Samsung Galaxy S20 Ultra review: smartphone complet, cu preț pe măsură
Nu cu mulți ani în urmă, telefonul de top al unui producător venea într-o singură versiune. În încercarea de a crește vânzările și de a acoperi o plajă cât mai mare din publicul țintă, producătorii au început treptat să lanseze și un al doilea telefon de top, de regulă cu ecran mai mare, baterie mai generoasă și alte artificii mai mult sau mai puțin importante.
Scopul final? Să stârnească dorința clienților de a cumpăra varianta mai bună și, desigur, mai scumpă, pentru a raporta astfel o creștere accelerată a veniturilor și profiturilor.
De ceva timp, două versiuni ale unui model de top nu mai sunt suficiente, iar de acest lucru încearcă să ne convingă și Samsung prin lansarea lui Galaxy S20 Ultra.
Poziționat atât deasupra lui Galaxy S20, cât și a lui Galaxy S20 Plus, noul S20 Ultra are o serie de avantaje comparativ cu “frățiorii” mai mici, cum ar fi ecranul mai generos, bateria mai mare sau funcțiile exclusive ale camerei foto.
Sunt însă aceste lucruri suficiente pentru a justifica pe deplin achiziționarea unui S20 Ultra în detrimentul unui S20 Plus sau a unui S20? Vom încerca să aflăm împreună răspunsul la această întrebare pe parcursul acestui review.
Am primit la test Samsung Galaxy S20 Ultra prin intermediul programului Orange Smartphone Tester, iar telefonul poate fi achiziționat din magazinul online Orange.
Specificații tehnice Samsung Galaxy S20 Ultra
- ecran: 6.9 inch, Dynamic AMOLED X2, 1440 x 3040 pixeli, Gorilla Glass 6
- procesor: Exynos 990: 2 x Mongoose M5 la 2.73 GHz, 2x Cortex-A76 la 2.60 GHz și 4x Cortex-A55 la 2.0 GHz, Mali-G77 MP11
- memorie: 8 GB RAM
- memorie internă: 128 GB / 512 GB + microSDXC
- cameră foto: triplă (108 MP + 12 MP ultra-wide + 48 MP telephoto cu zoom optic 10x), frontal 10 MP
- conectivitate 3G, 4G, 5G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.0
- sistem de operare: Android 10.0 + OneUI 2.0
- acumulator: Li-Ion de 5000 mAh, nedetașabil
- dimensiuni: 166.9 x 76 x 8.8 mm
- greutate: 222 grame
- altele: USB 3.1 Type-C, protecție IP68, senzor amprentă, scanner iris, scanner puls, NFC, încărcare rapidă
Design și construcție
Noi am primit la test un exemplar S20 Ultra în versiunea gri (Cosmic Gray), iar singura alternativă la aceasta este varianta neagră (Cosmic Black), care cel mai probabil va fi pe placul mai multor utilizatori.
Ca design, partea frontală este una cu care am început deja să fim obișnuiți odată cu trecerea la telefoane cu ecrane care acoperă întreaga suprafață. Marginile sunt rotunjite, ramele sunt aproape insesizabile, iar curbura ecranului pe laterală este minimă. Singurul intrus al părții frontale este camera foto pentru selfie-uri, amplasată chiar pe mijloc. Suprafața ecranului este acoperită cu Gorilla Glass 6 și tot aici este integrat și senzorul ultrasonic pentru amprentă.
La fel ca și predecesorii săi, S20 Ultra folosește sunet stereo, iar difuzorul principal este amplasat în partea de jos, alături de portul USB-C și de microfon. Laterala stângă este “curată”, pe dreapta regăsim butonul de power și tastele de volum, iar în partea de sus avem sloturile pentru carduri nano-SIM și card microSD.
Așa cum probabil ai intuit, lipsește jack-ul de 3.5 mm pentru căști. Samsung este unul dintre ultimii producători care renunță la acest jack, iar pe piață au apărut unele căști wireless accesibile ca preț, însă chiar și așa decizia nu va fi privită cu ochi buni de toți clienții.
Din perspectiva designului, partea din spate este evident cea care face diferența. Ca urmare a tehnologiilor încorporate (pe care le vom detalia mai jos), modulul camerei foto iese cu cel puțin un milimetru în afara carcasei. Pe lângă aspectul inestetic, asta înseamnă că, atunci când pui telefonul pe birou, acesta va avea un ușor joc din cauza modulului camerei foto. Practic, acest aspect te forțează să cumperi o husă, ceea ce probabil oricum ai fi făcut în contextul unui gadget cu un preț ridicat.
Ca dimensiuni, S20 Ultra are o lungime de aproape 167 mm, ceea ce îl transformă într-unul dintre cele mai mari telefoane de pe piață. Datorită unei lățimi de 76 mm, telefonul stă bine în mână la o utilizare normală, însă nu vei putea atinge primul rând de icon-uri, astfel că îți recomand să iei în calcul acest aspect când personalizezi homescreen-ul și alte elemente. Un aspect mai deranjant este greutatea de 222 de grame, pe care o vei resimți din plin în cazul în care până acum aveai un telefon de sub 200 de grame. Versiunea 4G a telefonului are la rândul ei 220 de grame, astfel că singura consolare este că iPhone 11 Pro Max ajunge la 226 de grame.
Ecran, hardware și baterie
Ecranul lui S20 Ultra iese în evidență prin două elemente majore. În primul rând, este de departe cel mai mare ecran disponibil pe un telefon din seria S, unul care poate fi comparativ cu ecranele tabletelor de mici dimensiuni: 6.9 inch. Formatul ecranului este 20:9, iar acesta a fost ales special pentru a oferi o manevrabilitate cât mai bună.
Rezoluția nativă a ecranului este 3.200 x 1.440 pixeli, caz în care rata de refresh este 60 Hz. Samsung îți oferă însă ocazia de a folosi o rată de refresh de 120 Hz, în cazul în care optezi pentru o rezoluție mai mică, de 2.400 x 1.080 pixeli.
Pe parcursul săptămânilor de teste ne-am jucat cu ambele variante pentru a înțelege care este mai potrivită. Combinația rezoluție 2.400 x 1.080 pixeli și rata de refresh de 120 Hz mi se pare de departe câștigătoare, ca urmare a faptului că totul funcționează mult mai fâșneț: meniurile sunt mai fluente, iar aplicațiile se deschid mai rapid. În schimb, este greu să-ți dai seama de diferențele între cele două rezoluții.
În rest, luminozitatea ecranului este foarte puternică, iar culorile afișate sunt cele specifice unui ecran de tip AMOLED.
Ca de obicei, pe piețele europene, terminalele de top Samsung sunt disponibile cu chipset proprietar dezvoltat de Samsung, în cazul de față Exynos 990, construit pe litografie de 7 nm+. Cunoscut anterior drept Exynos 9830, acesta oferă 8 nuclee: 2 x Mongoose M5 la 2.73 GHz, 2x Cortex-A76 la 2.60 GHz și 4x Cortex-A55 la 2.0 GHz, chipset video Mali-G77 MP11, 12 GB RAM și cel puțin 128 GB pentru stocarea datelor.
Exynos 990 este echivalentul lui Snapdragon 865 din portofoliul Qualcomm și se achită excelent de sarcini în cea mai mare parte a timpului. Sistemul de operare Android rulează fluent prin meniuri, dar și în aplicații de orice fel, mai ales atunci când setezi rata de refresh de 120 Hz.
Ecranul de mari dimensiuni și cu o luminozitate excelentă contribuie la rândul lui la o experiență multimedia demnă de un smartphone de top, chiar dacă formatul 20:9 al ecranului nu este tocmai potrivit cu formatul 16:9 sau 16:10 al celor mai multe producții moderne. Există însă posibilitatea de a face zoom pentru ca imaginea să acopere întregul ecran, cu dezavantajul că o mică parte din cadru este pierdută.
În jocuri experiența este de asemenea la înălțime. Personal am observat însă că, în cazul unor sesiuni mai lungi, spatele telefonului se încălzește puternic. Cel mai probabil, de vină pentru acest comportament este chiar chipsetul Exynos.
Iată și rezultatele unor teste de benchmark:
Ca urmare a dimensiunilor generoase, Samsung a putut integra un acumulator cu capacitatea de 5.000 mAh, iar aceasta este de departe cea mai mare capacitate oferită până acum în gama Galaxy S. O astfel de baterie este necesară în special la versiunile 5G, mai ales că modemul este unul extern, neintegrat în chipset.
De asemenea, autonomia este mai bună în cazul în care mizezi pe combinația rezoluție FullHD+ și rata de refresh 120 Hz, în defavoarea combo-ului rezoluție nativă și rată de refresh de 60 Hz.
Evident, autonomia reală depinde în mod decisiv de modul în care folosești telefonul. Ce îți pot însă spune este că bateria rezistă cel puțin o zi la o utilizare obișnuită care include o conexiune permanentă la internet (preponderent Wi-Fi), notificări active pentru cele mai uzuale aplicații, navigarea regulată în browser și ocazional câteva minute de jocuri.
Chiar dacă telefonul are conexiune 5G, aceasta nu este disponibilă în zona în care locuiesc, motiv pentru care nu am avut oportunitatea de a o testa.
Software, telefonie și redare audio
Din punct de vedere software, S20 Ultra nu aduce noutăți majore, întrucât utilizează sistemul de operare Android 10 și interfața proprietară One UI 2, care este deja disponibilă pe numeroase alte modele ale producătorului.
Samsung a adoptat moda temelor pe fundal negru și integrează funcția Dark Mode, care activează în mod automat această opțiune și pentru aplicațiile instalate care o suportă. Butoanele virtuale pentru back, home și multitasking sunt încă la locul lor, însă dacă preferi le poți înlocui cu gesturi precum swipe in sau swipe up. Personal, sunt încă unul dintre cei care preferă prezența butoanelor virtuale.
Chiar dacă ecranul nu este neapărat curbat, S20 Ultra utilizează așa-numitele Edge panels, care oferă acces rapid la diverse funcții, inclusiv la contacte frecvent apelate sau aplicații preferate. Aici, cea mai importantă funcție pentru mine este Edge lighting, întrucât aceasta permite apariția unor culori pe marginea telefonului atunci când primesc notificări.
Nu în ultimul rând, merită menționat că apelurile clasice de telefonie au parte de o calitate foarte bună din punct de vedere audio.
Camera foto
Fără îndoială, camera foto este unul dintre elementele esențiale ale noului Galaxy S20 Ultra, cu atât mai mult cu cât modulul de senzori nu este disponibil și pe modelele “inferioare”. Senzorul principal are 108 MP, o lentilă de 26 mm și o apertură fixă F/1.8, după ce Samsung a renunțat la opțiunea unei aperturi variabile. În plus, vorbim despre cel mai mare senzor pentru o cameră foto de smartphone: 1/1.33 inch.
Senzorul principal este acompaniat de un senzor ultra-wide de 12 MP și de un senzor telephoto cu zoom optic masiv de 48X Quad Bayer, dar nu lipsește nici senzorul de adâncime ToF.
Interfața camerei foto este intuitivă și preia numeroase elemente deja cunoscute de la alte modele ae producătorului. Swipe-urile orizontale te îndrumă spre opțiunile pentru cameră, în timp ce swipe-urile verticale comută între camera foto principală și cea pentru selfie-uri.
Chiar dacă este simplu de utilizat în cea mai mare parte, interfața camerei are și o hibă care probabil va fi corectată printr-un banal update software: când vrei să folosești senzorul telephoto cu zoom optic, apeși pe iconița corespunzătoare, iar zoomul preselectat este 5x, în ciuda faptului că zoomul optic default menționat de Samsung este 4x. O apăsare suplimentară pe iconița afișează dedesubt celelalte niveluri de zoom disponibile, de la 0.5x până la 100x.
Din păcate, am avut Galaxy S20 Ultra la test imediat după începerea stării de urgență în România în contextul pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2. Din acest motiv, nu au avut posibilitatea de a testa camera foto a telefonului în mod corespunzător. Am profitat totuși de o zi mai liniștită în cartier pentru a realiza rapid o serie de fotografii pe timp de zi.
Așa cum era de așteptat, fotografiile realizate pe timp de zi sunt excelente. Luminozitatea este foarte bună, zgomotul este practic inexistent, iar culorile sunt naturale. Am fost plăcut impresionat la realizarea imaginilor cu obiective în apropiere: în astfel de situații, elementele din background sunt de-focusate puternic și oferă astfel o perspectivă mult mai puternică asupra subiectului principal.
Merită menționat că, în ciuda faptului că senzorul principal are 108 MP, fotografiile rezultate sunt realizate la 12 MP.
Așa cum mă așteptam, senzorul ultra-wide se achită de asemenea foarte bine de sarcini și oferă o perspectivă mai largă asupra peisajului, însă există și un mic dezavantaj: acest senzor nu oferă autofocus.
Am păstrat pentru final câteva cuvinte și despre senzorul optic care oferă, potrivit celor de la Samsung, “Space zoom 100X”. Să o luăm treptat: cu zoom optic default 4x, imaginile sunt la o calitate aproape la fel de bună ca în cazul senzorului principal. Exista vești bune și pentru nivelurile următoare de zoom, inclusiv 10x și 30x. Evident, problemele apar atunci când vrei să folosești acel “Space zoom” de 100x, despre care producătorul afirmă că este util inclusiv pentru a fotografia cerul înstelat.
Evident, lucrurile nu stau chiar așa. În primul rând, este aproape imposibil să fixezi subiectul când folosești zoom 100x, singura soluție în acest caz fiind să apelezi la un trepied. În al doilea rând, imaginea rezultată este foarte pixelată.
Iată un exemplu concret. În galeria de mai jos, prima imagine este realizată cu seonzorul principal, a doua cu zoom 4x, a treia cu zoom 10x, a patra cu zoom 30x și a cincea cu zoom 100x.
La rândul ei, camera frontală de 10 MP oferă selfie-uri de bună calitate, inclsuiv în condiții de iluminare mai puțin optime, cu un zgomot redus. Partea mai puțin plăcută este că nu poți ține telefonul într-o poziție fixă prea mult timp, întrucât este foarte greu și există riscul să-l scapi.
Nu în ultimul rând, camera foto este capabilă să realizeze clipuri video la rezoluție 8K cu 24 de cadre pe secundă. Pentru testul nostru am preferat însă să filmez în format 4K cu 60 de cadre pe secundă.
Preț și disponibilitate
Samsung Galaxy S20 Ultra este deja disponibil pe piața din România. Prețul standard pentru versiunea de bază cu memorie internă de 128 GB este de 6.500 de lei, însă unele magazine încep deja să ofere mici reduceri spre 6.200 lei.
Versiunea cu memorie de 512 GB nu este încă disponibilă pe stoc, însă la sosire va avea un preț recomandat de 7.400 lei.
Evident, prețul standard de 6.500 de lei este unul extrem de ridicat pentru un telefon mobil, chiar dacă vorbim despre un model de top. Indiferent cât de performant este telefonul și cât de bună este camera foto, este greu de justificat plata a peste 1.300 de euro pentru un astfel de dispozitiv. Asta cu atât mai mult cu cât pandemia de coronavirus SARS-CoV-2 va schimba în bună măsură comportamentul cumpărătorilor.
Concluzii
Samsung Galaxy S20 Ultra este fără îndoială unul dintre cele mai bune telefoane de pe piață în acest moment. Cu un ecran impresionant și performanțe tehnice de top, S20 Ultra oferă o experiență completă, mai ales prin prisma camerei foto excelente.
Pe de altă parte, modulul pronunțat al camerei foto și încălzirea excesivă la rularea unor jocuri solicitante sunt printre puținele aspecte mai puțin plăcute. Totuși, prețul ridicat este de departe principalul impediment pentru achiziție.
Pro
- ecran excelent
- cameră foto performantă
- autonomie ridicată
Contra
- preț ridicat
- se încălzește la utilizare excesivă în jocuri
Toma Adriana Denisa
8 iunie 2020 la 14:40
As dori si eu un telefon cu abonament