GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 10 invenţii din Grecia Antică

Autor: Echipa Giz.ro

Ce au în comun hărţile, centralele termice şi banalul ceas cu alarmă? Toate au fost descoperite în Grecia Antică, o zonă geografică responsabilă pentru numeroase invenţii pe parcursul a peste 1.000 de ani.

Grecia Antică a fost o civilizaţie de origine grecească care s-a dezvoltat începând cu perioada arhaică a Greciei, estimată pentru anul 800 înaintea erei noastre, a continuat cu Grecia clasică, Grecia elenistică şi Grecia romană şi s-a încheiat o dată cu sfârşitul antichităţii undeva în prima parte a secolului al VI-lea.

Pe parcursul acestei lungi perioade de timp, grecii antici au făcut o serie de descoperiri care aveau să joace un rol determinant în dezvoltarea civilizaţiei umane. Multe dintre ele par în prezent extrem de banale, iar altele sunt folosite şi în prezent, la mai bine de 2.000 de ani de la inventarea lor.

10. Ceasul cu alarmă – secolul al III-lea înaintea erei noastre

Inventarea ceasului cu alarmă îi este atribuită inginerului grec Ctesibius, care utiliza ceasuri alcătuite dintr-o clepsidră cu un cadran şi un ac indicator care arăta timpul. La un moment dat, i-a venit ideea de a inventa un sistem de alarmă şi a oscilat între două opţiuni: aruncarea unor pietricele pe un gong care producea sunete la un timp prestabilit sau activarea unor trompete.

9. Odometru – secolul al III-lea înaintea erei noastre

Grecii antici beneficiau de drumuri, dar nu ştiau exact cum să culculeze distanţele parcurse. Astfel a apărut, în secolul al III-lea înaintea erei noastre, ceea ce poartă numele de odometru: un instrument care indică distanţa parcursă de un vehicul. Aceasta inovaţie a revoluţionat transportul în Grecia Antică, iar odometrul a fost utilizat inclusiv de romani. Totuşi, în prezent planează incertitudini cu privire la numele inventatorului odometrului: unii spun că a fost opera lui Arhimede, în timp ce alţii îl creditează pe Hero din Alexandria, considerat cel mai mare experimentator din antichitate.

8. Macaraua – 515 înaintea erei noastre

Este unul dintre cele mai banale utilaje prezente în zilele noastre pe şantierele de construcţii. Macaraua, căci despre ea vorbim, a fost inventată în Grecia Antică, în jurul anului 515 înaintea erei noastre. Confecţionată din lemn şi dotată cu un scripete, macaraua avea un design semnificativ mai simplu decât în prezent, însă ajuta muncitorii să lucreze mai repede şi mai eficient pe şantier prin transportul rapid al unor materiale.

Macaraua, un instrument inventat in Grecia Antica

Macaraua, un instrument inventat in Grecia Antica

7. Moara de apă – 250 înaintea erei noastre

Grecii au reprezentat şi prima civilizaţie care a identificat adevărata putere a apei. În jurul anului 250 înaintea erei noastre, grecii au inventat moară cu apă, un dispozitiv în formă de roată sau turbină cu ajutorul căruia se putea genera un proces mecanic pentru producerea de materiale textile.

6. Uşi cu deschidere automată – secolul I

Poate că nu a inventat odometrul, dar Hero din Alexandria este creditat pentru realizarea primelor schiţe de uşi automate. Totul a plecat de la o problemă cotidiană: numărul ridicat de greci care mergeau la temple şi deschideau şi închideau frecvent uşile de la intrarea acestora. Hero din Alexandria a gândit un sistem acţionat cu puterea aburilor prin care uşile se putea deschide şi închide în sistem automatizat, fără intervenţia oamenilor. Iar totul se întâmpla în secolul I.

5. Instalaţii sanitare – secolul al V-lea înaintea erei noastre

Grecii antici şi-au făcut simţită prezenţa şi în domeniul instalaţiilor sanitare. Mai întâi, în secolul al IV-lea înaintea erei noastre, grecii antici inventează cabina de duş pentru femeile atlete, pentru ca un secol mai târziu să dezvolte diverse instalaţii sanitare pentru băi publice, fântâni, dar şi pentru uz personal. De exemplu, un întreg complex de cabine de duş a fost descoperit în fostul oraş grec Pergamum şi se consideră că datează din secolul al II-lea înaintea erei noastre.

4. Încălzirea centralizată – 350 înaintea erei noastre

Chiar dacă beneficiau de o climă relativ bună comparativ cu popoarele din nordul Europei, grecii antici aveau la rândul lor nevoie de încălzire. Prin urmare, nu este deloc surprinzător că înţelepţii vremii s-au gândit la diverse soluţii, nu neapărat pentru uz personal, cât mai ales pentru temple, acolo unde se adunau numeroşi locuitori. Aproximativ în anul 350 înaintea erei noastre, Marele Templu al lui Ephesus primeşte un inedit sistem de încălzire centralizată: căldura era introdusă printr-o reţea de conducte montate sub podea.

Primul sistem de incalzire centralizata a fost implementat intr-un templu

Primul sistem de incalzire centralizata a fost implementat intr-un templu

3. Canalul Antic Suez – secolul al III-lea înaintea erei noastre

Canalul Antic Suez, cunoscut în literatura de specialitate drept Canalul Pharaohs, este precursorul actualului Canal Suez din Egipt. Perioada de desfăşurare a lucrărilor este încă dezbătută, însă cel mai probabil munca a fost initata prin secolul al VI-lea înaintea erei noastre. După o serie de încercări nereuşite ale lui Dariul cel Mare, canalul este inaugurat în cele din urmă de Ptolemu II. Acest lucru a fost însă posibil numai după grecii au reuşit să dezvolte un mecanism prin care navele să poată fi ridicate şi coborâte la un anumit nivel în timpul navigaţiei pe mare.

Configuratia Canalului Pharaohs, cunoscut si drept Canalul Antic Suez

Configuratia Canalului Pharaohs, cunoscut si drept Canalul Antic Suez

2. Astrolabul – 200 înaintea erei noastre

Pe lângă numeroasele invenţii practice, grecii antici erau pasionaţi şi de ceea ce vedeau pe cer. Astfel se face că, aproximativ în anul 200 înaintea erei noastre, grecii antici au dezvoltat astrolabul, un instrument care era utilizat pentru identificarea stelelor pe cer. Practic, vorbim despre un inclinometru evoluat, instrument care permitea măsurarea unghiurilor unui obiect în strânsă corelaţie cu gravitaţia.

Astrolabul, asa cum arata el intr-o versiune imbunatatita

Astrolabul, asa cum arata el intr-o versiune imbunatatita

1. Hărţi – secolul al VI-lea înaintea erei noastre

Una dintre cele mai practice invenţii realizate de grecii antici au fost hărţile. Primele hărţi au apărut aproximativ în anul 620 înaintea erei noastre, iar inovaţia i-a aparţinut lui Anaximander. A fost nevoie de alte trei secole pentru apariţia conceptelor de latitudine şi longitudine, iar cel care le-a inventat a fost geograful grec Dikaiarch.

Acestea sunt doar câteva dintre invenţiile realizate de-a lungul secolelor de grecii antici,. Pe lângă inovaţiile descrise mai sus, aceştia au contribuit cu invenţii sau măcar cu sugestii în numeroase alte domenii, printre care se număra termometrul, motorul cu aburi, matematica sau chiar apariţia banilor.

Prin urmare, alegerea unui număr restrâns de invenţii nu a fost deloc uşoară, însă în secţiunea de comentarii ai posibilitatea de a-ţi exprima opinia despre cele mai importante inovaţii ale grecilor antici din punctul tău de vedere.

2 comentarii

  1. blaga gabriel

    26 august 2015 la 14:09

    Multe descoperiri sunt ascunse dar multe probabil s-au pierdut intentionat.

  2. Necunoscut

    1 noiembrie 2020 la 11:04

    Fă și un articol cu cei mai mari inventatori greci!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri