WinRAR, cel mai popular utilitar de arhivare/dezarhivare
Daca nu ai auzit pana acum de WinRAR fie te-ai nascut ieri, n-ai vazut in viata ta un computer sau pur si simplu esti un extraterestru. WinRAR este un soft utilizar pentru arhivarea/compactarea si dezarhivarea continutului digital, creat in 1995 de Eugene Roshal.
La vremea aceea, WinRAR a fost o revolutie in domeniu pentru ca avea o metoda mult mai eficienta de compactare a datelor decat rivalul WinZIP. Trebuie sa-ti amintesti ca in 1995 ne jucam inca cu dischete de 3,5 inci, iar o metoda de compactare mai buna insemna uneori ca poti trage acelasi program pe mai putine discuri. Nu numai ca iti economisea banii de dischete, dar cu cat aveai programul pe mai multe dischete, cu atat era mai mare riscul ca una dintre ele sa dea eroare la copierea ulterioara. Mai mult, cu WinRAR puteai crea volume (parti componente ale aceleiasi arhive) de dimensiuni variabile, dupa cum aveai spatiu disponibil pe discuri.

WinRAR – arhivatorul care a facut istorie
Tin minte ca prin 1996 trebuia sa am pe computer si WinZIP si WinRAR, pentru a putea deschide arhivele create cu respectivele programe. Asta s-a schimbat mai tarziu, cand RAR a devenit un multiarhivator capabil sa deschida si alte tipuri de arhive precum ZIP, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2 si JAR. O alta inovatie WinRAR au fost arhivele self extracting. Cu alte cuvinte, poti crea o arhiva RAR si sa o deschizi de pe un alt computer care nu are instalat niciun soft de dezarhivare.
In “epoca moderna”, cu WinRAR poti chiar deschide arhive/imagini ISO. Softul lui Roshal este capabil chiar sa repare si sa reconstituie arhive afectate de transferul de date.
Bun, pe vremuri, cand aveai un hard disk cu capacitatea de cativa zeci de MB, rostul unui program de arhivare era evident, dar acum cand iti poti permite capacitati de stocare la nivel de TB ce sens mai are compactarea? WinRAR este extrem de eficient cand vine vorba de trimis fisiere executabile pe Internet. Ai sa observi ca nici Yahoo!, nici Google cu al lor Gmail nu-ti dau voie sa atasezi fisiere .exe, dar daca il arhivezi inainte, totul merge snur. De asemenea, gandeste-te la transferul de date prin retelele peer to peer sau torente. Daca nu ar fi arhivate ti-ar lua aproape dublul timpului si al benzii de transfer sa le descarci pe computer.
WinRAR este un program shareware, adica teoretic, trebuie sa dai bani ca sa-l folosesti. Nu este chiar asa. Il poti folosi oricat vrei, dar daca nu l-ai cumparat, la pornire primesti un mesaj cu recomandarea de cumparare care te-ar putea frustra in cazul in care il folosesti extrem de intens. Cea mai noua versiune este 3.90, aflata in stadiu beta, de evaluare. Versiunea precedenta, 3.80 a fost lansata anul trecut, fiind cea mai noua versiune stabila a softului. Ambele pot fi descarcate de aici.
In viitor nu vad sa dispara programene de dezarhivare, chiar daca viteza de transfer a datelor pe internet creste. De ce? Pentru ca si dimensiunile fisierelor multimedia cresc in compensare. Daca acum cativa ani te multumeai cu un film DivX de 700MB, acum vrei sa descarci versiunea DVD, de aproximativ 4GB sau chiar versiunea HD, de 40 GB. Nu va disparea deci nevoie de compactare a datelor pentru transportul mult mai rapid al acestora.
sanduflorin
16 ianuarie 2013 la 12:30
dragilor va rog sa puneti si voi un tutorial de cum se folosete winrar ca nu toti stimmultumim frumos!
Cristian
30 august 2013 la 12:04
7zip e peste winrar din toate punctele de vedere..
tanase
11 martie 2016 la 06:19
bun