GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPad Air – design elegant şi compact pentru tableta Apple

Autor: Echipa Giz.ro

Apple a lansat noua versiune a tabletei sale de 10” şi a decis că este momentul potrivit pentru o mică schimbare de nume, astfel că aceasta este cunoscută drept iPad Air. 

Modificarea este una oarecum surprinzătoare, întrucât era puţin aşteptată înainte de lansare, însă pe de altă parte este justificată de faptul că tableta de referinţă a producătorului american a suferit cele mai mari schimbări de design de la iPad 2.

Pe lângă faptul că împrumută numeroase elemente de design de la mezinul iPad mini, iPad Air are o greutate semnificativ mai mică şi este mai compactă datorită îngustării ramelor din jurul ecranului.
În plus, iPad Air utilizează şi o nouă platformă hardware pentru a pune şi mai bine în valoare sistemul de operare iOS 7, care cu această ocazie a primit un nou update minor pentru remedierea unor bug-uri.

iPad Air specificaţii

Noul iPad Air prezintă numeroase noutăţi, singura excepţie majoră fiind ecranul:

  • ecran IPS de 9.7” şi rezoluţie 2048×1536 pixeli
  • procesor dual-core Apple A7, 1.3 GHz
  • grafică quad-core PowerVR G6430
  • memorie între 16-128 GB
  • autonomie de până la 10 ore
  • dimensiuni: 240×169.5×7.5 mm
  • greutate: 469 de grame
iPad Air aduce un design proaspat pentru tableta Apple

iPad Air aduce un design proaspat pentru tableta Apple

Funcţii importante

iPad Air aduce numeroase noutăţi, însă de departe cea care va atrage cel mai mult atenţia este designul. Conform aşteptărilor, iPad Air preia filosofia proaspătă de design de la iPad mini şi are un format unibody simplu, dar elegant, cu o carcasă din aluminiu care contribuie la aspectul premium tradiţional al produselor Apple.

Chiar dacă ecranul păstrează diagonala de 9.7”, noul iPad Air este mai compact, întrucât dimensiunile a numeroase componente interne au fost reduse, la fel ca şi rama din jurul display-ului, mai mică acum cu 43%. Prin urmare, noua tabletă este mai confortabil de ţinut în mână şi are o grosime de numai 7.5 mm, în scădere de la 9.4 mm de pe iPad 4.

Confortul în utilizare se va resimţi însă în special datorită scăderii de greutate, întrucât iPad Air are numai 469 de grame în varianta Wi-Fi şi 478 de grame în versiunea Wi-Fi+3G, cu 24 % mai puţin decât predecesorul său.

iPad Air este mult mai subtire si mai usoara decat predecesorul sau

iPad Air este mult mai subtire si mai usoara decat predecesorul sau

Aşa cum era de aşteptat, iPad Air păstrează ecranul Retina Display de pe iPad 4. Vorbim despre un display cu diagonală de 9.7” şi rezoluţie 2048×1536 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 264 de pixeli per inch. Practic, Apple nu a avut niciun motiv să schimbe forma 4:3 sau rezoluţia ecranului, mai ales că acest lucru asigură o compatibilitate deplină cu toate aplicaţiile din App Store.

În schimb, platforma hardware a fost uşor îmbunătăţită, ajungând acum la acelaşi nivel cu iPhone 5S. Vorbim practic despre chipsetul Apple A7 fabricat pe 64 de biţi care, cel puţin la nivel teoretic, promite o dublare a performanţelor atât pentru preocesor, cât şi pentru grafică. În plus, coprocesorul M7 preia sarcinile legate de mişcare (busolă, giroscop, accelerometru) pentru îmbunătăţirea autonomiei.

În mod tradiţional, Apple a evitat să ofere specificaţiile complete ale platformei hardware, însă pe baza datelor de la iPhone 5S ştim că chipsetul Apple A7 beneficiază de un procesor dual-core cu frecvenţa de 1.3 GHz bazat pe ARMv8 şi grafică quad-core PowerVR G6430. Ca şi până acum, noua tabletă va fi disponibilă în patru versiuni după cantitatea de memorie internă: 16 GB, 32 GB, 64 GB şi 128 GB.

iPad Air promite performante mai bune datorita noului chipset Apple A7

iPad Air promite performante mai bune datorita noului chipset Apple A7

O altă noutate vine pe partea de conectivitate. Nu, iPad Air nu include suport pentru standardul Wi-Fi 802.11 ac, însă beneficiază de două antene şi tehnologie MIMO, ceea ce în teorie va permite dublarea vitezei de conectare la reţele Wi-Fi, până la 300 Mbps.

Modificări au apărut inclusiv în privinţa culorilor în care este disponibilă tableta Apple. Astfel, iPad Air poate fi achiziţionat în versiune Space Grey (partea frontală neagră cu partea din spate gri) sau Silver (partea frontală albă cu partea din spate argintie).

iPad Air vine cu sistemul de operare iOS 7, care cu această ocazie a primit un mic update la versiunea 7.0.3. Acesta cuprinde preponderent bug fix-uri, cum ar fi cel legat de calibrarea accelerometrului sau eşecul în transmiterea unor mesaje prin aplicaţia iMessage. De asemenea, Apple a introdus un nou bugfix pentru a elimina posibilitatea de a trece peste parola de securitate în Lock Screen.

Nu în ultimul rând, Apple a introdus şi carcase de tip Smart Cover pentru iPad Air, similare ca funcţionalitate cu cele dezvoltate pentru iPhone 5S. Acestea sunt disponibile în maro, bej, negru, galben, albastru şi roşu şi costă 79 de dolari (aproximativ 350 de lei).

Husele Smart Cover sunt acum disponibile si pentru iPad Air

Husele Smart Cover sunt acum disponibile si pentru iPad Air

Îl cumpărăm sau nu?

iPad Air vine cu un aer proaspăt în gama de tablete Apple, întrucât beneficiază de numeroase îmbunătăţiri. Cele mai importante vizează, fără îndoială, aspectul estetic şi reducerea de greutate, elemente care asigură o utilizare mai confortabilă pentru utilizator.

Nu lipsesc însă nici noutăţile de ordin hardware, iar iPad Air promite practic o performanţă similară cu iPhone 5S prin utilizarea noului chipset Apple A7, la care se adaugă posibilitatea unei viteze mai bune de conectare la internet în reţele Wi-Fi.

Practic, există suficiente argumente pentru un upgrade la noul iPad Air, chiar şi în cazul în care în prezent deţii un iPad 3 sau iPad 4. Iar dacă până acum aşteptai un produs mai bun pentru a cumpăra o tabletă, probabil că manevrabilitatea sporită şi îmbunatăţirile hardware te vor convinge să bagi mâna adânc în buzunar.

iPad Air pastreaza compatibilitatea cu aplicatiile iOS

iPad Air pastreaza compatibilitatea cu aplicatiile iOS

iPad Air vs. concurenţa (Samsung Google Nexus 10)

Principalul concurent pentru noul iPad Air este, fără îndoială, Samsung Google Nexus 10. Tableta Nexus construită de Samsung are ca principal avantaj ecranul PLS TFT cu diagonală de 10.1” cu rezoluţie 2560×1600 pixeli, corespunzătoare unei densităţi de 299 de pixeli per inch. Totuşi, acest avantaj nu este explotat corespunzător, întrucât sistemul de operare Android nu beneficiază de prea multe aplicaţii dezvoltate pentru rezoluţii atât de mari.

În schimb, iPad Air vine cu avantajul unui design semnificativ mai simplu şi mai elegant, pe lângă faptul că tableta Apple este mai compactă şi mult mai uşoară, în condiţiile în care Nexus 10 cântăreşte 603 grame.

Ca specificaţii hardware, tableta produsă de Samsung mizează pe un chipset proprietar Exynos 5250 cu procesor dual-core Cortex A15 de 1.7 GHz, grafica Mali-T604, 2 GB RAm şi 16 GB sau 32 GB de memorie internă.

Nexus 10 este principalul rival pentru iPad Air

Nexus 10 este principalul rival pentru iPad Air

Preţ iPad Air

iPad Air va fi disponibil începând din 1 noiembrie inclusiv în România, iar preţul va fi identic cu cel al lui iPad 4. Astfel, iPad Air 16 GB Wi-Fi va avea un preţ de comercializare de 500 de dolari, ceea ce teoretic ar trebui să corespundă unui preţ de circa 2.300 lei în România. Este însă posibil ca, în special în primele luni de la lansare, preţul solicitat de magazinele online să fie mai mare, aşa cum s-a întâmplat şi cu precedentele produse Apple.

Fiecare versiune superioară din punct de vedere al memorie interne va costa cu 100 de dolari mai mult, astfel că varianta de 128 GB va avea un preţ de 800 de dolari (circa 3.600 lei).

În schimb, versiunile 4G costă cu câte 130 de dolari mai mult decât variantele Wi-Fi cu aceeaşi cantitate de memorie. Cea mai ieftină versiune, Wi-Fi + 4G, va costa 630 de dolari (aproximativ 2.800 lei).

iPad Air este disponibil in opt versiuni in functie de memoria interna si conectivitate

iPad Air este disponibil in opt versiuni in functie de memoria interna si conectivitate

Concluzii

iPad Air reprezintă o îmbunătăţire semnificativă pentru tableta principală din portofoliul Apple, datorită noutăţilor de ordin estetic şi hardware. Mai compactă şi mai uşoară, noua tabletă este mai uşor de utilizat, iar platforma hardware a fost de asemenea adusă la zi pentru a oferi o rulare mai fluentă a sistemului de operare iOS.

În plus, păstrarea ecranului în acelaşi format şi cu aceeaşi rezoluţie asigura menţinerea compatibilităţii imediate cu toate aplicaţiile iOS precedente, lucru important mai ales în condiţiile în care există numeroase aplicaţii de calitate dezvoltate special pentru iPad.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri