Lenovo ThinkBook 13s review – un ultrabook competitiv
Seria ThinkPad a celor de la Lenovo (anterior preluată de la IBM) include unele dintre cele mai capabile și multivalente ultrabookuri ale ultimilor ani, însă cu prețuri pe măsura capabilităților și dotărilor.
Mult mai nou lansata series ThinkBook, pe de altă parte, se adresează unei game mult mai largi de utilizatori obișnuiți și atacă un segment de preț mai accesibil.
Numele său, ușor înșelător de altfel, ar putea sugera o apropiere de gama ThinkPad, însă în realitate ThinkBook-urile au mult mai multe în comun cu seriile IdeaPad ale ultimilor ani, cu care împart multe caracteristici și particularități.
Trecând peste controversa denumirii acestei serii, noi am testat compactul ThinkBook 13s în ultimele zile, iar mai jos am adunat impresiile noastre, cu bune și cu rele. Puține rele.
Specificații Lenovo ThinkBook 13s
Ecran | 13,3′, 1920 x 1080 px, IPS, non-tactil, mat |
Procesor | Intel Whiskey Lake Core i5-8265U, quad-core |
Video | Intel UHD 620, opțional AMD Radeon 540X 2 GB |
Memorie | 8 GB DDR4 2666 MHz (1x DIMM) |
Stocare | 256 GB SSD (WDC PC SN520 – M.2 PCIe x2 80 mm) |
Conectivitate | Wireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 2x USB-A 3.1 gen 2, 1x USB-C gen 2 (with DP and charging), HDMI 1.4b, mic/headphone |
Baterie | 45 Wh, 65 Wh charger |
Dimensiuni | 308 mm x 216 mm x 15,9 mm |
Greutate | 1,32 kg, încarcător 0,35 kg |
Altele | tastatură iluminare albă, webcam HD, senzor amprente |
Construcție și design
Lenovo ThinkBook 13s împrumută multe elemente de design de la gamele IdeaPad. Carcasa are o culoare gri închis și un aspect profesional, însă rămâne plăcută din punct de vedere vizual și reușește în plus să ascundă bine și murdăria sau zgârieturile.
Carcasa este fabricată integral din aliaj metalic, singura excepție fiind rama ecranului.
Lenovo nu a făcut rabat de calitate deoarece foile de metal folosite pentru capac, interior și panoul inferior sunt groase și solide, laptopul bucurându-se astfel de o carcasă mult mai solidă și mai frumoasă decât ne-am aștepta în această gamă de preț.
Frumos, solid și elegant, Lenovo ThinkBook 13s nu este însă chiar compact pentru standardele actuale, acest aspect fiind de altfel imediat vizibil dacă ne uităm la rama cam groasă din jurul ecranului. Laptopul este în continuare unul relativ ușor și subțire, însă amprenta mai mare și carcasa solidă urcă masa totală la 1,3 kilograme. Aveti mai jos trei imagini în care laptopul este comparat cu mai compactul Dell XPS13.
Ofertele producătorilor cuprind modele de 13” mai mici și mai ușoare, ba chiar și unele modele de 14” reușind să fie mai compacte, însă greutatea mai mare nu m-a deranjat în mod deosebit, mai ales dacă ținem cont că este compensată de rigiditatea carcasei și de prețul mai atractiv al întregului laptop.
M-aș fi așteptat însă ca touchpad-ul și palmrest-ul să fie ceva mai mari, însă nu e cazul. Lenovo a împins tastatura către centru, lăsând un spațiu gol deasupra ei și mâncând totodată din suprafața care ar fi putut fi folosită pentru un touchpad mai mare.
ThinkBook 13s stă bine la capitolul ergonomie, însă are problemele lui. Capacul cu deschidere de 180 de grade este susținut de balamale ferme, însă acestea necesită utilizarea ambelor mâini pentru deschidere. Muchia frontală și colțurile carcasei sunt cam ascuțite, devenind deranjante dacă folosiți laptopul într-un spațiu înghesuit, iar piciorușele de cauciuc ar fi putut avea o aderență mai bună.
Un alt aspect deranjant este iluminarea puternică și mereu activă a butonului Power și a senzorului de amprentă integrat. Deranjantă mai ales în lumină scăzută, cum ar fi cea aleasă atunci când vrem să vedem un film, iluminarea acestei zone nu prea are sens și ar fi putut fi măcar legată de iluminarea tastaturii pentru diminuarea intensității sau pentru oprirea completă.
Din punct de vedere al conectivității, Lenovo ThinkBook 13s oferă două porturi USB-A în partea dreaptă și porturi HDMI, USB-C, jack audio combi și USB Power Delivery, soluția de încărcare Lenovo cunoscută de la IdeaPad. Nu este oferită însă compatibilitatea cu Thunderbolt 3, iar portul USB-C nu are și funcția de încărcare.
Privind în ansamblu, ThinkBook 13s pare o versiune redenumită a modelului IdeaPad 730s, ceea ce s-ar putea să dezamăgească anumiți utilizatori care sperau la mai mult din spiritul gamei ThinkPad. Laptopul rămâne însă unul bine clădit și arătos care oferă un ecran mat, tastatură completă și conectivitate bunicică, fiind deci un partener bun pentru lucrul departe de birou sau casă.
Tastatură și touchpad
Tastatura și touchpad-ul de pe Lenovo ThinkBook 13s sunt împrumutate de la liniile IdeaPad și Yoga.
Astfel, tastatura oferă un mecanism cu o cursă scurtă și butoane cu partea inferioară rotunjită, acoperite cu o peliculă netedă. Nu ne putem plânge prea mult de aranjare, deoarece chiar și tastele Ctrl și Fn sunt puse așa cum trebuie, ceea ce se întâmplă mai rar la ThinkPad, singura problemă fiind dimensiunea înjumătățită a săgeților direcționale Up și Down.
Tastatura este o dovadă suplimentară că legătura dintre gama ThinkBook și gama ThinkPad este destul de subțire, deoarece laptopul nu oferă taste înalte, nu include un TrackPoint și nici butoane dedicate aferente pentru control, ci doar o tastatura standard și un touchpad simplu.
Am scris întregul articol pe ThinkBook 13s și m-am împăcat binișor cu tastatura. Aceasta nu este cea mai rapidă sau cea mai precisă, dar este bună după ce ați trecut de perioada de acomodare. În plus, este foarte tăcută, un plus pentru cei care lucrează în public sau în medii tăcute.
Tastatura oferă un sistem de iluminare cu LED-uri albe și două niveluri de intensitate. Lumina se strecoare pe sub tastele funcționale, însă dincolo de acest neajuns, acesta oferă o iluminare puternică, uniformitate bună, indicator Caps Lock și activare prin atingerea touchpad-ului.
Touchpad-ul are o suprafață fabricată din material plastic și este cam mic, după cum am menționat deja. Acesta a funcționat bine în cam toate situațiile, însă suprafața dă o senzație neplăcută de ieftin iar ranforsarea este slabă deoarece suprafața este zgomotoasă când este apăsată. Butoanele ascunse în colțuri sunt și ele cam zgomotoase și cam dure.
Laptopul oferă și un sistem de autentificare biometrică bazat pe amprentă, acesta fiind amplasat lângă butonul de Power, și nu pe palmrest ca la alte laptopuri. Poziționarea acestuia este bună iar integrarea Hello îl integrează fluid în mediul Windows, însă aș fi preferat să nu aibă iluminarea puternică de care am vorbit mai sus.
Ecran
ThinkBook 13s folosește un ecran de 13 inchi cu panou IPS, rezolutie Full HD și strat protector mat non-tactil. Fabricat de către AU Optronics, panoul IPS are o calitate medie și oferă o luminozitate maximă de 273 nits, contrast excelent 1200:1 și nivel de negru profund.
Acuratețea coloristică este doar medie, panoul acoperind aproape integral spectrul sRGB și aproape 68% din spectrul AdobeRGB. Astfel, ecranul este adecvat pentru utilizarea zilnică și, după calibrare, chiar și suficient de bun pentru editare foto/video ocazională.
- Panel HardwareID: Au Optronics AUO5A2D (B133HAN05.A);
- Coverage: 94.5% sRGB, 67.5% AdobeRGB, 71.4% DCI P3;
- Measured gamma: 2.39;
- Max brightness in the middle of the screen: 273 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: 1268:1;
- White point: 7100 K;
- Black on max brightness: 0.21 cd/m2;
- Average DeltaE: 0.6 calibrated;
- Response time: 29 ms GTG;
- PWM: Yes, 25 KHz at <20% brightness.
Ecranul are o luminozitate și culori uniforme, neremarcându-se nici bleeding enervant. Cei care vor un ecran cât mai precis vor trebui să apeleze totuși la un colorimetru pentru a corecta deficiențele de culoare, gamma și temperatură.
Configurație și performanțe
Exemplarul de ThinkBook 13s testat de noi a fost unul cu o configurație de bază, acesta oferind un procesor Core i5-8265U din generația Whiskey Lake, interfață grafică integrată Intel UHD 620, 8 GB de memorie și o unitate SSD PCIe x2 cu capacitate de 256 GB.
Cei care doresc mai multă putere pot opta pentru procesoare Core i7-8565U, 16 GB de memorie, unitate de stocare SSD de 1 TB PCIe x4 și placă video AMD Radeon 540X.
Procesorul și placa video sunt lipite pe placa de bază, însă memoria și unitatea de stocare pot fi schimbate. Accesul la acestea este simplu, necesitând doar desfacerea unor șuruburi și înlăturarea panoului inferior.
Memoria este protejată în plus de o placă metalică, în timp ce locașul pentru unitatea SSD în format M.2 acceptă unități cu lungimi de 30 sau 80 mm. Este îmbucurător că Lenovo a păstrat o parte din opțiunile de upgrade pe acest notebook, un aspect din ce în ce mai rar în vremurile în care ultrabook-urile vin cu memorie sau chiar unități SSD lipite, cumpărătorii putând alege o unitate de bază și opta pentru actualizări hardware ulterioare, eventual și mai ieftine.
Configurația de bază este perfectă pentru activitățile uzuale precum navigarea Web, redarea media sau lucrul în aplicații de birou. Procesorul Core i7 este un upgrade util doar dacă utilizați în mod preponderent aplicații pretențioase multi-core, însă ținând cont de configurație, acesta nu va oferi mai mult de 10 – 15 procente suplimentare de performanță. Cantitatea de memorie este însă cam mică, 16 GB fiind o opțiune mult mai bună.
Ca de obicei, am testat procesorul cu CineBench R15 folosit timp de 10 cicluri cu pauze de 2 – 3 secunde între acestea, așa cum facem de obicei. După funcționarea normală la frecvențe mai mari timp de două sau trei cicluri, procesorul i5-8265U s-a stabilizat la o frecvență de 2,4 – 2,5 GHz, un TDP de 15W și temperaturi de 77 – 78 de grade, scorul obținut în CineBench fiind de 525 puncte. Aceasta este o implementare standard, iar Lenovo nu oferă nici un profil de performanță care ar fi permis utilizarea unui TDP mai mare și atingerea unor frecvențe de lucru mai ridicate.
Mai multă performanță poate fi obținută prin sub-alimentarea procesorului, exemplarul testat de noi dovedindu-se stabil la -100 mV. Procesorul a atins acum frecvențe stabile de 2,6 – 2,7 GHz în condițiile aceluiași TDP de 15W și a unor temperaturi maxime identice, performanța în CineBench urcând la 580 de puncte. Acest rezultat este practic același cu cel obținut de un procesor Core i7-8565U, care la rândul lui ar putea fi însă sub-alimentat pentru a ajunge la performanțe de 620 – 650 puncte, deci saltul cu cele 10 – 15 procente pe care l-am menționat mai sus.
Laptopul Lenovo ThinkBook 13s s-a comportat foarte bine și pe baterie, după cum se poate vedea mai jos.
Am trecut apoi la suita standard de teste, acestea fiind folosite mai întâi la tensiunea de alimentare standard cu profilul Best Performance din Windows.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 1002 (Graphics – 1082, Physics – 9026);
- 3DMark 13 – Time Spy: 411 (Graphics – 359, CPU – 2371);
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 4264, Multi-core: 12318;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 977, Multi-core: 3117;
- CineBench R15 (best run): CPU 583 cb, CPU Single Core 152 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 1257 cb;
Am reluat apoi testele cu procesorul sub-alimentat cu 100mV, rezultatele fiind previzibile: un salt vizibil de performanță la nivelul procesorului și unul practic nul la nivelul interfeței grafice.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 1002 (Graphics – 1078, Physics – 10167);
- 3DMark 13 – Time Spy: 414 (Graphics – 361, CPU – 2545);
- PassMark: Rating: 3340, CPU mark: 8540, 3D Graphics Mark: 1066;
- GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 4213, Multi-core: 13095;
- GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 968, Multi-core: 3347;
- CineBench R15 (best run): CPU 653 cb, CPU Single Core 151 cb;
- CineBench R20 (best run): CPU 1419 cb;
Toate testele arată deci performanțe foarte bune pe CPU și GPU, si un spor vizibil în momentul sub-alimentării primului.
Trecând la analiza performanțelor grafice, Lenovo ThinkBook 13s nu oferă prea multe, deoarece este dotat cu interfața grafică Intel UHD 620 în configurația testată de noi.
Am testat cu jocul Need for Speed: Most Wanted, un titlu mai vechi, dar încă destul de pretențios, iar datele culese arată performanțe constante maxime pe GPU și un regim termic bun, însă și scăderea frecvențelor procesorului la frecvența de bază de 1,6 GHz, deoarece ambele componente trebuie să împartă cei 15 W ai TDP-ului.
Dacă optați pentru placa video dedicată Radeon 540X, care costă doar 50 de dolari în plus conform site-ului Lenovo, procesorul va beneficia în permanentă de cei mult 15W admiși de TDP. Designul interior pare capabil să susțină fără probleme această placă video și procesorul i7, însă nu putem garanta nimic atât timp cât nu am testat acea configurație.
AMD Radeon 540X este o placă video din gama inferioară care ar trebui să se comporte puțin mai bine decât cunoscutele NVIDIA MX150/MX250. O versiune redenumită a plăcii video RX 540, întâlnită pe laptopurile ultra-portabile mai ieftine lansat în ultimul an, Radeon 540X oferă mai multe unități de procesare decât echivalentul NVIDIA, dar are o memorie mai lentă, iar versiunea oferită de Lenovo dispune de numai 2 GB de memorie dedicată.
Astfel, utilizatorii pot beneficia de o interfață grafică capabilă să susțină un joc la detalii medii și rezoluție Full HD, însă ThinkBook 13s nu va deveni oricum un laptop cu adevărat bun și pentru jocuri. Pentru activitățile uzuale, interfața grafică AMD nu este însă prea utilă, iar procesorul de bază Core i5 este suficient pentru cele mai multe sarcini.
Răcire, conectivitate și audio
Combinația dintre procesorul i5 și interfața grafică UHD 620 se lăfăie în interiorul carcasei laptopului ThinkBook 13s, sistemul de răcire fiind gândit pentru configurații mai puternice.
Acest sistem folosește două ventilatoare, o singură conductă de transfer termic și două radiatoare, componentele fiind grupate într-o parte. Nu apreciez în mod deosebit acest design, însă este unul capabil să facă față unui astfel de hardware.
Procesorul din Lenovo ThinkBook 13s a atins temperaturi maxime în cele mai grele situații de numai 70 – 78 de grade, iar temperatura carcasei a trecut doar ușor de 40 de grade în cel mai cald punct. Ventilatoarele rămân tăcute în timpul utilizării banale, însă se turează imediat în activitățile mai dificile chiar dacă acest lucru nu este neapărat necesar, iar sunetul lor are și un zumzet enervant. Nivelul de zgomot măsurat a fost de 35 – 37 dB în utilizarea zilnică, zgomotul redus fiind însă mai sesizabil din cauza acestui bâzăit, în timp ce turațiile maxime atinse în Need for Speed au ridicat nivelul sonor la 42 – 43 dB.
Nu am remarcat zgomote emise de componentele electrice sau electronice, însă nici nu putem garanta că acestea nu se vor manifesta pe alte exemplare.
Conectivitatea este asigurată de o placă de rețea wireless Intel 9560, care s-a comportat foarte bine atât pe distanțe mici, cât și în condiții mai dificile. Un modul wireless cunoscut, acesta nu este însă la fel de rapid ca modelele Intel mai noi găsite pe ultrabook-urile moderne.
Sistemul audio folosește două incinte amplasate pe lateralele carcasei, însă prestația acestuia este slabă. Nivelul audio maxim măsurat are numai 70 – 72 dB, iar dacă sunetul nu este poluat de distorsiuni, acesta duce lipsa frecvențelor sub 150 Hz și este neimpresionant. Dotările media sunt completate de o cameră Web cu rezoluție HD, două microfoane și capac protector, imaginea oferită de aceasta fiind însă mediocră.
Baterie și autonomie
Bateria de pe ThinkBook 13s are o capacitate de numai 45W, mai mică decât cea găsită pe cele mai multe ultrabook-uri, însă eficiența energetică a laptopului este foarte bună iar autonomiile sunt și ele ridicate.
- 10+ h – editare text Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 12+ h – redare video YouTube Full HD, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 13+ h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4h:30m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.
După cum se vede, Lenovo ThinkBook 13s stă mai bine decât aș fi crezut la acest capitol, iar dacă în utilizarea cotidiană ar trebui să vă așteptați la 5-6 ore de libertate, această durată este comparabilă cu cea a portabilelor cu baterii de peste 50 Wh.
Laptopul este însoțit de un încărcător de 45W care folosește cunoscutul conector dreptunghiular Lenovo. Încărcarea durează circa două ore, însă opțiunea RapidCharge aduce bateria de la 10 la 80 de procente în numai o oră.
Preț și disponibilitate
Lenovo ThinkBook 13s este deja disponibil în ofertele locale, însă configurațiile cu placă video dedicată AMD Radeon 540X nu sunt încă de găsit. Prețurile încep de la circa 3900 lei pentru configuratia testată de noi (Core i5, 8 GB RAM, SSD 256 GB) și urcă până la 5500 lei pentru configurațiile mai dotate. Pentru placa video AMD ar trebui să vedem, după cum ziceam, un preț mai mare cu circa 200-300 de lei.
Pentru prețuri și stocuri actualizate puteți intra aici sau aici.
Concluzii
ThinkBook-ul 13s este unul dintre ultrabook-urile interesante ale momentului, în primul rând prin prisma unui bun raport preț/capabilități.
Nu e atât de compact sau de ușor ca alte opțiuni, nu înglobează toate tehnologiile de ultimă oră și chiar scârțâie la unele capitole, precum cel al calității audio sau al clickpad-ului. Compensează însă printr-o construcție calitativă și practică, o tastatură și un ecran mat bunicele, performanțe excelente în utilizarea de zi cu zi și autonomie mai bună decât ne-am fi așteptat pe baza specificațiilor. Toate acestea într-un pachet cu un preț competitiv.
Desigur, competiția în gama ultraportabilelor este acerbă, iar numărul alternativelor demnde de luat în calcul nu este deloc unul mic. Din multitudinea de opțiuni remarcăm Asus-ul ZenBook UX431, cu un preț mai atractiv, bine închegatul Acer Swift 3 14, dar și o mulțime de diverse modele de la Lenovo, precum accesibilul IdeaPad-ul 540 14 , compactul Yoga S730 13, convertibilul Yoga C740 14 și chiar și ThinkPad-ul L390, cu un design mai sobru și funcții business în plus.
Pro:
- carcasă arătoasă și bine clădită
- ecran IPS mat but
- tastatură rapidă și tăcută
- sistem de răcire eficient
- autonomie mare
- posibilități actualizare componente interne
- preț bun
Contra:
- mai mare și mai greu decât alte ultraportabile de 13″
- lipsa Thunderbolt 3, card reader și încărcării USB-C
- touchpad cam mic și zgomotos
- audio modest