GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Ce este defragmentarea si cum se face

Autor: Echipa GiZ

Defragmentarea nu este vreun termen imprumutat din fizica atomica, ci unul pe care il gasesti la orice ora in lista de unelte a oricarui sistem de operare. In Windows XP il gasesti in meniul System Tools/Disk Defragmenter, adica defragmentarea discului/discurilor.

In Vista pornesti Start Menu si scrii „Defragmenter” si iti va aparea in lista. Termenul de defragmentare se refera direct la reorganizarea eficienta a datelor in sensul rearanjarii fizice a unitatilor de memorie in platanele hard disk-ului. Muta datele si le aranjeaza in ordine, fisier cu fisier si director cu director ca sa poata fi citite rapid mai tarziu.

Hard disk-urile contin mai multe discuri suprapuse pe care este inscriptionata si citita apoi cu ajutorul unui cap de citire metalic, cu ac foarte subtire. Cu alte cuvinte, este similar pick-up-ului cu care te jucai cand erai mic. In momentul in care copiezi ceva pe hard disk, datele sunt asezate in ordine, frumos, pe discurile respective, in asa fel incat sa fie accesate rapid la nevoie de hard disk. Cand stergi date, pe hard disk raman spatii goale in locul din care le-ai sters.

Disk Defragmenter in Windows Vista

Disk Defragmenter in Windows Vista

La copierea ulterioala a altor informatii hard disk-ul isi reumple spatiile dar nu o poate face la fel de eficient ca la inceput pentru ca de pilda, fisierele copiate ulterior sunt mai mari decat cele pe care le-ai sters anterior. Asa intervine prodesul de fragmentare. Datele devin imprastiate colo-colo pe hard, iar cand incearca sa le citeasca, hard disk-ul trebuie sa depuna un effort mai mare pentru a le gasi. Deci viteza de procesare a datelor este din ce in ce mai mica cu timpul. In cazul in care ai hard cu capacitate foarte mare, sau un hard cu viteza mare (peste 7200 rot/min) si memorie cache mai mare, efectul fragmentarii nu este asa pregnant. In primul caz ramane spatiu liber destul de mare, iar capul de citire “stie” pe unde a pus datele, iar in al doilea, evident, o viteza de lucru mai mare trece peste micul neajuns de a cauta datele pe unde le-ai “plantat”.

Cam asa arata procesul de defragmentare a unui hard disk

Cam asa arata procesul de defragmentare a unui hard disk

La ce-ti foloseste defragmentarea? Pai evident, la cresterea vitezei de lucru cu hard disk-ul care va gasi mai usor datele pe care vrei sa le accesezi. In cazul in care PC-ul tau incepe sa mearga greoi, defragmentarea este probabil primul lucru pe care ar trebui sa faci inainte sau dupa ce stergi aplicatiile pe care nu le folosesti niciodata sau atat de rar incat ai putea sa le pastrezi doar kit-ul de instalare. Chiar daca defragmentarea este un proces benefic, nu ti-as recomanda sa faci asta prea des. Scrierea si stergerea datelor pe un hard disk il imbatranesc, iar defragmentarea este un proces destul de intens de mutare rapida a datelor care iti poate afecta pe timp indelungat hardul. Insa odata la 3 sau 4 luni este mai mult decat recomandat sa faci o defragmentare.

2 comentarii

  1. catalin

    7 ianuarie 2017 la 22:11

    Daca defragmentez cu o aplicatie , este tot lafel ?

    • Gaby88

      8 ianuarie 2020 la 08:47

      De regula aceste aplicatii fac cam acelasi lucru doar ca acelea care sunt DEDICATE DEFRAGMENTARII hard-discului iti ofera mai multe optiuni pe care le poti utiliza la nervoie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri