GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

VLC Media Player: playerul de filme care vine cu toate codecurile integrate

Autor: Echipa GiZ

VLC este un player multimedia gratuit, open source, realizat de VideoLAN şi lansat în anul 2001. Popularitatea de care se bucură în ultimul timp VLC media player este confirmată prin cele peste 300 de milioane de descărcări din luna noiembrie 2009. Această popularitate provine de la câteva caracteristici esenţiale ale aplicaţiei.

În primul rând ar fi suportul pentru majoritatea formatelor audio şi video disponibile în acest moment. În plus VLC foloseşte propriile codecuri şi rulează în principiu pe orice calculator pe care este instalat Windows, Mac OS X, Linux, BSD, Solaris BeOS, MorphOS. Nu mai trebuie să căutăm pe internet pachete cu codecuri care de multe ori dau erori sau au probleme de compatibilitate.

Interfata VLC pe Linux

Interfata VLC pe Linux

În al doilea rând VLC este un player audio-video foarte uşor de folosit. Interfaţa obişnuită cu care vine programul este intuitivă, simplă şi banuiesc că toţi utilizatorii pot viziona filme fără a întâmpina dificultăţi. Plus că nu trebuie să ştii engleză, franceză sau cine ştie ce limbi străine deoarece VLC player este tradus în limba  română. Meniurile sunt simple şi ai acces imediat la fişierele din calculator sau fluxurile de pe reţea. În plus se pot aplica diferite efecte audio sau video, semne de carte sau pluginuri şi extensii.

VLC in full screen

VLC in full screen

Dacă te plictiseşti repede şi vrei o interfaţă deosebită intră cu incredere pe http://www.videolan.org/vlc/skins.php şi descarcă gratuit o interfaţă care îţi place din cele peste 100 disponibile. Personal cel mai mult mi-au plăcut Crux, DestroyVLC, subX şi Askin. VLC oferă şi posibilitatea de a crea propriile interfeţe (skin-uri) cu ajutorul unui Editor.

Interfata VLC poate fi costomizata

Interfata VLC poate fi costomizata

Nu în ultimul rând VLC include un număr mare de librării gratuite pentru codare şi decodare, fiind primul player video capabil să ruleze pe Linux DVD-uri criptate. Aplicaţia suportă şi diverse protocoale de streaming. Astfel VLC poate fi folosit ca un server dar şi client pentru redarea şi primirea fluxurilor video din reţea, având suport complet pentru IPv4 şi IPv6. Lăţimea de bandă necesară este:

  • 0.5 – 4Mbit/s pentru fluxuri MPEG-4,
  • 3 – 4 Mbit/s pentru fluxuri MPEG-2,
  • 6 – 9 MB/s pentru DVD.
VLC este o solutie excelenta pentru steaming-ul video in retea

VLC este o solutie excelenta pentru steaming-ul video in retea

Printre cele mai cunoscute formate video şi audio  suportate de VLC player regăsim:

  • MPEG-1/2/4,
  • DivX 1/2/3,
  • H.261, H.263, H.263i, H.264,
  • On2 VP3/VP5/VP6,
  • Real Video 1/2/3/4,
  • WMV 1/2/3, VC-1, DV (Digital Video),
  • MP3, AC3, DTS, WMA 1/2/3,
  • FLAC, ALAC, ATRAC 3, MIDI, DV audio,
  • QDM2, QDMC – QuickTime.

Faţă de KMPlayer pe care îl folosesc cel mai des, VLC player consumă ceva mai multe resurse, dar cred că se încadrează în limitele normale pentru aplicaţii de acest tip.

Există mai multe API-uri care se pot conecta la VLC şi pot utiliza facilităţile oferite de acesta. De asemenea pe Windows şi Linux VLC poate rula ca plugin pentru browserele Mozilla Firefox, Safari, Opera şi Google Chrome. Aplicaţia le permite utilizatorilor să vadă fişiere QuickTime, Windows Media, MP3, Ogg incluse în site-urile web fără a instala alte programe adiţionale. Personal VLC mi-a plăcut ca player video, mai puţin ca player audio unde prefer Winamp, dar în lipsă de altceva este bun si VLC.

Sper că am reuşit să vă conving să descărcaţi de pe internet VLC player şi să-l instalaţi în calculatorul vostru. Chiar dacă este un player multimedia gratuit, eu cred că are multe de oferit faţă de alte aplicaţii gratuite.

PS: VLC player poate fi descărcat gratuit de la adresa: http://www.videolan.org/vlc/

4 comentarii

  1. ion

    7 mai 2010 la 11:06

    belea,dar cum il descarc free?

  2. ViorelR

    25 ianuarie 2016 la 22:07

    cum sa fac sau ce sa setez ca sa imi redea filmul de unde a ramas?

  3. ViorelR

    29 martie 2016 la 22:34

    am reusit dupa multe intrebari si cautari sa gasesc rezolvare la problema mea. As fi pus linkul care ma ajutat aici dar nu stiu cum sa fac.

  4. Carmen

    1 aprilie 2018 la 17:37

    buna ziua, dupa comments-urile articolului, care este super, imi dau seama ca s-ar putea sa nu am cu cine vorbi, intrucat sunt foarte vechi. Totusi, puteti sa ma ajutati sa-mi spuneti cum scot una dintre cele 2 limbi ale filmului….respectiv, un audio in italiana, nu-mi trebuie, si al doilea in engleza, originalul filmului. Pe acesta, al doilea, l-as vrea, dar mereu trebuie sa mut track-ul cu mouse-ul. Cum scot definitiv primul Track?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri