GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPad sau tablete cu Android (Samsung, Asus, Nexus) – ce sa aleg?

Autor: Echipa Giz.ro

iPad şi iPad mini rămân în continuare produse de referinţă pentru industria tabletelor, chiar dacă pe piaţă apar tot mai multe tablete cu Android din partea unor producători renumiţi precum Asus şi Samsung.

Lupta dintre Apple şi toţi ceilalţi producători grupaţi în jurul Android-ului dezvoltat de Google este din ce în ce mai intensă şi nu dă semne că se va termina prea curând, lucru pozitiv de altfel în condiţiile în care concurenţa este importantă pentru progres în orice domeniu.

Dilemele apar însă când trebuie să decizi ce tableta îţi cumperi, iar prin acest articol speram să clarificăm anumite aspecte.

Problema pe care o aducem în discuţie nu este dacă iPad este sau nu mai bun decât tabletele care utilizează Android pentru că acest lucru este foarte greu de stabilit. Cu toate acestea, există momente în care tabletele cu sistem de operare Android se plasează desupra iPad şi viceversa. În acest sens, voi avea în vedere în cele ce urmează, avantajele şi dezavantajele pe care le are iPad fata de tabletele bazate pe o platformă Android.

Ce aduce iPad şi nu aduce Android

Probabil că elementul prin care iPad şi iPad mini se diferenţiază cel mai uşor de rivali este designul şi, mai ales, atenţia la detalii. Cele două tablete sunt bine construite şi beneficiază de materiale de calitate superioare celor mai multe produse Android. Este adevărat că şi în segmentul Android exista produse de calitate, Nexus 7 fiind doar unul dintre ele, însă în ansamblu Apple are un avantaj major din acest punct de vedere.

În al doilea rând, performanţele tabletelor Apple sunt la înălţime în aproape orice aplicaţie. Chiar dacă platforma hardware nu este de regulă la fel de impresionantă ca cele de pe unele tablete Android, Apple plusează prin compatibilitatea mult mai bună a hardware-ului cu sistemul de operare iOS.

O alta trăsătură specifică produselor de la Apple este faptul că iPad este în general mai subţire decât tabletele care funcţionează cu Android.  De asemenea, un alt capitol la care câştigă iPad este autonomia bateriei, întrucât aceasta este mai ridicată decât a tabletelor cu Andoid (comparativ cu majoritatea tabletelor cu Android).

iPad ramane etalonul tabletelor

iPad ramane etalonul tabletelor

De asemenea, nu trebuie să uităm faptul că aplicaţiile iPad au o calitate mai bună, multe dintre ele fiind dezvoltate special pentru această tabletă şi mai puţin pentru iPhone. De altfel, producătorii continuă să acorde o atenţie mai mare platformei AppStore în detrimentul lui Google Play Store, parţial pentru că utilizatorii iPad şi iPad mini sunt dispuşi să investească mai mulţi bani în aplicaţii decât userii de Android. Totuşi, Android a început să se apropie vertiginos de iOS măcar la numărul de aplicaţii, diferenţele dintre cele două platforme la acest capitol fiind neglijabile. Ca întotdeauna, contează însă mai mult calitatea decât cantitatea.

Un aspect foarte important care reprezintă un avantaj pentru iPad, şi pe care mulţi nu îl au în vedere, este faptul că dispozitivele iPad sunt mai puţin expuse riscului în ceea ce priveşte viruşii. Explicaţia este că Apple verifica fiecare aplicaţie sau update de aplicaţie înainte ca aceasta să fie disponibilă în AppStore, în timp ce Google foloseşte un sistem automat de verificare a aplicaţiilor pentru depistarea viruşilor care uneori nu este foarte eficient.

Chiar dacă nu este neapărat un avantaj, ci mai mult o constatare, Apple acoperă ambele segmente de tablete în ceea ce priveşte dimensiunile, întrucât are în portofoliu şi o tabletă de 9.7″, şi o tabletă de 7.95″, adecvată pentru cei care mizează mai mult pe portabilitate.

Ca un fel de concluzie, putem spune ca iPad prezintă majoritatea avantajelor faţă de unele tablete cu Android, in contextul in care mărcile competitoare fac compromisuri in ceea ce priveşte performanţa pentru a ajunge la un preţ cât mai bun de comercializare.

iPad mini a preluat succesul iPad

Unde tabletele Android sunt mai bune decât iPad

Android vine la rândul său cu câteva avantaje majore, iar unul dintre cele mai importante este posibilitatea de personalizare a sistemului de operare. De exemplu, poţi schimba radical aspectul homescreen-ului unei tablete Android prin wallpapere sau launchere, dar în acelaşi timp te bucuri de un acces mai uşor spre “interiorul” sistemului de operare. Aici vorbim inclusiv de posibilitatea de root şi de a instala diverse ROM-uri care schimba complet sistemul de operare. Pe de altă parte, fiecare producător vine cu o serie de noutăţi de natură software prin intermediul propriei interfeţe, chiar dacă în multe cazuri sunt introduse şi aplicaţii mai puţin utile.

Spuneam mai devreme că iPad este în general mai subţire şi are dimensiuni mai mici decât alte dispozitive din categoria să. Cu toate acestea, au fost lansate pe piaţă câteva produse care se apropie de dimensiunile iPad sau sunt chiar mai mici, ceea ce însemna că iPad nu va mai fi prea mult în top la acest capitol.

Un alt aspect la care câştigă tabletele cu Android în faţa iPad este capacitatea de stocare. iPad se situează mai jos si la acest capitol, faţă de multe tablete cu Android disponibile pe piaţă, care suportă carduri SD sau microSD, in plus faţă de memoria internă.

Nexus 7, una dintre cele mai de succes tablete cu Android

Trebuie sa spunem însă că cel mai mare avantaj pe care îl prezintă o tabletă cu sistem de operare Android este preţul. Există pe piaţă utilizatori cu diferite nevoi, şi nu toata lumea consideră necesară performanţa oferită de dispozitivele Apple. Prin urmare, la acest capitol tabletele cu Android se situează mult mai bine decat tabletele Apple. Ar fi interesant de văzut ce succes ar avea o gamă de dispozitive Apple care să ofere performanţe reduse, la preţuri mult mai mici. Din păcate însă tabletele Android de top se situează cam la acelasi preţ cu iPad-ul celor de la Apple.

Bineînteles că nu am putut face o comparaţie foarte pertinentă in ceea ce priveste aceste două tipuri de dispozitive, in primul rând din cauza faptului că tabletele bazate pe Android reprezintă o categorie foarte diversificată de produse, care sunt create de o gamă foarte largă de producători. Astfel, este destul de dificil sa facem comparaţii detaliate la nivel de hardware si specificaţii.

Deşi iPad este încă lider pe piaţă, tabletele cu sistem de operare Android au început să câştige teren. Deşi există şi sceptici care spun că Android mai are mult până să prindă din urmă Apple, este evident că tabletele cu Android au început sa aducă aceleasi facilităţi ca si iPad şi poate ceva în plus.

Nexus 10, probabil cel mai redutabil adversar pentru iPad

Produse de referinţă:

 • iPad 4 – iPad 4 continuă reţeta de succes a lui iPad 3 cu un design similar, dar cu mici îmbunatăţiri hardware aduse modelului de 9.7” cu rezoluţie 1536×2048 pixeli. Platforma hardware este formată dintr-un chipset Apple A6 cu procesor dual-core de 1.4 GHz, 1 GB RAM şi minim 16 GB pentru stocarea datelor.
 • iPad mini – fratele mai mic de 7.9” împrumută numeroase dotări de la iPad 2, în special rezoluţia de 768×1024 pixeli, în timp ce hardware-ul este dominat de chipsetul Apple A5 cu procesor dual-core Cortex A9 de 1 GHz, grafică PowerVR SGX543MP2, 512 MB RAM şi minim 16 GB pentru stocarea datelor. 
 • Nexus 7 – construită de Asus, Nexus 7 este probabil tableta Android cu cel mai mare succes din ultima perioadă, datorită raportului excelent preţ/performanţă. Vorbim despre ecran IPS de 7” cu rezoluţie 800×1280 pixeli şi o platformă hardware Nvidia Tegra 3 cu procesor quad-core Cortex A9 de 1.2 GHz, 1 GB RAM şi 16 GB sau 32 GB pentru stocarea datelor. 
 • Nexus 10 – produs de Samsung, Nexus 10 este, probabil, principalul rival pentru iPad în termeni de calitate şi performanţe. Ecranul de 10.1” are o rezoluţie de 2560×1600 pixeli, iar la interior găsim un chipset proprietar Exynos 5250 cu procesor dual-core de 1.7 GHz, 2 GB RAM şi minim 16 GB pentru stocarea datelor. 

Pentru mai multe informaţii despre aceste tablete, dar şi despre multe altele, îţi recomandăm să citeşti şi articolul despre cele mai bune tablete, o comparaţie între tablete ieftine cu Android sau chiar una directă între iPad mini şi Nexus 7 în segmentul tabletelor de mici dimenisuni.

6 comentarii

 1. diana

  23 ianuarie 2012 la 19:06

  salut! sunt diana si am 8 ani. am un ipad apple black care a costat 27 de milioane. e bun fata de un laptop.

  • Isa

   8 noiembrie 2012 la 20:30

   Si chiar vrei sa te credem pe cuvant ca ai tableta la 8 ani?../:)

 2. Andrei

  8 iulie 2013 la 17:38

  Stocarea la Nexus 7 este de 16 sau 32 de GB. S-a renuntat de mai bine de 8-9 luni la modelul cu 8.

  • Daniel Popescu

   8 iulie 2013 la 20:12

   Corect, versiunea de 8 GB a fost comercializata pentru o scurta perioada de timp.

 3. bogdan

  24 august 2013 la 14:28

  am ipad mini si nexus 7. nu recomand nimanui tabletele cu android. sunt la ani lumina de cele de la apple. dezvolt aplicatii pentru ambele platforme si milioanele de rezolutii si configuratii pe care ruleaza android sunt o problema majora. si nu numai pentru mine ca programator ci si pentru utilizator pentru ca nimeni nu poate acoperi toata gama si cel putin pe unele tablete/telefoane aplicatiile arata oribil.

 4. Flava

  24 august 2013 la 18:20

  Apple are meritul ca a scos prima tableta pe piata, pune mult accentul pe design si pe autonomie. In timp ce majoritatea tabletelor cu android sunt produse ieftine si mediocre exista insa cateva produse de top cum ar fi ASUS Transformer sau seria Samsung Note care sunt peste Apple la maojoritatea capitolelor. Samsung au creat seria Note: Note 2 (5,5 inch diagonala), Note 8 (8 inch diagonala), Note 10,1 (10,1 inch diagonala) – produse dotate cu configuratii de top, la pretuti pe masura, care in general surclaseaza Apple pe fiecare segment…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri