GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Iconia – laptopul viitorului, cu doua ecrane tactile?

Autor: Echipa Giz.ro

Ceea ce părea de neconceput în urmă cu 5 ani a devenit în prezent o banalitate: telefoanele mobile fără tastatura fizică, dar cu display touchscreen, sunt din ce în ce mai populare.

Mergând pe această idee, ne putem întreba când vor exista laptopuri fără tastatură fizică, doar cu o suprafaţă plană pe care să putem utiliza o tastatură virtuală.

Lucrurile încep timid să se mişte şi în acest sens, chiar dacă mult mai lent decât în industria telefoanelor mobile. Acer, unul dintre jucătorii importanţi pe segmentul portabilelor, a prezentat recent primele informaţii despre un laptop dotat cu două display-uri touchscreen şi fără tastatură fizică.

Este vorba despre Acer Iconia, care cel puţin la prima vedere pare să îmbine portabilitatea unei tablete grafice de tip iPad cu funcţionalităţile tipice ale unui laptop.

Design şi construcţie

Acer Iconia: un display, doua display-uri

Acer Iconia arată ca orice alt laptop, însă numai atunci când este închis. Odată rabatat display-ul, descoperim un al doilea display care a înlocuit tastatura fizică. Cele două display-uri sunt identice şi au o diagonală de 14”, oferind o rezoluţie 1366×768 pixeli, ceea ce înseamnă că există compatibilitate cu format HD (1280×720 pixeli). În funcţie de alegerea utilizatorului, cele două display-uri se pot utiliza separat sau împreună.

Editarea textului se realizează cu ajutorul unei tastaturi virtuale full-QWERTY care este amplasată pe cel de-al doilea display, oferind astfel opţiuni similare cu ale unui laptop clasic. Tastarea este ajutată de un soft de predicţie (evident, doar pentru limba engleză), însă experienţa de utilizare a acestei tastaturi virtuale va fi extrem de diferită de la un user la altul, în funcţie de apetitul acestora pentru o astfel de soluţie.

Tastatura virtuala este foarte asemanatoare cu una clasica

Îndreptându-ne atenţia spre carcasa laptopului, remarcăm o conectivitate foarte bună: două porturi USB 2.0, un port USB 3.0, un port HDMI, un port VGA şi un port ethernet (RJ-45).

Dotări tehnice

Utilizarea a două display-uri touchscreen necesită o putere pe măsură din partea laptopului, motiv pentru care Acer a optat pentru o configuraţie de top: utilizatorul poate alege un procesor Intel Core i5 cu frecvenţa de 2.93 GHz, 3.20 GHz sau chiar 3.33 GHz, sprijinit de o cantitate de memorie de 3GB sau 4 GB. Interfaţa grafică este asigurată de Intel HD Graphics, care îşi va “trage” 128 MB din memoria sistemului. Stocarea datelor se realizează pe hard-diskuri clasice cu capacităţi de 320 GB, 500 GB, 640 GB sau 750 GB.

Gadgetul utilizează sistemul de operare Windows 7 pe 64 de biţi, singurul oferit de Microsoft care este compatibil cu tehnologia touch, iar autonomia atinge cel mult 3 ore, potrivit datelor oficiale.

Cele doua display-uri pot fi utilizate simultan

Disponibilitate şi preţ

Potrivit informaţiilor furnizate de Acer, modelul Iconia va fi lansat la sfârşitul lunii februarie a anului viitor. Preţul nu a fost dezvăluit în mod oficial, însă presa de specialitate estimează că laptopul cu două display-uri touchscreen va fi disponibil pentru un preţ de aproximativ 1500 de euro.

Fără îndoială, Acer Iconic este foarte atractiv pe post de gadget, însă în mod cert nu reprezintă o alegere potrivită pentru cei editează texte lungi şi utilizează frecvent alte softuri de tip office. Cel puţin deocamdată, utilizarea unei tasturi virtuale nu a atins gradul de fineţe al unei tastaturi fizice, însă lucrurile s-ar putea schimba radical în viitorul nu foarte îndepărtat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri