GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Photoscape: utilitar de prelucrat imagini şi fotografii

Autor: Echipa GiZ

PhotoScape este un utilitar de prelucrat imagini şi fotografii, reprezentând o alternativă viabilă la mult mai cunoscutul Adobe Photoshop. De ce reprezintă PhotoScape o soluţie viabilă? În primul rând pentru că este un utilitar freeware şi nu o să te loveşti tot timpul de trial-uri atunci când vrei să îl instalezi şi în al doilea rând pentru că oferă o gamă largă de funcţii uşor de folosit. Unul dintre aspectele benefice este faptul că începând cu versiunea 3.4, utilitarul este disponibil în 27 de limbi, incluzând limba romană.

Ce poţi să faci cu PhotoScape?

Rolul principal al PhotoScape este de a repara, modifica şi îmbunătăţi calitatea imaginilor şi fotografiilor voastre. Meniul central al programului este organizat în formă circulară (aşa cum puteţi vedea în imaginea de mai jos).

Voi detalia fiecare intrare din meniu în parte şi vă veţi putea face astfel o idee despre funcţiile oferite de acest program:

 • Viewer – posibilitatea de a vizualiza foldere cu fotografii, organiza slideshow-uri
 • Editor – principala caracteristică a acestui program; aici puteţi opera modificări asupra imaginilor; majoritatea sunt interesaţi în primul rând de acest aspect (ajustaţi mărimea, contrastul, luminozitatea, culorile, adăugaţi cadre, adăugaţi text, filtre etc.)
 • Page – întrepătrunderea şi contopirea mai multor imagini
 • Combine – alipirea mai multor imagini într-una singură pe orizontală sau verticală
 • Animated GIF – crearea de animaţii din mai multe imagini propriu-zise
 • Print – printati sub formă de carte de vizită, portret, poză de paşaport
 • Splitter – separaţi o singură imagine în mai multe parţi
 • Screen Capture – o variantă mai avansată pentru PrintScreen
 • Color Picker – schimbaţi culorile folosind un zoom avansat
 • Rename – schimbaţi numele unei imagini incărcate
 • Raw Converter – converteşte RAW la formatul JPG
Principalele optiuni Photoscape

Principalele optiuni Photoscape

Cam aceleaşi opţiuni ca şi cele din meniul circular le puteţi folosi şi de pe taburile aşezate într-un meniu aşezat orizontal în partea superioară a ecranului astfel încât programul este unul foarte comod în ceea ce priveşte interfaţa. Acesta este de fapt şi unul dintre marile sale avantaje, şi anume faptul că este foarte uşor de folosit şi intuitiv chiar şi pentru utilizatori mai neexperimantati. Din punctul meu de vedere, unei persoane care vede pentru prima oară atât PhotoScape cât şi Photoshop, i se va părea mai uşor de folosit primul decât cel de-al doilea. Acest lucru şi faptul că este distribuit gratis de către o echipă care lucrează constant şi scoate versiuni îmbunătăţite ale programului periodic, reprezintă motivele pentru care PhotoScape s-ar putea impune pe acest segment de pe piaţa software.

Una dintre funcţiile programului mi-a atras atenţia în mod deosebit şi mi s-a părut interesantă. Este vorba de opţiunea de Face Search (Pictriev). Prin intermediul acestei opţiuni puteţi încărca o fotografie cu chipul vostru sau al altei persoane, urmând apoi ca programul să conceapă o listă cu persoane de pe Internet (cunoscute sau mai puţin cunoscute) care au trăsături asemănătoare cu cele din imaginea încărcată. Mie mi s-a părut destul de distractiv şi am petrecut ceva timp jucându-mă cu această opţiune.

Meniurile aplicatiei

Meniurile aplicatiei

Ca dezavantaje, aş nota un fapt care m-a surprins puţin. La rularea programului se consuma destul de multă memorie pentru un utilitar de prelucrat imagini. Cu toate astea nu este nimic spectaculos. De asemenea, există câteva funcţii mai avansate care lipsesc, însă acest lucru este de aşteptat la un utilitar gratuit.

Puteţi descărca gratuit PhotoScape de aici.

1 comentariu

 1. Larisa

  30 iunie 2012 la 19:49

  buna ziua. as vrea sa stiu cum se schimba limba la photoscape in romana.. pentru ca eu il am in engleza si nu stiu cum se schimba.. am versiunea 3.6.2

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri