GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune ebook readere disponibile în România

Autor: Echipa Giz.ro

Vrei să citeşti cărţi electronice? În România există numeroase ebook readere pentru o astfel de activitate, de la ebook readere ieftine până la ebook readere cu funcţii suplimentare pentru mai mult confort.

De exemplu, cele mai ieftine ebook readere au ecran e-ink şi îndeplinesc doar funcţiile de bază, însă unele dintre acestea beneficiază şi de un bec ca sursa de iluminare pe timp de noapte. În acest fel, vei putea folosi un ebook reader cu ecran e-ink pe timp de noapte fără să apelezi la o sursă externă de lumină.

De asemenea, există şi ebook readere cu ecran color, care pot fi folosite fără probleme în condiţii de iluminare redusă datorită faptului că utilizează un panou asemănător cu cel LCD.

Probleme există şi în privinţa formatelor de cărţi electronice suportate: unele acceptă doar formatul mobi pentru cărţi electronice, altele mizează pe epub şi numeroase alte formate.

Tocmai de aceea, înainte de a-ţi prezenta cele mai interesante ebook readere pe care le poţi cumpăra din România, iată care sunt principalele diferenţe pe care le vei găsi la astfel de dispozitive:

Ebook reader cu ecran e-ink vs. ebook reader cu ecran color LCD

Ecranul e-ink este un ecran monocrom care reflectă lumina, având un comportament similar cu cel al hârtiei obişnuite. Asta înseamnă că pentru a folosi un ebook reader cu ecran e-ink vei avea nevoie de o sursă externă de lumină, naturală (lumina soarelui) sau artificială (un bec), iar textul va putea fi afişat în mai multe nuanţe de gri. Chiar dacă aparent acesta este un dezavantaj, avantajul acestei abordări este că vei putea citi oricât de mult fără ca ochii tăi să obosească.

Totuşi, aşa cum spuneam, unele ebook reader cu ecran e-ink sunt dotate acum cu un sistem de iluminare artificială. De cele mai multe ori este vorba despre un LED sau un bec poziţionat în partea de jos a ecranului, care odată aprins îţi permite să citeşti pe timp de noapte fără să mai aprinzi veioza.

În schimb, ebook readerele cu ecran LCD au avantajul de a oferi imagini color (dacă citeşti o carte cu poze) şi nu au nevoie de o sursă externă de lumină. Părţile mai puţin plăcute sunt că ochii îţi obosesc rapid, iar autonomia gadgetului va fi foarte scăzută comparativ cu cea a unui ebook reader cu ecran e-ink, care poate ajunge chiar şi la o lună.

Dacă vrei doar să citeşti cărţi electronice, un ecran e-ink este fără îndoială alegerea ideală.

Ebook readerele pot avea ecran e-ink sau color. Noi iti recomandam e-ink

Războiul formatelor: mobi vs. epub

Pe parcursul timpului, producătorii de ebook readere s-au împărţit în două tabere distincte. Pionierii de la Amazon au optat pentru mobi, singurul format de cărţi electronice care poate fi citit pe Kindle, iar ceilalţi producători, care încearcă să lupte cu poziţia dominantă a lui Kindle, au mizat pe formatul epub. Dezavantajul pentru utilizatori este că nu vor putea citi cărţi electronice în ambele formate pe un singur ebook reader, fiind practic nevoiţi să facă o alegere importantă.

Partea bună este ca o bună parte dintre cărţile electronice pot fi cumpărate atât de pe Kindle Store în format mobi, cât şi din alte surse în format epub. Partea proastă este că există încă numeroşi publisheri care oferă cărţile electronice doar într-unul dintre cele două formate.

Toţi producătorii acceptă însă cărţi electronice în format PDF (cu limitările de rigoare) şi Microsoft Office, pe lângă suportul mai mult sau mai puţin îmbunătăţit pentru imagini.

Oferta de ebook readere pentru România

Aşa cum spuneam la începutul articolului, piaţa din România a devenit în sfârşit atractivă şi pentru producătorii de ebook readere şi magazinele de comerţ electronic. În prezent, oferta este destul de variată, însă inevitabil se învârte în jurul celebrului Kindle.

Kindle 5 – 400 lei

Kindle este cel mai popular ebook reader, iar Kindle 5 este versiunea de baza lansată în septembrie 2012. Cu o carcasă de culoare neagră, Kindle 5 are un ecran e-ink de 6”, conexiune Wi-Fi şi 2 GB pentru stocarea datelor, dintre care 1.25 GB accesibili pentru utilizator. Este un ebook reader identic cu Kindle 4, însă include câteva noutăţi la nivel software, printre care şi câteva fonturi noi.

Kindle este cel mai popular ebook reader

Evobook 3 – 270 lei

Unul dintre cele mai ieftine ebook readere de pe piaţă este Evobook 3, lansat de compania românească Evolio. Acesta beneficiază de ecran e-ink cu diagonala de 6” şi rezoluţie 800×600 pixeli şi 4 GB de memorie internă care poate fi extinsă cu carduri microSD. Oferă suport pentru 16 formate de cărţi, printre care EPUB, MOBI, TXT, HTML, CHM, PDF şi FB2, dar nu are Wi-Fi, transferul cărţilor realizându-se astfel doar prin USB. Vine cu 100 de cărţi preinstalate.

Evobook 3 este unul dintre cele mai ieftine ebook readere

Evobook 3 este unul dintre cele mai ieftine ebook readere

Nook Touch Wi-Fi – 500 lei

Nook Touch Wi-Fi este un cititor de cărţi electronice cu ecran e-ink de 6” touchscreen care afişează 16 nuanţe de gri. Este compatibil cu formatele PDF şi ePUB, iar cărţile sunt stocate pe card microSD de până la 32 GB. Poţi cumpăra cărţi printr-o conexiune Wi-Fi la magazinul digital, însă aparatul dispune şi de conexiune USB, iar autonomia ajunge până la 2 luni cu Wi-Fi oprit.

Nook Touch ofera control tactil si conexiune Wi-Fi

Pocketbook Mini 515 – 350 lei

Pocketbook Mini 515 este un alt ebook reader ieftin care iese în evidenţă şi prin dimensiunile mai mici generate de ecranul e-ink cu diagonală de numai 5″, iar greutatea este de numai 131 grame. Memoria internă are 4 GB şi nu poate fi extinsă pentru că nu există slot pentru carduri microSD, iar printre formatele suportate se numără EPUB, PDF (inclusiv cele cu DRM), DOC sau HTML, dar nu citeşte şi formatul MOBI specific Kindle-ului.

Pockebook este o alta marca de ebook readere ieftine

Pockebook este o alta marca de ebook readere ieftine

Nook Touch Wi-Fi Glow Light – 500 lei

Nook Touch Wi-Fi Glow Light confirmă reţeta clasică a unui ebook reader: ecran e-ink de 6” cu rezoluţie 800×600 pixeli şi capabilităţi touchscreen, 16 nuanţe de gri, 2 GB de memorie internă şi sport pentru formate ePUB şi PDF. Dispozitivul iese în evidenţă prin funcţia Glow Light, care permite iluminarea ecranului cu ajutorul unor LED-uri, iar luminozitatea poate fi ajustată în funcţie de preferinţe.

Nook Touch Wi-Fi Glow Light poate fi utilizat si pe timp de noapte

Prestigio PER5474BC – 350 lei

însă acest model mizează pe un ecran color cu diagonala de 7″ construit în tehnologie TFT cu rezoluţie 800×480 pixeli. Vorbim practic de un fel de tabletă, mai ales că există şi sistemul de operare Android 4.1 JellyBean, însă memoria internă este de numai 4 GB şi poate fi extinsă prin intermediul unor carduri microSD. În mod nativ suportă doar formatele HTML, PPT, DOC, XLS, PDF, TXT şi CHM, însă poate citi şi fişiere EPUB prin intermediul unor aplicaţii dedicate.

Prestigio mizeaza si pe un model cu ecran TFT color

Prestigio mizeaza si pe un model cu ecran TFT color

Kindle All-New Paperwhite Wi-Fi – 730 lei

Răspunsul Kindle la Nook Touch Wi-Fi Glow Light este Kindle Paperwhite. În esenţă vorbim tot despre caracteristicile clasice, şi anume ecran e-ink cu diagonala de 6”, rezoluţie 800×600 pixeli şi 16 tonuri de gri, dar şi acest ebook reader dispune de un sistem de iluminare prin LED-uri. Acestea sunt însă poziţionate doar în partea de jos şi, teoretic, oferă o experienţă mai plăcută pe timp de noapte. Printre formatele suportate se numără MOBI, TXT, PDF, PRC, HTML, DOC şi DOCX.

Kindle Paperwhite, un ebook reader cu ilumina proprie

Kindle Paperwhite, un ebook reader cu ilumina proprie

Sony PRS-T3 – 900 lei

Sony este unul dintre cei mai cunoscuţi producători de ebook readere, însă preţurile solicitate de japonezi sunt destul de mari. Unul dintre modele este PRSD-T3, dotat cu ecran e-ink cu diagonală de 6″, rezoluţie 1024×758 pixeli şi 16 tonuri de gri. Memoria internă de 2 GB poate fi extinsă prin intermediul cardurilor microSD, iar dispozitivul se poate conecta la reţele wireless. Formatele suportate sunt EPUB, PDF (ambele inclusiv în cazul celor protejate DRM) şi TXT, în timp ce greutatea ajunge la 200 de grame.

Sony este de asemenea prezenta pe piata ebook readerelor

Sony este de asemenea prezenta pe piata ebook readerelor

Concluzii

Dacă eşti în căutarea unui ebook reader vei găsi suficiente variante atractive pe piaţa din România. Pe lângă prezenţa unor modele celebre precum Kindle, vestea bună este că preţurile au scăzut simţitor comparativ cu acum doi-tre ani, iar numărul de opţiuni de până în 500 lei este ridicat. Acest lucru este evidenţiat şi de faptul că producătorii cunoscuţi pentru preţurile mici practicate au cam pierdut acest avantaj.

Oferta de ebook readere cu display LCD este semnificativ mai redusă, însă acest lucru nu este neapărat negativ, întrucât cititul pe un ecran e-ink este mult mai comod.

Cert este că, indiferent de pretenţiile şi bugetul pe care îl ai la dispoziţie, este foarte posibil ca în lista de mai sus să găseşti ebook reader-ul care să ţi se potrivească.

5 comentarii

  1. Sorin

    10 decembrie 2013 la 00:31

    ai uitat de KOBO. E disponibil din cate stiu eu la clickshop. Mi se pare mai bun decat SONY si chiar fata de Kindle. Eu pe varianta Kobo Aura voi merge..

    • Daniel Popescu

      10 decembrie 2013 la 11:08

      Din pacate, ebook readerele Kobo sunt disponibile doar la Clickshop, in timp ce restul produselor se gasesc, de regula, la mai multe magazine. Probabil ca si din acest motiv preturile practicate de Clickshop sunt destul de mari. Daca am vazut bine, cel mai ieftin Kobo este 700 lei.

  2. Crina

    3 februarie 2017 la 10:54

    Care ebook traduce carti straine strain in română?

  3. Adrian

    28 aprilie 2017 la 15:36

    Ce ebook reader imi recomandati cu cit mai multe din urmatoarele caracteristici?
    eINK
    Min 6 inch,peferabil peste 7 inch
    Min 4 G memorie
    2 ani garantie
    Rezolutie min 800×600
    Formate fisiere suportate: cit mai multe din lista:epub,mobi (nu neaparat),html,pdf,txt,doc,docx,tiff,png,jpeg,gif,bmp
    Wi fi
    Touchscreen
    Slot card 32 G min
    Greutate pina in 450 g
    Dictionare;ceas;calculator;calendar (optiuni)

  4. Remus Mocanu

    28 iunie 2018 la 08:32

    Ptr ecrane mai mari de 7 tzoli trebuie sa cumperi modele de la companii mici si putin cunoscute (olandeze sau chinezesti), precum Icarus sau Onyx. Daca la 8 si 10 tzoli gasesti ce vrei inca sub 450 de gramme, peste 10 tzoli greutatea e mai mare de juma' de kg, chiar si cand hartia electronica e facuta pe suport de plastic (mobius). O alta dificultate e posibil sa fie sa mai gasesti cititoare cu ecran mare care sa primeasca cartele de memorie. Insa cand n-au cititor de cartela, au memoria interna suficient de mare (>16 GB). Rsicul R

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri