GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Office 2013 – funcţii noi, utilizare în cloud şi prin gesturi touch

Autor: Echipa Giz.ro

Microsoft a prezentat primele informaţii despre Office 2013, noua versiune a popularei suite office care împrumută numeroase elemente de design din Windows 8 şi introduce un nou concept de utilizare în cloud, dar şi posibilitatea de a folosi gesturi touch.

Microsoft Office este liderul incontestabil al software-ului de tip office pentru desktop, rivali precum OpenOffice fiind utilizaţi mai degrabă datorită gratuităţii decât productivităţii oferite.

Ultimii ani au demonstrat însă că tradiţionalele programe software se mută uşor, dar sigur, în cloud, iar vânzările unor dispozitive touchscreen precum smartphone-urile şi tabletele cresc vertiginos.

Acestea sunt motivele pentru care Microsoft pune un accent major pe tehnologiile cloud şi touch în viitorul Office 2013, care a fost prezentat în versiune Customer Preview înainte de lansarea programată în prima parte a anului viitor.

Office 2013 – Aceleaşi setări pe orice dispozitiv

Office 2013 este puternic integrat cu SkyDrive, serviciul de cloud oferit de Microsoft, astfel că poţi salva uşor toate documentele pentru a le accesa rapid de pe orice dispozitiv conectat la internet.

Această opţiune era disponibilă şi în Office 2010, însă Office 2013 introduce un nou concept, de departe mult mai interesant: printr-un abonament la Office 365, ai acces la Office 2013 de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet, indiferent dacă pe acel dispozitiv ai instalat Office 2013 sau nu, iar setările aplicaţiilor sunt identice pe toate gadgeturile, pentru că sunt rulate în cloud. În plus, documentele pot fi editate cu uşurinţă atât de pe PC, cât şi de pe tablete şi smartphone-uri.

Ecranul de start pentru Word 2013

Office 2013 – Utilizare prin gesturi touch

Microsoft a gândit Office 2013 şi pentru utilizatorii de tablete, motiv pentru care nu este o surpriză suportul extins pentru gesturi touch. Activarea acestei opţiuni va conduce la apariţia unor butoane de dimensiuni mai mari pentru ca efectuarea unui tap să fie cât mai uşoară. Gesturile pot fi utilizate atât pentru navigarea în document, cât şi pentru introducerea propriu-zisă a datelor, însă rămâne de văzut cât de practic va fi acest mod de lucru.

Toate aplicaţiile incluse în suita Office 2013 au o interfaţă semnificativ mai curată, inspirată din universul Metro de pe Windows 8. Celebrul Ribbon este acum mai intuitiv, însă în momentele în care nu ai nevoie de el îl poţi ascunde printr-un singur click, pentru a câştiga spaţiu de lucru, iar asta se va vedea în special pe ecranele mai mici ale tabletelor.

Niciuna dintre aplicaţii nu a suferit schimbări majore, însă fiecare include câteva funcţii interesante care vor fi apreciate de mulţi utilizatori.

Word 2013

Word 2013 include cel puţin trei funcţii noi interesante. Prima este suportul îmbunătăţit pentru documentele PDF, care la deschidere vor fi convertite automat în Word şi vor putea fi citite cu uşurinţă pe orice dispozitiv (PC, laptop, tabletă sau smartphone) cu formatările originale. În plus, exista şi posibilitatea de a edita documentele PDF, însă nu la un nivel foarte avansat.

A doua noutate este posibilitatea de a include clipuri video din surse precum Youtube sau Bing Video, iar acestea vor rula direct în document dacă există o conexiune activă la internet.

Nu în ultimul rând, Read Mode adaptează documentul la mărimea ecranului pe care citeşti documentul, acesta fiind astfel lizibil inclusiv pe smartphone-uri.

Alte noutăţi mai mici sunt Resume Reading, un fel de semn de carte pentru a putea şti unde ai rămas când deschizi documentul pe un alt gadget, şi posibilitatea de a insera imagini în document direct de pe Facebook, fără să mai fie nevoie să salvezi poza pe dispozitiv. De asemenea, imaginile pot fi mutate foarte uşor prin document prin drag-and-drop, întrucât aranjarea textului se modifică instant în funcţie de poziţionarea acestora.

Documentele PDF pot fi citite mai usor in Word 2013

Excel 2013

Excel a primit ca noutăţi funcţi precum Flash Fill, care are posibilitatea de a formata rapid datele importate din alte surse pentru a se potrivi foii de calcul tabelar pe care o utilizezi.

În rest, există două instrumente interesante care te ajută să identifici modul în care vor arăta anumite date, tabele sau grafice înainte de a activă o anumită opţiune. Este vorba despre funcţiile Recommended Pivot Tablet, care îţi poate introduce automat un table pe baza unor date selectate, şi Reccommended Charts, care îţi arată sugestiv care sunt graficele care se potrivesc cel mai bine pentru valorile pe care vrei să le reprezinţi.

Functia Flash Fill te ajuta sa complezi mai usor tabelele din Excel

PowerPoint 2013

PowerPoint include câteva facilităţi noi pentru utilizatorii care folosesc un al doilea ecran pentru prezentări, iar oferta de template-uri este acum mult mai variată. Interesant este că cele mai multe dintre acestea sunt în format 16:9, aceasta fiind încă o dovadă a accentului pus de Microsoft pe universul tabletelor şi laptopurilor cu un astfel de ecran.

În plus, la fel ca în Word 2013, utilizatorul are posibilitatea de a insera imagini direct de pe Facebook, dar şi de pe Flockr sau SkyDrive.

PowerPoint 2013 include un nou mod de prezentare

Outlook 2013

Pentru utilizatorii obişnuiţi, Outlook 2013 nu a duce schimbări majore, însă lista de contacte şi calendarul au fost îmbunătăţite. Astfel, contactele se integrează rapid cu Facebook şi LinkedIn, în timp ce calendarul a primit câteva funcţii interesante pentru o productivitate mai bună.

Cât despre e-mail-urile în sine, merită să remarcăm apariţia unor avertizări asupra unor eventuale greşeli, cum ar fi absenţa unui ataşament în cazul în care textul mail-ului include şi acest cuvânt, o funcţie copiată de la GMail.

Outlook 2013 se integreaza usor cu contactele din Facebook si LinkedIn

OneNote 2013

OneNote este singura aplicaţie din pachetul Office 2013 care a primit o versiune specială pentru interfaţa Metro din Windows 8. Informaţiile despre aceasta sunt destul de limitate, însă ştim că aplicaţia include opţiuni facile de zoom, search printr-un simplu tap şi o interfaţă specifică în care meniurile au fost adaptate special.

OneNote este singura aplicatie din Office 2013 dezvoltata si pentru interfata Metro

Concluzii

După ce a prezentat un Windows 8 dedicat şi tabletelor, Microsoft a confirmat încă o dată că a înţeles direcţia în care merge piaţa: cloud şi touch.

Totuşi, trebuie precizat că, cu excepţia salvarii documentelor pe SkyDrive, toate celelalte opţiuni legate de cloud necesită un abonament la Office 365, al cărui preţ nu a fost încă dezvăluit. De altfel, aceste servicii se adresează mai degrabă companiilor decât utilizatorilor individuali.

Cât despre posibilitatea de a utiliza interfeţe touch, pentru moment este greu de crezut că vom putea înlocui tastatura şi mouse-ul atunci când redactăm texte precum acesta sau atunci când lucram cu multe date într-un Excel. Însă Microsoft a făcut deja primul pas în această direcţie şi ne putem aştepta ca într-un orizont mai larg de câţiva ani să utilizăm din ce în ce mai des funcţiile touch.

Office 2013 Customer Preview poate fi descărcat gratuit de aici (necesită cont Windows Live).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri