GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Windows Phone 7 explicat- sistem de operare pentru telefoane mobile

Autor: Echipa Giz.ro

Segmentul smartphone-urilor este singurul care a înregistrat creşteri în ultima perioadă în industria telefoanelor mobile, însă nu neapărat datorită display-urilor touchscreen, ci mai ales a puterii oferite de sistemul de operare.

Principalul cuvânt de ordine este posibilitatea de a îmbogăţi funcţionalităţile terminalului prin intermediul aplicaţiilor, în acelaşi mod în care utilizam zilnic şi computerul. În acest sens, nu este de mirare că platforme precum Android şi iPhone OS au cunoscut o explozie în ultima perioadă, urmate la o oarecare distanţă de mult întârziatul Symbian^3.

Cunoscut ca cel mai mare producător de software din lume datorită omniprezentului sistem de operare Windows pentru PC-uri, Microsoft nu putea lipsi de a petrecerea mobila, iar Windows Phone 7 a văzut în cele din urmă display-ul telefoanelor. Conştienţi că pleacă cu un handicap major din cauza inexistenţei aplicaţiilor, americanii spera totuşi să aibă un cuvânt de spus prin inovaţiile prezente în sistemul de operare în sine.

Ecranul de start

Windows Phone 7 utilizează un ecran de start care poate fi particularizat de utilizator în orice fel. Pe acest ecran se găsesc box-uri grupate sub numele generic de Live Tiles cu ultimele apeluri, mail-uri sau mesaje, dar şi cele dedicate aplicaţiilor de orice fel. Aşa cum sugerează şi numele, aceste hub-uri se actualizează în timp real.

People Hub

Windows Phone 7 pune un accent deosebit pe utilizarea reţelelor sociale, integrand într-o singură aplicaţie lista clasică de contacte cu “prietenii” din reţeaua de socilizare Facebook. Tot de aici se pot actualiza setările pe Facebook fără a intra pe site-ul oficial.

Email

Utilizarea email-ului este o activitate răspândită pe smartphone-uri, iar în cazul sistemului de operare WP7 se realizează prin intermediul aplicaţiei Outlook Mobile. Aceasta preia o serie de facilităţi ale versiunii desktop şi facilitează adăugarea conturilor Windows Live, Google sau Yahoo, dar şi îmbunatăţirea experienţei de navigare printre mesaje.

Internet Explorer Mobile

Navigarea pe internet se poate face cu browserul Internet Explorer Mobile, versiunea pentru telefoane a soluţiei desktop. Partea interesantă este ca IE Mobile vine cu posibilitatea de a deschide simultan până la 6 taburi, însă această funcţie este prezenta şi în alte browsere mobile precum Opera Mobile. Există şi puncte slabe care trag însă în jos acest browser: absenta suportului Flash şi Silverlight. În prezent nu se ştie dacă WP 7 va fi compatibil cu tehnologia Flash.

Microsoft Office Mobile

Unul dintre capitolele la care Android este deficitar are legătură cu aplicaţiile de tip office. WP 7 este dotat însă cu Microsoft Office Mobile, ce cuprinde versiuni mobile pentru Word, Excel şi PowerPoint. Acestea se pot edita şi salva pe internet pentru a fi accesate uşor şi pe versiunea desktop printr-un simplu download sau chiar pe platforma online.

Pictures Hub

La fel ca şi în cazul People Hub, Pictures Hub integrează într-o singură aplicaţie atât fotografiile stocate pe telefon, cât şi fotografiile partajate de contactele din Facebook. De asemenea, fotografiile realizate cu camera foto pot fi postate direct pe Facebook.

Games Hub

Un alt capitol pe care mizează Microsoft este reprezentat de jocuri. Bazat pe succesul XBOX Live, Games Hub reprezintă punctul de plecare pentru jocurile disponibile pe WP 7, jucătorul având propriul profil şi statistici pentru fiecare joc în parte pe care îl accesează.

Marketplace

Toate aplicaţiile adiţionale pentru Windows Phone 7 vor putea fi achiziţionate din Marketplace. Pentru început, acesta va fi disponibil iniţial în numai 17 ţări, printre care nu se numără şi România.

Chiar dacă lucrurile stau mult mai bine decât în cazul răposatului Windows Mobile 6.x, WP 7 are şi câteva lacune deranjante, cum ar fi absenta funcţiei copy/paste şi a suportului pentru carduri microSD.

Printre primele smartphone-uri care vor utiliza noua platforma software Windown Phone 7 se numără şi HTC HD7, HTC 7 Surround, HTC 7 Trophy sau Samsung Omnia 7, care vor fi prezentate în cadrul unor articole viitoare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri