GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top 5 cele mai lungi și cele mai mari fluvii

Autor: Echipa Giz.ro

Fluviile și râurile au influențat fundamental istoria umanității, acestea oferind de la necesarul de apă care face posibilă viața până la căi de transport și linii de apărare. În cadrul acestui articol de vom ocupa de cele mai mari fluvii din lume, oferindu-vă clasamente în funcție de lungime și de debit.

Apele curgătoare au fost și încă sunt esențiale pentru om și pentru cei mai mulți membri ai regnului animal sau vegetal. Surse importante și relativ constante, acestea i-au asigurat omului necesarul de apă de care are nevoie pentru supraviețuire, iar ulterior i-au facilitatea și prepararea hranei sau efectuarea unor alte activități menajere de bază precum spălatul. După ce a descoperit cultura controlată a plantelor și a îmblânzit diverse specii de animale, râurile au devenit și mai importante deoarece asigurau apa necesară pentru plante și animale, iar aluviunile fertile au permis și obținerea unor recolte sau zone de pășunat cu randament mai mare. 

Nu în ultimul rând, râurile și fluviile au fost căi de navigație mai rapide și mai capabile să susțină sarcini grele care au facilitate schimburile comerciale, iar cursurile mari de apă s-au dovedit a fi și obstacole naturale foarte bune care au permis apărarea mai ușoară a teritoriilor. 

De aceea, nu este de mirare că primele civilizații au apărut în jurul unor mari râuri sau fluvii. Civilizația mesopotamiană din triunghiul fertil dintre Tigru și Eufrat, cea egipteană de pe malurile Nilului sau cea vedică de pe malul Indului sunt probabil cele mai cunoscute, însă nu trebuie să uităm de Tibrul romanilor, de Fluviul Galben al chinezilor, de Mississippiul indienilor nord-americani, de Nigerul puternicului imperiul Mali, de Congoul unor regate care au dăinuit sute de ani și de câte altele. 

Chiar și Amazonul, care a fost multă vreme considerat prea inospitalier ca să poată fi găzduit civilizații mari, se pare că a avut parte de ocupanți suficient de numeroși și de temerari pentru a construi megaliți precum cei de la Stonehenge.  

Dar sa vedem acum care sunt cele mai mari fluvii din lume după cele trei criterii pe care deja le-am amintit: lungime și debit. 

Top 5 cele mai lung fluvii 

Fluviul Amazon – 6992 km 

Chiar dacă fluviul are un parcurs nedisputat de circa 6400 km, acesta este catalogat cu tot cu ansamblu hidrografic Ucayali – Tambo – Ene – Apurimac și devine astfel cel mai lung fluviu din lume. Acest subiect este încă disputat, ultima analiză topografică fiind făcută în 2014 și susținând că izvorul real este râul Mantaro. Indiferent cum vrem să-l analizăm, Amazon rămâne un fluviu maiestuos care taie de la vest la est continentul sud-american. Izvorând din zona înaltă a Anzilor, Amazonul curge la vale rapid și intră într-o zonă plată cu câmpii inundate și canale naturale. După ce întâlnește câteva zone de deal, Amazonul curge apoi în continuare spre est și intră pe cel mai lung segment al său, pădurea ecuatorială Amazon. Fluviul se varsă în Oceanul Atlantic printr-un estuar lat de 320 de kilometri și atât de întortocheat încât limitele lui sunt la fel de neclare ca originile fluviului. 

Amazon-River

Legătură Google Maps

Fluviul Nil – 6853 km 

Cel de-al doilea fluviu al lumii din punct de vedere al lungimii și cel mai lung cu un parcurs nedisputat, Nilul străbate teritoriile a unsprezece țări și este leagănul civilizației egiptene, dar și a altor civilizații mai mici care s-au născut și au pierit pe malurile sale. Fluviul izvorăște din Lacul Victoria, acolo unde se revarsă la rândul său râul Kagera, numit și Nilul Alexandrian deoarece este considerat mai mult decât un afluent. Pornind din lacul Victoria sub numele de Nilul Alb, fluviul curge către nord și străbate zonele înverzite din Kenya, Uganda, Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud, unde formează chiar două lacuri: Kyoga și Albert. De aici, fluviul se avântă în deșertul sudanez până la Karthoum, unde se întâlnește cu afluentul Nilul Albastru și formează astfel Nilul. De aici, fluviul trece în deșertul egiptean și se termină într-o deltă lată de 250 de kilometri pe malul Mediteranei. Deși are un bazin hidrografic enorm de 3.250.000 km2, Nilul nu are însă un debit mare și se clasează abia pe locul 51 în lume, mai puțin decât Dunărea. 

Nile-River

Legătură Google Maps

Fluviul Yangtze – 6418 km 

Leagănul civilizației chineze, Yangtze este cel mai lung fluviu din Asia și cel mai lung fluviu care curge pe teritoriul unei singure țări. Pentru chinezi, Yangtze este doar denumirea cursului inferior dintre Nanjing și Shanghai, întregul fluviu fiind numit Cháng Jiāng (Marele Râu). Fluviul izvorăște din podișul Tibet, unde este alimentat de mai mulți afluenți, sursa oficială fiind dealul Jari și având o elevație de 5170 de metri. De aici, fluviul curge inițial către sud printr-un complex de văi adânci cu o pantă descendentă abruptă unde pierde de altfel și mult din elevație până ajunge la doar 1000 de metri. De aici, Yangtze își schimbă cursul către nord-est în dreptul orașului Shige, trece prin faimosul defileu Three Gorges, unde se află și cea mai mare centrală hidroelectrică din lume, și apoi străbate  câmpia care-i poarte numele pentru a se revărsa într-un final în Marea Chinei de Est. 

Legătură Google Maps

Fluviul Mississippi – 6275 km 

La fel ca în cazul Amazonului, și lungimea acestui fluviu este disputată. Cursul real are o lungime de 3734 kilometri, însă deoarece râul Missouri are un debit mai mare în momentul confluenței, acesta este considerat ca fiind originea adevărată a fluviului, iar la rândul lui, râul Jefferson primește același tratament în comparație cu Missouri. Luat împreună, ansamblul hidrografic Mississippi – Missouri – Jefferson este considerat a fi cursul real al fluviului, propulsându-l astfel pe locul al patrulea. Fluviul-mamă al civilizațiilor nord-americane, acesta scaldă împreună cu afluenții săi circa jumătate din teritoriul Statelor Unite. Izvorând la o altitudine de numai 450 de metri, Mississippi este un fluviu lent care se scurge în mare parte doar prin zone de podiș și câmpie, terminându-se într-o deltă masivă la revărsarea sa în Golful Mexic. Cu un bazin hidrografic de 3.000.000 km2, al cincilea din lume, Mississippi are un debit de numai 16.000 mc/s, adică al 11-lea din lume. 

Mississippi_River

Legătură Google Maps

Fluviul Enisei – 5539 km 

Unul dintre cele mai mari râuri ale Asiei și cel mai mare care se revarsă în Oceanul Arctic, Enisei are și el o lungime disputată deoarece este luat în calcul împreună cu ansamblul hidrografic Selenga și Angara. Atât Enisei cât și Selenga pornesc de pe teritoriul nordic al Mongoliei și se îndreaptă către nord către nesfârșitul podiș central al Siberiei. Selenga se revarsă însă mai întâi în Lacul Baikal, cel mai adânc lac cu apă dulce din lume, de unde apele pornesc iar la vale sub forma râului Angara, și se întâlnesc cu Enisei la nord de Krasnoyarsk. Fluviul curge până la Oceanul Arctic, mai precis până la Marea Kara, adună peste 20.000 de afluenți și are un debit care-l situează pe locul 8 între apele curgătoare ale lumii. 

Yenisei-River

Localizare Google Maps

Top 5 cele mai mari fluvii din lume 

Fluviul Amazon – 209.000 mc/s 

Masivul fluviu Amazon este poate contestat atunci când vine vorba de lungime, însă nu are rival atunci când vine vorba de volumul de apă pus în mișcare. Cu un debit de 209.000 mc/s, acesta nu este doar cel mai mare fluviu din lume, ci este și la fel de mare ca următoarele șapte fluvii combinate. Mai mult, chiar doi dintre afluenții săi, Negro și Madeira, intră în topul 5 al râurilor. Cantitatea de apă pe care Amazonul o colectează din bazinul imens de șapte milioane de kilometri pătrați, și el de două ori mai mare decât următorul bazin hidrografic, reprezintă 20% din volumul tuturor râurilor din lume. Ca o curiozitate, atunci când intră în Brazilia, Amazonul are doar o cincime din debitul final, însă în acest moment este deja cel mai are râu din lume. La revărsarea în Atlantic, apa dulce adusă de Amazon are nevoie de atât de mult timp ca să se amestece cu apa sărată a oceanului încât formează o zonă distinctă lungă de 450 km și lată de 200 de kilometri cu colorit diferit care poate fi văzută și din spațiu. 

Amazon-River-2

Legătură Google Maps

Fluviul Congo – 41.800 mc/s 

Împreună cu afluentul Chambeshi, cu care formează un curs cu o lungime de circa 4700 de kilometri, Congo este fluviul african cu cel mai mare debit și al doilea ca lungime după Nil. Având un bazin hidrografic enorm de 3.680.000 kilometri pătrați (13% din suprafața Africii) și un număr imens de afluenți, acesta izvorăște din munții din estul Africii din zona lacurilor Tanganika și Mweru, pornește către nord făcând un arc enorm de-a latul Africii Central și apoi se îndreaptă către Atlantic. La fel ca Amazonul, cea mai mare parte a cursului său trece printr-o zonă enormă de pădure ecuatorială (a doua din lume) și traversează Ecuatorul de două ori, obținând astfel un flux constant de apă indiferent de anotimp. Capacitate sa enormă este dată și de albia sa foarte adâncă, acesta fiind cel mai adânc fluviu din lume cu cei 220 de metri ai săi în zona cea mai adâncă. 

Congo-River

Legătură Google Maps

Fluviul Orinoco – 33.000 mc/s 

Deși este un fluviu destul de scurt, cu o lungime totală de numai 2000 de kilometri, Orinoco este cel de-al treilea fluviu din lume ca mărime și al doilea recordman al continentului sud american. O cale de transport extrem de importantă pentru Venezuela și Columbia, Orinoco izvorăște din munții Parima din lanțul Guianei, la granița dintre Venezuela și Brazilia. Pe primii săi 1000 de kilometri, fluviul curge prin munți și dealuri din granit și nu reușește să creeze o albie largă. Odată ieșit din această zonă, Orinoco se dezlănțuie și creează o zonă întinsă și fertilă grație aluviunilor bogate duse până acum. Fluviul se revarsă în Atlantic printr-o deltă gigantică cu o lungime de 370 de kilometri și o lățime de 200 de kilometri. În timpul sezonului ploios, Orinoco poate ajunge la lățimi chiar și de 200 de kilometri și adâncimi de 100 de metri, ceea ce permite să aibă un curs navigabil de 470 km în amonte. 

Orinoco River

Legătură Google Maps

Fluviul Yangtze – 30.200 mc/s 

Cel de-al treilea fluviu ca lungime din lume este și un recordman atunci când vine vorba de debit, chiar dacă aici nu mai este tot atât de impresionant. Fluviul are un bazin hidrografic cu o suprafață de 1.800.000 km2 și colectează un număr foarte mare de afluenți care îi permit să atingă un debit impresionant. Acoperind o cincime din suprafața totală Chinei, bazinul hidrografic al fluviului Yangtze este gazda a unei treimi din întreaga populație a țării și este unul dintre locurile care au născut una dintre cele mai vechi civilizații. Delta sa are aproape 100.000 de kilometri pătrați, este gazda unor orașe importante precum Shanghai, Nanjing și Hangzho, și generează circa 20% din produsul intern brut al țării. 

Yangtze-River

Legătură Google Maps

Fluviul Brahmaputra – 19.800 mc/s 

Unul dintre fluviile sacre pentru hinduși, Brahmaputra este totodată și fluviul care creează una dintre cele mai mari, mai fertile și mai populate delte din lume. Fluviul izvorăște din munții Himalaya la o altitudine de 5210 metri și-și trage seva inițială din ghețarul Angsi. Coborând spre sud, Brahmaputra creează unele dintre cele mai impresionante defileuri, unul dintre acestea, adică Yarlung Tsangpo având o lungime de 500 de kilometri și fiind cel mai adânc din lume. După ce părăsește acest parcurs tumultuos, unde fluviul coboară de la 3000 de metri la numai 660 de metri, Brahmaputra formează câmpii fertile de-a lungul a circa 2000 de kilometri din cei 3848 ai întregului curs și se termină în delta Gangelui. Având un debit mediu de 19.000 mc/s, acesta ajunge însă și la 100.000 mc/s atunci când se topesc zăpezile Himalaiei și creează astfel unele dintre cele mai catastrofale inundații. 

Brahmaputra-River

Legătură Google Maps

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri