GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Apple iPhone 4 – o bijuterie de telefon

Autor: Echipa Giz.ro

Apple iPhone nu mai are nevoie de nicio prezentare. Dispozitivul care de la lansarea sa în 2007 a schimbat radical industria telefoanelor mobile a fost copiat de aproape toţii producătorii, însă produsul american a rămas cu ceva numai al său: lansarea unei noi generaţii o dată la un an, cu mici îmbunătăţiri pe pe parcurs.

Apple iPhone 4 nu face nici el excepţie de la această regulă. Totuşi, exista o regulă pe care Apple a încălcat-o cu bună ştiinţă: dacă generaţiile anterioare au venit numai cu modificări superficiale, iPhone 4 aduce îmbunătăţiri semnificative la capitolul dotări tehnice şi performanţe.

Iată care sunt principalele caracteristici tehnice ale sale:

  • display touchscreen TFT IPS de 3.5”, rezoluţie 640 x 960 pixeli
  • procesor Apple A4 cu frecvenţa de 1GHz
  • memorie internă 16 GB sau 32 GB, fără posibilitate de expandare
  • conectivitate: 3G (HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPRS, EDGE, bluetooth 2.1, USB
  • GPS cu suport A-GPS
  • camera foto 5 MP cu înregistrare video în format HD 720p
  • sistem de operare iOS 4
  • dimensiuni 115.2 x 58.6 x 9.3 mm , greutate 137 grame

Design şi construcţie

iPhone 4: Aproape identic ca design, atat de diferit ca performante

Timp de 3 generaţii, Apple nu a adus aproape nicio modificare în filosofia tipică de design. Chiar dacă aparent lucrurile nu s-au schimbat nici măcar cu iPhone 4, o privire în profunzime garantează detectarea unor schimbări. Noul telefon este mai îngust şi mai ascuţit decât precedentele versiuni.

Iar dacă aceste lucruri nu sunt convingătoare, spatele telefonului demonstrează că vorbim într-adevăr de ceva nou: banalul plastic a fost înlocuit, surprinzător, cu sticlă, care deloc surprinzător se poate sparge.

Dotări tehnice

Desinul minimalist ramane conceptul de baza al noului iPhone

Îmbunatăţirile sunt însă mult mai evidente atunci când vorbim despre caracteristicile tehnice. Primul element care iese în evidentă este display-ul cu o rezoluţie pur şi simplu uriaşă: 640×960 pixeli. Amintiţi-vă că doar cu câţiva ani în urma utilizam rezoluţii de 800×600 pixeli pe PC şi veţi înţelege de ce am folosit termenul “uriaş”. Întrucât vorbim de o performanţă în premieră, Apple a numit tehnologia care stă în spatele acestei rezoluţii Retina Display. Alte ingrediente ale display-ului sunt diagonala de 3.5”, contrastul şi luminozitatea foarte bune, panoul de tip IPS, dar şi tratarea chimică a acestuia împotriva zgârieturilor.

iPhone 3 rulează pe baza procesorului Apple A4 cu frecvenţa de 1 GHz, iar datele pot fi stocate direct pe telefon graţie capacităţii de 16 GB sau 32 GB. Unul dintre lucrurile care lipsesc în continuare este slotul pentru carduri microSD, însă capacitatea memoriei interne ar trebui să fie suficientă.

Din punct de vedere la conectivităţii, iPhone 4 este dotat cu toate tehnologiile moderne. Astfel, conectarea la internet se poate realiza prin 3G (HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps), Wi-Fi 802.11 b/g/n sau chiar GPRS şi EDGE, în timp ce transferul de fişiere se poate efectua prin bluetooth 2.1 sau, dacă preferaţi varianta cu cablu, prin portul USB.

Camera foto inregistreaza clipuri video in format HD

Un alt capitol la care se simte o îmbunătăţire majoră este camera foto. Ştiu, cei 5 MP nu sunt deloc impresionanţi, însă este pentru prima oară când iPhone poate înregistra clipuri video în format HD. Evident, vorbim despre formatul HD 720p (1080×720 pixeli) cu 30 de cadre pe secundă.

Modelul vine şi cu o cameră foto secundară ce permite apeluri video, însă numai prin Wi-Fi, iar Apple susţine că funcţia, botezata FaceTime, va spori semnificativ această piaţă. Asta chiar dacă apelurile video nu sunt foarte populare, deşi au fost introduse de mai mult timp şi de alţi producători.

Noul iPhone 4 rulează pe sistemul de operare iPhone OS 4 lansat în lună martie a acestui an. Sistemul a fost prezentat pe larg în cadrul unui articol separat, motiv pentru care aici mă rezum să spun că una dintre principalele îmbunătăţiri este multitaskingul.

Chiar dacă iPhone 4 este cu siguranţă un devorator de resurse, Apple susţine că autonomia are valori bune: 7 ore de convorbiri în reţeaua 3G şi până la 12.5 zile de stand-by.

Disponibilitate şi preţ

iPhone 4 este disponibil în România prin intermediul operatorului de telefonie mobilă Orange exclusiv împreună cu un abonament. Preţurile variază de la 229 de euro pentru varianta de 16 GB pentru abonamentele de minim 20 de euro lunar încheiate pe un an şi ajung până la 559 de euro pentru varianta de 32 GB pentru abonamentele obişnuite încheiate pe un an.

4 comentarii

  1. StefanLucian

    17 octombrie 2010 la 03:33

    gresesti :)
    Nokia N8 este mult mai inteligent decat iPhone 4
    Apple este foarte inivator pentru recunoscutul MAC dar nu si in industria de telefoane :)
    Nokia ramane lider si va fi lider in continoare ;)

    • Alex

      3 decembrie 2010 la 05:08

      Raspunsul tau este foarte infantil, „Nokia N8 este mult mai inteligent decat iPhone 4” Nokia fanboy ce esti… te rog argumenteaza, cu ce este mai Inteligent?

      In primul rand iPhone nu este numai terminalul, este tot conceptul in spatele lui, cu app store, itunes store si asa mai departe. Vrei sa faci ceva, exista o aplicatie care te va ajuta cu siguranta.

      Imi pare rau, dar cand arunci vorbe de genul asta, argumenteaza.

      Succes!

  2. mihai

    3 noiembrie 2010 la 22:58

    stefan lucian ,esti papagal ,probabil ca nu ai lucrat cu iphone de cand te-a nascut mamuca-ta ,iphone il mananca pe nokia facut in romania la dej

  3. caius.ro

    28 ianuarie 2011 la 08:47

    Nici nu putem compara Nokia cu iPhone e total aiuria .E ca si cum am compara zmeul cu avionul.Nokia e bun pentru copii, cu aplicatii infantile,design,rezolutie si conectivitate de anii 90.Aplicatii putine,cu grafica rupestra si functionalitate imaginara.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri