GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Google Nexus 7 şi Android 4.1 – Tabletă de 7″ cu o nouă versiune de Android

Autor: Echipa Giz.ro

Google a lansat oficial tableta Google Nexus cu diagonală de 7” şi sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean.

Aşa cum era de aşteptat după numeroasele informaţii apărute în ultimele săptămâni, conferinţa Google I/O dedicată dezvoltatorilor a reprezentat prilejul ideal pentru ca Google să lanseze oficial prima tabletă lansată sub brand propriu.

Google Nexus 7 este o tabletă construită de Asus care are un ecran IPS LCD cu diagonală de 7” şi rezoluţie HD 1280×800 pixeli.

Platforma hardware este asigurată de un procesor quad-core Tegra 3, un accelerator grafic cu 12 nuclee şi 1 GB de memorie RAM. Memoria internă este de 8 GB sau 16 GB, însă tableta nu este dotată cu slot pentru carduri microSD. În plus, există conectivitate NFC şi cameră foto frontală de 1.2 MP.

Conectarea la internet se poate realiza însă doar printr-o reţea Wi-Fi, întrucât Google Nexus 7 nu dispune de conexiune 3G, o decizie aparent neinspirată în condiţiile în care o tabletă de 7″ are ca principal avantaj faţă de una de 10″ tocmai portabilitatea.

Google susţine că autonomia tabletei va fi de până la 9 ore atunci când vizionezi filme HD şi de până la 300 de ore în stand-by. Dacă aceste valori trebuie validate în practică, greutatea este pe cât de certă, pe atât de mică: tableta cântăreşte doar 340 de grame.

Google Nexus 7 are o diagonala de 7" si costa doar 199 USD

Google Nexus va fi disponibilă de la jumătatea lunii iulie pentru numai 199 USD în versiunea de 8 GB, astfel că în România ne putem aştepta la preţuri de 900 – 1.000 lei. Varianta de 16 GB va costa 249 USD sau aproximativ 1.100 – 1.200 lei.

Prin urmare, Google Nexus este o tabletă cu ecran HD şi configuraţie hardware puternică pentru care va trebui să scoţi din buzunar undeva la 1.000 lei, o sumă semnificativ mai mică decât cele solicitate de alţi producători pentru un produs asemănător.

Un rival pentru… Kindle Fire!

Chiar dacă prima tentaţie este să comparăm Google Nexus cu noul iPad, în realitate cele două tablete nu concurează pentru acelaşi segment de piaţă, chiar dacă privim lucrurile doar din perspectiva dimensiunii ecranului.

Mai degrabă, Google Nexus va fi principalul rival al tabletei Kindle Fire, care pentru un preţ identic pentru versiunea de 8 GB oferă dotări tehnice semnificativ mai modeste: ecran cu rezoluţie 1024×600 pixeli şi procesor dual-core TI OMAP4.

Acest lucru este evidenţiat şi de faptul că Google Play include acum şi posibilitatea de a achiziţiona filme, seriale (pe episoade sau chiar sezoane întregi) şi reviste, adică exact tipul de conţinut pe care mizează şi Amazon pentru popularizarea lui Kindle Fire. Din păcate, utilizatorii din România nu vor avea (încă) acces la noile servicii oferite de Google Play.

Android 4.1 Jelly Bean – Cât de dulci sunt jeleurile?

Dacă am învăţat ceva din ceea ce reprezintă ecosistemul tabletelor cu Android, acel ceva este că hardware-ul, oricât de puternic ar fi, nu poate avea succes dacă nu este susţinut de un software puternic.

Google încearcă să îmbunătăţească acest aspect prin lansarea sistemului de operare Android 4.1 Jelly Bean, care evident va fi disponibil şi pe (cele mai noi) smartphone-uri. Decizia de boteza noul OS drept 4.1 în loc de 5.0 este pe deplin justificată, întrucât modificările, deşi pe alocuri substanţiale, nu modifică radical esenţa lui 4.0 IceCream Sandwich.

Jelly Bean promite sa fie un OS mai fluent si cu notificari mai bune

  • Project Butter – Este cea mai importantă inovaţie şi permite rularea mult mai fluentă şi mai rapidă a interfeţei de utilizator, în special în ceea ce priveşte fram rate-ul animaţiilor. Chiar dacă nu pare o inovaţie spectaculoasă, este cunoscut faptul că iOS disponibil pe iPhone şi iPad beneficiază de o interfaţă mult mai fluentă decât Android.
  • Notifications– Sistemul de notificări a fost regândit pentru a putea fi personalizat de utilizator. În principiu, notaficarile îţi permit accesul la mai multe opţiuni ale aplicaţiilor fără să deschizi explicit aplicaţia respectivă, iar cele pentru GMail sunt acum mai bogate în detalii. Evident, au fost incluse şi câteva opţiuni specifice reţelei de socializare Google+.
  • Google Now – Aşa cum sugerează şi numele, Google Now este o funcţie care permite sistemului de operare să updateze în timp real informaţii pe care le consideră potrivite pentru tine la momentul respectiv: să te informeze automat despre rezultatul ultimului meci al echipei tale preferate, să-ţi dea detalii despre rutele de transport atunci când eşti într-o staţie sau să-ţi indice un restaurant. În România, această funcţie va avea probabil o aplicabilitate limitată.

  • Offline Voice Typing – Funcţia îţi permite să realizezi comenzi vocale fără o conexiune permanentă la internet, iar asistentul vocal din Jelly Bean a fost de asemenea îmbunătăţit pentru a-ţi oferi răspunsuri mai rapide la solicitări.
  • Gestionarea aplicaţiilor – Aplicaţii plătite vor primi un număr serial specific fiecărui dispozitiv pe care sunt instalate, în timp ce în cazul unui update nu va trebui să mai descarci încă o fată întreaga aplicaţie, ci doar noutăţile acesteia.

Alte îmbunătăţiri minore vizează camera foto, galeriile foto, dar şi abilitatea de a muta widgeturi pe ecranele de start.

Evident, primul gadget care va folosi Android 4.1 Jelly Bean este Google Nexus 7, iar de la jumătatea lunii iulie noul OS va fi disponibil printr-un update over-the-air şi pentru Galaxy Nexus, Motorola Xoom şi Nexus S.

Concluzii

În condiţiile în care iPad domină autoritar piaţa tabletelor, iar cota sistemului de operare Android pe acest segment este infimă, Google încearcă să câştige cotă de piaţă prin introducerea propriei tablete.

Strategia este una interesantă şi tinde să copieze parţial conceptul Apple de a produce hardware-ul şi software-ul (doar parţial, pentru ca tableta este produsă de Asus), însă aşa cum am precizat anterior iPad nu este rivalul direct al noului Google Nexus.

În mod oarecum ironic, Google Nexus 7 a devenit practic principalul rival atât pentru Kindle Fire, cât şi pentru… celelalte tablete cu sistem de operare Android. Este adevărat, acestea din urmă au de regulă ecran de 10” şi, în unele cazuri, tastaturi fizice ataşabile, însă preţul scăzut solicitat de Google pentru Nexus 7 ar putea redirecţiona banii utilizatorilor spre noul gadget produs de Asus.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri