Ţigara electronică – ce este, cum funcţionează şi cât de sănătoasă este?
Ţigara electronică este utilizată din ce în ce mai frecvent în România de către persoanele care vor să se lase de fumat sau doar să încerce o nouă experienţă în domeniu, însă aceasta nu este scutită de anumite riscuri legate de sănătate.
În ultimii ani, popularitatea ţigărilor electronice a crescut vertiginos în România, astfel că este aproape imposibil să nu cunoşti un fumător care a încercat o astfel de soluţie.
Ţigara electronică este un produs care din punct de vedere vizual seamănă cu o ţigară obişnuită, dar care funcţionează pe bază de nicotină în stare de vapori. Unele ţigări electronice nu includ nicotină, ci alte substanţe cu un rol asemănător.
De obicei, o ţigară electronică este compusă dintr-un dispozitiv cu rol de încălzire pe bază de acumulator reîncărcabil, un cartuş care conţine nicotină sau alte substanţe chimice asemănătoare şi un atomizator. Atomizatorul este partea care vaporizează soluţia din cartuşul de nicotină al ţigării electronice. O parte dintre vaporii generaţi sunt inhalaţi de utilizatorul final, în timp ce restul se evaporă în aer.
Practic, ţigara electronică nu presupune fumul, monoxidul de carbon sau mirosul specific unei ţigări obişnuite, ci doar vapori care, cel puţin în teorie, nu sunt atât de dăunători pentru sănătate.
În acest fel, ţigara electronică oferă o experienţă apropiată de ţigară tradiţională, atât din punct de vedere al procedeului de utilizare, cât şi a prezenţei nicotinei. Avantajul este însă dat de faptul că nu mai infalezi numeroasele componente chimice prezente în ţigările obişnuite, ci doar nicotină.
Prin urmare, nu este deloc surprinzător că aproape toţi utilizatorii ţigărilor electronice sunt fumători. Unii dintre ei apelează la ţigara electronică cu scopul de a renunţa la fumat, chiar dacă acest lucru pare destul de dificil, în condiţiile în care continuă să inhaleze nicotina, dar sub o altă formă. Nicotina este o substanţă care se găseşte în proporţie de până la 3% în plantele de tutun. Aceasta acţionează ca stimulent şi reprezintă principalul factor care produce depedenţa de ţigări.
Unele ţigări electronice permit dozarea nicotinei pe mai multe niveluri. În acest fel ai posibilitatea de a reduce treptat cantitatea de nicotină utilizată, pentru ca în final să poţi să renunţi complet la fumat.
În schimb, alţi fumători apelează la ţigara electronică cu scopul de a inhala mai puţine substanţe nocive, dar şi datorită avantajului de a putea fuma în mai multe locuri decât fumătorii obişnuiţi, fie şi numai “electronic”.
Nicotina lichidă poate fi letală
Nicotina în stare lichidă este principalul ingredient al unei ţigări electronice, însă puţini ştiu că, în această stare de agregare, nicotina poate fi letală chiar şi în cantităţi mici.
De exemplu, o lingură de nicotină lichidă este letală pentru un adult, în timp ce copiii ar avea nevoie de numai o linguriţă pentru acelaşi efect. Cu alte cuvinte, utilizatorii trebuie să fie foarte atenţi atunci când manevrează ţigara electronică pentru a evita inclusiv contactul nicotinei lichide cu pielea.
Aşa cum spuneam, unele ţigări electronice funcţionează pe baza unor alte lichide decât nicotina sau pot include şi alte substanţe, iar unele dintre ele sunt de asemenea dăunătoare pentru sănătate.
Ţigările electronice nu sunt certificate
Ţigările electronice au apărut iniţial în China, iar în 2007 au debutat în Statele Unite, pentru ca în scurt timp să ajungă şi în Europa şi, implicit, în România.
Timpul relativ scurt de la apariţia în Occident face că efectele utilizării pe termen lung ale ţigărilor electronice să nu fie cunoscute încă pe deplin de medici.
Principala problemă derivă tocmai din modul în care sunt construite. Întrucât nu există norme de control pentru calitate, există îngrijorări cu privire la modul în care ţigările electronice sunt realizate, cât şi legate de substanţele folosite pe lângă nicotina în stare lichidă. Unele analize întâmplătoare au evidenţiat că anumiţi producători au folosit şi alte substanţe toxice, iar alţii au omis cu bună ştiinţă să menţioneze pe pachet utilizarea acestora.
În plus, există discrepanţe inclusiv în privinţa cantităţii de nicotină existentă în cartuş şi cele menţionate pe pachet.
Legislaţia ţigărilor electronice, inexistentă
Lipsa unor analize amănunţite despre efectele ţigărilor electronice face ca, în prezent, în cele mai multe ţări europene, inclusiv în România, acestea să poată fi utilizate oriunde, oricând, fără restricţiile impuse fumatului. Acesta este şi motivul pentru care ai observat probabil persoane care fumează ţigări electronice în locuri publice în care fumatul este interzis, sau chiar în lifturi şi clădiri. De altfel, probabil că mulţi fumători obişnuiţi au început să utilizeze ţigările electronice tocmai din acest motiv: pot “fuma” liberi de orice restricţie.
Ţigările electronice, în curs de reglementare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este la curent cu popularitatea în creştere a ţigărilor electronice, motiv pentru care este interesată să afle efectele acesteia asupra sănătăţii pentru a le putea reglementa.
În prezent, OMS sfătuieşte persoanele interesante să utilizeze cu precauţie ţigările electronice, întrucât nu există dovezi clare că acestea ajuta oamenii să se lase de fumat şi, în plus, pot fi periculoase pentru sănătate.
De asemenea, o preocupare masivă este reprezentată de fumatul pasiv, întrucât nu este încă cunoscut dacă persoanele care inhalează vaporii unei ţigări electronice “fumate” de o persoană din jur riscă să aibă probleme de sănătate.
OMS consideră că ţigările electronice sunt cu siguranţă mai puţin nocice decât ţigările obişnuite, însă în cazul în care se va dovedi că şi acestea afectează sănătatea este foarte posibil să impună acelaşi gen de restricţii ca şi în cazul ţigărilor tradiţionale. Iar aici includem, printre altele, interzicerea ţigărilor electronice în locurile în care este interzis şi fumatul obişnuit, interzicerea publicităţii la astfel de produse sau impunerea unor accize costisitoare care să ridice semnificativ preţul de comercializare.
Cât costă ţigările electronice
Ţigările electronice presupun o investiţie iniţială destul de mare, întrucât trebuie să achiziţionezi un kit complet format din dispozitivul propriu-zis, cartuşul de nicotină şi atomizatorul. În funcţie de buget şi de preferinţe, poţi cheltui 100-500 de lei pe kitul iniţial, după care va trebui să cumperi cartuşe de nicotină lichidă. Preţul consumabilelor este însă destul de mic, iar un cartuş de nicotină costa undeva între 5-20 lei.
Astfel, utilizarea ţigărilor electronică este semnificativ mai ieftină decât fumatul obişnuit. O persoană care fumează un pachet de ţigări pe zi cheltuie undeva la 400 de lei pe lună, în timp ce pentru o experienţă asemănătoare cu ţigara electronică bugetul este de 70-100 lei pe lună.
Concluzii
Ţigările electronice se bucură de o popularitate din ce în ce mai mare în rândul fumătorilor, întrucât le permit acestora să reducă cheltuielile cu acest viciu sau chiar să renunţe la el.
Este însă important să ţii minte că efectele ţigărilor electronice pe termen lung asupra sănătăţii nu sunt încă pe deplin cunoscute. Dacă totuşi eşti interesat de astfel de produse, încearcă să alegi ţigări electronice de calitate şi să le foloseşti cu măsură.
FaqyaK
30 iunie 2014 la 23:00
Cu toate ca acuma nu mai fumez, nu recomand tigarile electronice, nu au un gust asa de placut si ne fac la fel de mult rau precum tigarile clasice, parerea mea.
Cel mai bine ar fi renuntarea la fumat, daca ai un caracter orgolios si puternic asa cum am eu, cu siguranta te vei putea lasa de fumat.
Multi din dorinta de a se lasa de fumat incerca diferite chestii precum pastile sau numai stiu eu ce prostii, nu cadeti in capcana, nu exista pastile antifumat.
Sigura modalitate de a renunta la acest viciu (si nu numai) este ambitia, orgoliul, mentalitatea si caracterul. Daca le ai cu siguranta poti sa treci de orce obstacol.
Viciu te defineste.
17 august 2018 la 10:27
Se pare ca tu le ai pe toate. Bine ca stim acuma.
Vipercig
1 iulie 2014 la 10:36
Felicitari pentru articol! Spre deosebire de alte publicatii ati avut grija sa va documentati inainte de a scrie despre tigara electronica si nu ati luat doar cu copy paste niste informatii.
tigara-electronica
18 martie 2016 la 19:01
Intr-adevar un articol foarte bine realizat. Ar trebui putin updatat acum cu intrarea in vigoare a accizei pentru lichid.
Daniel Popescu
19 martie 2016 la 12:10
Multumim pentru sugestie, o vom lua in calcul.
Licsandru Florin
28 ianuarie 2018 la 14:04
Un articol bine definit.. am achizitionat si eu o tigara electronica eleaf istick basic si sunt multumit de ea.. este chiar potrivita pentru un fumator
Olteanu Florin
12 martie 2019 la 17:48
Folosesc tigarea electronica de aproape 4 luni, magazinul specializat de unde am cumparat tigarea, mau sfaruit indetaliat in legatura cu produsul. Si miam ales in functie de cate tigari consumam zilnic. Eu presonal is foarte sadisfacut, am scapat de flegma aceea pe care o aveam in gat dimineata, nu mai am durerile acelea de plamani pe care le aveam atunci cand fumam ca turcul