GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Principalele softuri GPS utilizabile in Romania

Autor: Echipa GiZ

De la o vreme incoace parca am innebunit cu totii de boala localizarii GPS. Toata lumea vrea sa se vada bagat in seama de satelitii GPS pe o harta si un ecran cat de mic fie ca este la volan, fie pe strada. Echipamentele cu receptie GPS abunda pe piata, dar ce soft ti s-ar potrivi? Tu alegi, eu ti le prezint un pic pe cele mai importante, care functioneaza 100% si la noi in tara.

iGO primul soft autonom din Romania

Cu un simplu card SD sau miniSD iti transformi mobilul sau PDA-ul intr-un echipament de localizare GPS. Cam asa suna reclama iGO Romania, dar trebuie sa tii minte un lucru: trebuie sa ai si receptor GPS incorporat in acel echipament, sau sa-ti cumperi unul compatibil separat. Altfel, poti sa bagi de cate ori vrei cardul in aparat ca rezultatul va fi acelasi, adica nimic. Avantajul mare al softului este ca vine la pachet si cu harti al caror pret difera in functie de acoperirea dorita. De pilda, daca vrei doar harti pentru Europa de Est, te costa doar 490 de lei, iar daca crezi ca te vei plimba prin toata Europa, pretul creste la 750 de lei. Bineinteles, exista si varianta doar cu harta Romaniei la pretul de 325 de lei.

Asa arata meniul de start iGO

Asa arata meniul de start iGO

Introduci numele locatiei de destinatie

Introduci numele locatiei de destinatie

Compatibilitatea softului cu o multime de PDA-uri si PNA-uri (personal navigation assistant) este un alt mare avantaj. Necazul mare este ca odata ce l-ai primit pe SD/miniSD, nu il poti copia apoi pe CD/DVD sau microSD si merge doar pe sisteme de operare Windows Mobile. Altfel, din experienta personala il recomand ca pe un soft foarte bun pentru navigare, cu o grafica placuta, inteligibila chiar si pe ecrane mici.

iGO, vedere harta 3D

iGO, vedere harta 3D

Ghidare pas cu pas

Ghidare pas cu pas

MIO Map V3

Grafica seamana mult cu cea iGO dar nu prea rasare. Este ceva mai slabuta, iar hartile pentru toata Europa contin 26 de tari fata de iGo cu 33 de tari. Astea sunt totusi amanunte nesemnificative daca te plimbi cu GPS-ul doar prin Romania. La fel ca si iGO, Mio merge pe o serie de PDA-uri si PND-uri, iar lista o poti gasi in varianta completa aici.

Navigarea cu Mio Map v3

Navigarea cu Mio Map v3

Merita totusi amintit ca softul este compatibil si cu iPod Touch si iPhone 3G. Preturile sunt insa mult mai mici. Platesti doar 395 de lei pe varianta cu harti din toata Europa si 345 de lei pentru cea cu hartile din Europa de Est. Creatorii atentioneaza insa si despre acoperirea retelei urbane a tarilor respective. De pilda Grecia are o acoperire de 31%, iar Turcia de numai 17%. La asemenea procente, eu nu m-as aventura cu softul asta prin tarile amintite.

Garmin Mobile XT si Atlasul Digital al Romaniei

Este cea mai buna varianta la ora actuala pentru receptoare GPS, PDA, Pochet PC si smartphone-uri. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa descarci softul Garmin Mobile XT de aici si il rulezi pe computer. Dar ai grija sa selectezi versiunea de soft care iti trebuie (pentru Windows Mobile, Symbian sau Palm) si sa conectezi la computer smartphone-ul sau card reader-ul (cu tot cu un card gol, evident). Pe urma poti cumpara harta R.O.A.D. 2008 de aici cu 600 lei sau de la Garmin. Este cea mai completa harta pentru Romania si iti permite mai apoi sa faci update-uri la versiunile ulterioare. Bineinteles, pe acelasi soft poti monta si alte harti tot de pe site-ul Garmin amintit, dar sunt harti de baza, nu cine stie ce.

Exemplu de grafica Garmin Mobile XT

Nav4All

Stiu ca esti “baiat destept” si ca gasesti toate softurile astea si fara bani, dar te trezesti cu o multime de probleme pe urma. Exista toturi si softuri gratuite pe bune, de pilda Nav4All. Il poti descarca gratuit de aici si il poti instala pe sute de echipamente (vei vedea o lista uriasa pe site) printre care si telefoane mobile. Grafica softului este insa incomparabil mai slaba decat cea a softurilor cu plata. Hartile sunt si ele mult ciuntite si ma indoiesc ca vei gasi repere foarte bune pentru Romania. Nu l-am incercat asa ca nu ma pot pronunta foarte ferm despre el, dar daca ai ceva timp la dispozitie si rabdare nu ar strica sa-l incerci si sa ne spui si noua la comentarii cum a fost.

Concluzii

Personal, cel mai mult am agreat soft-ul Garmin pentru ca stie sa faca foarte multe lucruri, inclusiv calculari de distante si variante de drumuri care sa-ti economiseasca benzina. Este perfect pentru Romania. iGO este cea mai simpla varianta pentru utilizator. Bagi cardul si gata, esti in tandem cu satelitii. Alegerea ramane insa numai a ta.

2 comentarii

  1. CALOIANU AUREL

    19 septembrie 2016 la 11:30

    Buna ziua!,am un gps auto provenit din sua.TOMtom one 125.Se poate programa pentru Romania.GPS-ul nu este prevazut cu un card.Multumesc!

  2. Dani

    11 decembrie 2017 la 23:11

    salut,am un gps xgody incerc sa-l bag la calculator dar nu imi deschide in carpeta nimic ar trebui sa descarc vreun program ca sa_l deschid?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri