GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Daemon Tools, o unealtă utilă pentru calculatorul tău

Autor: Echipa GiZ

Unităţile optice au dispărut în bună măsură din calculatoarele desktop sau laptopuri datorită popularităţii altor medii portable de stocare, precum stick-urile USB sau serviciile de stocare în cloud.

Cu toate acestea, se poate întâmpla ca uneori să ai nevoie de o unitate optică pentru a citi un CD, DVD sau Blu-Ray, însă ar fi păcat să cauţi una în magazine. Nu pentru că ar fi scumpe (preţurile sunt de câteva zeci, maxim 100 lei pentru un DVD-RW), ci pentru că este puţin probabil să ai nevoie frecvent de o asemenea componentă.

Aici intervine unul dintre cele mai bune utilitare pentru Windows, folosit pe scară largă de utilizatori de mai mulţi ani. Este vorba, desigur, despre Daemon Tools, o unealtă utilă care are rolul de a înlocui unitatea optică fizică.

Ce este Daemon Tools?

Daemon Tools este o aplicaţie pentru PC care imită funcţionarea unei unităţi optice CD/DVD. Prin apăsarea a numai câteva butoane, Daemon Tools se transformă într-o unitate optică virtuală care înglobează o imagine în diverse formate, cum ar fi iso, nrg (Nero), cue, isz (ISO comprimat), b5t (făcută cu BlindWrite 5), b6t (cu BlindWrite 6), bwt (BlindRead), ccd (CloneCD), cdi (DiskJuggler), mds sau pdi. Practic, Daemon Tools îţi păcăleşte sistemul de operare să creadă că tu chiar ai o unitate optică nouă.

Ce face Daemon Tools?

Daemon Tools este oferit în cinci versiuni principale, iar singura gratuită este Daemon Tools Lite 4. În mod implicit, aceasta include reclame, care pot fi însă dezactivate prin cumpărarea unei licenţe de 2.9 EUR, echivalentul a circa 13 lei.

Această versiune de bază citeşte imagini în format *.mdx, *.mds/*.mdf, *.iso, *.b5t, *.b6t, *.bwt, *.ccd, *.cdi, *.bin/*.cue, *.ape/*.cue, *.flac/*.cue, *.nrg şi *.isz şi este capabilă să realizeze imagini *.iso are discurilor optice.  În plus, imaginile pot fi protejate prin parola, pentru a nu putea fi accesate de o altă persoană care foloseşte acelaşi calculator.

Daemon Tools iti permite sa citesti imagini

Daemon Tools iti permite sa citesti imagini

Cum se foloseşte Daemon Tools?

După realizarea procesului de instalare, Daemon Tools Lite porneşte simultan cu sistemul de operare şi îţi va apărea în bară de jos, în System Tray. Ca să montezi o imagine trebuie doar să dai click dreapta pe icoana respectivă, să te duci la meniul Virtual CD/DVD-Rom, să alegi Device 0: şi Mount Image. Îţi va apărea o funcţie de căutare pe hard disk a imaginii pe care vrei să o montezi.

Apoi, în unitatea optică virtuală vei găsi exact conţinutul imaginii respective, ca şi cum ai avea un CD sau DVD într-o unitate optică reală. Prin urmare, procesul de utilizare a imaginii este similar cu cel al unui disc optic.

Ce mai poţi face cu Daemon Tools

Cea mai bogată versiune în opţiuni este Daemon Tool Ultra 3, care oferă numeroase alte funcţii utile prin care poţi elimina complet şi aplicaţiile de scriere pentru discuri.

Această versiune costă 25 EUR (aproximativ 110 lei), însă îţi permite inclusiv să scrii imagini de disc fără să mai apelezi la alt software specializat sau să faci un stick USB bootabil dintr-o imagine. În plus, această versiune beneficiază şi de o interfaţă modernă, adaptată ulterior cerinţe în materie.

Daemon Tools păcăleşte sistemele de criptare

În mod obişnuit, producătorii de conţinut (software, filme, muzica) îşi protejează discurile originale cu softuri precum SecuROM 7 şi SafeDisk 4, iar de-a lungul timpului a existat o luptă continuă între producătorii de conţinut cu scopul de a pune beţe în roate lui Daemon Tools. De exemplu, la instalare, unele jocuri cu protecţie instalată caută să detecteze dacă rulezi în acel moment Daemon Tools şi opreşte instalarea sau, chiar mai rău, continuă ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic, dar când încerci să porneşti jocul nu se întâmplă nimic.

O problemă specială faţă de protecţiile de acest genul o au hard disk-urile SCSI, dar şi aici poţi trece neobservat dacă instalezi Y.A.S.U., un soft creat special pentru aceste hard-uri care protejează Daemon Tools de a fi detectat de SecuROM 7 şi SafeDisk 4.

Nu în ultimul rând, mai există o observaţie importantă: pentru a se ascunde de sistemul de operare, Daemon Tools foloseşte tehnologia rootkit, iar unii antiviruşi îl detectează greşit ca fiind malign.

Panoul de optiuni din Daemon Tools

Panoul de optiuni din Daemon Tools

De unde descarc Daemon Tools?

Daemon Tools este disponibil pentru download pe numeroase site-uri specializate, însă noi îţi recomandăm să foloseşti site-ul oficial al aplicaţiei.

Pe lângă kiturile de download, acolo găseşti informaţii detaliate despre funcţiile fiecărei versiuni în parte şi poţi citi câteva ghiduri explicative pentru utilizarea aplicaţiei.

Concluzii

Alături de celelalte programe obligatorii pentru PC, Daemon Tools este un utilitar care nu ar trebui să lipsească de pe niciun calculator sau laptop cu Windows.

Chiar dacă nu îl vei folosi chiar în fiecare zi, acesta ocupă puţin spaţiu fizic pe HDD sau SSD şi puţină memorie RAM, însă poate deveni rapid salvarea în cazul în care trebuie să accesezi imaginea unui disc optic.

4 comentarii

 1. cri

  5 noiembrie 2009 la 15:29

  zi-mi si mie te rog cum instalez 3 cd cu demon ce fac dupa ce mi-l cere pe cel de-al doilea si nu mi-l vede?

  • mihai

   28 noiembrie 2015 la 16:09

   Acelasi lucru il patesc si eu. Am descarcat de curand Medal Of Honor si are cd1 si cd2. Instalez primul cu demontools pana la jumatate apoi imi cere al doilea cd dar ce sa vezi nul gasesc nici cum , desi eu il am. Am bifat sa imi vada toate filele , bun lam gasit dar acum nu il deschide . Ce sa fac ? Am mai multe jociri la care patesc la fel. AJUTOR .

 2. Anonim

  31 iulie 2013 la 13:29

  Ce inseamna eroarea 1785 la daemon tools pro?Am downloadat un Euro Truck Simulator si imi da un fisier care se deschide cu daemon tools dar ii da acest tip de eroare.Ce sfaturi puteti sa imi dati?

 3. florin208

  2 ianuarie 2015 la 23:08

  si power iso e la fel de bun, ba chiar mai bun, si e si trial la nesfisit :))

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri