Apple iPad: tableta touch
Cu siguranţă departamentul de marketing din cadrul companiei Apple a lucrat la capacitate maximă odată cu lansarea noul gadget denumit iPad. La puţin timp după ce Steve Jobs anunţase oficial noul iPad internetul se umpluse de păreri şi informaţii referitoare la acest nou dispozitiv revoluţionar ce poartă sigla Apple. Dacă îmi aduc bine aminte cam acelaşi lucru s-a întâmplat şi în momentul în care au fost lansat iPod-ul şi iPhone-ul.
După cum apare şi în prezentarea lui Steve Jobs, iPad este o conbinaţie între un telefon – iPhone şi un notebook – MacBook, acesta reuşind să îmbine avantajele celor doua produse. Totuşi multe persoane sunt de părere că iPad nu este altceva decât un iPhone mai mare şi nu reprezintă un produs revoluţionar.
Să vedem pe scurt care sunt principalele caracteristici tehnice ale noului iPad:
- ecran multi-touch de 9.7”, rezoluţie 1024 x 768 pixeli;
- senzor accelerometru;
- procesor cu frecvenţă de 1GHz;
- stocare 16, 32 sau 64GB;
- conector audio 3.5mm, difuzor, microfon;
- player audio AAC, MP3, MP3 VBR, Audible, Apple Lossless, AIFF, WAV;
- player video MP4, H.264, MOV;
- 3G (doar pe anumite modele), Bluetooth v2.1, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n;
- dimensiuni: 243 x 190 x 13.4 mm
- greutate: 680 – 730g.
Design – Construcţie
Dacă lăsăm deoparte ecranul de 9.7” se poate observa foarte uşor că iPad împrumută foarte multe elemente de la iPod şi iPhone. Sub ecran găsim un singur buton, partea din spate este asemănătoare cu cea a unui iPod Touch, iar celelalte butoane/conectori sunt poziţionate la fel. După cum am scris mai sus ecranul cu iluminare LED măsoară 9.7”, are o rezoluţie de 1024 x 768 pixeli şi suportă multi-touch. Deşi beneficiază de un ecran aşa mare, iPad-ul are dimensiuni rezonabile şi o greutate normală pentru un asemenea dispozitiv.
Versiunea doar cu Wi-Fi cântăreşte 680g în timp ce versiunea dotată cu Wi-Fi şi 3G cântăreşte ceva mai mult – 730g. Tot aici aş mai menţiona faptul că iPad foloseşte un procesor Apple A4 ce rulează la frecvenţa de 1GHz, iar acumulatorul oferă o autonomie de aproximativ 10 ore atunci când navigaţi pe internet, ascultaţi muzică, etc. Apple nu oferă nici de această dată posibilitatea utilizatorilor să schimbe singuri acumulatorul.
Sistem de operare – Aplicaţii
iPad beneficiază de un sistem de operare asemănător cu cel folosit de iPhone aşa încât majoritatea aplicaţiilor realizate pentru iPhone vor rula fără probleme şi pe noul dispozitiv. Producătorii de software promit că vor lansa cât de curând şi aplicaţii dezvoltate special pentru iPad. Câteva probleme apar totuşi la acest capitol:
- lipsa suportului pentru multi-trasking
- browser-ul nu are suport Flash
Cât de importante sunt aceste lipsuri decide fiecare în funcţie de cerinţele personale.
Multimedia
iPad are player audio şi video, conector audio de 3.5mm şi difuzor incorporat. Ce-i lipseste lui iPad aici? Foarte simplu: camera foto/video. Probabil cei de la Apple s-au gândit să acopere în timp acest minus (şi altele evident) odată cu apariţia unor noi generaţii aşa cum s-a întâmplat şi în cazul lui iPhone.
Conectivitate
Versiunile mai ieftine de iPad sunt dotate doar cu Bluetooth şi Wi-Fi. Cine doreşte şi 3G trebuie să plătească în plus. Dacă iPad de 16GB – Wi-Fi costă 499$, versiunea cu Wi-Fi şi 3G are un preţ de 629$. Diferenţa de 130$ rămâne aceeaşi şi pentru iPad de 32 şi 64GB. Preţurile sunt valabile pentru piaţa din SUA.
La capitolul conectivitate apar alte dezavantaje:
- nu există slot pentru carduri de memorie externe
- nu avem la dispoziţie nici un port USB
Concluzii
Nu mă consider un fan Apple dar pot spune că admir produsele lansate de aceştia. Dacă unui iPod sau iPhone le găsesc o utilitate nu acelaşi lucru pot spune despre iPad. Eu cel puţin nu mă văd în situaţia de a avea la mine în fiecare zi un dispozitiv de acest tip, pe lângă un notebook şi un smartphone deoarece nu consider că iPad reuşeşte să înlocuiască pe deplin cele două dispozitive.
iPad se va bucura probabil de succes în SUA, dar în Europa am îndoieli că vor fi numeroşi cumpărători dornici să cumpere aşa ceva cu atât mai mult cu cât preţurile din Europa se vor transforma miraculos din dolari în euro. Sper că iPad va fi adus în România prin intermediul importatorului oficial şi nu pe alte căi mai mult sau mai puţin legale.