Google Chrome: browserul care se bate de la egal la egal cu Firefox

Google Chrome: browserul care se bate de la egal la egal cu Firefox

Până anul trecut majoritatea utilizatorilor de internet auziseră măcar de unul din următoarele browsere: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera sau Apple Safari. Nimeni nu auzise însă de Chrome, un browser open source produs de Google şi lansat în luna septembrie 2008. Google Chrome în limba română se poate descărca gratuit de la acestă adresa.

Recunosc că sunt fan Firefox şi folosesc de câţiva ani acest browser fără probleme majore, dar când am citit prima dată de Chrome m-am întrebat:

  • de ce s-a apucat Google să facă un browser web?
  • ce aduce nou faţă de celelalte aplicaţii de acest gen?

Se pare că motivul principal care a dus la crearea lui Chrome a fost legat de o îmbunătăţire a securităţii, vitezei şi stabilităţii faţă de browserele web existente. Despre Google Chrome beta nu cred că se putea spune ca era stabil, sigur sau că oferea o viteză de navigare excepţională. Aceste lucruri sunt obişnuite pentru o aplicaţie aflată în stadiul beta. Totuşi acea versiune beta nu era atât de ”rea” încât să mă determine să renunţ complet la ideea de a instala pe viitor noul browser. Aşa se face că azi am în calculator pe lângă Firefox/Internet Explorer şi Google Chrome (versiunea 3.0.195.33) pe care îl folosesc atunci când mă plictisesc de Firefox.

Tab nou in Google Chrome
Tab nou in Google Chrome

Răspunsul la a doua întrebare nu cred că este cel mai complet cu putinţă însă voi menţiona caracteristicile care mi-au atras mie atenţia. În primul rând ar fi interfaţa minimalista utilizată de Chrome. Cei de la Google au ales să afişeze în browser doar cele mai utilizate butoane cum ar fi: Homepage, Bookmark page, Reload page, Back, Forward, Settings. Deşi eu prefer programele care nu sunt încărcate cu tot felul de prostii inutile, s-ar putea ca interfaţa lui Google Chrome să nu fie chiar pe gustul tututor.

Al doilea aspect pe care l-am observat este acela că odată cu deschiderea unei pagini web într-un nou tab apare în fereastra Task Manager un proces separat. Asta înseamnă că fiecare tab poate fi controlat separat aşa încât atunci când un site  web nu mai răspunde la comenzi se poate închide doar tab-ul respectiv. La capitolul resurse Google Chrome nu “mănâncă” prea multă memorie situându-se în limite rezonabile.

Pentru cei care doresc o schimbare vizuală, există o mulţime de teme disponibile la următoarea adresă.

Pe lângă temele obişnuite realizate de Google mai sunt teme foarte interesante create de diferiţi “artişti” care au conceput teme după nume celebre cum ar fi: Porsche, Dolce &Gabbana, Mariah Carey, Tiesto, etc. Dacă nu-ţi place nici o temă nu este o problemă deoacere se poate reveni oricând la tema iniţială.

Temele schimba mult aspectul lui Google Chrome
Temele schimba mult aspectul lui Google Chrome

Ultima noutate a celor de la Google în ceea ce priveşte aplicaţia Chrome este referitoare la suportul pentru extensii. Acest lucru este posibil dacă instalezi versiunea 4 aflată momentan în stadiu beta. Cele peste 700 de extensii sunt disponibile la adresa aceasta. Printre cele mai descărcate extensii regăsim: Google Mail Checker, Google Translate, AdBlock, Chromed Bird, Google Calendar Checker, Send from Gmail, FlashBlock, IE Tab, Chrome Gestures şi multe multe altele.

Spre deosebire de Firefox, Google Chrome nu trebuie repornit în momentul în care instalezi sau dezinstalezi vreo extensie. Managerul de extensii este foarte bine gândit şi înclin să cred că este mai bun decât cel folosit de Firefox. Acestea fiind zise rămâne de văzut ce spor de viteză va aduce Chrome 4 şi cu ce alte funcţii noi ne vor încânta specialiştii Google.

PS: Sfatul meu este să instalezi Google Chrome (asta dacă nu ai făcut-o până acum) şi să vezi dacă îţi place sau nu. Până la urmă nu ai nimic de pierdut.

3 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!