- 3DMark 13 – Wild Life: 5152;
- 3DMark 13 – Time Spy: 940 (Graphics – 822, CPU – 5107);
- AIDA64 Memory test: Write: 31013 MB/s, Read: 31559 MB/s, Latency: 109.5 ns;
- Uniengine Superposition – 1080p Medium: 1697;
- Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 527;
- Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 32.69 average fps;
- PassMark10: Rating: 4451 (CPU mark: 15367, 3D Graphics Mark: 1840, Disk Mark: 25688);
- PCMark 10: 5076 (Essentials – 9082 , Productivity – 7531 , Digital Content Creation – 5185);
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 4800, Multi-core: 22758;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1098, Multi-core: 5660;
- CineBench R15 (best run): CPU 1371 cb, CPU Single Core 212 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 3090 cb, CPU Single Core 436 cb;
- CineBench R23 (best run): CPU 8038 cb, CPU Single Core 1150 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 195.42 fps, Pass 2 – 77.80 fps;
- x265 HD Benchmark 64-bit: 43.04 s.
Am testat apoi laptopul și cu produsele pe care le folosim pentru analiza stațiilor de lucru.
- Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 4m 50s (Auto);
- Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 13m 9s (Auto);
- Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: CPU not properly recognized;
- 3DSMax: 30.57 (SPECviewerf 13), 12.2 (SPECviewerf 2020);
- Catia: 40.32 (SPECviewerf 13), – (SPECviewerf 2020);
- Creo: 33.52 (SPECviewerf 13), 21.53 (SPECviewerf 2020);
- Energy: 0.65 (SPECviewerf 13), 0.65 (SPECviewerf 2020);
- Maya: 31.09 (SPECviewerf 13), 36.89 (SPECviewerf 2020);
- Medical: 12.06 (SPECviewerf 13), 6.07 (SPECviewerf 2020);
- Showcase: 11.48 (SPECviewerf 13), – (SPECviewerf 2020);
- SNX: 25.89 (SPECviewerf 13), 28.85 (SPECviewerf 2020);
- Solidworks: 49.59 (SPECviewerf 13), 18.57 (SPECviewerf 2020).
Este cam greu de pus în perspectivă aceste rezultate deoarece nu prea există laptopuri cu Ryzen H fără interfață grafică dedicată, de aceea voi compara doar cu Ryzen 5 4500U (6C/6T) și Ryzen 7 4700U (8C/8T), care sunt disponibile pe alte modele de 14 inchi.
Este evident că avem de-a face cu un laptop cu un comportament foarte bun în sarcinile care pun accent pe procesor, acesta fiind cu doar 10 – 20% în urma implementărilor similare bazate pe Ryzen 5 4600H dar care beneficiază de carcase mai mari și mai bine răcite. Ryzen 5 4600H din acest laptop a depășit Ryzen 5 4500U cu 30 – 40 de procente și Ryzen 7 4700U cu 15 – 20 de procente, ceea ce face ca MateBook 14 sa fie o opțiune bună pentru programare, inginerie CAD sau editare video în format compact, asta dacă sunteți însă dispuși să acceptați temperaturile mari de lucru.
Configurația este însă dezechilibrată din cauza tipului de memorie RAM ales de Huawei și în special de interfața grafică Vega 6. Prestația în teste a fost bună, însă Vega 6 rămâne un cip din gama inferioară și este depășit de implementările Vega 6 similare precum cele de pe Ryzen 5 4500U de pe Lenovo IdeaPad 5. Varianta cu Ryzen 7 4800H va oferi o interfață grafică Vega 7, care este ceva mai rapidă, dar acea configurație va fi chiar și mai dezechilibrată. Nu în ultimul rănd, performanța grafică este afectată și de ecranul cu raport 3:2 și rezoluție 2K, care aduce o încărcare mai mare decât un banal FullHD 16:9.
Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan.
Ryzen 4 4600H + Vega 6 | Matebook 14 – 2K | Matebook 14 – FHD | IdeaPad 7 – AMD R7 + Vega 8 | UM425 – AMD R7 + Vega 7 | IdeaPad 5 – AMD R5 + Vega 6 | UM433 – Ryzen 7 + MX350 |
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset) | – | 61 fps (48 fps – 1% low) | 81 fps (58 fps – 1% low) | 66 fps (50 fps – 1% low) | 63 fps (50 fps – 1% low) | 97 fps (45 fps – 1% low) |
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset) | – | 46 fps (40 fps – 1% low) | 53 fps (40 fps – 1% low) | 39 fps (28 fps – 1% low) | – | 74 fps (39 fps – 1% low) |
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA) | 14 fps (12 fps – 1% low) | 21 fps (18 fps – 1% low) | 28 fps (24 fps – 1% low) | 21 fps (17 fps – 1% low) | 21 fps (18 fps – 1% low) | 35 fps (32 fps – 1% low) |
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset) | – | – | 33 fps (24 fps – 1% low) | 45 fps (36 fps – 1% low) | 41 fps (30 fps – 1% low) | 65 fps (48 fps – 1% low) |
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset) | 44 fps (33 fps – 1% low) | 60 fps (44 fps – 1% low) | 60 fps (46 fps – 1% low) | 56 fps (34 fps – 1% low) | – | – |
Rise of the Tomb Raider (DX 12, Lowest Preset, no AA) | – | 27 fps (14 fps – 1% low) | 41 fps (22 fps – 1% low) | 28 fps (22 fps – 1% low) | 33 fps (20 fps – 1% low) | 45 fps |
Shadow of Tomb Raider (Vulkan, Lowest Preset, no AA) | – | 26 fps (17 fps – 1% low) | 38 fps (22 fps – 1% low) | 27 fps (16 fps – 1% low) | 28 fps (20 fps – 1% low) | 40 fps (35 fps – 1% low) |
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset) | – | 30 fps (26 fps – 1% low) | 41 fps (36 fps – 1% low) | 37 fps (32 fps – 1% low) | 33 fps (27 fps – 1% low) | 44 fps |
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off) | 15 fps (12 fps – 1% low) | 23 fps 17 fps – 1% low) | 28 fps (22 fps – 1% low) | 21 fps (14 fps – 1% low) | 21 fps (16 fps – 1% low) | 29 fps avg (18 fps – 1% low) |
Jocurile la rezoluție 2K sunt prea mult pentru acest laptop, chiar și în cazul titlurilor mai vechi, însă la rezoluție FullHD vă veți putea distra măcar cu titlurile mai vechi sau mai puțin pretențioase.
Imaginile de mai jos arată variațiile mari ale regimului energetic în funcție de jocul testat, consumul evoluând între 21 si 28 W cu variații la fel de mari de temperatură. Placa video funcționează aproape mereu la frecvențe de 1,5 GHz, însă procesorul oscilează puternic între frecvențe joase și ridicate, ceea ce va provoca sacadări deranjante.
M-aș fi așteptat la variații ceva mai mici între jocuri, însă sistemul măcar coboară nivelul maxim de putere pentru a putea ține temperaturile sub control, comportamentul fiind deci diferit de cel văzut anterior în CineBench sau alte teste axate pe procesor. Astfel, implementarea Ryzen 5 H de față se situează cam la același nivel de performanță cu Ryzen 5 U atunci când vine vorba de jocuri.
MateBook 14 nu este însă un laptop ultra-portabil bun pentru jocuri, cei care doresc așa ceva urmând să fie mai fericiți cu laptopuri bazate pe Intel Tiger Lake sau laptopuri Intel și AMD cu NVIDIA MX350 sau MX450, unele dintre acestea fiind chiar și mai ieftine.
Răcire, conectivitate și audio
Huawei a ales un sistem de răcire destul de atipic, acesta folosind două ventilatoare care sunt secondate de câte o conductă de transfer termic cu lungime mică și de câte un radiator.
Sistemul de răcire reușește să se comporte bine ținând cont de puterea procesorului pe care trebuie să-l țină sub control, însă temperaturile interne sunt prea mari și Ryzen 5 nu reușește să-și atingă potențialul maxim pe care l-ar fi atins într-o carcasă mai groasă. De aceea nici nu prea vedem Ryzen H în astfel de carcase, Ryzen U fiind o alegere mai înțeleaptă.
Dacă testele intensive de procesor l-au pus la grea încercare, sistemul de răcire a reușit să se comporte mai bine în testele combinate de procesor și placă video cum ar fi jocurile, când se și remarcă temperaturi interne și externe mai bune. Temperatura pe procesor în jocuri a diferit însă de la titlu la titlu, în funcție de optimizare și cerințe, deci și mai deranjantele temperaturi exterioare vor fluctua în funcție de joc.
Ventilatoarele atins un regim sonor de 40 – 41 dB în modul Performance și sub 39 dB în modul Standard. Aerul cald este împins către ecran, însă fantele de evacuare sunt destul de depărtate de ecran iar căldura este preluată în principal de ramă acestuia, deci nu cred că se vor vedea urmări pe termen lung.
Într-un regim uzual, ventilatoarele stau oprite și pornesc ocazional doar în cursul activitățile ceva mai intense care implică multitasking. Nu am remarcat zgomote de natură electrică sau electronică, deci MateBook 14 este un laptop tăcut în uz normal.
Conectivitatea este asigurată de un modul wireless 802.11ac de la Realtek care s-a comportat bine și consistent în toate testele, indiferent de distanță, dar care nu poate concura cu modulele mai noi Wi-Fi 6 atunci când vine vorba de rata de transfer. Din fericire, modulul wireless poate fi ușor actualizat.
Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe lateralele capacului inferior. Nivelul sonor de 76 – 78 dB este mediu, însă calitatea redării nu impresionează deoarece sunetul duce lipsa frecvențelor joase iar fidelitatea lui este slabă.
Amplasată între tastele F6 și F7, camera Web cu rezoluție HD este una dintre cele mai slabe din acest segment de piață. Nu doar că imaginea are o calitate modestă, dar poziționarea ciudată va captura fața utilizatorului dintr-un unghi ciudat și îl va forța uneori chiar să se aplece peste tastatura pentru a intra corect în cadru. Microfonul, amplasat pe capacul inferior, nu are nici el o poziționare lipsită de probleme.
Baterie și autonomie
Bateria din MateBook 14 are o capacitate de 56 Wh, o dimensiune medie pentru clasa laptopurilor de 14 inchi. Platforma AMD este însă foarte eficientă din punct de vedere energetic, iar MateBook 14 reușește să ofere autonomii bune în ciuda ecranului 2K, care are un consum mai ridicat decât un clasic ecran 16:9 FullHD.
- 7-8h – editare text Google Docs, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 8-9h – redare video YouTube FullHD, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 9-10h – redare video Netflix, Standard + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
- 5-6h – navigare Web intensivă, Standard + Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ.
Laptopul este însoțit de un încărcător USB-C foarte ușor și compact care oferă o putere de 100W și cabluri lungi. Încărcarea completă durează circa 2 ore, însă încărcarea rapidă va umple jumătate din capacitatea baterie în mai puțin de o oră.
Preț și disponibilitate
Huawei Matebook 14 ar trebui să apară în ofertele comercianților locali în cursul săptămânilor următoare, acesta figurând deja în unele oferte fără a fi însă pe stoc. Prețul variantei testate de noi, cea care oferă procesor AMD Ryzen 5 4600H, 15 GB RAM și SSD cu capacitate de 512 GB este de circa 4300 de lei, varianta mai simplă cu 8 GB și SSD de 256 GB având un preț listat de 3900 de lei. Varianta cu Ryzen 7 și ecran tactil nu este încă oferită, dar ar trebui să vă așteptați la un preț cu circa 800 – 1000 de lei mai mare.
Pentru mai multe detalii despre prețuri, configurații și disponibilitate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
În bună măsură, MateBook-ul 14 al celor de al Huawei este un competent laptop compact destinat productivității și utilizării zilnice, în primul rând prin prisma performanțelor sale în task-uri ce solicită procesorul, dar și grație ecranului cu format 3:2, rezoluție 2K și coloristică peste medie.
Acestora li se adaugă și alte puncte forte, precum excelenta construcție metalică unibody, designul curat, conectica bună pentru un laptop portabil, și autonomia îndelungată. Astfel, dacă doriți un laptop pentru utilizarea de zi cu zi și ocazionale task-uri ceva mai solicitante, acesta poate fi o alegere recomandată, mai ales că prețul în magazinele românești este la rândul său de partea sa (sau va fi când laptopul va reveni în stocuri).
Pe de altă parte, mi-ar fi plăcut mai multă atenție acordată tastarurii, clickpad-ul și sistemului audio.
Însă, principalul neajuns al acestui laptop este în opinia mea chiar ceea ce îl recomanda în prima fază: platforma hardware Ryzen 4000 H. Hardware-ul rulează la temperaturi foarte ridicate în această implementare în taskuri ce solicită cu adevărat procesorul, și în același timp la frecvențe și putere limitată față de ce am văzut pe laptopurile full-size construite pe aceeași platformă. Prin urmare, MateBook-ul 14 excelează în taskuri solicitante CPU, dar o face în dauna unor temperaturi extreme, ce se pot traduce în probleme de fiabilitate a la long; astfel, recomand să achiziționați musai garanție extinsă dacă vă hotărâți asupra acestui laptop.
Pe lângă aceasta, platforma Ryzen 4000 H este dezechilibrată în această implementare, ce se bazează exclusiv pe grafica Radeon Vega integrată în APU și pe memorie RAM DDR4 la doar 2666 MHz. De aceea laptopul nu excelează și în taskuri ce solicită și cipul grafic (jocuri, editare video) în comparație cu alte opțiuni disponibile pe piață, cu precădere cele ce combină o platformă Intel/AMD de tip U și grafică Nvidia MX350/MX450. Printre exemplele de acest fel, putem menționa chiar versiunea de acest tip a Huawei-ului MateBook 14, precum și modele oferite local de Acer, Asus sau Lenovo.
Astfel, în ciuda puterii sale în taskurile solicitante la nivelul procesorului și a numeroaselor sale puncte forte, MateBook-ul 14 al celor de la Huawei primește doar nota 4/5 în testul nostru, și recomandare ca laptop compact menit productivității zilnice, dar cu o serie de asterixuri musai de luat în considerare, legate de performanțele și temperaturile extreme de operare în taskuri complexe. Alegerea, în final, rămâne la latitudinea voastră.
Pro:
- aspect atrăgător și construcție bună
- ecran IPS 3:2 2K de bună calitate
- performanțe CPU excelente în segmentul portabil
- răcire tăcută și eficientă în uz normal
- autonomie bună
- preț competitiv
Contra:
- câteva muchii ascuțite și balamale dure
- tastatură și touchpad modeste
- ecran lucios, și fără strat tactil în cazul Ryzen 5
- webcam și microfon impractice
- temperaturi CPU foarte ridicate în sarcini solicitante