GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Eee Pad Transformer – Un hibrid între tabletă şi netbook

Autor: Echipa Giz.ro

Prin lansarea iPad din urmă cu aproximativ nouă luni, Apple a creat o nouă piaţă de produse electronice: tabletele touchscreen. Chiar dacă s-au bucurat de un succes important şi au determinat şi alţi producători să debuteze pe această nişă, tabletele touchscreen nu sunt încă populare decât pentru un segment redus de utilizatori, în principal pentru cei care vor să se distreze şi să acceseze ocazional internetul.

Pe de altă parte, industria IT este una în care realizarea unui gadget care îmbină funcţionalităţile mai multor produse de sine stătătoare este ceva firesc. De aici şi până la apariţia unei tablete grafice care să poată fi utilizată şi drept netbook, pentru a cuceri noi utilizatori, a mai fost un singur pas, care a fost realizat de inginerii de la Asus.

Producătorul taiwanez a prezentat în cadrul popularului eveniment Consumer Electronics Show un astfel de hibrid, botezat sugestiv Eee Pad Transformer. Aşa cum sugerează şi numele, funcţionalitatea tabletei poate fi extinsă la cea a unui netbook prin intermediul unei tastaturi obişnuite.

Design şi construcţie

Tableta? Netbook? Amandoua!

Asus Eee Pad Transformer are un design minimalist, fără nicio tastă fizică pe corpul tabletei grafice. Display-ul are o diagonală generoasă de 10.1” cu o rezoluţie de 1280×800 pixeli, care acoperă cea mai mare parte a spaţiului, însă marginile sunt suficient de largi pentru că gadgetul să poată fi ţinut fără probleme în mâini.

Noutatea o reprezintă posibilitatea de a cupla tastatura QWERTY inclusă în pachet prin intermediul unui docking station, transformând astfel tableta într-un veritabil netbook de 10.1”. Tastatura este una obişnuită de netbook şi include şi clasicul clickpad, iar tastele sunt bine individualizate şi spaţiate.

Dotări tehnice

Asus Eee Pad Transformer poate fi utilizat ca tableta touchscreen...

Asus Eee Pad Transformer este motorizat de un procesor dual core Tegra 2, dezvoltat de Nvidia special pentru dispozitive mobile. Acesta promite o optimizare pentru redarea fluentă a clipurilor video în format HD, una dintre principalele surse de divertisment pentru tablete. Deocamdată, Asus nu a furnizat detalii despre memorie, însă se anticipează existenţa a 1 GB de RAM şi a 32 GB pentru date personale.

Conectivtatea gadgetului este asigurată de porturile HDMI şi USB 2.0, la care se adaugă un slot pentru carduri de memorie. De asemenea, produsul vine cu două camere video încorporate, una de 1.3 MP, iar alta de 5 MP.

Un alt punct cheie al unui astfel de dispozitiv este autonomia, iar Asus Eee Pad Transformer promite să funcţioneze între 8 şi 16 ore fără sursă de alimentare, în funcţie de modul în care este utilizat. Greutatea produsului este de numai 680 grame fără tastatura ataşată.

... sau ca un veritabil netbook de 10.1"

Asus Eee Pad Transformer utilizează sistemul de operare Android 3.0 Honeycomb, dezvoltat de Google special pentru tablete touchscreen. Tocmai de aceea, prezenta tastei clasice Windows pe tastatura ataşată tabletei este surprinzătoare, însă probabil că această mică eroare va fi corectată până la lansarea oficială a produsului.

Disponibilitate şi preţ

Dacă imposibilitatea de a utiliza o tabletă touchscreen pe post de netbook a fost singurul motiv pentru care nu ţi-ai achiziţionat încă una, este foarte posibil ca Asus Eee Pad Transformer să-ţi schimbe complet părerea. Asta însă numai dacă vei fi dispus să plăteşti între 400 şi 700 de dolari pe acest gadget, care va debuta în magazine în cursul lunii aprilie.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri