GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 10 cele mai mari stadioane de fotbal din lume

Autor: Echipa Giz.ro

Fotbalul este cel mai popular sport din lume, iar Europa este fără îndoială continentul care beneficiază de cele mai puternice competiţii la nivel de club sau de echipe naţionale.

Cu toate acestea, când vine vorba despre un clasament care să prezinte cele mai mari stadioane de fotbal din lume, lucrurile stau complet diferit.

Europa nu are niciun stadion între primele patru din lume după capacitate şi este întrecută de ţări care nu beneficiază neapărat de o cultură fotbalistică importantă. Una dintre explicaţii este că anumite stadioane de fotbal au fost construite şi pentru alte scopuri, mai mult sau mai puţin sportive.

Prin urmare, clasamentul celor mai mari 10 stadioane de fotbal din lume include şi câteva nume necunoscute şi alte surprize majore, pe care te lăsăm să le descoperi pe măsură ce parcurgi acest articol.

10. Gelora Bung Karno din Jakarta (Indonezia) – 88.083 locuri

În îndepărtata Indonezie se află stadionul Gelora Bung Karno, inaugurat în 1962 după numele primului preşedinte al ţării. În ciuda capacităţii impresionante, stadionul nu a găzduit competiţii de anvergură, cel mai important eveniment fiind finala Cupei Asiei din 2007. În schimb, echipe celebre precum Arsenal, Liverpool sau Chelsea au ales în ultimii ani acest stadion pentru prezentarea oficială premergătoare noului sezon.

9. Wembley din Londra (Marea Britanie) – 90.000 locuri

Wembley este unul dintre cele mai cunoscute stadioane de fotbal din lume, în ciuda faptului că niciun club nu joacă aici în mod regulat. Inaugurat în 2007 după ce fostul Wembley a fost demolat şi reconstruit, stadionul are un design sub forma unui vas şi o secţiune circulară sub forma unei arce cu diametrul de 7 metri şi o deschidere de 315 metri. Stadionul găzduieşte anual finala Cupei Angliei şi finala Cupei Ligii şi a organizat finală Champions League în 2011 şi 2013.

8. Rose Bowl din Pasadena (USA) – 91.136 locuri

Rose Bowl găzduieşte preponderent meciurile de fotbal american ale clubului UCLA, însă prin câteva modificări poate fi folosit şi pentru fotbalul clasic. Aşa s-a întâmplat şi în 1994, când stadionul a găzdui finala Cupei Mondiale. În plus, arena găzduieşte frecvent diverse concerte, printre cele mai recente fiind cele susţinute de Eminem, Rihanna sau Beyonce.

7. Soccer City din Johannesburg (Africa de Sud) – 94.700 locuri

Soccer City este cel mai mare stadion din Africa şi are designul unui vas tradiţional în această regiune, iar tribunele au fost construite în aşa fel încât niciun spectator să nu se afle la mai mult de 100 de metri de teren. Construit în 1989, stadionul a fost renovat pentru Cupa Mondială din 2010, iar în 2013 a găzduit meciuri din Cupa Africii. Este terenul pe care joacă echipă locală Kaizer Chiefs, dar şi naţională Africii de Sud.

6. Maracana din Rio de Janeiro (Brazilia) – 96.000 locuri

Pe numele său real Jornalista Mario Filho, Maracana este cel mai popular stadion din America de Sud, care a găzduit finalele Cupei Mondiale din 1950 şi 2014. Maracana a rămas însă în istorie şi pentru recordul de audinta de la finala Cupei Mondiale din 1950, când nu mai puţin de 199.854 de spectatori au urmărit pe viu meciul Uruguay – Brazilia 2-1. În prezent, aici joacă mai multe echipe locale din Rio de Janeiro.

5. Camp Nou din Barcelona (Spania) – 99.787 locuri

Camp Nou este cel mai mare stadion din Europa şi a fost inagurat în 1957 ca terenul gazdă al celebrei echipe FC Barcelona şi este acoperit în proporţie de 41%. În 2014, oficialii clubului au votat un proiect de moernizare care prevede mărirea capacităţii la 105.000 locuri, însă lucrările vor începe în 2017 şi vor fi finalizate în 2021. Stadionul a găzduit finala Cupei Campionilor din 1989, câştigată de Milan în faţa Stelei Bucureşti cu 4-0.

4. Azadi din Teheran (Iran) – 100.000 locuri

Azadi, care în limba persană înseamnă “libertate”, este stadionul pe care îşi desfăşoară meciurile de pe teren propriu naţională de fotbal a Iranului. A fost inaugurat în 1973 şi moderrnizat în 2002-2003, fiind de două ori gazda finalei Cupei Campionilor Asiei. Arena face parte dintr-un complex major în care se regăsesc numeroase terenuri de fotbal şi volei sau bazine de înot.

3. Azteca din Mexico City (Mexic) – 105.064 locuri

Inaugurat în 1966 şi renovat în 1985, Azteca este cel mai mare stadion dedicat fotbalului din cele două Americi, însă iese în evidenţă şi prin faptul că se află la o altitudine foarte ridicată, de peste 2200 metri. Mexicanii pot urmări aici meciurile echipei locale Club America, dar şi pe cele ale naţionalei. Terenul de joc se află cu 9 metri sub nivelul solului şi este orientat în aşa fel încât soarele să traverseze perpendicular pentru a nu împiedica vizibilitatea.

2. Yuva Bharati Krirangan din Calcutta (India) – 120.000 locuri

Naţională de fotbal a Indiei îşi desfăşoară meciurile pe unul dintre cele mai mari stadioane ale lumii, pe numele său Yuva Bharati Krirangan. Cunoscut şi ca Salt Lake, stadionul a fost inaugurat în 1984 şi are un acoperiş realizat din tuburi de metal, aluminiu şi beton. Suprafaţa de joc este iarba artificială Astroturf.

1. Rungrado May Day din Phenian (Coreea de Nord) – 150.000 locuri

Probabil că nu te-ai fi aşteptat, dar cel mai mare stadion de fotbal din lume se află în Coreea de Nord şi poartă numele Rungrado May Day. Inaugurat în 1989, stadionul găzduieşte meciuri de fotbal, însă este recunoscut pe plan internaţional în special pentru diversele evenimente politice ale regimului nord-coreean. Tot aici au avut loc şi o serie de execuţii ale unor generali nord-coreeni acuzaţi de trădare.

Concluzii

Un top al celor mai mari stadioane din lume scoate la iveală numeroase arene necunoscute în locuri mai puţin obişnuite din Africa sau Asia şi în ţări care, cel puţin la prima vedere, nu au aproape nicio tangenţă cu fotbalul.

Pentru a intra în acest top, un stadion are nevoie de cel puţin 90.000 de locuri, iar Europa are numai două arene care îndeplinesc această condiţie. În schimb, stadioane din Africa de Sud sau Coreea de Sud, tari în care fotbalul este mai puţin popular, se bucură de arene cu o capacitate impresionantă.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri