Google Maps Navigation pentru România – Navigaţie GPS
Google a lansat în România un serviciu de navigaţie GPS bazat pe hărţile furnizate de Google Maps. Serviciul poate fi utilizat gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă care are un sistem GPS incorporat şi care rulează sistemul de operare Google Android updatat cel puţin la versiunea 1.6.
Noul serviciu a fost lansat simultan în 20 de tari, printre care şi România, unde este cunoscut sub numele de “Navigaţie cu hărţi”, şi este inclus în aplicaţia Google Maps disponibilă în Android Market.
Mod de utilizare
Serviciul de navigaţie prin GPS lansat de Google se bazează exclusiv pe hărţile Google Maps disponibile pe internet şi are un mod intuitiv de utilizare.
Practic, tot ce ai de făcut ca utilizator este să introduci punctul de plecare şi punctul de sosire, iar aplicaţia îţi calculează automat traseul exact, analizează împrejurimile şi îţi oferă inclusiv comenzi vocale pas cu pas. Căutarea se poate realiza inclusiv pentru cuvinte cheie ce simbolizează anumite puncte reper sau atracţii turistice, nu numai pentru adrese fizice.
Merită menţionat şi faptul că aplicaţia poate fi utilizată atât pentru traficul rutier, cât şi pentru navigaţie pietonală, iar traseul poate fi vizualizat în mod clasic, din satelit sau în mod Google Street View, ultimele două funcţii fiind similare cu cele întâlnite pe aplicaţia desktop.
Conexiunea la internet, obligatorie
Comenzile pot fi introduse prin comanda vocala (stanga) sau manual (dreapta)Unul dintre marile dezavantaje ale serviciului oferit de Google este necesitatea unei conexiuni la internet pentru descărcarea traseului şi a comenzilor vocale, indiferent că vorbim de 3G sau Wi-Fi. Pe de o parte, acest lucru implică costuri foarte mari în cazul utilizării conexiunii de date a unui operator, iar pe de altă parte absenţa unei conexiuni te pune în imposibilitatea de a folosi serviciul.
Singura parte pozitivă este că traseul poate fi configurat înainte de plecarea în călătorie pe baza unei conexiuni Wi-Fi şi, dacă te menţii pe traseul respectiv, vei ajunge la destinaţie fără probleme chiar dacă pe parcurs nu mai ai disponibilă nicio conexiune la internet.
Updatarea aplicaţiei nu este necesară
Spre deosebire de sistemele GPS clasice, nu va trebui niciodată să faci update la hărţi. Motivul este unul cât se poate de banal: serviciul accesează direct ultima versiune de hartă disponibilă pe Google Maps, întrucât de fiecare dată este necesară o conexiune la internet.
Disponibilitate
Pentru a utiliza noul serviciul lansat de Google, tot ce trebuie să faci este să instalezi aplicaţia Google Maps din Android Market, întrucât aceasta include şi serviciul dedicat nevigarii GPS. Pentru început, serviciul este disponibil numai pentru utilizatorii dispozitivelor electronice ce rulează pe baza sistemului de operare Google Android 1.6 sau mai recent. Totuşi, oficialii Google au anunţat că în viitor vor lansa o versiune şi pentru platforma iOS dezvoltată de Apple pentru telefoanele iPhone şi tabletele iPad.
Un rival pentru sistemele GPS clasice?
Dacă utilizezi în mod frecvent GPS-ul pentru a ajunge la destinaţia dorită este puţin probabil să iei în calcul trecerea la sistemul de navigaţie oferit de Google, în primul rând din cauza necesităţii unei conexiuni de date. Totuşi, pentru utilizări strict ocazionale şi în prezenţa unei conexiuni Wi-Fi aplicaţia şi-ar putea dovedi utilitatea.
Curios
14 octombrie 2011 la 09:28
Oare merge si pe EVOTAB TB1 ?
Mihai
9 februarie 2015 la 19:49
Foarte buna aplicatia si detaliata.in timp real
gherghescu
11 aprilie 2016 la 14:14
este ok