GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Tablete româneşti bune şi ieftine – sfaturi şi recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Vrei să-ţi cumperi o tabletă, dar crezi că bugetul pe care îl ai la dispoziţie este prea mic pentru un astfel de gadget? În acest caz îţi poţi îndrepta atenţia spre gama de tablete româneşti ieftine.

Principalul avantaj al tabletelor care apar sub un brand românesc este preţul, însă în ultima perioadă aceste dispozitive se remarcă şi printr-o creştere a calităţii designului şi construcţiei, dar şi a platformelor hardware utilizate.

Chiar dacă nu se ridică la nivelul pretenţiilor tabletelor renumite construite de producători renumiţi, gama de tablete Allview, Evolio şi E-Boda îţi oferă o experienţă de lucru foarte apropiată de acestea datorită sistemului de operare Android.

Astfel, cu o investiţie relativ mică, poţi intra în posesia unei tablete ieftine şi bune, iar dacă totuşi preţul este prea mare pentru o achiziţie “cu banii jos” poţi opta şi pentru achiziţionarea de tablete româneşti în rate.

Tablete Allview

Allview este unul dintre cele mai active branduri de electronice din România, iar printre cele mai bune şi mai ieftine tablete se numără:

Allview Viva Q7 – 549 lei

Una dintre cele mai ieftine tablete Allview are ecran IPS de 7” cu rezoluţie 1024×600 pixeli şi utilizează un procesor quad-core ARM Cortex A7 de 1 GHz în combinaţie cu grafica PowerVR SGX544MP2. Tableta dispune de 1 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor plus slot pentru carduri microSD, greutatea este de numai 288 de grame, iar sistemul de operare ales este Android 4.2 Jelly Bean.

Allview Viva Q7, o tableta ieftine de 7"

Allview Viva Q7, o tableta ieftine de 7″

Allview Viva Q8 – 800 lei

Pentru cei interesaţi de un ecran un pic mai mare, asemănător cu cel al lui iPad mini, modelul Viva Q8 este unul potrivit. Ecranul IPS de 7.9” are o rezoluţie de 1024×768 pixeli, în timp ce platforma hardware este asigurată de un procesor quad-core ARM Cortex A7 cu frecvenţa de 1 GHz, grafica PowerVR SGX544 MP2 şi 1 GB RAM, iar memoria internă este de 8 GB. Tableta mizează pe Android 4.2 JellyBean şi se laudă cu o grosime de numai 7.5 mm.

Allview Viva Q8, pentru cei care prefera tabletele de 8"

Allview Viva Q8, pentru cei care prefera tabletele de 8″

Allview Alldro 3 Speed Duo HD – 800 RON

Pentru cei care vor o tabletă de 9.7”, unul dintre cele mai noi modele propuse de Allview este o soluţie interesantă: ecranul are rezoluţie 1024×768 pixeli, iar procesorul ales este un dual-core ARM Cortex A9 de 1.5 GHz, cuplat cu grafică Mali 400 şi 1 GB RAM, plus 16 GB pentru stocarea datelor. Opţional te poţi conecta la internet prin 3G cu un modem dedicat, iar acumulatorul de 5900 mAh asigură o autonomie de pana la 5 ore.

Allview Alldro 3 Speed Duo HD este o tableta de 9.7"

Allview Alldro 3 Speed Duo HD este o tableta de 9.7″

Allview TX1 Quasar – 1.000 lei

Dacă ai nevoie de o tabletă de mici dimensiuni cu conectivitate 3G, aceasta este probabil una dintre cele mai bune şi mai ieftine soluţii. Are rezoluţie 1024×768 pixeli, procesor dual-core ARM Cortex A9 de 1 GHz, grafică PowerVR SGX 531, 1 GB RAM şi numai 4 GB pentru stocarea datelor. Pe lângă 3G beneficiază şi de funcţie de telefonie (apeluri şi SMS) prin hands-free şi este dotată cu Android 4.0.4 IceCream Sandwich.

Allview TX1 Quasar iese in evidenta prin conectivitatea 3G

Allview TX1 Quasar iese in evidenta prin conectivitatea 3G

Tablete Evolio

Evolio este un alt brand românesc de tablete şi are o ofertă asemănătoare cu cea propusă de Allview, atât în segmentul de 7″, cât şi în cel de 10″.

Evolio Evotab DUO HD – 440 lei

Cu un display de 7” şi rezoluţie 1024×600 pixeli, Evolio Evotab HD este dotată cu procesor dual-core ARM Cortex A9 de 1 GHz, 1 GB RAM şi 8 GB pentru stocarea datelor, plus slot pentru carduri microSD de până la 32 GB. Tableta foloseşte Android 4.2 JellyBean, cântăreşte 330 de grame, are un acumulator de 3300 mAh şi vine la pachet cu un încărcător auto oferit cadou.

Evolio Evotab HD, una dintre cele mai ieftine tablete romanesti

Evolio Evotab DUO HD, una dintre cele mai ieftine tablete romanesti

Evolio Aria Mini – 949 lei

Una dintre tabletele de referinţă din gama Evolio este Aria Mini, care mizează pe un ecran IPS de 8” cu rezoluţie 1024×768 pixeli, procesor dual-core Rockchip de 1.5 GHz şi 1 GB RAM, iar memoria limitată la 8 GB pentru stocarea datelor poate fi extinsă cu carduri microSD. Tableta beneficiază de receptor GPS, opţional poţi conecta modem extern 3G, iar sistemul de operare este Android 4.1 JellyBean.

Evolio Aria Mini ne-a surprins placut in teste

Evolio Aria Mini ne-a surprins placut in teste

Evolio Aria – 999 lei

Sora mai mare a lui Aria Mini este Evolio Aria, care propune un ecran de tip IPS cu diagonala de 9.7″ şi rezoluţie 1024×768 pixeli. Platforma hardware este formată din procesor dual-core Amlogic de 1.5 GHz, grafică Mali 400, 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Autonomia promisă este de până la 5 ore cu acumulatorul de 5400 mAh, iar greutatea ajunge la 570 de grame. Opţional te poţi conecta la internet prin 3G cu un modem dedicat, iar sistemul de operare este Android 4.0 IceCream Sandwich.

Evolio Aria este o tableta ieftine de 9.7"

Evolio Aria este o tableta ieftine de 9.7″

Evolio Quadra – 900 lei

Una dintre cele mai scumpe tablete din gama Evolio are un ecran de tip Super IPS de 10.1” cu rezoluţie 1280×800 pixeli, procesor quad-core ARM Cortex A9 de 1.2 GHz, 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Modelul are autonomie de până la 5 ore cu acumulatorul de 5400 mAh şi cântăreşte 535 de grame, iar sistemul de operare ales este Android 4.0 JellyBean.

Asa cum sugereaza si numele, Evolio Quadra are procesor quad-core

Asa cum sugereaza si numele, Evolio Quadra are procesor quad-core

Tablete E-Boda

E-Boda este un alt brand de tablete româneşti care mizează pe preţuri mici, însa în acest caz oferta este semnificativ mai mică şi mai puţin diversificată.

E-Boda Impresspeed E250 Dual Core – 449 lei

Modelul E250 din oferta E-Boda are un display cu diagonală de 7”, rezoluţie 1024×600 pixeli, procesor Amlogic dual-core de 1.5 GHz, grafică Mali 400, 512 MB RAM şi memorie internă de 8 GB. Autonomia tabletei ajunge la 5 ore, greutatea este de 330 de grame, iar sistemul de operare ales este Android 4.1 JellyBean.

Impresspeed E250 Dual Core, o tableta ieftina de la E-Boda

Impresspeed E250 Dual Core, o tableta ieftina de la E-Boda

E-Boda Supreme XL400 Quad Core – 950 lei

Dedicată celor care vor o tabletă de 10.1”, XL400 Quad Core este dotată cu display cu rezoluţie 1280×800 pixeli, procesor quad-core Cortex A9 de 1.2 GHz, grafică Vivante GC1000 MultiCore, 1 GB RAM şi 16 GB pentru stocarea datelor. Cântăreşte 670 de grame şi are Android 4.1 IceCream Sandwich.

E-Boda Supreme XL400 Quad Core, o tableta quad-core de mari dimensiuni

E-Boda Supreme XL400 Quad Core, o tableta quad-core de mari dimensiuni

Concluzii

Piaţa tabletelor româneşti este surprinzător de bogată în modele de la cele trei companii care au branduri autohtone, mai ales că aceştia oferă atât tablete ieftine de 7”, cât şi tablete de 8″, 9.7” si 10.1″ cu preţuri mici, inclusiv cu conexiune 3G. În plus, există modele care pot fi transformate în GPS prin intermediul harţilor incluse.

Chiar dacă nu se pot compară ca performanţe cu modelele realizate de producătorii consacraţi, aceste tablete româneşti reprezintă soluţia ideală pentru utilizatorii cu buget redus.

13 comentarii

 1. stefan

  3 august 2013 la 18:45

  Poate ca or fi bune sub raportul pret/performante. Foarte bine. Dar de ce sa li se spuna ca sunt romanesti, cand in fapt sunt chinezesti. Nu vi se pare ca este necinstit? Asta pentru ca s-a dus vestea despre calitatea proasta a a produselor chinezesti si se cauta un subterfugiu??. Este si asta o manevra ca la pretul rosiilor, ex. 3, 90, dar 3 e scris mare, iar 90 cu litere mici abea vizibile , sau mascat de o rosioara. Sau autorul vrea ca sa se spuna ca s-a relansat productia de electronica IT? Poate candva , cu adevarat, se vor face si tablete romanesti, si chiar mai bune decat ale astora care nu urmaresc decat sa invadeze piata, si atunci de ce sa ni se creeze deja o proasta reputatie? . Chiar n-avem putzina demnitate?

  • Daniel Popescu

   4 august 2013 la 20:02

   Termenul „tablete romanesti” este utilizat frecvent in vorbirea curenta. Noi mentionam insa in fiecare articol de acest gen ca, in realitate, este vorba despre tablete fabricate in China si comercializate in Romania sub un brand romanesc, asa cum se intampla si aici in al doilea paragraf.

   Folosirea acestui termen nu reprezinta „o manvera” si cu atat mai putin un „subterfugiu”. De altfel, in numeroasele review-uri pe care le-am realizat cu tablete chinezesti sub brand romanesc am specificat clar avantajele si dezavantajele acestora pe baza performantelor obtinute in benchmarkuri si, mai ales, in utilizarea de zi cu zi.

 2. Cristian

  1 noiembrie 2013 la 20:41

  „Chiar dacă nu se pot compară ca performanţe ” – in aceasta fraza chiar ai facut o comparatie. Despre orice 2 lucruri se vorbeste, ele se compara in acelasi timp. Si daca spui – marul e rotund si para e tuguiata , nu se compara una cu alta – tocmai ai facut o comparatie.
  Despre tablete, ce sa zic. Eu folosesc un Allview Speed de un an de zile. S-a blocat de vreo 2 ori, dar am facut singur update de Android de la ei de pe site. Tine cam 4 ore, e ok. Jocuri, filme, citit, internet wireless in casa. SUnt multumit.

 3. vlad

  13 noiembrie 2013 la 16:29

  salut
  despre tabletele UTOK ce parere ai ???
  in special UTOK 1000D
  merita achizitionat
  multumesc

  • Daniel Popescu

   13 noiembrie 2013 la 18:00

   Nu am avut ocazia sa ma joc cu tablete Utok, dar pe baza specificatiilor pot spune ca exista si modele mai bune. Ecranul este de tip TFT si probabil nu are o calitate foarte buna a culorilor si unghiurilor de vizualizare, dar cel mai mare defect il vad la rezolutie: 1024×600 pixeli mi se pare foarte putin pe un ecran de 10.1, chiar si pentru o tableta „romaneasca”. Singurul avantaj al tabletei este pretul. La 550 lei probabil ca nu poti gasi o alta tableta de 10.1″.

   Prin urmare, daca bugetul tau este de cel mult 500 lei, poti incerca un Utok 1000D, dar iti recomand sa o testezi intr-un magazin pentru a vedea daca rezolutia ecranului este suficient de mare pentru tine. Daca ai un buget ceva mai mare, este mai bine sa te indrepti spre alte modele.

 4. George

  27 martie 2014 la 13:24

  Va salut.
  Despre Serioux Energy Storm S9742TAB ce parere aveti?
  Multumesc.

  • Daniel Popescu

   27 martie 2014 la 16:50

   Raportul calitate-pret este bun, avand in vedere costul de circa 650 lei. Specificatiile se incadreaza in limitele obisnuite ale tabletelor ieftine, dar chipsetul Allwinner nu-mi inspira prea multa incredere.
   Depinde foarte mult si ce vrei sa faci cu tableta. Daca ai nevoie doar de browsing, vizionare de filme si jocuri mici gen Candy Crash Saga, este o solutie interesanta. Daca vrei sa te joci titluri mai solicitante ar fi bine sa-ti indrepti atentia spre modele mai bune (si mai scumpe).

 5. Vali

  28 august 2014 la 00:04

  Stau si ma intreb, oare cati bani ai primit de la „producatorii” romani de tablete ca sa le faci reclama ?? Toate porcariile de tablete care nu le cere nimeni de la chinezi sunt importate de firmele „producatoare” romanesti !! Uita-te putin la ce autonomie au !! 4-5 ore iar dupa un an de utilizare, bateria scade la sub jumatate din capacitate !! Si nu ti-o repara (schimba) in service ptr ca bateria a sarit din garantie. La 600 de lei, cat costa una „romaneasca” mai de varf, cauti bine pe net si-ti iei un Samsung, un Lenovo sau chiar un Asus,chiar daca e SH. Alea si dupa 2 ani (daca e ingrijita) functioneaza ca-n prima zi!!!

  • Daniel Popescu

   28 august 2014 la 16:26

   Tabletele „romanesti” se bucura de o popularitate mare in Romania nu datorita performantelor, ci datorita pretului mic. Problema cu autonomia pe care ai mentionat-o este reala, dar intr-o masura mai mica este valabila si in cazul tabletelor A-brand. In plus, cumpararea unei tablete A-brand SH nu este o optiune interesanta pentru toti utilizatorii, multi prefera una noua, chiar daca este „romaneasca”. In orice caz, acesta este un articol informativ, nicidecum o reclama la anumite produse.

 6. Mitica

  18 martie 2015 la 10:37

  Te rog sa imi spui parerea despre tableta Surya Reaction SMO10QC3G de la SERIOUX

 7. achim

  25 martie 2015 la 19:13

  Prezentare frumoasa…calitatea insa..autonomie varza….samd

 8. PintaGabriela

  17 august 2016 la 10:17

  Nu aveti tableta gratis sau cu 25 pt ca eu nu am bani foarte multi si vreau sa fac cadou surori mele iam promis de la 5 ani ca o sa ii iau tableta si nu am putut varog frumos

 9. Dany END

  30 decembrie 2016 la 19:23

  sunt scumpe si voi mai spuneti ca sunt ieftine ___________________________–––––

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri