Ce este defragmentarea si cum se face

Defragmentarea nu este vreun termen imprumutat din fizica atomica, ci unul pe care il gasesti la orice ora in lista de unelte a oricarui sistem de operare. In Windows XP il gasesti in meniul System Tools/Disk Defragmenter, adica defragmentarea discului/discurilor.

In Vista pornesti Start Menu si scrii „Defragmenter” si iti va aparea in lista. Termenul de defragmentare se refera direct la reorganizarea eficienta a datelor in sensul rearanjarii fizice a unitatilor de memorie in platanele hard disk-ului. Muta datele si le aranjeaza in ordine, fisier cu fisier si director cu director ca sa poata fi citite rapid mai tarziu.

Hard disk-urile contin mai multe discuri suprapuse pe care este inscriptionata si citita apoi cu ajutorul unui cap de citire metalic, cu ac foarte subtire. Cu alte cuvinte, este similar pick-up-ului cu care te jucai cand erai mic. In momentul in care copiezi ceva pe hard disk, datele sunt asezate in ordine, frumos, pe discurile respective, in asa fel incat sa fie accesate rapid la nevoie de hard disk. Cand stergi date, pe hard disk raman spatii goale in locul din care le-ai sters.

Disk Defragmenter in Windows Vista
Disk Defragmenter in Windows Vista

La copierea ulterioala a altor informatii hard disk-ul isi reumple spatiile dar nu o poate face la fel de eficient ca la inceput pentru ca de pilda, fisierele copiate ulterior sunt mai mari decat cele pe care le-ai sters anterior. Asa intervine prodesul de fragmentare. Datele devin imprastiate colo-colo pe hard, iar cand incearca sa le citeasca, hard disk-ul trebuie sa depuna un effort mai mare pentru a le gasi. Deci viteza de procesare a datelor este din ce in ce mai mica cu timpul. In cazul in care ai hard cu capacitate foarte mare, sau un hard cu viteza mare (peste 7200 rot/min) si memorie cache mai mare, efectul fragmentarii nu este asa pregnant. In primul caz ramane spatiu liber destul de mare, iar capul de citire “stie” pe unde a pus datele, iar in al doilea, evident, o viteza de lucru mai mare trece peste micul neajuns de a cauta datele pe unde le-ai “plantat”.

Cam asa arata procesul de defragmentare a unui hard disk
Cam asa arata procesul de defragmentare a unui hard disk

La ce-ti foloseste defragmentarea? Pai evident, la cresterea vitezei de lucru cu hard disk-ul care va gasi mai usor datele pe care vrei sa le accesezi. In cazul in care PC-ul tau incepe sa mearga greoi, defragmentarea este probabil primul lucru pe care ar trebui sa faci inainte sau dupa ce stergi aplicatiile pe care nu le folosesti niciodata sau atat de rar incat ai putea sa le pastrezi doar kit-ul de instalare. Chiar daca defragmentarea este un proces benefic, nu ti-as recomanda sa faci asta prea des. Scrierea si stergerea datelor pe un hard disk il imbatranesc, iar defragmentarea este un proces destul de intens de mutare rapida a datelor care iti poate afecta pe timp indelungat hardul. Insa odata la 3 sau 4 luni este mai mult decat recomandat sa faci o defragmentare.

2 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!