Cum să eliberezi spaţiu în memoria telefonului Android
Memoria internă a telefonului şi memoria RAM de pe un smartphone Android nu sunt niciodată suficiente, însă poţi elibera spaţiu dacă urmezi câteva dintre sfaturile pe care ţi le oferim în acest articol.
Aproape toate smartphone-urile de top cu sistem de operare Google Android beneficiază de memorie internă de 16 GB şi memorie RAM de 2 GB, cantităţi suficiente pentru a utiliza un număr sporit de aplicaţii.
Din păcate, smartphone-urile actuale low-entry, dar şi telefoanele care au fost lansate cu unul-doi ani în urmă în gama de top, au de regulă 4 GB de memorie internă şi 512 MB sau 1 GB de memorie RAM, valori care se vor dovedi insuficiente în cazul unei utilizări intensive. Nu trebuie să te laşi păcălit de existenţa unui slot pentru carduri microSD, întrucât numeroase aplicaţii nu pot fi mutate pe card.
Acest lucru se întâmplă frecvent şi pentru că sistemul de operare Android ocupă în cele mai multe situaţii peste jumătate din memoria internă a smartphone-ului. În plus, cu unele mici excepţii, producătorii instalează pe telefon numeroase aplicaţii proprietare care ocupă spaţiu şi consumă, în unele cazuri, o bună parte din memoria RAM.
De aceea, este foarte posibil să te trezeşti că nu mai ai spaţiu pe telefon dacă ai un smartphone cu Android cu memorie internă de limitată. Într-o astfel de situaţie trebuie să apelezi la câteva trucuri pentru a elibera spaţiu, iar noi îţi explicăm exact ce paşi trebuie să urmezi. De asemenea, aceste sfaturi sunt utile chiar şi dacă ai memorie internă de peste 16 GB, întrucât spaţiul liber nu se dovedeşte niciodată prea mare.
Dezinstalează aplicaţiile pe care nu le foloseşti
Sunt de acord, sfatul ăsta nu este chiar rocket science, dar este unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci.
Verifică lista de aplicaţii pe care le-ai instalat pe parcursul timpului (de regulă, în meniul Settings – Applications – Manage Applications) şi îţi garantez că vei găsi cel puţin 5 aplicaţie pe care nu le-ai mai folosit de foarte mult timp. Soluţia este simplă: a venit momentul să le dezinstalezi.
În acest fel scapi de câteva zeci sau sute de MB ocupaţi degeaba în memorie (poate chiar câţiva GB în cazul unor jocuri mai complexe) şi în plus eliberezi şi memorie RAM dacă aplicaţia respectivă avea prostul obicei de a rula în background.
Mută aplicaţiile pe cardul microSD. Sau nu…
Teoretic, cardul microSD este utilizat pentru stocarea fotografiilor, filmelor sau documentelor. Totuşi, memoria internă limitată a condus la apariţia posibilităţii de a muta unele aplicaţii din memoria internă pe cardul microSD. Pentru a face acest lucru le poţi transfera manual una câte una din meniul Settings – Applications – Manage Applications – Nume aplicaţie – Move to SD card.
Totuşi, reţine că o mare parte dintre aplicaţii nu pot fi mutate pe cardul microSD. În această categorie intră aplicaţiile care folosesc, printre altele, notificări, Widgeturi, anumite servicii, wallpapere, alarme sau servicii de sincronizare a datelor.
Mutarea unei aplicaţii pe cardul microSD eliberează câţiva zeci MB din memoria internă, însă dezavantajul este că aplicaţia respectivă va rula mai lent, întrucât viteza cardului SD este mai mică decât viteza memoriei interne. De aceea, îţi recomandăm să nu muţi pe card aplicaţiile pe care le utilizezi frecvent, mai ales dacă acestea ocupă doar câţiva MB din memoria internă.
Şterge cache-ul aplicaţiilor
Aplicaţiile care se conectează la internet păstrează foarte multe date inutile în cache, care în decurs de numai câteva zile de utilizare intensă pot ajunge şi la câteva sute de MB.
Probabil cel mai bun exemplu în acest sens este browserul Chrome, care acumulează aproximativ 100 MB o dată la câteva zile, în funcţie de cât de intensiv îl urmăreşti. Nici alte aplicaţii nu fac excepţie, un bun exemplu în acest sens fiind aplicaţia sportivă UEFA, care adăugă o cantitate de câţiva MB chiar şi în cazul unei utilizări mai puţin frecvente.
Soluţia este foarte simplă: foloseşte o aplicaţie precum App Cache Cleaner, care are inclusiv funcţie de automatizare prin care îţi goleşte cache-ul la anumite intervale de timp, fără intervenţia ta. Alternativ, poţi intra manual în meniul fiecărei aplicaţii (Settings – Applications – Manage Applications – Nume aplicaţie) şi să apeşi Clear cache.
Partea bună este că golirea cache-ului nu are niciun efect asupra setărilor aplicaţiilor, nici măcar în privinţa datelor de logare, cu excepţia cazului în care selectezi şi funcţia Clear data.
Nu utiliza prea multe widgeturi sau wallpapere dinamice
Ştim că este foarte util să ai un widget pentru aplicaţia favorită sau un wallpaper cu care să-ţi impresionezi prietenii la terasă, însă reţine că astfel de “artificii” consumă o bună parte din memoria RAM (fiecare widget/wallpaper utilizează un serviciu de câteva zeci sau sute de MB fiecare).
Cu alte cuvinte, cu cât vei avea mai puţine widgeturi şi wallpapere dinamice, cu atât vei avea mai multă memorie RAM, iar aplicaţiile vor rula mai rapid.
Închide serviciile de care nu ai nevoie
Cele mai multe aplicaţii rulează anumite servicii în background care consumă zeci de MB din memoria RAM. Unele dintre ele sunt esenţiale pentru buna funcţionare a sistemului de operare, altele sunt necesare pentru aplicaţii, însă unele dintre ele rulează degeaba, mai ales dacă nu foloseşti o anumită aplicaţie.
Un exemplu este aplicaţia de Facebook, care rulează în background un serviciu de circa 50 MB. Dacă nu ai cont pe această reţea socială sau nu accesezi Facebook de pe mobil, poţi să opreşti acest serviciu foarte uşor. Intră în Settings – Applications – Manage Applications – Running, selectează serviciul Facebook şi alege opţiunea Stop pentru a-l opri.
Anterior, au fost la modă aplicaţiile speciale care închideau automat şi rapid serviciile inutile, însă popularitatea acestora a scăzut mult în ultimul timp. Unul dintre motive este eficientă scăzută a acestora, una dintre probleme fiind ca multe aplicaţii repornesc automat după o scurtă perioadă de inactivitate.
Soluţia extremă: Fă root la telefon
Prin root obţii mai mult control asupra aplicaţiilor şi serviciilor de pe smartphone-ul tău şi ai acces la fişierele de sistem, însă noi îţi recomandăm să faci o astfel de operaţiune numai după ce te documentezi foarte bine în prealabil şi doar dacă eşti sigur pe ceea ce vrei să faci. Dacă operaţiunea de root nu decurge bine rişti să rămâi cu un telefon nefuncţional, iar dacă reuşeşti să faci root rişti să rămâi fără garanţie.
Dacă telefonul tău este rootat, poţi utiliza aplicaţii pentru a bloca anumite aplicaţii să pornească singure sau pentru a gestiona mai bine memoria. De asemenea, poţi instala un aşa-numit “custom ROM”, adică o versiune modificată a sistemului de operare Android care vine de regulă fără zecile de aplicaţii mai mult sau mai puţin folositoare preinstalate de producătorul telefonului. În acest fel vei scăpa de o multitudine de aplicaţii pe care nu le puteai dezinstala de pe sistemul de operare cu care a venit telefonul.
Concluzii
Chiar dacă foloseşti un smartphone Android cu o cantitate redusă de memorie internă şi memorie RAM, există diverse soluţii pentru a ţine spaţiul cât mai liber. Poţi opta fie pentru soluţiile simple, dar care vor necesita mai mult timp pentru a fi implementate, fie pentru root-area telefonului, care îţi aduce o serie de alte beneficii, mai ales dacă instalezi un custom ROM.
Indiferent de metoda pe care o preferi, este recomandat să păstrezi cât de cât „curăţenie” pe telefon tot timpul, pentru a evita supra-aglomerarea memoriei interne şi a memoriei RAM cu aplicaţii şi servicii pe care nu le foloseşti aproape niciodată.
Erko
26 iunie 2018 la 15:38
Pe mine ma interesează cum blochez memoria chace pe android si daca știți vreo opțiune sau o aplicație de blocare. Sa aveți o zi buna.
Alexandru Arapu
22 decembrie 2018 la 11:47
Eu am o problemă: telefonul meu mai are liberi doar 209 mb și, daca vreau sa ma joc jocul meu PREFERAT, Asphalt Nitro, e unpic cam rau, ca jocu nu vrea sa ruleze deoarece nu am memorie. O NU !!!! iar eu am sters ABSOLUT toata memoria cache, dar mai e unpic si imi iau telefon nou, si mut FACEBOOK, oricum, acest articol a fost foarte util. FACEBOOK ocupa O DUZINA de memorie.
mihai
26 ianuarie 2019 la 15:27
Ar trebui ca android sa fie mai usor de editat si modificat adica ai cumparat telefonul cu tot de pe el de ce sa nu ai voie sa folosesti sistemul de operare si aplicatile cum vrei ???
Grusuzache Romica
5 februarie 2019 la 22:41
Pe mobilul LENOVO 1000 am instalat aplicatiile "Facebook" si "Messenger", pe care am corespondat mult. Telefonul imi dadea semnale scrise ca trebuie sa sterg date si sa eliberez spatiu din memorie. Nu am stiut sa intru in SETARI > STOCARE si sa sterg. Telefonul s-a blocat, nu se mai deschide. Aveam in el multe mesaje si inregistrari audio. Intreb: le mai pot recupera? Platesc substantial.
Andrei
24 iulie 2019 la 15:36
Am asus zenfone 4 are memoria 16 gb dar din care 7gb ia blocat telefonul indicind ca spatiu de rezerva nustiu de ce. Imi poate spune cineva ce pot sa fac petru a putea folosi din nou toata memoria interna
Vicol
16 octombrie 2019 la 08:33
Super!!! Multumesc!.
Tavi
2 iunie 2020 la 16:08
Foarte util articoolul. Multumesc.