GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

uTorrent: cel mai mic program de descarcat torrente

Autor: Echipa GiZ

µTorrent sau uTorrent este unul dintre cei mai populari clienţi BitTorrent. Dacă stau să mă gândesc că uTorrent este mic (are aproximativ 300KB) , nu consumă multe resurse şi nu trebuie neapărat instalat este evident de unde provine succesul acestui program.

Cine doreşte să folosească uTorrent trebuie, în primul rând, să-l descarce de pe internet, mai exact de la adresa http://www.utorrent.com/downloads. Pentru Windows versiunea actuală este 1.8.5 dar puteţi încerca şi versiunea 2.0 beta RC. Fanii Apple trebuie să se mulţumească cu versiunile 0.9.2 beta sau 0.9.3 alfa.

Principala noutate adusă de uTorrent 2.0 este suportul pentru trackere de tip UDP însă versiunile beta se pot dovedi instabile sau conţin tot felul de bug-uri aşa că vă recomand să folosiţi tot versiunea 1.8.5. Dacă aveţi instalat Windows 2000, XP, Vista, 7 sau Mac OS X 10.5, 10.6 puteţi rula fără probleme orice versiune a programului.

Fereastra principala a uTorrent

Fereastra principala a uTorrent

uTorrent are interfaţă tradusă şi în limba română. Dacă până acum trebuia înainte să luaţi de la aceeaşi adresa de mai sus pachetul de limbi (language pack) şi să copiaţi fişierul în directorul în care se afla executabilul, acum uTorrent vă întreabă de la început ce limbă vreţi să folosiţi. Dacă alegeţi limba română aceasta se descarcă automat de pe internet, iar procesul de instalare şi programul rulează în limba respectivă. Există şi în versiunea actuală opţiunea de a debifa instalarea programului în calculator aşa încât dacă vreţi doar să încercati uTorrent nu este neaparat necesară instalarea acestuia.

Interfaţa acestui client BitTorrent este simplă. Practic, în fereastra centrală apare o listă cu toate torrentele plus o serie de informaţii despre fiecare în parte: procentul de descărcare, status, viteză de descărcare, timpul până la finalul descărcării, disponibilitate, etc. Tot în fereastra centrală, partea stângă, apar torrentele grupate în funcţie de starea acestora: active, inactive, complete, etc. Deasupra se găsesc aliniate o serie de comenzi rapide sub forma unor pictograme. Accesul la setările principale ale lui uTorrent se realizează din meniul Options – Preferences.

Fereastra de setari uTorrent

Fereastra de setari uTorrent

Pe site-ul oficial uTorrent găsiţi o mulţime de skin-uri, cam 300 la număr, aşa încât dacă vreţi o interfaţă nouă, deosebită ştiţi de unde să faceţi rost. Teoretic primul pas, instalarea şi rularea programului, a fost făcut. Acum, pentru a descărca cu succes torrente de pe Internet trebuie să obţineţi  o invitaţie pentru a accesa site-uri de profil cu torrente sau puteţi folosi site-uri străine cu acces liber.

Nu vă lăsaţi păcăliţi de faptul că programul este mic deoarece acesta oferă pe lângă facilităţile de bază ale unui client BitTorrent şi o serie de setări avansate. Astfel, uTorrent urmăreşte cu ajutorul lui RSS Downloader site-uri cu torrente şi poate descărca automat episoade noi ale serialului favorit sau documentare.

Dacă nu vă place uTorrent există bineînţeles alternative. Printre alţi clienţi BitTorrent se numără:

Bănuiesc că nu trebuie să vă reamintesc faptul că descărcarea materialelor protejate de legea drepturilor de autor (indiferent de programul folosit) este ilegală. Rămâne însă la latitudinea fiecăruia să decidă cât de ilegal sau imoral este acest lucru.

1 comentariu

  1. cosmin

    14 mai 2014 la 13:44

    Bun, foarte bun.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri