Biciclete electrice – ce sunt, cum funcţionează, preţuri, avantaje şi dezavantaje

Biciclete electrice – ce sunt, cum funcţionează, preţuri, avantaje şi dezavantaje

Bicicleta electrică este o bicicletă cu acumulator care îţi permite să te deplasezi rapid şi uşor fără nevoia de a mai pedala, însă vine cu o serie de costuri suplimentare, avantaje şi dezavantaje comparativ cu bicicleta tradiţională.

În ultimii ani, bicicleta a căpătat o popularitate tot mai mare şi în România, devenind astfel un mijloc de transport la şi de la locul de muncă, în special pe timpul verii.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate şi condiţia fizică, bicicleta are numeroase alte avantaje practice, cum ar fi evitarea ambuteiajelor din trafic şi costurile semnificativ mai mici, întrucât aceasta nu consumă carburant, nu are nevoie de asigurare RCA şi nu implică nici costuri majore de întreţinere.

Totuşi, numeroase persoane evită folosirea bicicletei pentru că activitatea de pedalat poate deveni obositoare pe distanţe lungi. De exemplu, dacă mergi zilnic la birou de la un capăt la celălalt al Bucureştiului, poţi ajunge să parcurgi cu uşurinţă 20-25 kilometri zilnic.

Pentru astfel de persoane există însă o soluţie: bicicleta electrică.

Bicicletele electrice, ideale pentru cei care vor sa combine utilul cu placutul
Bicicletele electrice, ideale pentru cei care vor sa combine utilul cu placutul

Ce este şi cum funcţionează bicicleta electrică

Bicicleta electrică arată ca o bicicletă tradiţională, însă beneficiază de două componente suplimentare:

  • un motor electric, care are rolul de a pune dispozitivul în mişcare şi care este amplasat de obicei în butucul din faţă sau în butucul din spate. Potrivit reglementărilor legale din Uniunea Europeană, motorul electric al unei biciclete poate avea o putere maximă de 250 W (aproximativ 0.3 CP) şi poate genera o viteză maximă de 25 km/h.
  • un acumulator Li-Ion, care alimentează motorul electric cu energie şi care este amplasat de regulă pe portbagajul bicicletei sau lângă roata spate. De obicei, acest acumulator este detaşabil pentru a putea fi încărcat cu uşurinţă.

Principiul de funcţionare al bicicletei electrice este relativ simplu: acumulatorul se conectează la motor, care la rândul său este pornit, de exemplu, cu o cheie de contact. În funcţie de model, bicicleta poate fi asistată la pedalare sau poate avea propriul buton de acceleraţie.

Mai departe, ai două variante:

  • laşi bicicleta să funcţioneze doar cu motorul electric, caz în care nu trebuie să pedalezi.
  • pedalezi în timp ce motorul electric este în funcţiune, caz în care viteza de deplasare şi autonomia acumulatorul cresc.

Autonomia şi viteza maximă a unei biciclete electrice variază de la produs la produs, însă în general cele mai accesibile modele asigură o alimentare de circa 25 de kilometri cu un acumulator încărcat şi o viteză maximă de 20-25 km/h.

Practic, în funcţie de distanţa pe care trebuie să o parcurgi, poţi alege modul în care te deplasezi cu bicicleta. Pe distanţe scurte te poţi baza mai mult pe motorul electric, însă dacă trebuie să parcurgi peste 10 km este indicat să pedalezi simultan, atât pentru a ajunge mai repede la destinaţie, cât şi pentru a avea o autonomie mai bună.

Reîncărcarea bateriei şi costurile unei biciclete electrice

În mod obişnuit, acumulatorul unei biciclete poate fi detaşat pentru a fi transportat cu uşurinţă. Alimentarea bateriei se poate face, în cazul celor mai mulţi producători, de la o priză obişnuită din casă, iar o încărcare completă se efectueze în 5-7 ore. Astfel, timpul de încărcare este suficient de scurt pentru ca acumulatorul să ajungă la capacitate maximă peste noapte şi să fie utilizat a doua zi.

Costurile de întreţinere se rezumă, practic, la costurile curentului electric cu care alimentezi acumulatorul. Dacă încarci complet acumulatorul în fiecare seară, curentul electric te va costa aproximativ 15 lei pe lună, o sumă infimă raportată la avantajele pe care le presupune o bicicletă electrică.

Reincarcarea acumulatorului este destul de simpla
Reincarcarea acumulatorului este destul de simpla

Avantajele bicicletei electrice

O bicicletă electrică vine cu numeroase avantaje, iar unele dintre ele pot cântări decisiv în decizia de achiziţie:

  • poţi parcurge distanţe mari fără să oboseşti: o bicicletă obişnuită poate deveni obositoare dacă parcurgi 20 km dus-întors la şi de la birou. Practic, o bicicletă electrică este ideală pentru persoanele practice, care nu pun neapărat accentul pe experienţa pedalării, ci pe eficienţa drumului în sine.
  • costuri foarte mici: reîncărcarea acumulatorului presupune costuri mai mici chiar şi decât un abonament cu mijloacele de transport în comun. În plus, aceste costuri nu se compară cu cele necesare pentru un scooter, o motocicletă sau o maşină.
  • lipsa reglementărilor: bicicletele electrice pot fi conduse la fel ca şi bicicletele obişnuite: fără înmatriculare şi fără impozite, astfel că trebuie doar să respecţi Codul Rutier.

Dezavantajele bicicletei electrice

Niciun produs nu este perfect, iar bicicletele electrice vin şi ele cu câteva dezavantaje:

  • greutatea mare: acumulatorul şi motorul electric cântăresc împreună undeva la 10 kilograme, care se adăugă la cele ale bicicletei în sine. Prin urmare, îţi va fi destul de greu să transporţi bicicleta, în special dacă locuieşti la bloc şi nu ai unde să laşi peste noapte.
  • preţuri mari: bicicletele electrice au costuri semnificativ mai mari comparativ cu cele tradiţionale, prin prisma acumulatorului şi motorului electric. Aşa cum vei vedea mai jos, preţurile unei biciclete electrice ajung cu uşurinţă la 3.000 – 5.000 lei, sume care nu sunt accesibile pentru o gamă variată de utilizatori pentru un astfel de produs.
Unele biciclete electrice seamana cu scooterele
Unele biciclete electrice seamana cu scooterele

Kit de conversie pentru biciclete

Pe pieţele din Statele Unite şi Europa de Vest, producătorii au început să ofere şi kituri speciale prin care o bicicletă obişnuită poate fi transformată într-una electrică. Practic, primeşte un pachet care include motorul electric, acumulatorul şi un display pentru afişarea celor mai importante informaţii.

Preţurile pentru un astfel de kit pornesc de la circa 1.500 lei, însă se adăugă la costul iniţial al bicicletei. Din păcate, piaţa românească nu este atât de dezvoltată, astfel că este dificil să găseşti în magazine kituri de acest gen.

Cât costă bicicletele electrice şi recomandări

Bicicletele electrice au preţuri destul de mari pentru utilizatorii obişnuiţi din România, motiv pentru care nu sunt încă foarte populare în ţara noastră.

Cele mai ieftine biciclete electrice costă aproximativ 2.000 lei. Un astfel de model este Z-Tech ZT-01, care are un motor de 250 W cu o autonomie de până la 33 kilometri şi o viteză maximă de 20-25 km/h. De altfel, modele Z-Tech sunt printre cele mai uşor de găsit în ţara noastră, iar preţurile pot ajunge şi la 4.000 lei în funcţie de performanţe.

Un alt model este 28 Electra, care are specificaţii tehnice similare, dar care beneficiază de un design mai atractiv şi ajunge la circa 2.400 lei.

Pe de altă parte, pe piaţa bicicletelor electrice activează şi producători auto precum BMW. Una dintre cele mai noi biciclete ale producătorului german este BMW Cruise E-bike, care ajunge la viteze de 25 km/h şi oferă o autonomie de 100 kilometri. Preţul este însă unul pe măsură: 2.500 EUR + TVA, adică aproape 14.000 lei.

Bicicletele electrice pot ajunge si la preturi de peste 10.000 lei
Bicicletele electrice pot ajunge si la preturi de peste 10.000 lei

Concluzii

Bicicletele electrice reprezintă o soluţie adecvată pentru persoanele care vor să călătorească pe distanţe lungi cu bicicletă, pentru a evita oboseala acumulată de regulă pe drum cu o bicicletă tradiţională.

Aceste biciclete pot fi utilizate şi prin folosirea pedalelor obişnuite, la fel ca în cazul bicicletelor tradiţionale, astfel că nu trebuie neapărat să renunţi la plăcerea de a pedala.

În plus, costurile pentru reîncărcarea acumulatorului sunt foarte scăzute, singurul dezavantaj tehnic fiind greutatea mai mare, care face că portabilitatea să aibă de suferit.

Din păcate, preţurile bicicletelor electrice sunt încă destul de mari pentru utilizatorii obişnuiţi din România, însă pe parcursul timpului acestea ar putea scădea, moment în care vor deveni atractive pentru o gamă mai variată de persoane.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!