GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Windows 8 – restaurare, reîmprospătare și reinstalare

Autor: Echipa GiZ

Pentru mulți utilizatori ai sistemului de operare produs de Microsoft, reinstalarea Windows-ului este privită drept singura soluție pentru a scăpa de diversele probleme apărute în timp. Considerând că sistemul de operare devine mai lent pe zi ce trece sau întâmpină diverse erori fără o rezolvare imediată, mulți utilizatori aleg să reinstaleze Windows-ul, uneori chiar la intervale scurte de timp.

Odată cu lansarea Windows 8, Microsoft a încercată să aducă o serie de modificări care să schimbe concepțiile și prejudecățile cu privire la fiabilitatea și performanțele în activitățile de zi cu zi.

Printre aceste îmbunătățiri se remarcă integrarea antivirusului Microsoft Security Essentials în Windows Defender, backup-ul automat al fișierelor prin funcția Istoric fișiere, magazinul de aplicații Windows Store și un nou Manager de activități (Task manager) cu mai multe funcții.

În plus, Microsoft a încercat să vină în sprijinul utilizatorilor prin modalități mai simple de a restaura, reîmprospăta sau reseta PC-ul. Opțiunile incluse ar trebui să fie accesibile chiar și utilizatorilor fără cunoștințe avansate și ar putea să ajute la rezolvarea unor probleme cauzate de unele programe. Totuși, este necesară explicarea câtorva diferențe, a avantajelor și dezavantajelor fiecărei metode și eventualele probleme ce ar putea să apară.

Restaurarea PC-ului

Windows-ul creează automat și regulat puncte de restaurare ale PC-ului salvând informații despre setări, regiștrii și alte date folosite de sistemul de operare. De obicei, Windows-ul creează automat un punct de restaurare la instalarea actualizărilor, dacă ultimul punct de restaurare este mai vechi de 7 zile. De asemenea, există posibilitatea de a crea manual un punct de restaurare accesând Protecție sistem (System Protection) din Panoul de control – Sistem.

Atunci când un program sau un driver nou instalat cauzează probleme, utilizatorul are posibilitatea de a restaura sistemul la un punct anterior în care totul funcționa corect. Funcția de restaurare a sistemului nu salvează fișierele personale ale utilizatorului, dar nici nu le modifică atunci când se face revenirea la un punct anterior. Restaurarea PC-ului poate șterge aplicațiile și driverele instalate după data la care a fost realizat punctul de restaurare.

Pentru a restaura PC-ul, utilizatorul poate deschide Protecție sistem din Panoul de control sau poate să folosească butonul de căutare tastând Recuperare (Recovery), apăsând Setări (Settings) și Recuperare (Recovery), iar din fereastra nou deschisă selectând Deschidere Restaurare sistem (Open System Restore).

Windows 8 restore

Opțiunile de restaurare în Windows 8

Utilitarul permite alegerea unui punct anterior de restaurare și poate scana pentru a stabili ce programe vor fi afectate de modificări. După confirmarea selecției, va fi afișat un mesaj de atenționare cu privire la imposibilitatea întreruperii procedurii și sistemul va începe restaurarea setărilor. Calculatorul va reporni automat după ce operația a fost finalizată și va afișa un mesaj de confirmare a succesului. În cazul în care restaurarea nu a rezolvat problemele apărute, procedura poate fi anulată sau reluată, alegând un punct de restaurare mai vechi, prin rularea aceluiași utilitar.

Reîmprospătarea computerului

Reîmprospătarea (Refresh) este una din funcțiile noi cu care vine Windows 8. Procedura poate fi considerată o reinstalare parțială pentru că păstrează fișierele personale, aplicațiile Metro și setările importante. Microsoft recomandă această modalitate în cazul în care PC-ul nu mai funcționează la fel de bine ca înainte, iar utilizatorul nu a descoperit cauza. Trebuie menționat că reîmprospătarea va reinstala aplicațiile livrate împreună cu PC-ul și cele descărcate din Magazinul Windows, dar va șterge toate aplicațiile instalate din alte surse, inclusiv Microsoft Office.

Printre setările păstrate vor fi cele privind rețelele Wi-Fi, conexiunile broadband, BitLocker și diverse personalizări, dar vor fi eliminate datele privind asocierea fișierelor cu un anume program, setările de afișaj și configurările Firewall-ului Windows.

Pentru a reîmprospăta PC-ul, este posibil să fie solicitat mediul de instalare Windows 8 sau discurile de recuperare furnizate de producătorul sistemului, în special pentru laptopuri.

Windows 8 refresh

Reîmprospătarea unui sistem

Opțiunea de reîmprospătare poate fi accesată din noile Setări Windows 8, afișate în bara laterală din partea dreaptă, alegând Modificare setări PC (Change PC settings) apoi General și Reîmprospătare PC fără a afecta fișierele (Refresh your PC without affecting your files). Alternativ, se poate tasta Refresh în fereastra de căutare, se alege grupul Settings și se apasă pe Reîmprospătați PC-ul. În Windows 8.1 opțiunea a fost mutată într-un menu nou denumit Update & Recovery.

După apăsarea butonului Începeți lucrul (Get started), va fi afișat un mesaj care detaliază ce se va întâmpla și, dacă este necesar, va fi solicitat discul de instalare Windows 8. Întreaga procedură poate dura mai multe minute, în funcție de numărul de aplicații instalate, și se va finaliza prin repornirea calculatorului. În fișierul Aplicații eliminate, aflat pe desktop, vor fi menționate toate aplicațiile care au fost eliminate în timpul reîmprospătării computerului.

Resetarea PC-ului

Dacă modalitățile anterioare nu au funcționat și sistemul continuă să aibă probleme, PC-ul poate fi resetat. Această opțiune elimină toate datele personale, aplicațiile instalate și setările, reinstalând Windows-ul. Ca și reîmprospătarea, procedura de resetare ar putea solicita discul de instalare Windows 8 sau suportul de recuperare livrat de producătorul PC-ului.

Pentru a reseta calculatorul, în din Setări PC se alege General și apoi Eliminați totul și reinstalați Windows (Remove everything and reinstall Windows). În Windows 8.1 opțiunea se găsește în Update & Recovery – Recovery.

Windows 8 reset

Reinstalarea Windows 8

Dacă hard-ul are mai multe partiții, utilizatorul va avea posibilitatea de a alege eliminarea tuturor datelor sau doar a celor aflate pe partiția unde este instalat Windows-ul. De asemenea, este oferită opțiunea de a șterge fișierele într-un mod care să împiedice recuperarea, util în cazul în care PC-ul urmează să fie vândut sau folosit de o altă persoană după reinstalare.

Calculatorul va reporni afișând în procente progresul reinstalării. La finalizare, calculatorul va reporni și va afișa ghidul de personalizare al sistemului de operare. Utilizatorul va putea alege culoarea ecranului Metro, numele PC-ului și contul de utilizator local sau Microsoft.

Concluzii

Instalarea de noi programe sau actualizarea unor drivere ar putea genera genera diverse probleme de funcționare pentru sistemul de operare. Dacă cauza nu poate fi identificată ușor de către utilizator, Microsoft a conceput pentru Windows 8 trei moduri care să restabilească funcționarea normală. Restaurarea aduce sistemul la setări salvate anterior, reîmprospătarea reinstalează păstrând fișierele personale și o parte din aplicații, iar resetarea aduce calculatorul în starea inițială reinstalând sistemul de operare și ștergând toate datele. Ultima opțiune ar trebui să fie aleasă doar dacă celelalte două au eșuat și după ce datele personale au fost salvate pe o altă partiție sau pe un mediu de stocare extern.

18 comentarii

  1. Gabi

    11 septembrie 2013 la 11:24

    Foarte tare acest site.. L-am descoperit din intamplare cautand functii noi pentru windows 8. Functia aceasta cu resetarea pc-ului imi sterge fisierele de pe partiile celelalte sau asta numai in cazul in care bifez eu aceasta alegere?

  2. denis

    26 ianuarie 2015 la 12:37

    nu pot accesa reimprospatarea . imi zice asta : unele fisiere lipsesc . suportul de instalare windows va furniza aceste fisiere

    • Marvolo

      27 noiembrie 2015 la 21:48

      iti trebuie cd ul cu windows sau un stick bootabil

  3. Pop Florin

    28 martie 2015 la 17:14

    buna ziua . asa vrea sa.mi resetez windowsul . dar mie frica pt ca nu mai am CD ul . ce pot sa fac ???

  4. ilindoru

    5 aprilie 2015 la 23:28

    O solutie mai mult decat salvatoare pentru noi invataceii…

  5. Moldovan Albert

    23 aprilie 2015 la 17:33

    BUna ziua! eu nu pot sa deschid Change Pc setting…..ca-sa pot sa resetez pc-ul….Va rog ajutati-ma va dau cati bani vreti dar spuneti-mi

  6. Costi

    27 iunie 2015 la 01:46

    Stie careva daca dau . stergere totala si reinstalare windows , daca im cere cd de la windowsu sau vreun key ? am luat leptopu cu totu instalat . nu am cd sau key .

    • Adrian

      30 ianuarie 2016 la 22:18

      Salutare..am aceeași problemă ca ține…tu cum ai făcut?? A cerut ceva??

  7. Mihaela

    13 iulie 2015 la 19:21

    Cu riscul sa ma fac de ras: Am copiat Windows 8.1 pe un stick de memorie, totul a decurs bine. Insa, am virusi pe computer. Pe stick s-a copiat windows in versiunea „din fabrica” sau cu tot cu fisiere, programe, virusi? Pot sa-l reinstalez fara probleme?

  8. Marina

    28 octombrie 2015 la 22:15

    Bună seara! Am o problema, cred că, este gravă, după părerea mea. Am o tabletă samsung ativ tab 5; ieri i-am dat o actualizare a soft-ului care nu s-a realizat, s-a blocat pe la jumătate și am anulat-o, numai k nu a vrut să mai răspundă; între timp mi-am continuat căutările pe partea de tabletă care mergea destul de bine, însă, crezând k o să-și revină mai repede i-am dat restart și de atunci nu se mai deschide. Are lumina albastră aprinsă lângă butonul power și pe față o alta care licăre. Am încercat să o resetez apăsând pe butonul + de la volum în același timp cu cel de pornire ( am menținut câteva secunde) – dar nu mi-a apărut nimic. Sincer nu știu ce să îi fac… Mai poate fi reparată cumva? Aștept răsp.celor care au descoperit secretul acestor „enigme”. Mulțumesc în avans pt.timpul acordat

  9. Marinescu Horia

    7 ianuarie 2016 la 10:28

    Daca am resetat la setarile din fabrica si datele au fost copiate ca shortcut ce sanse mai am sa le recuperez ?

    • Russi

      15 august 2017 la 10:03

      Zero.

  10. Adrian

    30 ianuarie 2016 la 22:24

    Salutare…as dorii sa îmi resetez laptopul care are OS Win8.1 with Bing preinstalat…dacă dau resetare îmi va cere un cd de instalare windows sau ceva de acest gen?? Va rog să răspundeți repede….nu îl pot trimite în fabrică deoarece am garanție dar nu sunt în gară și nu știu sincer ce să fac..un răspuns rapid va rog domnilor moderatori…precizez am laptopul cu acest win8.1 preinstalat de 4 luni..

    • Daniel Popescu

      31 ianuarie 2016 la 08:18

      Teoretic, daca apelezi la optiunea reset, Windows 8.1 se va reinstala fara sa solicite DVD-ul. Totusi, daca ai sters anumite fisiere necesare Windows-ului, va trebui sa introduci DVD. Prin urmare, iti recomand sa apelezi la functia reset doar daca esti sigur ca nu ai sters fisiere care au legatura cu functionarea Windows-ului.

  11. Marian

    1 mai 2017 la 16:32

    Ajutati.ma va rog cu un sfat. Am modificat din setari ca windows atunci cand pornesc pc sa ruleze din d. Cum naiba pot sa.l fac sa ruleze din nou din c. Nu pot sa.l mai pornesc. Il pot reface din bios?

  12. Marian

    1 mai 2017 la 16:35

    Ajutati.ma va rog cu un sfat. Am modificat din setari ca windows atunci cand pornesc pc sa ruleze din d.(ca prostu din greseala)Cum naiba pot sa.l fac sa ruleze din nou din c. Nu pot sa.l mai pornesc. Il pot reface din bios? Trebuie reinstalat windows? Este windows8.1

  13. Rarutzw

    11 noiembrie 2017 la 16:23

    Fii atent
    Eu nu am instalat Window-usul cu CD si nu am avut nevoie de nimic.
    Doar am avut de treaba cu curatarea in C

  14. orlando

    12 martie 2018 la 20:54

    salut. vreau sa imi resetez lepopul si cand dau sa rezetez imi zice ca unele fisiere lipsesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri