GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

MSI Raider GE78 review și teste amănunțite (i7, RTX 4080)

Testat pe data de 1 aprilie 2023
Pe scurt: MSI Raider GE78 este un echilibrat laptop de top, un model performant menit aplicațiilor complexe sau jocurilor de ultimă generație. El nu face compromisuri la capitolele importante și este una dintre cele mai puternice implementări Intel Core HX și NVIDIA RTX 4000. Atinge însă temperaturi interne ridicate dacă este ținut direct pe birou și este disponibil doar în configurații de vârf, scumpe, dar chiar și așa, este o opțiune competitivă în clasa din care face parte.
Produs testat: MSI Raider GE78 HX 13V   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: 24.000 Lei

În acest review discutăm amănunțit despre seria MSI Raider GE78 de laptopuri performante/de gaming.

Linia Raider include notebook-urile de gaming și de înaltă performanță de la MSI, alături de mastodontul GE77 Titan, despre care discutăm într-un alt articol. Pentru generația 2023, modelele Raider GE68 și GE78 sunt complet noi, iar noi am testat pentru aproximativ o săptămână versiunea Raider GE78.

Acesta este un format destul de neobișnuit, un laptop full-size de 17 inci cu un ecran 16:10, care nu face compromisuri în ceea ce privește caracteristicile importante și este, de asemenea, una dintre cele mai performante implementări ale hardware-ului Intel Core HX și RTX 4000 pe care le-am testat până acum, după cum veți afla din acest review.

În același timp, temperaturile înalte în jocuri și taskuri solicitante, în special atunci când laptopul este ținut pe birou, precum și prețurile piperate cerute de MSI pe acest produs, sunt printre neajunsurile seriei.

Mai jos vom acoperi toate detaliile pe care ar fi bine să le înțelegi atunci când iei în calcul achiziționarea unui model din gama 2023 MSI GE78 Raider.

msi raider ge78 main

Specificații MSI Raider GE78 HX 13V

Ecran17-inch, 16:10, non-tactil, mat, 2560 x 1600 px, IPS, 240 Hz 3ms, 400+ nits, 100% DCI-P3
ProcesorIntel 13th-gen Raptor Lake, Core i9-13950HX, 8C+16c/32T, 5,5 GHz Max Turbo
VideoIntel UHD, NVIDIA RTX 4080 12GB (max 175W cu Dyn Boost), MUX, Optimus, fără G-Sync pentru ecranul intern
Memorie64 GB DDR5-5600 (2x DIMM)
Stocare2x 2TB TB SSD (Samsung PM9A1), 1x M.2 PCIe gen5 and 1x PCIe gen4 slots
ConectivitateWiFi 6E (Killer AX1690i) 3×3 cu Bluetooth 5.2, 2,5G Ethernet (Killer E3000)
Porturi1x USB-A 3.1 gen1, 1x USB-A 3.2 gen2,
1x USB-C 3.2 with Thunderbolt 4, 1x USB-C gen2 (with DP, charging), 1x USB-C gen2 (with DP, no charging),
HDMI 2.1, LAN, UHS-III SD card reader, mic/earphone, Lock
Baterie99.9 Wh, încărcător 330W power brick, încărcare USB-C 100W
Dimensiuni380 mm x 298 mm x de la 23 mm
Greutate3,04 kg, încărcător 1,05 kg
Alteletastatură SteelSeries cu iluminare RGB per tastă, lightbar și siglă iluminare RGB, 6x speakers, webcam FHD 2MPx IR

Construcție și design

MSI Raider GE78 are un format destul de neobișnuit deoarece este un laptop performant cu ecran de 17” si format 16:10. Acesta este deci mai îngust, dar totodată și ceva mai lat, în comparație cu alte sisteme similare de 18”. Astfel, laptopul are dimensiuni de 380 x 400 mm și 3,05 kg, în timp ce Scar 18 ares400 x 395 mm și 3,05 kg în timp ce Blade 18 are 400 x 375 mm și 3,2 kg, Raider GE78 nefiind deci semnificativ mai îngust sau mai ușor decât alte sisteme din aceeași clasă deși are un ecran mai mic.

msi raider ge78 fin

Acest format ceva mai lat este explicat de protuberanța șasiului principal din spatele ecranului, care adăpostește cea mai mare parte a conectorilor si sistemului de răcire, rama ecranului nefiind ea de vină deoarece este destul de îngustă. În același timp, formatul oferă un spațiu interior amplu care adăpostește o tastatură completă, un touchpad mare și un armrest amplu.

Raider GE78 este bine finisat și atent proiectat, de aceea nu veți remarca zone predispuse la deformări sau care emit zgomote neplăcute. Fiind vorba de un laptop mare și greu, acesta nu va putea fi oricum apucat prea ușor de colțuri și ridicat cu o mână. Șasiul este fabricat în bună parte din foi metalice atent asamblate care au un finisat mat și neted. Urmele de utilizare se vor vedea destul de ușor pe materialul gri-închis, însă sunt și ușor de șters.

Protuberanța și alte zone ale șasiului sunt fabricate dintr-un material plastic cu finisaj în general mat, dar care este întrerupt de câteva zone lucioase și câteva accente roșii și aurii. Deși prefer un design mai simplu, aceste mici detalii nu sunt prea stridente iar Raider GE78 rămâne un laptop arătos și destul de profesional din punct de vedere al aspectului.

Capacul este în continuare decorat cu sigla MSI tipică Dragon Shield cu iluminare RGB iar buza frontală a carcasei găzduiește o bară iluminată RGB. Cea din urmă are acum un design pixelat numit Matrix Light Bar, personal preferând modelul mai simplu văzut la generația anterioară, însă măcar cele două elemente cu iluminare RGB pot fi controlate sau oprite independent de tastatură, deși în mod implicit sunt sincronizate cu efectele celei din urmă.

Raider GE78 este un laptop masiv și stă bine ancorat pe birou gratie piciorușelor mari cu aderență bună. Capacul inferior este rezervat în mare pentru ventilație, remarcându-se grilajul deschis care acoperă între sistemul de răcire, tot aici fiind amplasate și cele două difuzoare pentru frecvențe joase, camuflate după niște fante înguste. Aceste două incinte sunt însoțite de două difuzoare principale pentru medii și înalte, care sunt amplasate de o parte și de alta a tastaturii.

Capacul ecranului este susținut ferm de balamale care pot fi totuși operate fără probleme cu o singură mână. Deschiderea maximă de numai 120 de grade, dar acest aspect contează mai puțin în cazul unui laptop gândit să fie folosit doar pe birou. Un mic aspect care m-a deranjat vizual este spațiul dintre capacul ecranului și balamale, cabluri conectate la conectorii din spate putându-se vedea prin acest mic gol.

Buza frontală și muchiile sunt atent rotunjite și teșite, acestea nefiind deranjante pentru încheieturi nici după perioade lungi de utilizare. LED-urile pentru semnalizare sunt amplasate pe laterale, departe de privirea directă a utilizatorului, însă rămâne să acceptați LED-ul mereu aprins al butonului Power din colțul dreapta-sus al tastaturii.

Conectivitatea acoperă cam tot ce v-ați dori de la un laptop modern. Conectorii de alimentare, HDMI și Ethernet, precum și unul dintre porturile USB-C, sunt amplasate pe spate și nu vor încurca utilizatorul cu cablurile lor. Alte două porturi USB-C sunt oferite pe laterale, împreună cu două USB-A, un cititor de carduri SD și conectorul audio.

Portul USB-C din dreapta oferă ieșire video Display Port pentru placa video dedicată și încărcare, cel din spate oferă tot ieșire video pentru placa video dedicată, în timp ce portul USB-C din stânga oferă ieșire Display Port pentru placa video integrată și Thunderbolt 4. După cum se vede, doar portul USB-C din dreapta oferă funcția de încărcare.

Tastatură și touchpad

Tastatura de pe Raider GE78 are o aranjare cam ciudată, însă aceasta ar trebui să fie familiară pentru utilizatorii laptopurilor MSI. Ciudățenia vine din designul atipic al blocului numeric, care este îngust și are o o aranjare diferită, acesta mai fiind văzut până acum, de exemplu, pe GS77 Stealth. Această implementare oferă însă mai mult spațiu liber pe laterale, ceea ce a permit implementarea difuzoarelor frontale care flanchează tastatură.

msi raider ge78 keyboard touchpad1

Tastele direcționale sunt și ele cam mici și înghesuite, însă dincolo de acest aspect, tastatura oferă butoane standard mari generos spațiate care oferă o cadru de lucru bun. Cursa tastelor este însă cam mică iar răspunsul acestora este cam moale, aducând mai degrabă cu o implementare ultrabook decât cu un laptop mare pentru jocuri, iar acest aspect s-ar putea să dezamăgească unii utilizatori.

Tastatura oferă un sistem de iluminare RGB cu control individual la nivelul fiecărei taste, software-ul Steelseries oferind multe opțiuni de particularizare. Tastele WASD, cele săgețile direcționale și butonul Power au un design ușor diferit deoarece sunt transparente și lasă să treacă mai multă lumină, un aspect pe care nu-l găsesc prea atrăgător. O particularitate a laptopurilor MSI, apăsarea tastei Fn aprinde toate tastele care au funcții disponibile în acest mod, însă va trebui să vă obișnuiți cu amplasarea atipică în dreapta a acestui buton.

Touchpad-ul este mare, spațios și fabricat din sticlă, o îmbunătățire clară de la implementările văzute până acum la MSI. Acest touchpad este rapid și precis, este bine ranforsat și oferă chiar butoane tăcute și precise.

msi raider ge78 keyboard touchpad

Nu există senzor pentru autentificare biometrică cu amprentă, doar o cameră IR compatibilă cu Windows Hello.

Ecran

Ecranul ales de MSI pentru Raider GR78 are diagonală de 17”, raport de aspect 16:10 și strat protector mat. Acest format este rar întâlnit pe laptopurile performante, dar a mai fost văzut pe Dell XPS 17 sau LG Gram 17.

Laptopul este oferit cu două tipuri de panou:

  • IPS, QHD+ 2560 x 1600 px, 400 nits, 100% DCI-P3;
  • IPS, FHD+ 1920 x 1200 px, 300 nits, 100% sRGB.

Noi am testat modelul QHD+ și acesta este cel pe care-l veți găsi de altfel și pe cele mai multe dintre configurații, fiind totodată și recomandarea mea deoarece opțiunea FHD+ este inferioară la toate capitolele. Panoul este bun pentru standardele moderne, acesta oferind culori vii și unghiuri bune de vizualizare. Nivelul de negru nu este foarte grozav dacă ridicați prea mult nivelul luminozității, contrastul măsurat fiind de 1100:1, dar este suficient de bun pentru cele mai multe scenarii de utilizare.

Cu o rată de împrospătare de 240 Hz și un timp de răspuns de 3 ms, ecranul este la nivelul pretențiilor pe care le-am avea de la un laptop pentru jocuri. Acesta nu oferă însă G-Sync, la fel ca ofertele rivale din 2023, deoarece MSI a ales un comutator standard MUX și nu un mai modern MUX avansat cu Advanced Optimus. Această lacună a fost observată și în trecut la MSI, compania fiind în prezent cam ultima care nu oferă încă G-Sync pentru ecranul intern.

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO84A6 (NB170QAN01.2);
  • Coverage: 99.6% sRGB, 85.2% AdobeRGB, 96.6% DCI-P3;
  • Type: 10-bit HDR, with Dolby Vision support;
  • Measured gamma: 2.14;
  • Max brightness in the middle of the screen: 454.12 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 23.28 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1138:1;
  • White point: 7200 K;
  • Black on max brightness: 0.40 cd/m2;
  • PWM: No.

Ecranul a venit destul de bine calibrat din fabrică, însă valoarea gamma și temperatura pot fi ajustate ușor pentru a îmbunătăți imaginea afișată. Uniformitatea de luminozitate și culoare este și ea bună, însă se poate remarca un bleeding ușor la colțuri și ceva puncte albe ocazionale, deci recomandăm testarea ecranului după achiziție pentru o eventuală returnare a produsului.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi oferă o configurație medie pentru gama Raider GE78, modelul GE78 HX 13V oferind un procesor Intel Core i9-13950HX, 32 GB de memorie DDR5-5600 în dual channel, stocare SSD rapidă cu capacitate de 4 TB în RAID 0 și interfață grafică duală NVIDIA RTX 4080 12GB secondată de interfața grafică din procesorul Intel.

După cum se vede, laptopul folosește cele mai noi platforme Intel și NVIDIA. Procesorul Core i9-13950HX face parte din generația Intel Core 13-gen Raptor Lake și oferă 24 de nuclee și 32 de fire de execuție hardware. Designul este unul hibrid, cu 8 nuclee Performance dual-core și 16 nuclee Efficiency single-core, implementarea beneficiind de un maxim alocat de putere de 130 – 140W în regim susținut.

Raider GE78 folosește plăci video dedicate din generația RTX 4000, în cazul de față având de-a face cu un RTX 4080 Laptop cu un maximum de putere alocată de 175W cu Dynamic Boost activ. Laptopul folosește un sistem MUX standard, necesitând repornirea la comutarea de la modul exclusiv cu placă video NVIDIA la cel hibrid facilitat de Optimus.

Placa de baza oferă două sloturi pentru memorie și două sloturi M.2 pentru unitățile de stocare, acestea fiind populate în acest caz de două module DDR5-5600 pentru un total de 32 GB și două unități de stocare Samsung în RAID0.

Accesul la componentele interne este posibil, însă este mai dificil deoarece va trebui să vă descurcați cu grijă cu multiplele clame care țin capacul inferior. În plus, capacul are o etichetă care sigilează componentele interne, un obicei pe care din păcate îl mai vedem din când în când. Laptopul oferă acces facil la multe dintre componentele detașabile, remarcându-se spațiul liber dintre baterie și buza frontală deoarece laptopul folosește același design interior ca mai micul Raider GE68, MSI ratând oportunitatea să-l folosească pentru un sistem audio mai puternic precum în cazul vechilor Raider.

csm MG 8249 29eeb5546e

Sursă: NotebookCheck

Din punct de vedere software, se remarcă aplicația MSI Center, care oferă cele patru profiluri energetice: Quiet, Balanced, Extreme Performance și Extreme + Cooler Boost. Fiecare dintre acestea oferă variate limite de putere și regimuri de turație pentru ventilatoare, după cum se vede mai jos.

QuietBalancedExtremeExtreme + Cooler Boost
CPU only, PL1/PL2 TDP30/80W110/220W130/220W130/220W
GPU only, max TGP130W175W175W175W
Crossload
Max GPU TDP + GPU TGP
150W,  20 + 130 W215W, 40 + 175 W250W, 75 + 175 W250W, 75 + 175 W
Noise at head-level, tested~35 dBA~40 dBA in games~53 dBA~56 dBA, max fans

Profilurile Quiet și Balanced par să aibă mici probleme atunci când se folosește modul exclusiv cu placa video NVIDIA deoarece ventilatoarele sunt ținute la turații prea mici deși profilurile de putere variază mult în regimurile intensive. Probabil că avem de-a face cu o problemă care va fi rezolvată de viitoarele actualizări software.

În regim uzual de lucru, laptopul este tăcut și rece, iar ventilatoarele se opresc uneori cu totul atunci când regimul nu este prea pretențios.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu laptopul așezat pe masă și profilul Extreme activ, procesorul Core i9 s-a stabilizat la un nivel de putere de 130W în regim susținut, în condițiile unor temperaturi de circa 95 de grade și a unui nivel de zgomot de 53 dBA, scorul obținut fiind de 4600 puncte. Procesorul funcționează la un nivel de putere mai ridicat pentru un ciclu sau două, dar se încălzește repede și ajunge la nivelul stabil menționat.

Ridicarea laptopului de pe masă și activarea setării Cooler Booster, care setează ventilatoarele la nivelul maxim posibil, procesorul a urcat la 135-140W fără a se remarca un impact negativ asupra performanțelor. Ajustarea tensiunii de alimentare nu este posibilă cu XTU sau Throttlestop și nu am avut timp să mă joc cu setările manuale din BIOS-ul MSI.

Cu profilul Balanced, procesorul se stabilizează la circa 120W și temperaturi de circa 95 de grade, dar nivelul de zgomot al sistemului de răcire este acum de numai 40 dBA. Din nou, procesorul este limitat termic, dar impactul este mult mai mic decât în cazul Extreme, un aspect straniu.

Profilul Quiet limitează drastic procesorul, la un maximum de numai 30W. Temperaturile sunt acum de numai 55 de grade iar nivelul de zgomot este mai mic de 35 dBA, însă și performanțele sunt afectate pe măsură: circa 2200 de puncte, cam 40% din ceea ce am măsurat cu Extreme. Pe baterie, limitarea este similară, de circa 30W, iar scorurile sunt și ele cam la fel, circa 2200 puncte.

cinebench1 msi ge78raider

Privind în ansamblu, procesorul cam este limitat termic în această implementare iar profilurile de putere ar merita ceva ajustări. Cam așa se compară această implementare i9-13950HX cu alte soluții similare Intel sau AMD. După cum se vede, Raider GE78 este cam la egalitate cu i9-13980HX din MSI Titan GT77, ceva mai lent decât implementarea similară i9-13980HX din ROG Scar 18 și vizibil mai rapid decât i9-13950HX din Blade 16. În final, Ryzen 9 7945HX din ROG Scar 17 este cu circa 20%mai rapid în acest test.

cinebench2 msi ge78raider

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost ceva mai slab deoarece și testele sunt mai îndelungate iar căldura acumulată este și ea mai mare. Astfel, limitele de putere atinse au fost ceva mai mici, adică 130W cu Extreme, 110W cu Balanced și tot 30W cu Quiet.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test cu profilul Extreme.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut cu succes de acest test, atât așezat pe masă, cât și ridicat de pe ea, semn că energia termică acumulată în interior nu afectează așa de mult performanțele, un rezultat surprinzător ținând cont de celelalte teste făcute, în special cu jocuri.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute la rezoluție QHD+ cu profilul Extreme și sistemul video setat pe modul hibrid.

  • 3DMark 13 –CPU profile: max – 13450, 16 – 9644, 8 – 7217, 4 – 4113, 2 – 2201, 1 – 1140;
  • 3DMark 13 – Fire Strike (DX11): 32319 (Graphics – 40644, Physics – 40477, Combined – 11386);
  • 3DMark 13 – Port Royal (RTX): 12004;
  • 3DMark 13 – Time Spy (DX12): 18446 (Graphics – 19126, CPU – 15353);
  • 3DMark 13 – Speed Way (DX12 Ultimate): 4745;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 11715;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 35244;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 79.18 average fps;
  • Handbrake 1.6.1 (4K to 1080p encode): 127.02 average fps;
  • PassMark 10: Rating: 7456 (CPU: 53961, 3D Graphics: 28366, Memory: 3558, Disk Mark: 56712);
  • PCMark 10: -7711 (Essentials – 11609, Productivity – 9715, Digital Content Creation – 11032);
  • GeekBench 5.5.1 64-bit: Multi-core: 21771, Single-Core: 2028;
  • CineBench R15 (best run): CPU 4921 cb, CPU Single Core 306 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 12175 cb, CPU Single Core 801 cb;
  • CineBench R23: CPU 32544 cb (best single run), CPU 30006 cb (10 min run), CPU Single Core 2081 cb;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 19.89 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 1m 19s ;
  • Blender 3.01 – BMW scene – GPU Compute: 11.52s (CUDA), 7.80s (Optix);
  • Blender 3.01 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 08s;
  • Blender 3.01 – Classroom scene – GPU Compute: 25.16s (CUDA), 15.57s (Optix);
  • Blender 3.41 – BMW scene – CPU Compute: 1m 18s;
  • Blender 3.41 – BMW scene – GPU Compute: 11.20s (CUDA), 6.84 (Optix);
  • Blender 3.41 – Classroom scene – CPU Compute: 3m 25s;
  • Blender 3.41 – Classroom scene – GPU Compute: 21.24s (CUDA), 13.12s (Optix);
  • Pugetbench – DaVinci Resolve: 1947;
  • Pugetbench – Adobe After Effects: tbu;
  • Pugetbench – Adobe Lightroom: tbu;
  • Pugetbench – Adobe Photoshop: tbu;
  • Pugetbench – Adobe Premiere: tbu;
  • SPECviewperf 2020 – 3DSMax: 194.99;
  • SPECviewperf 2020 – Catia: 99.79;
  • SPECviewperf 2020 – Creo: 131.90;
  • SPECviewperf 2020 – Energy: 65.21;
  • SPECviewperf 2020 – Maya: 493.24;
  • SPECviewperf 2020 – Medical: 55.05;
  • SPECviewperf 2020 – SNX: 30.53;
  • SPECviewperf 2020 – SW: 387.12.
  • V-Ray Benchmark: 21015 – CPU, 2054 – CUDA, 2781 – RTX.

Rezultatele sunt excelente, cu câteva procente mai bune decât cele măsurate pe alte implementări Core HX cu RTX 4080 175W precum Alienware m16, ROG Scar 16 sau Razer Blade 16. ROG Scar 18 a fost ceva mai rapid în testele multi-core, pentru că și limitele de putere atinse de procesorul acestuia sunt mai ridicate, iar MSI Titan GT77 a fost practic la fel, surprinzător ținând cont că aceasta este o implementare mai masiva cu un sistem de răcire mai dotat.

MSI Raider GE78 este un laptop pentru jocuri, așa că am ajuns într-un final și la acestea, testele fiind făcute la rezoluție QHD+ cu placa video NVIDIA în modul dedicat din MUX.

Core i9-13950HX
+ RTX 4080 Laptop 150-175W
QHD+ Extreme,
dGPU, on desk
QHD+ Balanced,
dGPU, on desk
QHD+ Silent,
dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
88 fps (65 fps – 1% low)69 fps (35 fps – 1% low)65 fps (46 fps – 1% low)
Doom Eternal
(Vulkan, Ultra Preset)
305 fps (46 fps – 1% low)282 fps (34 fps – 1% low)244 fps (44 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset, TAA)
121 fps (90 fps – 1% low)108 fps (52 fps – 1% low)93 fps (68 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
147 fps (101 fps – 1% low)137 fps (51 fps – 1% low)84 fps (59 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
103 fps (66 fps – 1% low)105 fps (63 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
113 fps (78 fps – 1% low)103 fps (51 fps – 1% low)80 fps (58 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
147 fps (96 fps – 1% low)132 fps (76 fps – 1% low)105 fps (68 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01)
(DX 11, Ultra Preset, TAAU)
74 fps (32 fps – 1% low)71 fps (28 fps – 1% low)64 fps (44 fps – 1% low)

Cum acestea sunt teste de rasterizare, am făcut și teste de ray tracing cu și fără DLSS.

Core i9-13950HX + RTX 4080 Laptop 150-175WQHD+ Extreme, dGPU, on desk
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Off)
76 fps (49 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS3 Balanced)
115 fps (64 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Off)
216 fps (44 fps – 1% low)
Doom Eternal
(DX 12, Ultra Preset, RTX On, DLSS2 Quality)
236 fps (52 fps – 1% low)
Far Cry 6
(DX 12, Ultra Preset + DXR reflections / shadows)
107 fps (81 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 Off)
95 fps (64 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA, RTX Ultra, DLSS2 On)
105 fps (68 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 11, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 Off)
37 fps (20 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (v4.01 update)
(DX 12, Ultra Preset, TAAU, RT Ultra, DLSS3 On)
66 fps (37 fps – 1% low)

Laptopul poate aborda deci fără probleme toate jocurile moderne la setări maxime și rezoluție nativă QHD+, cu sau fără ray-tracing, Performanța lui RTX 4080 este un pas vizibil de la cele mai rapid soluții RTX 3080 Ti de anul trecut și este cu 5 – 15% în urma vârfului de gamă RTX 4090.

Pentru mai multe detalii despre comportamentul în jocuri și alte detalii, puteți citi mai pe larg în review-ul nostru de la Ultrabookreview.com.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire din MSI Raider GE78 este avansat dar are un design clasic, acesta oferind două ventilatoare, patru radiatoare și un sistem complex de conducte de transfer termic. Din păcate, nu sunt sigur că Phase Change Liquid Metal mai este folosit la această generație, așa cum a fost cazul generației anterioare.

cooling 6

Sursă: Laptopmedia

După cum am văzut deja, sistemul de răcire nu face față foarte bine sarcinilor deoarece piciorușele mici de sprijin gâtuie admisia aerului iar temperaturile interne cresc prea mult și limitează ușor performanțele. Lucrurile se schimbă însă atunci când amplasăm laptopul pe un stand, sau în orice poziție care facilitează o admisie de aer bună, Raider GE78 mergând acum ireproșabil inclusiv cu profilul Extreme Performance activat și neatingând vreo limită de protecție care să diminueze performanțele chiar dacă temperaturile pe CPU și GPU sunt în gama 80+ grade.

Profilurile Balanced și Quiet sunt ceva mai dificile deoarece regimul ventilatoarelor este mai lent, însă și acestea beneficiază de ridicarea laptopului de pe masă. Din punct de vedere sonor, ar trebui să vă așteptați la un nivel de zgomot de 55+ dBA cu Extreme + Cooler Boost, 52-53 dBA cu Extreme Performance ventilatoare pe Auto, 40 dBA cu Balanced și 35 dBA cu Quiet.

Temperaturile externe sunt bune cu profilurile Extreme Performance și Quiet, însă am remarcat puncte care trec de 50 de grade cu profilul intermediar Balanced activ. Zone tastelor WASD și a tastelor direcționale devine și ea prea caldă cu Balanced activat, temperaturile măsurate fiind de circa 41 – 43 de grade deoarece metalul carcasei transferă în mod nedorit căldura internă.

Cu laptopul ridicat de pe masă, aceste temperaturi scad cu 2-5 grade, iar temperaturile ambientale mai mici decât cea de 24-25 folosită de mine vor îmbunătăți și ele confortul termic.

temps msi ge78raider gaming balanced temps msi ge78raider gaming extreme temps msi ge78raider gaming quiet

În regim uzual, laptopul este tăcut și rece. Ventilatoarele se învârt în jurul unui nivel de zgomot foarte scăzut de circa 25 – 27 dBA, si chiar se vor opri din când în când atunci când încărcarea este foarte redusă. În plus, nu va trebui să comutați de la modurile Extreme Performance sau Balanced la Quiet pentru a obține acest regim silențios, acesta fiind mereu disponibil în cazul în care încărcarea pe CPU și GPU este mică.

temps msi ge78raider daily

Nu am remarcat zgomot de natură electrică sau electronică.

Interfața wireless Killer AX1690i oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5, în timp ce interfața Killer E3000 oferă un port Ethernet 2,5 Gbps. Interfața wireless s-a achitat bine de sarcini în orice scenariu și nu am remarcat probleme cu stabilitatea sau ratele de transfer. Camera Web oferă un senzor de 2 MP, autentificare biometrică prin modului IR, două microfoane și un obturator fizic. Calitatea imaginii este suficient de bună în lumina puternică, dar nu impresionează la nici un capitol.

Sistemul audio are o prestație peste medie, acesta oferind patru incinte frontale amplasate pe lateralele tastaturii și două incinte pentru frecvențe joase care emit sunetul în jos și către laterale. Sunetul are un nivel bun de 82 dB, acoperă suficient de bine și gama bașilor și nu am remarcat distorsiuni nici la niveluri sonore ridicate. Unii utilizatori reclamă întreruperi ușoare atunci când este activat profilul Balanced, posibil din cauza temperaturilor înalte, dar nu am remarcat problema în cazul meu.

msi raider ge78 speakers interior

Baterie și autonomie

Bateria are o capacitate de 99,9Wh, la fel ca în cazul altor modele de vârf MSI. Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați arată cam așa.

  • 4-6h – editare text Google Docs, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – redare video YouTube 1440p, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 4-5h – redare video Ntflix 4K, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 3-4h – navigare Web intensivă, Silent Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 1h – jocuri (Witcher 3), Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit.

Autonomiile sunt medii, iar cifrele obținute în regim ușor de lucru sau streaming video sunt ceva mai mici decât în cazul altor implementări Intel Core HX. Trecerea ecranului la 60 Hz și oprirea elementelor cu iluminare RGB este o idee bună dacă vreți să maximizați autonomia cât mai mult posibil.

Încărcătorul de 330W este masiv, deși nu atât de masiv precum cele văzute anterior la seria Raider, și are o greutate de 1,2 kilograme. O încărcare completă durează circa două ore, dintre care prima jumătate de oră este cu încărcare rapidă activă, iar alimentarea USB-C este compatibilă cu încărcătoarele de 100W.

msi raider ge78 charger

Preț și disponibilitate

MSI Raider GE78 a început să apară și în ofertele locale, chiar dacă nu chiar toate configurațiile sunt disponibile. Cea mai apropiată de cea testată de noi, adică i9-13980HX, RTX 4080 și 64 GB RAM, dar cu 4 TB de stocare, are un preț de circa 24.000 lei.

În cazul în care vă uitați la mai puternicele modele cu RTX 4090, acestea pot avea prețuri care ajung și la 29.000 lei pentru cea mai bogată configurație.

Prețurile sunt piperate, dar în același timp, se observă că și configurațiile oferă multă memorie RAM și mult spațiu de stocare (64 GB, 2 – 4 TB, față de ofertele rivale care încep de la 16 sau 32 GB și 1 TB spațiu de stocare), deci sunt oarecum justificate în condițiile prețurilor actuale ale produselor IT.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Mă aștept ca acest MSI Raider GE78 să fie un concurent interesant în clasa sa de laptopuri pentru taskuri solicitante și gaming.

Calitatea excelentă a construcției și designul aspectuos, setul complet de porturi, ecranul frumos și sunetul puternic sunt toate motive care v-ar putea orienta către această unitate în detrimentul altor opțiuni. Acestora se adaugă și performanțele excelente în sarcini și jocuri solicitante, unde Raiderul s-a comportat puțin mai bine decât majoritatea celorlalte configurații similare pe care le-am analizat (cu unele excepții în cazul sarcinilor susținute de CPU).

Cu toate acestea, Raiderul GE78 este foarte zgomotos pe profilul Extreme Performance și, în același timp, componentele ating temperaturi foarte ridicate atât în modul Extreme, cât și în modul Balanced, atâta timp cât unitatea stă pe birou. Acest lucru se datorează faptului că prizele de aer sunt oarecum sufocate în acest caz, astfel încât e recomandat să plasați laptopul pe un suport care să permită o mai bună ventilație, pentru a ține sub control temperaturile CPU/GPU și pentru a preveni orice pierderi de performanță.

Acestui aspect se adaugă și alte mici neajunsuri, precum autocolantul de garanție care împiedică accesul ușor la componentele interne, anumite decizii de design, sau experiența de tastatare destul de shallow, ușor neadecvată unui laptop de gaming full-size. În plus, mi-ar fi plăcut ca MSI să ofere în magazine și configurații ceva mai pământene ale acestei serii, cu 32 GB RAM și 1/2 TB SSD, pentru a ține prețurile la un nivel ceva mai accesibil, mai în rând cu cele practicate de competitori.

În general, aceste aspecte se adună și afectează competitivitatea generală a acestei serii. Per total, însă, MSI-ul Raide GE78 este un produs ce va atrage interesul celor interesați de un astfel de laptop în segmentul de top din care face parte.

 

Pro:

  • construcție excelentă și design atrăgător
  • conectivitate excelentă, tastatură și touchpad bune
  • una dintre cele mai puternice soluții din clasa ei
  • ecran excelent și sistem audio bun
  • baterie mare, dar autonomii medii
  • profiluri energetice utile, dar care am putea fi ajustate mai bine

Contra:

  • șasiu full-size greu
  • tastatură cu o cursă scurtă și moale
  • temperaturi interne ridicate cu laptopul pe masă
  • foarte zgomotos cu profilul Extreme Performance
  • configurații scumpe, cu 64 GB RAM și 2/4 TB SSD

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri