Google/Asus Nexus 7 2013 review: mai aproape de perfecţiune
Google Nexus 7 este sinonim cu tabletele ieftine şi bune, cel puţin în accepțiunea mea. Nexus 7 a fost prima tabletă de 7 inch cu specificaţii serioase şi un preţ accesibil de doar 200 dolari, în Statele Unite. Asta se întâmpla anul trecut, acum este momentul să testăm cea de-a doua generaţie a tabletei Google Nexus 7, modelul 2013, cu care m-am jucat în ultima vreme.
Noul model reuşeşte să aducă îmbunătăţiri la toate capitolele, deci te poţi aştepta la o construcţie mai bună, o tabletă mai uşoară, mai rapidă şi bineînţeles un ecran de calitate superioară, aşadar un produs care se aliniază perfect modelelor de tablete lansate in 2013.
Trebuie menţionat însă că piaţa s-a schimbat semnificativ în ultimele 12 luni, existând în clipa de faţă mult mai multe modele de 7 inch dintre care utilizatorii pot alege. Găsim practic tablete de la preţuri care încep la 400 lei, in speţă modele româneşti, până la modele mai scumpe precum iPad Mini, care sar de 1500 lei. Google Nexus 7 2013 pică exact la mijloc, cu un preţ preconizat în România de 1100-1200 lei pentru modelul de bază de 16 GB.
Ce este Google Nexus 7 2013?
Cum probabil aţi intuit deja, Google Nexus 7, modelul 2013, este varianta îmbunătăţită a tabletei accesibile de 7 inch din 2012. Ca şi anul trecut, avem de-a face cu modele de 16, respectiv 32 GB dotate cu conexiune WiFi şi opţional 4G LTE.
Ce poate face Google Nexus 7 2013?
Fiind vorba de o tabletă cu Android vorbim de un produs creat în special pentru consum de conţinut multimedia, navigare web, email, reţele sociale şi jocuri.
Dacă insistaţi însă, se poate crea şi conţinut propriu: foto/video prin camera principală de 5 megapixeli, înregistrări audio şi chiar editare de documente prin diverse aplicaţii ce se pot instala ulterior.
Specificaţii tehnice
Google Nexus 7 2013 | |
Ecran | ecran IPS 7.02″ 1920×1200 px (323 ppi) |
Procesor | Qualcomm Snapdragon S4 Pro, 1.5GHz |
Grafica | Adreno 320, 400MHz |
Memorie RAM | 2 GB |
Memorie interna | 16/32 GB |
Conectivitate | Wi-Fi dual band, Bluetooth 4.0, GPS, NFC, 4G LTE opţional |
Camera foto | 5 MP, frontală 1.2 MP |
Acumulator | Li-Ion 3950 mAh |
Dimensiuni | 114 x 200 x 8.65 mm |
Greutate | 290 grame |
Sistem de operare | Android 4.3 JellyBean |
Ce ne-a plăcut
Noul Nexus 7 stă foarte bine la capitolul performanţă, aşadar actualizarea platformei tehnice cu un procesor quad core mai performant, Qualcomm Snapdragon S4 Pro la 1.5 GHz, nu face decât să îl aducă pe Nexus 7 2013 mai aproape de timpurile noastre, dar nu chiar în acelaşi segment termporar, pentru că S4 Pro nu este cea mai nouă generaţie hardware Snapdragon.
Tableta este extrem de rapidă în utilizarea zilnică, fiind unul din cele mai rapide dispozitive cu Android pe care le-am testat vreodată.
A doua îmbunătăţire care face din Google Nexus 7 2013 o tabletă de dorit este ecranul IPS cu rezoluţie Full HD (1920 x 1080 pxi), ce oferă nu doar o densitate a pixelilor suficient de mare încât să nu îi putem distinge de foarte aproape, ci şi culorii vii şi unghiuri de vizualizare excelente. Nivelul de luminozitate se poate regla manual sau automat, dar în cazul din urmă ecranul va fi prea întunecat, motiv pentru care prefer setarea manuală.
Construcţia este un alt punct forte al lui Nexus 7 2013 faţă de modelul anului trecut. Tableta este mai îngustă, mai subţire şi mai uşoară, iar spatele este acum acoperit de un material cauciucat aderent şi foarte plăcut la atingere. Dacă prima generaţie părea un produs destul de butucănos, cu aspect chiar ieftin, acum vorbim de un produs premium din toate punctele de vedere.
Unul din cele mai importante aspecte ce-l privesc pe Google Nexus 7 2013 este probabil faptul că vine cu versiunea de bază Android 4.3 şi va primi întotdeauna update-uri direct de la Google, fără să mai trebuiască să aşteptăm ca producătorul echipamentului să compileze un update la Android-ul modificat de către acesta. Un avantaj de necontestat în faţa produselor oferite de alte branduri, care de multe ori ‘uită’ de produsele pe care le-au lansat cu ceva timp în urmă.
Ce mai trebuie îmbunătăţit
Faţă de modelul anului trecut, Google a adăugat pe noul Nexus 7 o cameră principală de 5 megapixeli, fără flash, capabilă să înregistreze clipuri video la rezoluţie 1080p şi 30 de cadre pe secundă. Din păcate rezultatele nu se ridică nici măcar la nivelul celor ale smartphone-urilor medii, astfel că vorbim de camera foto ca un accesoriu secundar pe Nexus 7 2013. Aveţi mai jos o scurtă galerie foto…
…şi un clip înregistrat la calitate maximă:
Butoanele laterale de volum şi pornire/oprire sunt din păcate slabe evidenţiate şi montate pe la un unghi de 45 de grade faţă de ecran, motiv pentru care nu sunt vizibile dacă privim direct tableta. Asta înseamnă că de foarte multe ori vei întoarce tableta pentru a dibui cele 3 butoane. În plus portul microUSB este rotit la 180 de grade, deci atenţie mare când introduceţi încărcătorul sau cablul de transfer în tabletă.
Aveam aşteptări mari de la cele două difuzoare stereo, montate pe lateralele tabletei, pe spate (în mod landscape). Din păcate volumul maxim al acestora nu este foarte puternic, sunetul distorsionează şi de cele mai multe ori difuzoarele sunt acoperite cu podul palmei, atunci când folosim tableta în modul Landscape. Per total însă, Nexus 7 2013 punctează decent la capitolul audio, dar se putea şi mult mai bine.
Şi ar mai fi autonomia bateriei, care se plasează sub cea a modelului de anul trecut, în ciuda faptului că vorbim de un procesor mai eficient. Noul ecran si scăderea capacităţii acumulatorului cu aproximativ 10%, la 3950 mAh au cu siguranţă un cuvânt de spus în acest caz.
Chiar şi aşa însă, am reuşit să folosesc tableta cel puţin două zile între reîncărcări, cu utilizare peste medie, incluzând playback video 720p, vizionat clipuri pe Youtube, navigare web, Facebook şi ceva muzică.
Nu în ultimul rând, trebuie să amintim că Nexus-ul 7 nu oferă posibilitatea de a folosi un card de memorie pentru a creşte spaţiul de stocare disponibil. Astfel că dacă plănuiţi să încărcaţi multe filme, muzică si jocuri pe această jucărie, e recomandat să achiziţionaţi versiunea cu 32 GB, în dauna celei cu doar 16 GB.
Rezultate teste sintetice
Deşi preferăm să testăm produsele din punctul de vedere al utilizării zilnice, ne-am gândit că ar fi o idee bună să rulăm şi o serie de teste sintetice pentru cei care doresc să compare direct rezultatele obţinute de noi cu propria tabletă:
- 3DMark Ice Storm: 11794
- 3DMark Ice Storm Extreme: 7255
- Antutu: 18150
- Geekbench 2: 2622
- GFX Benchmark 2.6 T-Rex HD: 16 fps
- Quadrant: 5761
- Sunspider: 770ms
Preţ şi concluzii
În România noul Nexus 7 se va vinde sub brandul celor de la Asus, ca Asus Nexus 7, şi va fi disponibil în magazine începând cu mijlocul lunii Septembrie. Modelul de bază, cu 16 GB de stocare şi conexiune WiFi va costa 1199 de lei, modelului de 32 GB adăugându-i-se probabil încă 200 lei.
Modelul cu 32 GB spaţiu de stocare si 4G/LTE va costa circa 1749 de lei, aşadar vorbim de preţuri cuprinse între 1200 (deja disponibil) şi 1750 lei pentru întreaga gamă Nexus 7 2013.
Eu personal sunt foarte plăcut impresionat de avansul realizat de ASUS şi Google în doar 12 luni, fără a afecta preţul de achiziţie, şi cred că noul Nexus va fi un concurent foarte bun pentru iPad Mini 2, când va fi lansat în toamnă. În plus, ar putea fi produsul preferat de cei care nu sunt mulţumiţi de performanţa modelelor mai ieftine de 7 inch precum Asus Memo Pad HD 7 sau Samsung Galaxy Tab 3 7.0.
Raportat însă la nivelul pieţei din România, Nexus-ul 7 este totuşi o tabletă scumpă, tocmai de aceea succesul său pe plan locla va fi probabil limitat. Asta însă nu îi răpeşte din merite, astfel că dând la o parte considerentele ce ţin de buget, noul Nexus 7 este la ora actuală cea mai bună tabletă compactă cu Android pe care o puteţi achiziţiona.
Pro
- raport preţ/performanţă foarte bun
- ecranul IPS Full HD
- construcţie foarte bună
- update-urile pentru Android vin rapid, direct de la Google
Contra
- autonomia bateriei nu este grozavă
- difuzoarele distorsionează la volum mare
- lipsa slotului microSD